Ha gyönyörű tengerpartra vágyunk, akkor Indonéziával nem nyúlhatunk mellé: a világ legnagyobb szigetországában gyakorlatilag egymást érik a mesés strandok. Én most legutóbbi indonéziai utamról összeszedtem öt, többnyire ismeretlen, mégis gyönyörű partszakaszt.

dsc_0230.JPG

Ahogyan az a blog korábbi bejegyzéseiből is kiderül, az idei év telének jó részét a kelet-Indonéziában található Maluku régióban töltöttem, ami többek között csodálatos tengerpartjairól is híres. Mind észak-, mind közép- és mind dél- Malukuban találhatók olyan strandok, melyek gyakorlatilag „kötelező” látnivalónak számítanak szépségük miatt. Észak- Malukuban ilyenek például a Halmahera szigeténél található, Tobelo város körüli szigetvilág strandjai; közép- Malukuban a híres Banda-szigeteken is akad szép partszakasz bőven, míg délen a Kei-szigetek elsődleges vonzereje tengerpartjainak szépsége. Malukut Délkelet-Ázsia utolsó felfedezetlen területének neveztem, ami a szigetek tengerparti aspektusára is igaz: a híresnek mondható strandok túl úton-útfélen gyönyörű, mégis ismeretlen strandokba botolhatunk. Íme legutóbbi utam öt ismeretlen gyöngyszeme.

1. Kulur település körüli partszakasz, Pulau Saparua

Kulur település kikötőjének közvetlen közelében, a sziget fő településétől viszonylag messze található a leginkább szemet gyönyörködtető partszakasz, amit én Saparua szigetén láttam, pedig a sziget többi strandja sem rossz. De beszéljenek a képek helyettem:

saparua_2.JPG

saparua.JPG

2. Pantai Iyanaen, Pulau Haruku

Kereskedelmi vendégház, illetve nagynevű látnivalók hiányában nem sokan látogatják a közép-malukui Haruku szigetét, pedig ide már csak ez miatt is érdemes áthajózni. Hol máshol lehet – Malukun kívül persze – totális nyugalomban, nem hogy tömeg, de teljes magányban egy ilyen strandon ejtőzni?

dsc_0871.JPG

dsc_0893.JPG

3. Liang kikötő melletti partszakasz, Pulau Ambon

Liang település strandja népszerű hétvégi kirándulóhely a városi családok körében, s néhány éve az egész régió egyik legszebb strandjának számított. Azért a múlt idő, mert a strand homokos részét a közelmúltban betonfallal vették körbe, valószínűleg az erózió elleni védelem gyanánt, ami biztosan praktikus, az esztétikai értéken azonban ez nagyon súlyos csorbát ejtett. Őszinte leszek, a népszerű liangi strandról nem is készítettem fényképet, hiszen nem tudtam olyan szögből fotózni, hogy ne látsszon a ronda betonfal a homok mögött. Egy kicsit meg is ijedtem, hogy feleslegesen utaztam el ide Ambon városából (a strand miatt jöttem), ijedelmem azonban hamar elszállt: Liang település még manapság is a sziget egyik legszebb partszakaszával büszkélkedhet, ezt azonban a falu kikötője mellett keressük, ne a kiépített strandon. Ahol nem mellesleg a település egyetlen szálláshelye is található, ami így az egész sziget legjobb fekvésű szállása is szerintem. A strand „élvezeti értékéből” az sem von le, hogy a kikötő forgalmas, így gyakran méretes kompok haladnak el a közelben.

img_0763.JPG

img_0767.JPG

img_0764.JPG

4. Két falu közötti partszakasz, Nusalaut

A Sila település határán található partszakasz kétségkívül a sziget legszebbje, ami ugyan sokat nem jelent, hiszen kevés homokos partszakasz található ezen az apró szigeten. Ide egyébként sem a strandok miatt érdemes ellátogatni, viszont ha már itt vagyunk, és megmártóznánk a tengerben, ahhoz ez a rész nyújtja a legfestőibb hátteret:

nusalaut.JPG

nusalaut_2.JPG

5. Pulau Molana

Őszinte leszek, a lista utolsó pontja, Molana szigete „kakukktojás”, hiszen egy ismert úti célról van szó, mégis, egy gyönyörű strandokat felvonultató listán ott a helye. Meg amúgy sem jutnak el ide olyan sokan. Ez a sziget valószínűleg a világ rengeteg országában turista-szenzáció lenne, hiszen egész egyszerűen az egyik legszebb partszakasz, amit bárhol a világon találhatsz. Ez viszont Indonézia, ahol nem egyszerű kitűnni a tömegből. A sziget mind Saparua-ról, mind Ambon-ról, sőt, akár Nusalaut-ról is egyszerűen elérhető, bérelt hajóval. A szigeten szállás is található, ennek ára viszont borsos, meg én egyébként is unatkoznék itt egy idő után, hiszen a strandon túl egyéb látnivaló gyakorlatilag nincs is. A sznorkeling viszont kiváló, én például cápát is láttam közvetlenül a part előtti sekély vízben, ami szintén nem egy mindennapos látvány.

dsc_0267.JPG

dsc_0287.JPG

dsc_0276_1.JPG

Voltál már ismeretlennek számító tengerparton? Oszd meg kommentben!

3 Comments

 1. W.L. 2017.06.26. at 07:59

  “Voltál már ismeretlennek számító tengerparton?”

  Szerinted? 😀

  Latom Maluku nagyon mely benyomast tett rad. Most mar csak Ambon es Saparua osszefoglaloi vannak hatra belole talan.

  Válasz
 2. vorosborisz 2017.06.26. at 13:10

  @W.L.: Hát, igen, a kérdés a végén nem feltétlenül neked szólt! 😀 Lesz még beszámoló Ambonról és Saparuáról is. Maluku nagy kedvencem lett, alig várom a következő utat!

  Válasz
 3. W.L. 2017.06.29. at 05:43

  @vorosborisz:

  Akkor par most kimaradt a kovetkezo utadra.
  Eszak-Halmaheraban Luari, Jere es Posi-posi, a Loloda-szk, Morotaion a Daruba koruli szigetek elukon persze Dodolaval, a Bere-bere elottu Tabailenge-sziget es magan Morotaion Pantai Gorango.
  Delen ujea megnezni Keien Ohidertutut, a Pasir Panjangtol eszakra levo Perak (?) strandot, Arun a Dobo korulieket es Tanimbaron a Saumlaki elotti kis szigeteket.
  Kozeppel eleg jol vegeztel, ott Seramon jo strandot nem tudok, viszont Burun erdemes megnezni Jikumerasat.

  Válasz

Nyomj egy kommentet!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük