Talán sokakban felmerül most a kérdés, hogy hol is található egyáltalán Guizhou? A név hangzásából talán a többség Kínára asszociál, helyesen, de nagyobb összegben mernék arra fogadni, hogy kevesen tudnák a térképen elhelyezni a szóban forgó kínai tartományt. Pedig akad itt látnivaló bőven: Kína legnagyobb vízesése, a világ egyik legjobb madár-megfigyelő tava, s autentikus nemzetiségi kultúra csodálatos falvakkal, hegyvidéki környezetben; csak, hogy néhányat említsek abból, amit Guizhou tud nyújtani. Kína számos ismeretlen csodát rejt, melyekből Guizhou-ban is akad néhány!

dsc_0642.JPG

 Talán nincs még egy ország a földön, ahol akkora földrajzi és kulturális különbségek lennének az egyes tájegységek között, mint Kínában. Például Indonézia is minden, csak nem homogén, s rengeteg egyéb változatos ország található még bolygónkon; mégis, nem sok hasonlóságot lehet találni például Tibet és a pálmafás Hainan relációjában (talán csak annyit, hogy mindkettő Kína része), de például a hegyvidéki vagy éppen sivatagi falvak is olyan messze állnak a modern Shanghai-tól, mint ez utóbbi távolságban Budapesttől.

Az ország méretei, a nyelvi nehézségek (főleg kínai nyelven elérhető információ) és az utazók időkorlátja miatt az ország nagy része a külföldi utazók által ismeretlen, hiszen kevesen áldoznak az értékes idejükből az ismeretlenebbnek számító területek felfedezésére. Éppen ezért arra gondoltam, hogy a jövőben az ország kevésbé népszerű, mégis látogatásra érdemes részeit is bemutatom. Én sem jártam még minden kínai tartományban, de kíváncsiságom határtalan, így utazásaimon túl „kutatómunkámnak” is köszönhetően kijelenthetem, hogy jól ismerem az ország, az egyes tartományok és egyéb igazgatási területek adottságait.

Az első részben Guizhou tartományt mutatom be, mely közel kétszer akkora területen helyezkedik el, mint Magyarország, mégis nagyon kevesen hallottak csak róla. A tény, hogy Guizhou-t Kínán kívül kevesen ismerik érthető, egyrészt, mivel kevés grandiózus látnivalója van, másrészt mivel olyan, ismert tartományok szomszédja, mint Yunnan (a híresebb látnivalói közé tartozik például Lijiang és Dali, valamint a szintén yunnan-i, ismeretlen Menglian-ről már én is írtam), Guangxi (Guilin és Yangshuo), valamint Hunan (Zhangjiajie és Fenghuang). Így már talán kevésbé meglepő, hogy Guizhou felett átsiklik az emberek figyelme. Ezen azonban változtatni szeretnék, ugyanis én magam rendkívül érdekes tartománynak találtam, még úgy is, hogy korábban több, ismert kínai látnivalót is volt már szerencsém megjárni. Például a fentebb említett szomszédos tartományokat.

dsc_0816.JPG

Guizhou-i utamról elmondhatom, hogy elégtelen öt napot töltöttem főleg nemzetiségi falvakban, ami arra nyilván nem volt elég, hogy mindenhova eljussak, amit szívesen megnéznék (hajajj!), arra viszont tökéletes volt még ez a rövid időkeret is, hogy autentikus (és egyben kevésbé autentikus) falvaiból és nemzetiségi kultúrájából remek ízelítőt kapjak. Előzetes felkészülésem alapján ez az aspektus érdekelt igazán, ugyanis úgy gondolom, hogy ez az, amiben Guizhou nagyon erős, már csak azért is, mert jóval kevesebb turista jut Guizhou falvaira, mint a híres szomszédokban:

  • itt található például a világ legnagyobb „miao” nemzetiségű települése, Xijiang (bár nagyon turistás, de a hangulat és az építészet mégis magáért beszél!);
  • a „dong” nemzetiség által lakott, szintén méretes Zhaoxing falu-t Kína hat legszebb faluja között tartják számon, ami hatalmas szó egy ekkora országban (szintén turistás, de a hangulat e település esetében is magával ragadó);
  • az apró Langde talán a leghangulatosabb falu, ahol valaha jártam (szintén híres, a kínai olimpiai évében még az olimpiai lángot is elhozták ide! Korábban nagyon népszerű volt a kínai turisták körében, manapság már jóval kevesebb a turista, mint a fent említett településeken);
  • Basha falu arról híres, hogy lakói az utolsó törzs Kínában, akik legálisan viselhetnek fegyvert, s egy sor érdekes hagyománnyal rendelkeznek.

Ha ránézünk a térképre, akkor láthatjuk, hogy több száz (több ezer?) apró település található szétszórva az itteni hegyekben, így aztán igazán nem nehéz elkerülni a tömegeket. Főleg, hogy tömegek kizárólag a legnépszerűbb helyeken fordulnak elő, és főleg ünnepek idején.

Jöjjön tehát a top 10-es lista, amelyhez főleg a Lonely Planet Guizhou útikönyvéből válogattam érdekes látnivalókat (Kínában a Lonely Planet útikönyv-kiadó kínai tartományokra fókuszáló úti könyvekkel is jelen van, természetesen csak kínai nyelven), utazás közben én magam is ezt használtam. Hangsúlyozom, hogy az alább listázott helyeken túl, rengeteg egyéb potenciálisan érdekes látnivaló is található Guizhou-ban, az alábbi lista a saját érdeklődési köröm által kiválasztott attrakciókat tartalmazza, ábécé sorrendben.

1. Bapa falu (Bapa dong zhai – 岜扒侗寨)

bapa_guizhou.jpgKép forrása: link

bapa_guizhou_nemzetiseg.jpeg

Kép forrása: link

     Őszinte leszek, Bapa faluról guizhou-i utam végén hallottam először, mégpedig egy amerikai fiatalembertől, akivel Zhaoxing-ban futottam össze, így nagy bánatomra már nem volt időm ide eljutni. Újdonsült ismerősöm elmondása szerint Bapa a legszebb falu Guizhou-ban, legalábbis azok közül, amiket ő látott, pedig ő főleg gyalogszerrel járta a környéket, így több helyre is volt szerencséje eljutni. A képek alapján én hiszek neki, ha valaki a környéken jár (a Basha falu melletti Congjiang városától északra található), semmiképpen se hagyja ki. Szállás és étterem a faluban nincs, de szemet gyönyörködtető fotótéma annál több!

2. Basha falu (Basha miao zhai – 岜沙苗寨)

dsc_1041.JPG

dsc_0765.JPG

     Utam tervezési fázisában Basha több forrás alapján is érdekes úticélnak bizonyult, úgyhogy ide mindenképpen el szerettem volna jutni guizhou-i utam során, s utólag elmondhatom, hogy el is jutottam. S bár érdekesnek valóban érdekes, a hírnév következtében idelátogató turista-csoportok miatt autentikusnak azért nem mondanám. A falu határán belépőjegyet kell fizetni, s a turisták kedvéért begyakorolt előadásokat is rendszeresen tartanak. Ezekkel egyébként semmi gond, Kínában mindenhol szednek belépőt, ahol van valami érdekesség; és az előadás is élvezetes – hol máshol lehet például sarlóval fejet borotváló fodrászt látni?

Számomra a körítés azonban egy kicsit lehangoló volt: láthatóan utcai ruhára ráhúzott népviselet, mikrofonnal a turistacsoportokat útba igazító személyzet, s ezek miatt még úgyis műnek hatott az egész, hogy a helyszín és a falu lakói valódiak, valóban egyedi kultúrával és hagyományokkal, amikbe bele is pillanthatunk, úgy-ahogy. Ettől függetlenül Basha egy jó hely, szép falu szép környezetben, úgyhogy érdemes idelátogatni. Pláne, ha valaki Zhaoxing-ban is jár (amit Guizhou-ban járva valószínűleg kevesen hagynának ki), ami innen mindössze mintegy másfél óra közúton.

3. Caohai-tó (Caohai hu – 草海湖)

caohai_lake_guizhou_madar.jpg

Kép forrása: link

caohai_lake2.jpg

Kép forrása: link

     Délnyugat-Kína egyik legnagyobb tava igazi Paradicsom a természet és főleg a madarak szerelmeseinek: a több, mint harminc négyzetkilométeren elterülő természetvédelmi terület egész délnyugat-Kína legnagyobb vándormadár telelő-tava: több, mint 180 faj található meg itt, melyek közül mintegy 70 ritkának számít. Egyes statisztikák szerint több, mint száz ezer madár repül ide évente, hogy itt vészelje át a telet. Ha ez nem lenne elég, főleg a tavaszi időszakban igazán gyönyörű látványt nyújt a tó: ekkor vízinövények tucatjai virágoznak, s borítják be sárga, vörös és fehér virágokkal azt.

Az egyetlen „probléma”, hogy a Caohai-tó Guizhou tartomány nyugati részén található, viszonylag messze a főleg a tartomány dél-keleti részén található nemzetiségi falvaktól. Melyekről feltételezem, hogy a legtöbb utazó eslődleges preferenciái Guizhou-ban járva, s ha valóban így van, akkor időigényes lehet a két területet kombinálni. Egy biztos: megéri!

4. Fanjing-hegy (Fanjing shan – 梵净山)

fanjing_mountain.jpg

Kép forrása: link

fanjing_mountain_guizhou.jpg

Kép forrása: link

     Egyes források szerint Kína első nemzeti természetvédelmi területeinek egyike (1986), a Fanjing-hegy már több száz éve szent Buddhista helynek számít, mégis, manapság elsősorban a szép táj, illetve különleges flórát és faunát felvonultató szubtrópikus ökológiai rendszere miatt népszerű. Különleges növény- és állatvilág figyelhető itt meg (például az úgynevezett golden monkey, azaz aranyszőrű majom), de úgy gondolom, hogy már csak a több, mint nyolcvan méter magas, úgynevezett Larger Golden Peak nevű csúcs miatt is érdemes lehet ide ellátogatni. Ez ugyanis nem más, mint egy kvázi természetese kőoszlop a hegytetőn, mely igazán lenyűgöző látványt nyújt.

5. Huangguoshu-vízesés (Huangguoshu pubu – 黄果树瀑布)

huangguoshu_waterfall_guizhou.jpg

Kép forrása: link

      Az Anshun város vonzáskörzetében található Huangguoshu vízesés, mely Kína legnagyobbja, kétségkívül Guizhou tartomány egyik leglenyűgözőbb látnivalója. Tudomásom szerint az egyetlen vízesés a Földön, mely mind felülről, mind alulról, mind jobbról, mind balról, mind előről és mind hátulról, tehát gyakorlatilag minden szögből megcsodálható. Hogy ez lenne-e az egyetlen ilyen vízesés, abban nem vagyok biztos, de abban igen, hogy a vízesés mögött található  134 méter hosszú, természetes folyosó egyedi látványt nyújt. A vízesés 77.8 méter magas és 101 méter széles. E hatalmas vízesés közelében 18 egyéb, kisebb vízesés is található, melyek közösen 1999-ben még a Guiness Rekordok Könyvébe is bekerültek, mint a világ legnagyobb vízesés-csoportosulása. Ide, a nagyobb vízhozam reményében az esős évszakban érdemes érkezni, július és október között.

6. Langde falu (Langde zhen – 郎德镇)

dsc_0414.JPG

     Ahogyan azt fentebb is említettem, a kínai turisták körében Langde elsősorban arról ismert, hogy 2008-ban, a pekingi olimpia évében e faluba is elhozták az olimpiai lángot. Akkoriban Langde számított a legnépszerűbb miao nemzetiségű falunak a turisták körében, manapság e címet átvette a sokkal nagyobb és sokkal népesebb Xijiang.

Langde faluban az a szerencse ért, hogy az ünnepi időszak tiszteletére (Guizhou-ban ugyanis október első hetében jártam, mely Kínában nemzeti ünnep) hagyományos kultúr-elemeket felvonultató ceremóniát rendeztek, s megadták a módját az ünneplésnek: reggel a falu lakói hagyományos módon, rizspálinkával, fúvós fahangszeren játszott zenével, és sorfalat állva köszöntötték a falut látogató vendégeket, ahogyan az többszáz éve szokás. Langde falunak több, mint 600 éves múltja van! Ez után tánc-és zeneelődás következett a falu kövekkel kirakott kis főterén, melyen a különböző népviseleti ruhákat és kiegészítőket is megcsodálhattam. A képek talán átadják az ünnepi hangulatot:

dsc_0045.JPG

dsc_0080.JPG

 Langde az egyik legkönnyebben megközelíthető nemzetiségi falu, a központi Kaili városból frekventáltam közlekedő busszal mintegy 45 perc alatt elérhető, így Langde-t mindenképp javaslom felkeresni, ha valaki a környéken jár!

7. Xiaoqikong (小七孔)

xiaoqikong.jpg

Kép forrása: link

xiaoqikong_guizhou2.jpeg

Kép forrása: link

     A Guizhou tartomány déli részén találató „kis Jiuzhaigou”-nak is nevezett Xiaoqikong (Jiuzhaigou talán Kína leghíresebb nemzeti parkja, Szecsuán tartományban) nem más, mint egy hegyes-völgyes terület, melyen számos vízesés, patak, tó, erdő és fantasztikus barlang található. Ideális tehát túrázásra, az ösvény teljes hossza tudomásom szerint mintegy 30 kilométer, de az egyes látnivalók között természetesen járművek is közlekednek. Legnépszerűbb látnivalói közé tartozik egy festői ősi kőhíd, mely ideális időjárási-és fényviszonok esetén a zöldes hatású vízzel igen fotogén; egy 68 (!) rétegű vízesés, a Laya-vízesés; de ezen túl láthatunk is sebes folyású folyót, barlangot és tavakat is. Aki szeret szép környezetben túrázni, vagy csak sétálni, annak itt a helye!

8. Xijiang miao falu (Xijiang qianhu miaozhai – 西江千户苗寨)

dsc_0436.JPG

dsc_0541_1.JPG

     Kína és tulajdonképpen az egész világ legnagyobb “miao” nemzetiségű faluja természetesen turista-csoportok tömkelegét vonzza, mégis magával ragadó a kövekkel kirakott utcák és a fából készült épületek hangulata. Xijiang a régió többi nemzetiségi falujához képest valóban hatalmas: több, mint ezer háztartás található a faluban, mintegy ötezer embernek otthont adva, mely emberek nagy része a „miao” nemzetiséghez tartozik. Itt manapság már minden a turisták kiszolgálásról szól, a belépőjegy is igen borsos (120 yuan, azaz 4800 forint, amiért semmi szolgáltatást nem kapunk, csupán betérhetünk a faluba!), tehát autentikus kultúráért ne ide jöjjünk. Érdekesség, hogy a turisták körében itt óriási divatja van a népviseleti ruhákban való fotózkodásnak, néha egészen komikus pózokat is meg lehet figyelni, s kifejezetten jó fényképeket lehet a népviseletben pompázó kínai turistákról csinálni. Az igazat megvallva, Xijiang a tömegek ellenére is hangulatos, sőt, talán a legszebb nemzetiségi település, amit valaha láttam, így utólag azért nem sajnálom a drága belépő árát sem.

9. Zhaoxing dong falu (Zhaoxing dongzhai – 肇兴侗寨)

dsc_0049.JPG

dsc_0295.JPG

     Ha már Xijiang a legnagyobb „miao” nemzetiségű település, akkor nem maradhat le a legnagyobb „dong” nemzetiségű falu, a szintén népszerű Zhaoxing sem a listáról. Zhaoxing lakossága meghaladja a négyezer főt, s elsősorban autentikus, úgynevezett dobtornyairól híres, melyek érdekessége, hogy fából készült, pavilon-szerű építmények, s szögek használata nélkül készültek. Öt ilyen építmény is található Zhaoxing-ban. Xijiang-hoz hasonlóan szintén olyannyira népszerű a turisták körében, hogy az újonnan épült Congjiang gyorsvasút-állomást nem Congjiang városba építették, hanem gyakorlatilag a Zhaoxing jegypénztár (hatalmas!) közelébe, Luoxiang faluba. Ez nekem annyit jelentett, hogy Kantonból közvetlenül Zhaoxing-ba tudtam utazni (tehát nem kellett másik városon keresztül utaznom), s így három és fél óra alatt megérkeztem Kanton városából – a táv majdnem 700 kilométer!

Ha autentikusabb hangulatra vágyunk, érdemes a környező kisebb falvakat felkeresni: Tang’an falu például rizsteraszairól híres, Luoxiang faluban pedig szerencsém volt egy óriási hangszer-versenyt kifognom, amit az Őszközép-ünnep tiszteletére tartottak, több száz ember részvételével.

10. Zhenyuan óváros (Zhenyuan gucheng – 镇远古城)

zhenyuan2u.jpg

Kép forrása: link

     Én magam Zhenyuan-ben ugyan nem jártam, de képek és leírások alapján azt hiszem kijelenthetem, hogy nagyon hasonlít a szomszédos Hunan tartományban található Fenghuang óvárosára, amihez idén nyáron volt szerencsém: mindkét település folyó partján fekszik, s a környezet szépsége, valamint az építészeti stílus kombinációja az, ami meghatározza a hangulatot. A kis, mindössze 3.1 négyzetkilométer alapterületen elhelyezkedő, történelmi városban közel 160 látnivaló található, melyek között vannak barlangok, paloták, pavilonok és templomok, s mindehhez a folyó nyújt csodálatos hátteret. A hangulat miatt Zhenyuan-nel kapcsolatban találkoztam már a „Kelet Velencéje” elnevezéssel is – bár a kínai emberekről tudni érdemes, hogy előszeretettel használnak hangzatos elnevezéseket gyakorlatilag mindenre. Tény, hogy ha valakit érdekel a hagyományos (vagy annak tűnő) kínai építészet és szeretne olyan helyre eljutni, ahol egyedi hangulat tapasztalható, az ne hagyja ki!

Végezetül megjegyezném, hogy a közlekedés a tartományon belül jól szervezett, mindenhová el lehet jutni vonattal, vagy busszal, helyben intézve, az utazás tehát egyszerű. Az egyre bővülő kínai gyors-vasút hálózat természetesen Guizhou tartományt is érinti, a tartományi fővárosból, Guiyang városból például fél óra alatt a nemzetiségi terület központjának számító Kaili városába érhetünk (busszal e táv akár 2-2,5 óra is lehet!). Az már csak hab a tortán, hogy Kína egyik legolcsóbb tartományáról van szó! (A népszerű helyek belépődíjaitól eltekintve persze.) Természetesen rengeteg egyéb, érdekes látnivaló van egy ekkora tartományban, ami mind arra vár, hogy valaki felfedezze!

Ha tetszett a bejegyzés, nézz rá a blog Facebook-oldalára, ahol sok egyéb érdekességet is találhatsz:

Utazó vagyok, nem turista Facebook-oldal 

 

Nyomj egy kommentet!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük