Talán viszonylagos ismeretlensége, esetleg a közeli országok hírneve miatt, de sokan „átsiklanak” Tajvan felett utazásuk tervezésekor, ami például Japán közelségének fényében valamilyen szinten azért érthető. Mégis, szeretném kicsit propagálni ezt a politikailag vitatott státuszú szigetcsoportot (Tajvan ugyanis nem egyetlen szigetből áll – bár tény, hogy a legnagyobb sziget sokkal méretesebb, mint bármely másik), ugyanis Tajvan már az első néhány itt eltöltött napomon akkorát „ütött”, hogy arra nem voltam felkészülve.

dsc_0921.JPG

Ha tervezel a jövőben Ázsiába utazni és még nem döntöttél úti célodról, akkor meleg szívvel ajánlom Tajvant. És ezzel nem vagyok egyedül: ha bárhol rákeresel az interneten, akkor csupa pozitív véleménnyel fogsz találkozni, szinte mindenki áradozik Tajvanról. Mégpedig ezért:

Elképesztően jó és változatos ételek

A tajvani konyhaművészet legendás: egyrészt megszámlálhatatlan, világviszonylatban is kiemelkedőnek számító étterem található Tajvanon, másrészt a helyi street food felhozatal mind mennyiségben, mind változatosságban szó szerint lélegzetelállító. A „büdös tofutól” (ez a fogás neve) kezdve a grillezett csirkebelsőségeken át a különböző – általában húsos – töltelékekkel megtöltött, gőzölt „tésztabatyukig” bezárólag ezerféle étel közül lehet csemegézni, s ezek még a konzervatívabb fogások közé tartoznak. A korianderes – földimogyorós – jégkrém-szendvics mellett legalábbis mindenképpen. A különös nevek és összetevők ne vegyék el a kedved, az ízek feledtetni fogják a „furcsaságokat”, ezt garantálom!

dsc_0076.JPG

A kreatív street food és a minden településen a közösségi élet egyik fontos színterének számító éjszakai piacok bemutatásának (legalább) egy külön videót szánok majd – a blog Facebook-oldalán és a Youtube-csatornán utamat ugyanis videók formájában is követheted. Ha szeretsz enni, ha nem, egy tajvani utazás fénypontja a helyi éjszakai piacok atmoszférája. Az energia, ami az éjszakai piacokat jellemzi magával ragadó (a népszerűbb piacokon kis túlzással a fél település megjelenik esténként) és ezt nehéz leírni, meg kell tapasztalni.

Ha szeretsz jókat enni, akkor tegyél magadnak egy szívességet, és a jövőben látogass el Tajvanra!

Csodás, „minden igényt kielégítő” természeti látnivalók

Tajvan gyönyörű. Pont. De emellett változatos is! Sivatag kivételével van ezen a viszonylag kis területen minden: gyönyörű szigetek, túrázásra alkalmas magas hegyek, erdők, rengeteg hőforrás, vízesés – tényleg minden, amire egy utazó vágyhat. Kiemelném a Tajvan déli partvidéke mentén található, viszonylag ismeretlen Lanyu szigetét, amely túlzás nélkül az egyik legszebb hely, ahol valaha jártam. A zöld hegyek itt közvetlenül a tengerből emelkednek óriási magasságokba – valami ilyesminek képzelem Polinéziát, s a kis szigeten többek között egy hegyvidéki tó, tengerparti hideg vizes forrás és számtalan, különleges sziklaformáció biztosítja, hogy igazán különleges élményben legyen részünk. Nem is fecsérelném a szót, beszéljenek inkább a képek helyettem:

dsc_0924.JPG

dsc_1168.JPG

Említést érdemel továbbá a Taroko Nemzeti Park, amely több forrás szerint is Tajvan elsőszámú természeti attrakciója. Ide elsősorban a magas hegyek, illetve a hegyek között futó folyók által vájt kanyonok miatt jönnek az emberek – a látvány a parkban kiépített összes túraösvényen igazán lenyűgöző.

dsc_0426.JPG

dsc_0424.JPG

Megjegyezném továbbá, hogy a Tajvanon eltöltött elégtelen 12 napom alatt természetesen csak a felszínt karcolgattam, olyan híresen szép helyekre, mint például az Ali shan (Ali-hegység) vagy a Sun Moon tó, egyszerűen nem volt időm. Majd legközelebb.

Történelmi emlékek – nem csak Tajvanról

Ha érdekel a több ezer éves kínai történelem és annak szemmel látható ereklyéit is szeretnéd megtekinteni, akkor Tajvanra kell jönnöd. Nem szeretnék politikai kérdéseket feszegetni (Tajvan és a mai Kínai Népköztársaság múltja igencsak viharos), itt most csak megjegyezném, hogy amíg Kínában a 60-as évek végén zajló „kulturális” forradalom idején bőszen pusztították a történelmi emlékeket, addig a tajvani politikai elit igyekezett menteni a menthetőt, melynek eredménye ma Ázsia egyik legjobbjának tartott múzeumában, a taipei-i National Palace Museum-ban megtekinthető. E múzeum büszkélkedhet ugyanis a világ legnagyobb kínai történelmi műkincsgyűjteményével: több, mint 600 ezer darabból álló gyűjteménye több, mint 7 ezer éves időszakot ölel át, s a tárlat a festményektől kezdve a porcelántárgyakon át elefántcsont-és rinocérosz-szarv-, iletve drágakőfaragványokig rengeteg érdekes és szép darabot tartalmaz.

dsc_0170.JPG

dsc_0134_1.JPG

Megjegyezném továbbá, hogy Tajvanon a múzeumokon túl, egy sor történelmi jelentőségű épület – például több száz éves templomok tucatjai – is megtekinthetők, melyekkel kapcsolatban igazán pozitív meglepetés, hogy a mai napig betöltik funkciójukat, nem váltak belépőjegyes turistalátványosságokká. Vannak persze olyan híres épületek, melyek látványosságnak számítanak, de ezekben belépőt nem szednek (a templomokban legalábbis), azokba ugyanis jellemzően több helyi jár, mint külföldi látogató.

Korrekt árak

Tajvan fejlett, az életszínvonal kifejezetten magas, ennek fényében tehát nem érdemes vietnámi vagy kambodzsai árszínvonalra számítani, mégis, kifejezetten jó ár-érték aránnyal lehet találkozni. A szomszédos Japán sem annyira drága, mint ahogyan arra én előzetesen számítottam, de Tajvan még Japánhoz képest is kifejezetten olcsó tud lenni. A szállás ára némileg az ázsiai átlag felett van (az olcsóbb szobákért úgy 7-8 ezer forintot kérnek), az étkezés viszont nagyon olcsó – ha a helyiek által is gyakran látogatott, remek kifőzdékben – esetleg a kevésbé turistás éjszakai piacokon – étkezünk (előbbiekben már 60-70 tajvani dollárból – 5-600 forintból – már jól lehet lakni). A tömegközlekedés kifejezetten olcsó, első napomon Taipeiben 103 tajvani dollárt (930 forintot) költöttem metróra és buszra, pedig reggeltől estig úton voltam – a főbb attrakciók közül ötöt végigjárva, s köztük tömegközlekedve (Longshan Templom, Csang Kaj-sek emlékcsarnok, Taipei 101 torony, a már említett múzeum, majd a napot a híres Shilin éjszakai piacon befejezve, ahonnan persze még a szállásra is vissza kellett utazni).

dsc_0844_1.JPG

Az utazás nagyon egyszerű

Fejlett ország lévén természetesen nem meglepő, hogy az infrastruktúra is fejlett – Tajvan fő szigetén vonattal vagy akár busszal kényelmesen el lehet jutni bárhová, a kisebb szigetek és szigetcsoportok is vagy repülővel, vagy hajóval könnyen elérhetők (már ha az időjárás nem szól közbe) és a távolságok sem jelentősek. Hab a tortán, hogy a helyiek közül nagyon sokan – az idős generáció is – beszélnek angolul (sőt, az utcatáblák angol feliratokkal is el vannak látva), úgyhogy igazán nem probléma utunk helyben történő megszervezése. Az emberek segítőkészek és abszolút nyitottak, teljesen más a hangulat, mint a szomszédos Kínában.

A fentiek tükrében elmondható, hogy Tajvan minden igényt képes kielégíteni, sőt, némely látnivalója és például konyhája is világszínvonalú. Ha nem tudod eldönteni, hová utazz legközelebb, válaszd Tajvant, nem fogod megbánni!  

4 Comments

 1. W.L. 2018.08.04. at 20:48

  Pont a vegere hagytad ami szamomra az egyik legemlekezetesebb pozitivum volt, tehat a helyiek baratsagossagat es segitokeszseget. Nem tolakodok, eroszakosak mint a kinaiak es koreaiak, de nem is olyan felenkek, szegyenlosek mint a japanok.
  A masik pedig valoban a taj es a hegyekben turazas – en mindket fo hegycsucsara felmentem, es kulonosen Yushan gyonyoru volt.
  Amugy sajna a magyar turistaknal ugye meg mindig a strand a fo szempont, es ez ugyben azert Tajvan nem villoghat, meg az amugy tenyleg nagyon hangulatos es szep Lanyu-szigetre sem strandokert erdemes menni.

  Válasz
 2. potter03 2018.08.06. at 15:31

  @W.L.: pont akartam rákeresni a torzsasztalon, hogy neked mi a véleményed róla 🙂

  Válasz
 3. czerka 2018.08.22. at 03:56

  Sun Moon Lake nem baj, hogy kimaradt, még magyar szemmel se egy nagy szám (mindegy milyen gyönyörűre fotosoppolt képeket látsz róla a neten), tele van hangoskodó koreai turistákkal, akiket zajos hajókon visznek keresztül a tavon, semmi különös. Európában van ezernyi szebb tó.
  @W.L.:
  Tajvanon nem sok strand van, ami azért bosszantó. Gyakorlatilag az átlag tajvaninak semmi kapcsolata nincs a tengerrel, ami megdöbbentő. Nem csak magyar turisták hiányolják a strandokat, hanem mindenki, akinek elege van a zajos városokból. Persze az ázsiaiak nem napoznak, a nyílt, természetes vizektől rettegnek, így nekik mindegy.

  Az éjszakai piacok egy pár napig érdekesek egy magyar embernek, de aztán ugyanazt látod mindenütt, sok eredetiség nincs bennük.
  Amit javaslok, az a tajvani hagyományos éttermek és a hagyományos Hakka éttermek. Ezen nem az olcsó utcai kifőzdék, el lehet költeni sok ezer forintot egy vacsorára egy nagyobb társaságnak, de tényleg jók.

  Válasz

Nyomj egy kommentet!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük