A Halong-öböl nem a homokos partszakaszokról ismert – a tengerből meredeken emelkedő sziklaszigeteken strandoknak gyakorlatilag nincs is nagyon hely. Engem viszont már régóta foglalkoztat a gondolat: lehetetlen, hogy egy több száz szigetből álló szigetcsoporton ne legyen legalább néhány tetszetős, homokos partszakasz. Az utazási korlátozások enyhülésével útnak is indultam, hogy megkeressem a Halong-öböl legszebb strandjait. Úgy érzem, sikerrel jártam.

Miért a Halong-öböl?

Több oka is van annak, hogy több hónapos, utazásmentes időszakot követően a Halong-öböl (és a szomszédos Lanha-öböl) felé vettem először az irányt. A legnyomósabb talán az, hogy a turisztikai célú utazás Vietnámban jelenleg csupán „helyi szinten”, például egy-egy tartományon belül lehetséges; bár hozzáteszem, hogy az ilyen jellegű korlátozások hétről-hétre enyhülnek, ami remek hír. Mivel én Haiphongban élek és majd’ ezer éve nem láttam a tengert, kézenfekvőnek tűnt, hogy a közigazgatásilag Haiphonghoz tartozó Cat Ba szigetet látogassam meg, amely a Halong-öböllel szomszédos, szintén gyönyörű Lanha-öböl része. Cat Bára Haiphongból jelenleg már egy oltás felvétele után is lehet szabadon utazni, pcr teszt és egyéb kötelezettségek nélkül.

A vietnámi covid-helyzetről és az utazási lehetőségekről itt is írtam már.

Továbbá, ahogyan azt a fentiekben is említettem, már korábban célul tűztem ki magamnak, hogy találjak néhány tetszetős partszakaszt a környéken. A legszebbnek tartott vietnámi strandok többsége az ország középső és déli részén található; viszont nem akartam elhinni, hogy ne legyen legalább néhány szép strand az ország északi részén is. A Halong-öbölben már többször jártam, viszont akárhogy is próbálkozom, képtelen vagyok akár egyetlen egy tengerpartot is felidézni – a korábbi útjaimról legalábbis. Utólag úgy gondolom, azért, mert az öbölben nincsenek hosszú, széles, homokos partszakaszok, csak kisebbek, kis méretű, zárt öblökben, ahol a nagyobb hajók ki sem tudnának kötni.

A blog korábbi bejegyzéseiből alighanem látható, hogy a trópusi, tengerparti úti célokat kedvelem a leginkább. A közelmúltban e témakörben indítottam egy angol nyelvű Youtube csatornát is, ahol többnyire olyan trópusi úti célokat keresek fel és mutatok be, amelyek kevésbé ismertek, de nagy bennük a potenciál. A Halong-öböl persze nem mondható ismeretlennek, az általam meglátogatott és e bejegyzésben bemutatott szigetcsoport viszont annál inkább.

Megjegyzés: A bürokráciának köszönhetően Cat Ba szigetről a Lanha-öböl egyszerűen és olcsón; míg a Halong-öböl többnyire nehezen és drágán hajózható. Én a Dau Be szigetcsoportot néztem ki magamnak egy egész napos hajókiránduláshoz, amely földrajzilag a Lanha-öböl része kéne, hogy legyen (sokkal közelebb van Cat Bához, mint Ha Long városhoz), viszont turisztikai szempontból a Halong-öbölhöz tartozik – ami azért fontos, mert elvileg külön belépőjegyet/turisztikai díjat kell fizetni még a kirándulás előtt; a Halong-öblöt célzó hajóutak ugyanis hivatalosan Ha Long városból indulhatnak.

A térképen jól látszik, hogy a piros körrel jelzett Dau Be szigetcsoport inkább a tőle nyugat/északnyugat irányban lévő Lanha-öböl része kéne, hogy legyen (földrajzilag az is) – Halong városból nézve – ahonnan a legtöbb hajóút indul – a Halong-öböl legtávolabbi pontja.

Mivel én Cat Báról indultam, volt egy kis csavar: a hajó, amit béreltem hivatalosan nem köthetett ki a szigeteken (de lehorgonyozhatott a partok közelében, némelyikre ki is lehetett úszni), ami számomra nem jelentett problémát. A Dau Be szigetcsoport pont akkora, hogy kb. 7-8 óra alatt körbe lehetett hajózni úgy, hogy meg tudtam rendesen nézni úgy tíz-tizenkét homokos partszakaszt – ha mindenhol kikötünk időzni, akkor az egész kör biztosan nem fért volna az időmbe. Ez most inkább egy felfedező-típusú hajóút volt, ugyanis előzőleg fogalmam sem volt, hogy mire számítsak: az elérhető információ gyakorlatilag nulla. A Dau Be szigetcsoport a Halong-öböl szélén található, a nagyobb hajók már csak a távolság miatt is elkerülik, ráadásul a többnyire zárt kisebb öblökbe talán be sem tudnának jutni. Arról már nem is beszélve, hogy a homokos partok kicsik (amikből itt sok van!), a nagyobb hajók ki sem tudnának rendesen kötni.

Korábban a Dau Be szigetcsoportra keresve csupán annyi információt találtam, hogy van egy híres tó, illetve egy barlang a szigeteken, de ez utóbbiból a többi szigeten sincs hiány. A homokos tengerpartokról egyetlen forrás sem tesz említést, ami azért is furcsa, mert rengeteg olyan strandot láttam, amely akár El Nido, akár Raja Ampat körül sem tűnne ki a tömegből. Némi marketinggel – na meg megfelelő logisztikával – Dau Be az egész régió egyik legfelkapottabb helye is lehetne – összességében persze a Halong-öböl ismert és népszerű, de tengerpartjai totál ismeretlenek, ami számomra meglepő.

A Halong-öböl hírneve ellenére szinte senki nem tud ezekről a szigetekről és a szigetek homokos strandjairól (mármint az ide érkező utazókat tekintve), én is szatellit képeken találtam meg őket. Érdekesség, hogy a „hajóskapitány” szerint a Dau Be szigeteken forgatták a Kong című film néhány jelenetét. Ezt én sem megerősíteni, sem megcáfolni nem tudom, mivel nem láttam a filmet, de már csak ez miatt is kíváncsi vagyok, úgyhogy ezt a jövőben majd pótolom. A film forgatási helyszíneire keresve csupán a Halong-öbölről találtam említést, pontos helyszín-megjelölés nélkül. Viszont a szigetek relatíve elszigetelt elhelyezkedése miatt tényleg remek forgatási helyszín lehet – a tengerből meredeken emelkedő sziklaszigetek ugyanolyan gyönyörűek, mint az öböl többi részén.

Érdekességképp megosztom a Google térkép szatellit képét, ami alapján a hajóutat összeraktam, rajta összesen 9 megállóval.

Az időjárással nagy szerencsém volt – legalábbis a hajóút napján. Az október Vietnám északi részén még meleg és többnyire napos, a tenger hőmérséklete is fürdésre alkalmas, persze az időjárás manapság már kiszámíthatatlan. Terveztem két másik hajóutat is, azokat a Lanha-öbölben, viszont egy hirtelen jött tájfun miatt az a két út egyelőre nem valósult meg – ha minden jól alakul, a jövő hét folyamán vissza tudok majd menni. Tovább nem szeretnék várni, ugyanis november közepétől jellemzően lehűl a levegő, az itteni tél hűvös és ködös, strandok miatt márciustól októberig érdemes észak-Vietnámba, például Cat Ba környékére utazni.

Hogy némi gyakorlati információval is szolgáljak: az egész napos hajóbérlés 3 millió vietnámi dongba, úgy negyvenezer forintba került, ami nem olcsó, viszont a hajón kényelmesen el tud férni akár 6-8 személy is és az ár egy remek ebédet is tartalmazott a kötelező „belépőjegyen” (turisztikai díjon) túl. A hajóút úgy hét órát vett igénybe: Cat Ba szigetről indulva és ugyanoda érkezve körbementünk a Dau Be szigetek körül, nem túl sokat időzve egy-egy strand körül. Ha valaki strandolni készül, az kiválaszthat akár 1-2 tetszetős strandot és megoldható a hajóút kvázi transzferként is azokra a partszakaszokra.

Hajóbérlésben gyakorlatilag az összes szállás tud segíteni, mivel egész Cat Ba a turizmusról szól. A nem csoportos hajóutak viszont errefelé ritkák, a helyi utazásszervezők elsősorban a csoportos igényekre vannak berendezkedve: úszó falu meglátogatása, kajakozás és hasonló programokból szokott állni egy-egy hajóút; így először rám is furcsán néztek, hogy miért éppen Dau Be körül szeretnék körbenézni, ráadásul kajakozás nélkül.

Cat Ba szigetről a Halong-öböl távolabbi szigetei még költségesebbek; így legközelebb a Lanha öbölben teszek majd egy kört (illetve a tervek szerint kettőt), ha minden jól alakul, akkor a jövő hét folyamán. Ha tetszett Dau Be és ez a bejegyzés, akkor a Lanha-öböl is tetszeni fog, tarts velem a jövőben is!

Kövess Youtube-onFacebookon és Instagramon is további tartalmakért!

Nyomj egy kommentet!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük