Többezer éves történelemmel bíró modern nagyváros, egyszerű halászfalvak, idilli szigetek, UNESCO által elismert építészeti értékek, Guiness-rekordokat döntögető vízi élménypark, sőt, olyan természeti képződmények is találhatók e dél-kínai tartományban, amiket máshol még biztosan nem láttál: férfi- és női nemiszervet idéző sziklaformációk, melyek mind természetes úton alakultak ki. Ha nem hiszed, olvass tovább!

chimelong.jpg

Kép forrása

Ha még nem hallottál a dél-kínai Guangdong tartományról, vagy esetleg csak történelem órán az iskolában, de a turizmus szempontjából számodra kevésbé ismerős – ezzel úgy gondolom sokan így vannak, Kínába érkezésem előtt én is azt hittem Kantonról, hogy egy érdektelen gyárváros, pedig az egyik legélhetőbb kínai városok egyike; akkor ajánlom figyelmedbe a blog előző bejegyzését, mely egy általános leírás Guangdong fő turisztikai erényeiről. Ahogy kínai „otthonom”, Kanton is pozitív meglepetésként ért téves elképzeléseim után, úgy az egész Guangdong tartományról is azt tudom mondani, hogy sokkal több, mint egy egész világot ellátó gyárközpont – pedig sokan csak így ismerik.

Íme Guangdong tartomány általam legjobbnak vélt 10 legjobb helye, ábécé-sorrendben:

1. Danxia-hegység (丹霞山)

Angolul Shaoguan Danxia Mountain Geopark (韶关丹霞山)

A tartomány északi részén, Shaoguan város közelében, a Danxia-hegységben találhatók a tartomány legbizarrabb látnivalói: a bejegyzés felvezetőjében említett, természetes, emberi anatómiai részekre hasonlító sziklaformációk, amik annyira szürreálisak és egyediek, hogy mindenképpen érdemes megnézni őket, ha a közelben járunk (értds: Kantonban vagy esetleg Shenzhenben, ahová sokan például Hongkongba menet is eljutnak). Talán a legfurcsább az egészben, hogy nem is csak egy különös, emberi testrészre hasonlító természeti képződmény található itt egy viszonylag kis területen, hanem egyből kettő is!

Az egyik férfi- (Yangyuan, angolul nemes egyszerűséggel csak Penis Hill), a másik pedig női testrészre (Yingyuan, angol nevén Female Stone) hasonlít megszólalásig, de inkább beszéljenek a képek helyettem:

danxia2.jpg

Kép forrása

     Interneten található leírásokból úgy értesültem, hogy e két látványosságon túl női melleket formázó domborulatok is láthatók a parkon belül, ezekről viszont képeket nem találtam, nem kizárt, hogy csak egy gyenge marketing-akcióról van szó – ezek amúgy sem lennének annyira különlegesek, legalábbis a fenti kettőhöz viszonyítva nem. Ha van női mellre hajazó domb, ha nincs, a Danxia-hegységgel kapcsolatosan naked park (meztelen park), natural sex museum (természetes szexmúzeum) és hasonló jelzőkkel lehet találkozni – Kínában szeretik hangzatos megnevezésekkel illetni a turistalátványosságokat.

danxia3.jpg

Kép forrása

Helyszín: mintegy 15 km-re északra Shaoguan városközpontjától

Belépődíj: 100 yuan; 120 yuan ünnepnapokon, mely 2 napig érvényes

Látogatási idő: 2 nap javasolt, ha szeretnénk a parkot bejárni, bár a fent leírt két látványosság akár egy napon is megtekinthetők

Legjobb idő a látogatásra: tavasz és ősz

Hogyan juthatunk el oda: A leggyorsabb megoldás Kanton déli pályaudvaráról (Guangzhou South Railway Station) gyorsvasút Shaoguan városába, ahonnan helyi turistabuszra szállva egyszerűen megközelíthető a park.

2. Hailing-sziget (海陵岛)

A Yangjiang város vonzáskörzetébe tartozó Hailing-szigetről egy korábbi bejegyzésben már beszámoltam, így most csak röviden összegezném, hogy egy utazó szemszögéből miért lehet érdemes meglátogatni: a Hailing-sziget a „Tengeri Selyemút” egyik fontos kikötője volt, melynek remek modern múzeum állít emléket. Az egész múzeumot egy néhány éve, a sziget partjainak közelében talált, 30 méteres, többszáz éves hajóroncsra alapozták, mely a múzeum leírásai szerint mintegy 7000 darab, felbecsülhetetlen értékű arany, porcelán és egyéb tárgyat szállított, melyek közül egyelőre „csak” mintegy 200 darab került kiállításra – a kutatás és rendszerezés még ma is zajlik.

img_20150926_100616.jpg

Ezen túl, ha üres, de kínai mércével szép strandra vágynánk Kínában, szintén az egyik legjobb választás Hailing-szigete – persze ne a nyári időszakban számítsunk ürességre, az idő akár tavasszal, vagy ősszel is megfelelő lehet itt strandoláshoz.

img_20150925_095354_1.jpg

Hailing-szigetről bővebben itt írtam.

Helyszín: 230 kilométerre délnyugatra Kantontól, kb. 40-50 kilométerre Yangjiang városközpontjától

Belépődíj: 80 yuan a múzeumba, 51 yuan a sziget fő strandjára csúcsidőszakban, 26 yuan azon kívül (Kínában a strandokon is belépőt szednek)

Legjobb idő a látogatásra: tavasz és ősz (nyáron, főleg iskolaszünet idején nagy a tömeg)

Hogyan juthatunk el oda: Közvetlen gyorsvasút hiányában a legjobb megoldás busszal utazni Kantonból – vagy bármely más nagyobb városból.

3. Kaiping (开平)

A Jiangmen városhoz tartozó Kaiping-megye az erődített falusi házairól (diaolou – 碉楼), azaz kvázi őrtorony jellegű egyedi épületeiről híres (melyekből egyes források szerint több, mint 1800 áll a mai napig!), melyek az UNESCO által is listázott világörökségi emlékek. A magas és lenyűgöző diaolou tornyokat nagyrészt a Dél-ázsiából, Ausztráliából és észak-Amerikából hazatérő kínaiak építették (Kaiping hagyományosan a tengerentúli kínaiak egyik legnagyobb küldőterülete) – akik magukkal hozták a külföldön látott nyugati stílust. Ebből kifolyólag különlegességük, hogy építészeti stílusuk a keleti és nyugati építészet fúziója, mely igazán egyedi külsőt és hangulatot eremdményez.

Az összes látogatható épület Kaiping-megye falvai körül található, mely falvak némelyikét turisztikai területté nyilvánították – vagyis belépőért látogathatók, viszont ez egyben ugye különböző szolgáltatásokat is jelent. A kombinált jegy a három, legtöbb és legjobb állapotban fennmaradt diaolou-val rendelkező falu látogatására jogosít, melyek: Zili falu (自立 村), Majianglong falu (马 降龙 村) és Jinjiangli (锦江 里).

diaolou_guangdong_china_kina.JPG

     A diaolou-k mellett Kaiping környékének sajátossága az úgynevezett „qilou” is, amelyek tulajdonképpen erkélyes épületek, hasonlóak, amiket akár szerte Európában is láthatunk – szintén a külföldről visszatérő kínaiak hagyatéka.

jiangmen_china_kaiping.JPG

Helyszín: Jiangmen város – Kaiping-megye, Kantontól mintegy 120 kilométerre

Belépődíj: Zilicun – 80 yuan, Majianglong –  50 yuan, Chikan (qilou) – 30 yuan, Kombójegy: 180 yuan, ami további attrakciók látogatására is jogosít.

Nyitva tartás: 8:30 – 17:30

Legjobb idő a látogatásra: egész évben

Hogyan juthatunk el oda: Kaiping mintegy két órányi buszútra található Kanton városától (a buszjegy kb. 60 yuan), de a legjobb, ha saját, például bérelt járművel érkezünk, hogy gyorsan és szabadan tudjunk mozogni az egyes falvak között.

4. Kanton (Angolul Guangzhou – 广州)

 Kanton, az egész régió legnagyobb városa lévén tele van látnivalóval, annak ellenére, hogy a kínai gyáripar egyik jelentős központja is egyben. Ennek ellenére egy rendkívül élhető, rengeteg zöldterülettel rendelkező város. Minden megtalálható itt, ami a kínai városokban: modern belváros, régi (és új) hamisítatlan kínai lakóparkok, az ország különböző régióinak konyháját felvonultató éttermek, minden, ami a kínai „hangulathoz” kell. Kanton látnivalóiról egy külön blogot lehetne vezetni, ezért terjedelmi okokból csak néhány látnivalót emelnék ki mindabból, amit a város tud nyújtani: a történelmi látnivalók közül alighanem a legimpozánsabbak a Chen Clan Academy, a Sun Yat Sen emlékmű (Sun Yat Sen Memorial Hall), valamint a Shamian sziget, amely az itt állomásozó európai kereskedők lakóhelyéül szolgált, s ezért európai stílusú épületeivel érdekes kontraszt Kína „sűrűjében”.

A látnivalók között nem lehet nem megemlíteni a Kanton Tornyot (Canton Tower), amely egy rövid ideig a világ legmagasabb toronyépülete címet is birtokolta – egészen a tokiói Skytree megépüléséig, a maga 604 méteres magasságával. A negyedik legmagasabb épület a világon. Impozáns, főleg este, kivilágítva. A tetején „természetesen” kilátó működik (borsos áron), azonban remek panorámára számítva tiszta ég esetén érdemes csak felmenni – amihez Kínában általában nagy szerencse kell.

p9300960.JPG

Legjobb idő a látogatásra: egész évben

Hogyan juthatunk el oda: Kína egyik legnagyobb városa révén remek a légi és szárazföldi összeköttetése mind belföldi, mind nemzetközi viszonylatban

5. Maoming (茂名)

A tartomány délnyugati végénél található Maoming fő attrakciója az úgynevezett Chicken island (放鸡岛, amely kínaiul is csirkét jelent), mely Hailing-szigethez hasonlóan egy kis alapterületűnek mondható sziget a szárazföld partjainál. Népszerű tengerparti úti cél, szép tájjal.

Én magam jártam már Maomingben, egy iskolai projekt kapcsán, mely projekt egy városközeli bányató turisztikai lehetőségeinek tanulmányozására irányult – a szigetre tehát nem jutottam el. A bányató nagyon szép – bár egy gyárépület közelében fekszik, ami azért ront az összképen, nem is tudom, hogy azóta hogyan alakult az erre irányuló turisztikai fejlesztés.

img_20151114_164626.jpg

A közelben lévő szigetre ugyan nem jutottam el, de a bányatavon túl egy remek hőforrás-reszortba igen, amelyet meleg szívvel ajánlok mindenkinek, aki egy kis kikapcsolódásra vágyna egy kalandokkal, de egyben nehézségekkel teli kínai út közepette.

maoming_guangdong_hoforras_kina_china.jpg

Helyszín: Maoming város, Kantontól mintegy 320 kilométerre

Legjobb idő a látogatásra: egész évben

Hogyan juthatunk el oda: Vonattal és busszal egyaránt jelenleg 5-6 óra az út Kantonból.

6. Qingyuan (清远)

Guangdong tartomány talán legújabb „turistaszenzációja” – legalábbis a történelmi és építészeti jellegű látnivalókhoz képest mindenképp –  a kétezres évek elején elkezdett, majd azóta tudatosan felépített qingyuani „kalandtúra” imázs, melynek központi eleme a vadvízi evezés. A Qingyuan körüli hegyekben több folyó is található, melyek némi „rásegítéssel” megfelelő körülményeket biztosítanak a vadvízi evezéshez. Megjegyezném ugyanakkor, hogy Kínában mindenhol, ahol turisztikai szempontból akár csak egy kicsit is ígéretes látnivaló vagy hely található, ott egy látogatóközpontot alakítanak ki – jellemzően belépőt szedve –, aminek egyik fontos eleme az akadálymentesítés, hogy mindenki számára elérhető legyen az adott élmény. Lebetonozott vagy kövekkel szépen lerakott kirándulósösvények ennek ékes példája, s mindezzel azt szeretném hangsúlyozni, hogy a rafting sem az az adrenalin-bomba, amire sokan esetleg várnának.

qingyuan_rafting.JPG

Kép forrása

A legtöbb választható szakaszon a vadvízi evezés nem más, mint evezés nélküli, néhol gyorsabb, néhol lassab csorgás a folyón, amely nyilván nem egy nagy élmény az evezést sportként űzők számára. A vadvízi evezést én magam még csak Szlovéniában próbáltam, ott azért elfáradtam a másfél órás program végére, míg ez a „veszély” Qingyuanben azért nem áll fenn. Ez egy rendkívül népszerű hétvégi program a kantoni polgárok számára így ide érdemes hétköznap érkezni.

Helyszín: Qingyuan, Kantontól közvetlenül északra

Legjobb idő a látogatásra: egész évben (hétvégeken nagy a tömeg)

Belépőjegy: területtől és folyószakasztól füg, ugyanis több is van, jellemzően úgy 200 yuan körül alakul a teljes program – Kantonból akár utazási irodákon keresztül is intézhető

Hogyan juthatunk el oda: Kantonból csupán 20-30 perc az út gyorsvasúttal – jóval gyorsabb, mint nekem a lakásomtól beérni a belvárosba.

7. Shantou (汕头)

Shantou a marhahúsról – és főleg a marhahús-golyókról – híres. E szempontból viszont nem egy kihagyhatatlan város még akkor sem, ha több időt tudunk a tartományra szánni, hiszen például Kantonban is úton-útfélen találhatunk shantou-i marhahúst felszolgáló éttermet, viszont ha ezt autentikus környezetben szeretnénk kipróbálni, akkor Shantouban a helyünk.

Tengerparti város lévén – ahogy az Guangdong tartományban megszokott – itt is található strandolásra alkalmas sziget, melyek közül talán Nan’ao a legjobb, s egyben legnépszerűbb. A kék ég-homokos tengerpart kombinációja mellett történelmi jelentőségű templomok és egyéb kulturális értékek, például múzeumok is színesítik az összképet.

nanao.jpg

Kép forrása

Helyszín: Shantou Kantontól mintegy 430 kilométerre található, kvázi félúton Kanton és Xiamen (Fujian) között, a tartomány keleti végén, Guandong és Fujian tartományok határán

Legjobb idő a látogatásra: a többi szigethez hasonlóan jobb nem nyáron érkezni: április, május, szeptember és október a legjobb idő, ha szeretnénk a tömegeket és magas árakat elkerülni.

Belépőjegy: 15 yuan (strandbelépő Nan’ao szigetén)

Hogyan juthatunk el oda: Utazhatunk busszal, vagy vonattal mind Kantonból, mind Xiamenből, illetve Kantonból akár repülővel is. Nan’ao szigetre komppal tudunk Shantouból átjutni, melyhez rendszeres buszok közlekednek a városból.

8. Shenzhen (深圳) 

Shenzhen (magyarul Sencsen, de én maradnék a pinyin verziónál) Kína egyik legdinamikusabban fejlődő városa: 30 éve kis túlzással még egy néptelen halászfalu volt, mára a kínai számítástechnika egyik legnagyobb központja, több millió lakossal. Előnye, hogy egy tudatosan felépített város, könnyen átlátható és megszokható úthálózattal (ez sajnos Kantonról nem mondható el). Tengerparton fekszik és Hongkonggal határos – annyira, hogy a két város metróhálózata a Luohu (Hongkongban, kantoni nyelven Lo Wu) megállónál összeér. Shenzhenbe sokan már csak Hongkongból is átutaznak egy-két napra, mely látogatásra tökéletes opció lehet a határon felvehető, néhány napos tartózkodásra jogosító vízum.

Shenzhenben történelmi jellegű látnivaló természetesen nem igen található, ide elsősorban a modern nagyvárosi hangulat miatt érdemes ellátogatni. Ami a turistaattrakciókat illeti, a városban több élménypark is található, melyek célközönségét a helyi és egyéb kínai családok jelentik. Külföldi utazók számára talán a legérdekesebb a kínai nemzetiségi kultúrákat bemutató, úgynevezett China Folk Culture Village, mely színes műsorokkal, és az egyes nemzetiségi kultúrákra jellemző épületekkel betekintést enged e soknemzetiségű ország kultúrájába. A park maga persze eléggé új és művi, de mivel nem sok olyan hely van, ahol egy helyen tapasztalható a sokszínű etnikum kultúrája, ezért érdekes.

shenzhen_folk_culture.jpg

Kép forrása

Ezen túl a Window of the World nevű attrakció lehet még érdekes, főleg gyerekekkel utazva, itt ugyanis a világ országainak fő turista-attrakcióinak kicsinyített másai tekinthetők meg. Látható az Eiffel-torony, a Taj Mahal, a piramisok, összesen több, mint 130 építmény, kicsiben.

Helyszín: dél-közép Guangdong, Hongkong határán

Legjobb idő a látogatásra: egész évben

Hogyan juthatunk el oda: Külföldről vagy Kína egyéb részéről repülővel, a tartományon belülről vagy a szomszédos tartományokból busszal-vonattal  (több városból gyorsvonattal is), míg Hongkongból akár metróval is megközelíthető.

9. Zhanjiang (湛江)

Zhanjiang a tartomány legnyugatibb csücske, s közelebb fekszik a trópusi klímával rendelkező Hainanhoz, mint Kantonhoz, s ez az itteni hangulatra természetesen rányomja a bélyegét. Tengerparti város lévén, valamint egy csoport szigetnek köszönhetően a tengerpart Zhangjiang fő vonzóereje, e mellett a tengerből nyert konyhai alapanyagok, mint például a zhanjiangi osztriga is Guangdong-szerte híresek. A szigetek közül a leírások szerint 17 és 28 (!) kilométer hosszú tengerpartokkal és tiszta vízzel büszkélkedhető Donghai és Naozhou a legnépszerűbbek.

dsc_0538.JPG

Még mindig tartom magam az állításhoz, miszerint Kínába nem a tengerpartok miatt érdemes utazni, viszont ha már tengerpart, akkor Zhanjiang remek választásnak tűnik, egész évben jó idővel és Hainanhoz (Kína elsődleges tengerpart-desztinációjához) hasonló hangulattal.

Helyszín: nyugat-Guangdong, Guangdong és Hainan határán

Legjobb idő a látogatásra: mint a többi sziget esetében, a nyári időszakot érdemes elkerülni, ha nem szeretnénk komoly tömegekkel osztozkodni a tengerpartokon.

Hogyan juthatunk el oda: Itt található nyugat-Guangdong egyetlen repülőtere, ami a távolság miatt – például Kantonhoz mérve – jól is jön. Mindenesetre Haikouhoz Hainan szigetén közelebb fekszik, mint a tartományi fővároshoz, Kantonhoz. Természetesen a repülőn kívül Guangdong más városaiból is mind vonattal, mind busszal megközelíthető, az út viszont hosszú.

10. Zhuhai (珠海)

A Makaóval határos Zhuhaiban található Chimelong Ocean Kingdom nevű „vízi élménypark” joggal nevezhető az egész tartomány egyik legnagyobb attrakciójának, hiszen öt Guiness rekord is a nevéhez fűződik: Többek között itt található például a világ legnagyobb akváriuma. Gyerekeknek, illetve a víz alatti világ szerelmeseinek biztosan feledhetetlen élmény: rengeteg vízi élőlényt vonultat fel, illetve rengeteg vízzel kapcsolatos showműsor található a programban, mely egy egész napos kirándulást jelent, ha jól be szeretnénk járni a parkot. Mivel szintén egy tengerparti városról van szó, fontos megjegyezni, hogy Zhuhai partjainak közelében is található egy sor sziget – alighanem az itt található szigetcsoport a legnagyobb számú az egész tartományban. Mivel e szigeteken én még nem jártam, és már viszonylag sok szigetről szó volt a fentiekben, nem is nagyon mennék bele a részletekbe: az biztos, hogy a tengerpart, jó ételek, szép táj kombinációja a Zhuhai körüli szigeteken is megtalálható, melyek közül a legnépszerűbbek talán Dong’ao és Wailingding.

chimelong2.jpg

Kép forrása

Helyszín: Kantontól délre, Makaó és Guangdong határán

Legjobb idő a látogatásra: egész évben

Hogyan juthatunk el oda: Kantonhoz való kis távolsága miatt az utazás rendkívül gyors és egyszerű – ez még egy ok arra, hogy érdemes Zhuhait meglátogatni.

Megemlíteném, hogy a fentiekben leírt árak csupán tájékoztató jellegűek, az aktuális árak a jövőben ettől némileg eltérhetnek. És az sem kizárt, hogy ahová manapság még nem közlekedik a gyorsvasút, oda néhány hónapon belül fog. Kínában, s főleg a hihetetlen tempóban fejlődő Guangdongban minden lehetséges!

Ha tetszett a bejegyzés, megtisztelnél vele, ha ránéznél a blog Facebook oldalára is, ahol még több érdekességet találhatsz, nem csak Guangdongról! 

Nyomj egy kommentet!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük