Indonéziával foglalkozó bejegyzések után, még az indonéz kalandok részletes ismertetése előtt, a változatosság jegyében bemutatnék egy fülöp-szigeteki gyöngyszemet. Több bejegyzés is született már a Fülöp-szigetekről, nem titkoltan az egyik kedvenc országomról van ugyanis szó. Az ország bővelkedik már elismert és az utazók igénye szerint kiépített szigetekben, s ha belelapozunk az úti könyvekbe, láthatjuk, hogy ajánlott, „kötelező” látnivaló is van bőven. A legnépszerűbb turistalátványosságok mezőnyébe újként bekerülni nem egyszerű, van azonban egy sziget, amelynek lassan, de biztosan sikerül: Siargao.

siargao-philippines-fulop-szigetek.JPG

A cím abszolút nem túlzó, ha Siargao-val kapcsolatban használjuk. Mérete miatt egy rendkívül komplex szigetről beszélünk, és bár szörfös körökben régóta népszerű (olyannyira, hogy az ország szörf-központjaként is emlegetik, hiszen sokak szerint itt található az ország legjobb szörf-helye, a híres Cloud9, melyre nemzetközi versenyek egész sora épült), a szörffel nem foglalkozó utazók csupán a közelmúltban kezdték el felfedezni a Siargao nyújtotta lehetőségeket. Ami azért is furcsa, mert nem kell szörfösnek lenni ahhoz, hogy élvezni tudjuk a sziget gyönyörű tájképét és természeti látnivalóit.

Természeti látnivalóból pedig akad bőven: vannak itt gyönyörű kisebb szigetek, melyek ideálisnál is jobb körülményeket biztosítanak az utazó körökben mindig népszerű island hopping-hoz; gyönyörű strandok és a vízből kiemelkedő homokpadok, merülhető korallzátonyok, fotogén rizsföldek, vízesések, sziklaformációk természetes, apálykor előbukkanó medencékkel; arról nem is beszélve, hogy a sziget mérete tökéletes arra, hogy azt motorral járjuk be, elvegyülve a barátságos helyiek között. Kényelmesen el lehetne tölteni akár egy teljes hetet is úgy, hogy ne unatkozzunk.

A sziget legnagyobb erénye az én szememben ugyanakkor a hangulata: nincsenek idegesítő szuvenír-árusok, nincsenek reggelig tartó tengerparti bulik, hiszen tömeg sincs, egyelőre. Nem árt viszont megjegyezni, hogy a sziget bekerült a Lonely Planet úti könyv Fülöp-szigetek kötetének ajánlásai közé, így a jövőben valószínűleg több emberrel lehet majd számolni. Ezért is választottam a bejegyzés címét annak, ami, mert így viszont Siargao a Fülöp-szigetek egyik legnépszerűbb szigetévé fogja magát kinőni, ebben biztos vagyok.

Hol van Siargao és hogyan lehet odajutni?

Siargao Mindanao tartomány észak-keleti csücskében található, az ország déli részén. Fontosnak tartom megemlíteni, hogy Mindanao tartomány jellemzően emberrablásokkal és egyéb terrorcselekményekkel szokott a hírekbe bekerülni, a problémás területek (az úgynevezett Abu Sayyaf terrorista csoport tevékenységi területe) viszont távol esik a népszerű, utazók által is látogatott helyektől.

siargaomap.jpg

Az odajutás legegyszerűbb módja a repülés, Siargao repülőtere Cebu városából gyorsan és jellemzően nagyon olcsón elérhető (légitársaság: Cebupacific Air, www.cebupacificair.com). Ha adott időszakra netán drága lenne a repülőjegy, alternatív megoldásként repülhetünk akár a közeli Surigao-ba is (a kettőt ne tévesszük össze!), ahonnan frekventált hajójárattal is átmehetünk Siargao-ra.

Siargao fő attrakciói (a szörfön kívül)

Tengerpartok

     A Fülöp-szigetekre nem meglepő módon a trópusi szigetek hangulata miatt mennek elsősorban az emberek. Ahogyan az a fenti térképen is látszik, Siargao szigete meglehetősen nagy, ezért megszámlálhatatlan mennyiségű tengerparttal rendelkezik, amelyek mindegyike csak arra vár, hogy valaki felfedezze. A szálláshelyek többsége General Luna településen, vagy annak közelében található, s a jó hír, hogy itt is gyönyörű a part, ez miatt akár maldív-szigeteki stílusú, láblógatós pihenésre is tökéletes helyszín lehet Siargao.

dsc_0254_1.JPG

A tengerpart General Luna közelében (a hordalék az esős évszaknak “köszönhető”) 

delkelet-azsia-siargao-utazas_1.JPG

Magpupungko beach, ahol apálykor a “sziklamedencék” is láthatók

dsc_0813.JPG

Malinao beach, itt napnyugta idején jártam, de úgy gondolom, hogy a strandban rejlő potenciál így is látszik

És ez mind a “szárazföldön”, Siargao fő szigetén, a közelben található apróbb szigetek strandjairól még szó sem esett!

Island hopping

     General Luna település közvetlen közelében három sziget is található és látogatható: Guyam, Daku és Naked island (ez egy homokpad, növényzet nélkül, innen a fura elnevezés). A hajóbérlést gyakorlatilag bármelyik szállás is meg tudja szervezni, de akár saját magunk, a kikötőbe kisétálva is kiválaszthatunk egy szimpatikus hajót. Ami az árat illeti, függ attól, hogy mekkora a hajó, illetve, hogy mind a három szigetre el szeretnénk-e jutni, az üzemanyag mennyisége miatt számít ez. Az ár jellemzően 4-500 peso (2-3000 forint) körül alakul, szigetenként, 4-5 fős hajóval számolva.

dsc_0004.JPG

Naked island

dsc_0104.JPG

Guyam island

Sugba lagúna

A Siargao észak-nyugati részén található Sugba lagúnát, szépsége miatt a mai napig utam fénypontjaként emlegetem. Nem is szeretném nagyon ragozni, nézd meg inkább az erről készült videómat!

Magpupungko „sziklamedencék”

     Úszómedence a tengerben? És valóban, így lehet a legjobban leírni a Magpupungko nevű strand közelében, kizárólag apálykor előbukkanó természetes sziklaképződményt. Hatalmas élmény, ahogy a természetes jacuzzi-ban ülve hallgatjuk a közelben csapódó hullámok moraját.

dsc_0716.JPG

dsc_0739.JPG

A sziget motorral való felfedezése

     E programpontról részletes beszámolóval és külön videóval készülök, ugyanis rengeteg hely, gyakorlatilag a fő sziget közelében található szigeteken kívül minden látnivaló elérhető motorral. Sőt, a ritkás tömegközlekedés, viszont az utak remek állapota és a forgalom hiánya miatt ki is jelenteném, hogy a sziget felfedezésének legjobb módja a bérelt motorkerékpár, még akkor is, ha nem rendelkezünk hatalmas tapasztalattal a motorozás terén. A motorozás azért is tökéletes, mert egyrészt a távolságok a gyalogláshoz túl nagyok, másrészt taxi kevés van a szigeten és azokkal körbejárni a fontosabb látnivalókat jellemzően drágább is, mint egyénileg, bérelt motorral. A későbbiekben bemutatom, hogy mire érdemes ezzel kapcsolatban figyelni.

Tarts velem hát a továbbiakban is, további érdekességekkel és hasznos tanácsokkal jelentkezem majd, nem csak Siargao-ról!

Nyomj egy kommentet!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük