Egy korábbi bejegyzésben már igyekeztem kifejteni, hogy miért a kelet-Indonéziában található Maluku a tökéletes választás, ha szeretnénk „letérni” egy kicsit a térképről. A turizmus fejletlen, az utazók száma ezért nagyon alacsony, bár az sem kizárt, hogy ez az ok-okozati összefüggés éppen fordítva igaz. A lényeg, hogy Maluku gyönyörű és a legtöbb szigetén nem, hogy tömeg nincs, de jó eséllyel mi leszünk az egyetlen külföldiek a környéken. Azért persze Malukuban is akad egy-két ismert és népszerű úti cél (ilyen például a méltán híres Banda-szigetek), de ezeken túl, a régió gyakorlatilag kilencven százalékáról elmondható, hogy turistamentes. Egy ilyen sziget volt malukui utazásom talán legnagyobb fénypontja is: a közép-Malukuban található Nusa Laut egy parányi sziget, ami körül jóval több a cápa, mint az idelátogató utazó.

dsc_0149.JPG

Megjegyzés: Cápáról készített fényképpel nem tudok szolgálni, komoly víz alatti fotók készítésére alkalmas felszerelésem nincs (olyan, amivel például zoom-olni lehet), a cápák ugyanis jellemzően gyorsan továbbállnak, így egy egyszerű gopro-val, többnyire a felszínen úszva nehéz lencsevégre kapni őket. 

A cím azonban nem túlzás: Nusa Laut körül hemzsegnek a veszélytelen szirti cápák, sznorkelezve gyakorlatilag a nap bármely szakában garantált a találkozás. Természetesen nem betanított és emberhez szokott példányokról van szó, de tényleg annyi van, hogy nagyon szerencsétlennek kell lenni ahhoz, hogy ne lássunk meg egyet se egy mondjuk fél/egy órás sznorkeling alatt. Körülbelül 20 perccel azután, hogy első ízben mentem bele a vízbe újdonsült ismerőseimmel, egy mintegy 15 példányból álló cáparaj úszott el alattunk. Erről a látványról én sajnos lemaradtam, annyira elkápráztatott a közeli korallok látványa, hogy egy kicsit eltávolodtam a többiektől, de a következő egy-két óra kárpótolt: úgy egy óra után már nem is számoltam, hogy mennyi cápa úszik el alattam a körülbelül 5 méteres mélységben.

Mint azt helyben megtudtam, Nusa Laut a Banda-szigetek mellett egész közép-Maluku, sőt, megkockáztatom, hogy egész Maluku legjobb merülő helye. Bandáról ódákat zengnek az emberek: a Banda-szigetek körüli víz alatti élővilággal kapcsolatban egész egyszerűen nem lehet negatív kritikával találkozni. Gyakorlatilag nincs olyan szeglete a világnak, ami után csalódás lehetne a Bandán található víz alatti élővilág. Az ilyen magasra tett mércét is megüti azonban Nusa Laut. Ha erről korábban értesülök, valószínűleg úgy alakítottam volna az időbeosztásom, hogy legyen időm merülni a Nusa Laut közeli vizekben is (Nusa Laut-on nincs búvárbolt, a legközelebbi egység Saparua-n található), így azonban ez – időhiánynak köszönhetően – elmaradt. Utólag nem is bánom, hiszen, mint kiderült, nem kell búvárnak lenni ahhoz, hogy a csodás víz alatti világot megszemléljük! A sokat emlegetett mondás, miszerint a Banda-szigeteken sznorkelezve többet láthatunk, mint a világ többi részén palackkal merülve; megállja a helyét Nusa Laut esetében is.

gopr4622.JPG

Ennek fényében talán nem meglepő tehát, hogy Indonéz utam során Nusa Laut-on találkoztam a legtöbb cápával, annak ellenére, hogy itt nem merültem, míg a Banda-szigeteken háromszor is. A cápákon túl láttam itt hatalmas egyedekből álló, púposfejű papagájhal-rajt is, sőt, a Banda-szigetek Hatta szigetéhez hasonlóan Nusa Laut-on is található egy mutatós, víz alatti „árkád”. Nem utolsósorban pedig a Banda-szigetekhez hasonló méretű és kiterjedésű koralltelepek akár órákra el tudják vonni a figyelmünk.

gopr4517.JPG

A víz alatti “árkád” – A képen nem biztos, hogy látszik, de akkora, hogy 7-8 ember, egyszerre kényelmesen át tudna úszni alatta, viszont 5-6 méteres mélységben található

     Itt megragadnám az alkalmat ugyanakkor, hogy megemlítsem: Nusa Laut víz alatti tájképének legszebb része a vízben magabiztos úszók számára élvezhető maradéktalanul. Ez azért van, mert a zátony legszínesebb és legjobb részei a parttól messze találhatók, Ameth település előtt. (Ameth a sziget fő települése, az egyetlen hivatalos vendégház is e faluban található.) Ha viszont jó úszók vagyunk, akkor ne féljünk: a víz lassan mélyül és bár a táv nagy részét akár gyalog is meg lehetne tenni, úszva gyorsabban a zátonyhoz jutunk, mint sétálva. Már csak azért is, mert az aljzat jó része sziklás. Kalkuláljuk az időnkbe, hogy kényelmes tempóban minimum fél órát kell úsznunk ahhoz, hogy a zátonyhoz érjünk. Ezért, illetve a korallzátony grandiózus méretei miatt tehát érdemes minimum 3-4 órát a sznorkelingre szánni minden egyes alkalommal: ne felejtsük, ebből több, mint egy teljes óra a zátony megközelítése és elhagyása. Az apály-dagály váltakozásának idejét is érdemes helyben kideríteni, a sziklás aljzat miatt ugyanis a sznorkeling kezdetét és végét nem szeretnénk apály idejére időzíteni, akkor ugyanis olyan alacsony a vízállás, hogy nem tudunk a zátonyhoz úszni, csak sétálni, ami a sziklás aljzaton igen megerőltető és lassú mutatvány.

Azoknak sem kell azonban a sznorkelingről lemondaniuk, akik esetleg kevésbé magabiztosak a vízben: szintén Ameth településnél, a falu kikötőjének mólójától néhány méterre kezdődik a zátony, ami innentől több kilométeren keresztül húzódik egészen a következő településig. A zátony azonban már itt is viszonylag gyorsan távolodik a parttól, de akár a móló közvetlen közelében is gyönyörű korallokkal és halakkal találkozhatunk.

dsc_0096.JPG

Móló a Sila nevű faluban 

     Nusa Laut ugyanakkor nem csak a víz szerelmeseinek nyújthat felejthetetlen élményeket. Ez a parányi sziget minden egyéb szempontból is és minden túlzás nélkül egy igazi gyöngyszem, ami a cápákon túl valószínűleg azért is nyújtott számomra maradandó élményt, mert előzetesen nem sokat vártam tőle, hiszen nem is nagyon tudtam róla semmit. Úgy gondolom, egy Nusa Laut-hoz hasonló adottságokkal rendelkező sziget rengeteg egyéb országban fő turista-szenzáció lenne, de ez Indonézia, itt annyi gyönyörű sziget van, hogy nem egyszerű kitűnni a mezőnyből.

     Amit még mindenképpen kiemelnék, mint okot arra, hogy bevegyük Nusa Laut-ot indonéziai útitervünkbe, az a sziget tájképe és hangulata. A közép-Malukuban található fűszerszigetek tájképe hasonló, Nusa Laut viszont annyira kis területű, hogy itt minden koncentráltan található meg. Hangulatos, színes házakkal teli falvak, gyönyörű öblök, s zöld dzsungel uralja a látképet. A falvakat a szigeten körben összekötő út 27 kilométer hosszú, s meglepően jó állapotú, bár ez annak fényében talán nem is meglepő, hogy a közelmúltban aszfaltozták, s a forgalom is minimális. Érdemes egy fél napot tehát arra szánni, hogy akár gyalog, akár motorral (a vendégház tulaja a motorbérlésben is tud segíteni) a szigeten körbemenjünk, nem fogunk csalódni. Hab a tortán, hogy a fotogén táj mellett úton-útfélen kedves helyiekbe tudunk futni, akik akár el is kísérnek egy darabon.

dsc_0007.JPG

Malukui utcakép

dsc_0110_1.JPG

Tipikus tájkép Nusa Laut “belsejében”

dsc_0181.JPG

Strand is van, nem is akármilyen! 

dsc_0132.JPG

Sőt, nem is a fűszerszigetek egyikén lennénk, ha nem lenne legalább egy erőd a szigeten! 

     A “világvégi pradicsomi” hangulathoz nagyban hozzájárul, hogy mindössze egyetlen hivatalos vendégház működik a szigeten, ami tulajdonképpen nem is igazi vendégház: a tulajdonos házaspár családi házuk néhány szobáját alakította át vendégek fogadásának céljából, így a családi, meghitt hangulat adott, amelyhez páratlan vendégszeretet párosul.

Hogyan lehet idejutni?

     Az idejutás malukui mércével viszonylag egyszerű, ugyanis Nusa Laut közép-Malukuban található, Maluku régió központja, Ambon szigetének közelében, mely az egész régió közlekedési csomópontja. Ambon szigetéről van menetrendszerinti hajójárat (Tulehu kikötőjéből, reggelente), viszont a leginkább ajánlott módja az ideútnak a szomszédos, Saparua szigetéről való áthajózás. Saparua is egy gyönyörű és autentikus malukui sziget, közvetlenül Nusa Laut mellett, így már csak ez miatt is megéri innen utazni, hiszen így legalább Saparua-t is látjuk! Saparua-ról a későbbiekben külön bejegyzésben még beszámolok.

     Saparua-ról “menetrend szerinti” hajójáratok nincsenek, viszont saparuai piacnapokon (szerdánként és szombatonként) intézhetünk magunknak fuvart a visszatérő hajók egyikén. Ennek ára 50 euer rúpia, azaz 1100 forint, s az út mintegy fél óra. Saját magunk hajót bérelve bármelyik nap utazhatunk, nem csak piacnapokon, ez viszont egy jóval költségesebb megoldás (kb. 600 ezer rúpia, 13 ezer forint).

Végszónak annyit még megjegyeznék, hogy mindegy, hogy honnan utazunk és hova utaznánk innen tovább, legyünk flexibilisek, mert gyakorlatilag mindegy, hogy 1-2 napot szánunk Nusa Laut-ra vagy két hetet, fájó szívvel fogjuk elhagyni a szigetet. Remélem meghoztam hozzá a kedved, ha Indoznéziában jársz és szereted a kis méretű, hangulatos szigeteket, pláne a csodálatos víz alatti világot, akkor Nusa Laut-ot igazán érdemes felvenni a meglátogatandó szigetek közé!

1 Comment

  1. padlogaz 2017.04.11. at 21:58

    Kiraly!
    Klassz lehetett!

    Válasz

Nyomj egy kommentet!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük