Egy korábbi bejegyzésben már kifejtettem, hogy miért Délkelet-Ázsiát tartom a legjobb választásnak egy első útra. Minden utazó igényét képes kielégíteni a régió változatossága, a turisztikai infrastruktúra is jól szervezett, s mindez remek ár-érték aránnyal párosul. Ezt a gondolatot továbbfűzve egy háromrészes sorozatban bemutatom a régió három, legegyszerűbben utazható országát. Az első rész, egyben a legkönnyebben utazható ország pedig mi más is lehetne, mint a hátizsákos utazók Mekkája, Thaiföld.

suntrip2012_0204_175730.JPG

Nem csak én, de valószínűleg az összes, Délkelet-Ázsiával kapcsolatban jártas utazó egyetért azzal, ha azt mondom, hogy Thaiföld a régió legkönnyebben utazható országa, köszönhetően a nagyszámú turistának/utazónak és az őket kiszolgáló infrastruktúrának. Thaifölddel kapcsolatban nincs titok, rengeteg útikönyv és útleírás elérhető az ország látnivalóiról, gyakorlatilag minden népszerűbb nyelven. A thai turizmus fő profilja a tengerpart, Thaiföld neve gyakorlatilag a tengerparti nyaralás szinonimájává vált az elmúlt évtizedekben, szerte a világban. Van itt ugyanakkor hegyvidék is, nemzetiségi falvakkal és túralehetőségekkel; Bangkok, az ország fővárosa néhány szigettel egyetemben pedig híres a véget nem érő éjszakai életéről. A legjobb az egészben, hogy a nagyszámú turista ellenére még mindig megszervezhető olcsón egy thaiföldi utazás. Ez így együttesen akkora vonzerőnek bizonyul, hogy a külföldi utazók és turisták évtizedek óta, megállás nélkül özönlenek az országba, bejárva annak minden szegletét.

suntrip2012_0204_174957.JPG

A thai strandokon nem leszünk egyedül

Az utazás Thaiföldön mitől egyszerű?

     Az utazás egyszerűségének legfontosabb pillére az olajozottan működő infrastruktúra, a fejlett turizmus. Pontos statisztikának nem jártam utána, ugyanis lényegtelen, de az biztos, hogy a thai gazdaság bevételeinek nagy részét a turizmus szolgáltatja. Az ország nagy része turistás, ezért a helyiek többsége már évtizedek óta hozzászokott a külföldiek jelenlétéhez, sőt, rengetegen élnek a turizmusból. Ennek megfelelően akármerre is járunk Thaiföldön, igazán nem gond például az angol nyelvvel boldogulni, ráadásul szinte mindenki tud segíteni kirándulások, vagy utunk további részének megszervezésében. Sőt, országszerte, a felkapottabb helyeken (és valljuk be, igen sok ilyen van) találhatók külföldiek által üzemeltetett szálláshelyek, éttermek, valamint utazási irodák. Jellemzően több nyelven is igényelhető az általuk nyújtott szolgáltatás, ezért nem gond német, francia, olasz, svéd, sőt, akár magyar nyelven sem boldogulni, az utóbbi időben ugyanis néhány honfitársunk is megvetette a lábát a thai turizmus piacán. Rendkívül egyszerű tehát a különböző programok és az utazás megszervezése. Szálláshelyek, utazási irodák tömkelege kínál különböző programokat országszerte.

suntrip2012_0204_173917.JPG

Thaiföldön is népszerűek a hajós kirándulások

     A másik fontos aspektust az ország földrajzi adottságai jelentik. Busz és komp kombinációjával olcsón bejárható az ország, hiszen a szigetek a szárazföld közelében találhatók. A főváros, Bangkok központi elhelyezkedése azt jelenti, hogy akár az északi hegyvidék, akár a déli szigetek a célpont, esti indulással, egy kényelmes, turistáknak fenntartott éjszakai busszal másnap reggelre a kívánt helyen lehetünk (a szigetek esetében még hajóznunk kell egyet, de jellemzően ez is csupán 1-2 óra). A repülés sem vészesen drága (de azért jellemzően drágább, mint a busz és a hajó kombinálva) így aki kevesebb idővel rendelkezik, annak jó alternatíva lehet.

Miért érdemes Thaiföldre látogatni? (A hátizsákos utazók szemszögéből)

Szintén egy korábbi bejegyzésben már kifejtettem, hogy az utazás élményéhez elengedhetetlen, hogy reális elképzeléseink legyenek úti célunkról. Thaiföldre például ne azért menjünk, hogy aztán párunkkal kettesben tudjunk romantikázni egy szép tengerparton, kivéve persze, ha meg tudjuk fizetni a luxusszállodák privát strandjait. És jó eséllyel ott sem leszünk egyedül.

Véleményem szerint Thaiföldre 3 dolog miatt érdemes menni:

1. Hátizsákos hangulat, bulik

Ezzel a ponttal valószínűleg nem mindenki ért egyet, sokak számára valószínűleg nem az egész napos alkoholfogyasztással egybekötött önfeledt szórakozás az elsődleges motiváció egy thai út során. Thaiföld viszont híres az olcsó alkoholról, a tengerparti féktelen bulikról, a reggelbe nyúló éjszakai életről, így talán nem meglepő a tény, és valószínűleg a Thaiföldet már megjárt olvasók is egyetértenek azzal, hogy Thaiföld a fiatal utazók egyik legkedveltebb úti célja a régióban, pont a fenti okok miatt. Fiatalon nagy élmény ebbe a hangulatba csöppenni, főleg ha sikerül egy akkora rendezvényt kifognunk, mint a havonta, Koh Phangan szigetén megrendezett Full Moon Party. De aki pusztán a hátizsákos hangulatot szeretné megtapasztalni, annak elég végigsétálni Bangkok híres Khaosan Road-ján, amire nem találok jobb szót, mint azt, hogy őrületes. Itt relatíve kis helyen tömörülnek a bárok, hátizsákos utazókra szakosodott utazási irodák, szuvenír boltok és olcsó szállások, így előbb-utóbb minden fiatal utazó itt köt ki, aki Bangkokba látogat. Ez nyilván nem mindenkinek tetszik, viszont az is igaz, hogy a fiatal hátizsákos utazókat csak akkor tudjuk megkerülni Thaiföldön, ha komolyabb költségvetéssel utazunk.

p2208344.JPG

Khaosan Road, Bangkok

2. Kiépített tengerpartok

     Délkelet-Ázsia országai közül Thaiföld az az ország, amely a legtöbb, nyugati igényeket kielégítő szolgáltatásokat nyújtó tengerparttal rendelkezik. Olasz, kínai, indiai és egyéb nemzetek éttermei, koktélbárok, masszázs, nyugágyak, napernyők, vízi sportok, hogy csak a legfontosabbakat említsem a legtöbb helyen közvetlenül a parton elérhető szolgáltatások közül. A kényelem szempontjából ez mind pozitívum, a kiépítettség viszont sokszor a szépség rovására megy és jellemzően a víz sem olyan tiszta az ilyen partoknál, mint amilyen az lenne a tömeg nélkül. Természetesen más országban is vannak ilyen tengerpartok, de Thaiföldön szinte mindenhol, így ha a kényelem szempont, akkor Thaiföld a legjobb választás!

suntrip2012_0210_155441.JPG

Chaweng beach, Koh Samui

3. Thai ételek

A harmadik aspektus, amiben Thaiföld verhetetlen, nem meglepő módon az ország konyhája. Nem pusztán a tény miatt, hogy nyilván Thaiföldön a legjobbak a thai ételek, de véleményem szerint az egész régióban kiemelkedik a thai főzőtudomány íz világa, a vietnami konyhával egyetemben. A thaiföldi konyha világszerte híres a markáns, csípős ízekről, s az országban bármerre is járunk, mindenfelé nagyszerű ételekkel találkozhatunk, nagyon olcsón, ha hajlandóak vagyunk a helyi kifőzdékben étkezni. Önmagában ez is elég indok lehet arra, hogy az országot felvegyük a meglátogatandó országok listájára. A megkóstolandó ételek között említeném a pad thai-t, a street food-ok királyát (egyszerű, mégis nagyszerű sült tészta csirkével vagy rákkal, tojással, némi zöldséggel és tört mogyoróval, majd tetszés szerint csípős vagy egyéb szósszal leöntve); a tom yum levest (melyben a savanykás és csípős ízek dominálnak); a thai curry-ket (melyek különlegessége, hogy kókusztejjel készülnek, s a különböző curry-pasztáknak köszönhetően több színben (zöld, sárga, piros) és ízben elérhetők). De rengeteg egyéb ízletes fogással is büszkélkedhet a thai konyha, ezért érdemes minél több mindent kipróbálni!

p2096355.JPG

Pad thai árus munka közben

     Biztos van, akinek más tetszik Thaiföldön és nem ért egyet a fenti pontokkal, viszont hangsúlyoznám, hogy véleményem szerint, más aspektusban Délkelet-Ázsia többi országa többet tud nyújtani. Thaiföldön igen népszerű például a hegyvidéki túrázás nemzetiségi falvakban, ez a program viszont más országban (pl. Laosz vagy Vietnam) sokkal autentikusabb élményt tud nyújtani. Kiépítetlen, természetes strand is nyilván van Thaiföldön, viszont egyrészt ebből a szempontból mind a Fülöp-szigetek, mind Indonézia sokkal többet képes nyújtani, másrészt egy ennyire turistás országban a kevésbé felkapott helyek okkal népszerűtlenek. A fenti három aspektusban viszont úgy gondolom, hogy Thaiföld a legjobb, ha Délkelet-Ázsia országait vesszük górcső alá.

A következő részben egy új országot mutatok be, mégpedig Kambodzsát, ahol szintén rendkívül egyszerű, bár egy fokkal talán kényelmetlenebb az utazás, mint Thaiföldön. Kambodzsa egy tipikusan olyan ország, amire túlságosan is kevés időt szoktak szánni a főleg Thaiföldről átutazók, pedig van látnivaló bőven! Tarts velem a továbbiakban is!

5 Comments

 1. W.L. 2017.01.31. at 15:09

  Szerencsere nekem sikerult Thaifoldon igen mas benyomasokra tennem szert – szerintem az orszag nagy resze/egyaltalan nem turistas, es azok nemcsak unalmas vagy ronda helyek, de vannak koztuk Vilagorokseg romok is.
  En a gyonyoru es nagyon jellegzetes stilusu templomokat is az orszag egyik fo vonzerejenek tartom.
  A regio 2 masik legkonnyebben beutazhato orszaga szerintem Szingapur es Malajzia. Oke, az egyik szinte csak egy varos, de a masik szerintem kotelezo tagja a harmas listanak! 😉

  Válasz
 2. vorosborisz 2017.02.01. at 00:36

  @W.L.: Köszi a hozzászólásod, konkrétan strandok tekintetében értettem azt, hogy a jókat már kiépítették. Ami a romokat és templomokat illeti, Angkor ebben verhetetlen (és a mianmari Bagan is igen jól néz ki, bár ott még nem jártam), és aki kevés idővel utazik (és a többség ilyen), azt megértem, hogy az eldugottabb helyek helyett Angkorba megy. De azt aláírom, hogy az általam részletezett 3 ponton túl is sok érdekes dolog van az országban. Szingapúr ki fog maradni ebből a listából, bár ha szigorúan az egyszerűséget nézzük, akkor nyilván benne kéne, hogy legyen, viszont mérete miatt tipikusan egy olyan hely, ahol átszállás közben meg szoktak állni pár napra, viszont nem egy klasszikus úti cél. Szerintem is Malajzia a harmadik, már csak az Air Asia miatt is.

  Válasz
 3. átlátó 2017.02.01. at 21:57

  …tudom, hogy a pénznek nincsen illata, a hányásnak meg igen…ezért rühellem az angol csürhét itthun, Thaiföldön meg azt a dzsukel hazai virtust. A paréjokra értem, ha nem vagy érintett köszi, hogy nem engem találsz meg. 🙂 Én konkrétan a suhogós, izompolós, nagyhangú, leginkább hímnemű társaságokra gondolok.
  A hatvanas, hetvenes években hábiszti aki Jugóba járt nagyon menő volt, meg az NDK, visszafelé megállva csehbe. 🙂
  Most Thaiföldre ugranak el a tirpákok. Már semmi nem olyan mint régen. Régen volt még sültkeszeg is.

  Válasz
 4. zdyzs 2017.02.06. at 13:19

  Megint a legtöbb dologgal egyetértek, de azért azt, hogy olcsó az alkohol, azt kontextusba kell tenni. Sok ázsiai országhoz képest olcsó csak (és sokkal drágább, mint Kambodzsában vagy mondjuk Vietnam-ban, ahol a világ legeslegolcsóbb sörét mérik – olyan is), drágább, mint Magyarországon. Ezért az a hátizsákos turista aki a sarki közértben veszi meg a piát a buli előtt, hogy ne kerüljön sokba, az bizony meg fog lepődni a thai árak láttán.

  A Thai streetfood viszont minden szempontból verhetetlen. Szinte már csak azért érdemes odautazni.

  Válasz
 5. Mdavid89 2017.06.06. at 14:15

  Koh Phangan nem egyenlő Full Moon Party. Igaz, a parti idején nem nagyon szól másról a sziget, tele van hátizsákos , bulizós fiatalokkal, de rengeteg mást tud a sziget. A partikon kívüli napokon egy nagyon nyugis kis sziget. Alig van beépítve, nem turistagettós. Látnivalókból is elég jól ellátott: iranythaifold.net/koh-phangan-latnivalok/#kophangan

  Válasz

Nyomj egy kommentet!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük