Egy Délkelet-Ázsia legegyszerűbben utazható országait felvonultató listán Malajziának, az Air Asia fapados légitársaság bázisának bérelt helye van. Az Air Asia fejlődésének köszönhetően Kuala Lumpur, az ország fővárosának repülőtere manapság egész Délkelet-Ázsia légi közlekedésének a központja. Nap, mint nap utazók ezrei fordulnak meg a kuala lumpuri repülőtéren, sokan úgy, hogy Malajzia nincs is az úti céljaik között. Azonban Malajzia is sok érdekességet tartogat, ha szánunk rá egy kis időt. A háromrészes, Délkelet-Ázsia legegyszerűbben utazható országait bemutató sorozat harmadik része, Malajziáról.

dscf3750.JPG

Modern nagyváros (Kuala Lumpur), szép strandok (Perhentian szigetek), teaültetvények (Cameron highlands), vulkán (Mt. Kinabalu), világhírű merülő helyek (Sipadan), s érdekes állatvilág (Borneó szigete); van itt minden, amiért érdemes lehet az országot felkeresni, ráadásul mindez multikulturális környezetben, köszönhetően a főleg maláj, kínai és indiai eredetű népességnek. Malajzián mégis sokan átsiklanak délkelet-ázsiai útjuk szervezésekor. Véleményem szerint elsősorban azért, mert a közelben lévő országok (főleg Indonézia) látnivalói grandiózusabbak. Megmászható vulkánok, hófehér strandok, szuper merülő helyek, érdekes állatvilág, stb. jóval nagyobb számban találhatók Indonéziában, és az Air Asia-nak, valamint a többi fapados légitársaságnak köszönhetően csupán egy rövid repülőút a különbség.

Malajzia mind látnivalói, mind elhelyezkedése miatt is nagyon hasonlít Indonéziára, csak kisebb, könnyebben bejárható kivitelben. És ez az, amiben Malajzia igen erős: míg például Indonézia borneói része (Kalimantan) viszonylag nehezen utazható, már csak a távolságok miatt is, addig Malajziában ugyanez nagyon egyszerű.

dscf3662.JPG

Borneó Malajziához tartozó részén is vannak szép helyek

Az utazás Malajziában mitől egyszerű?

     Két szó: Air Asia. Valószínűleg mindenki, de az utazás iránt érdeklődő kedves olvasók közül biztosan mindenki hallott már a világ talán legjobb fapados légitársaságáról, a hatalmas flottával és rengeteg útvonallal rendelkező Air Asia-ról, mely híres a sokszor hihetetlenül olcsó repülőjegyek értékesítéséről. Mind Malajzián belül, mind Délkelet-Ázsiában, sőt, az utóbbi évek bővítésének köszönhetően Ázsián kívül is egyre több országba találhatunk olcsó repülőjegyet, szerte a világban, a gyakorlatilag havi rendszerességgel jelentkező árleszállításnak köszönhetően. Nem ritka, hogy a cég jegyértékesítő rendszere akár ingyenesen is kínál jegyeket, az utasoknak csupán az adókat és különböző illetékeket kell kifizetni. Ennél már tényleg nem lehet olcsóbb a repülés. Ahogyan az ókori Európában minden út Rómába vezetett, úgy az újkori fapados repülés világában minden út Kuala Lumpurba vezet, legalábbis Ázsiában.

Malajziánál maradva megjegyzendő, hogy Kuala Lumpurból, az ország fővárosából az év bármely szakában olcsón repülhetünk az ország többi részére. Én magam két éve például 4 ezer forint körüli összeget fizettem egy Kuala Lumpur – Langkawi repülőjegyért. Az ország földrajzi adottságaiból kifolyólag (az ország két nagyobb részre és kisebb szigetekre oszlik, tengerrel elválasztva) egyébként is a repülés a leglogikusabb utazási mód, hab a tortán, hogy a repülőjegy sokszor olcsóbb, mint a buszjegy.

dscf1354.JPG

Miért érdemes Malajziába utazni? (A hátizsákos utazók szemszögéből)

1. Kultúrák találkozópontja

A középkori fűszerkereskedelem útvonalán elhelyezkedő Malajzia kulturálisan rendkívül változatos, Indonézia után talán a második legváltozatosabb népesség-összetételű ország a régióban. Évszázadokon keresztül malájok, kínaiak, indiaiak és egyéb népek éltek és a mai napig élnek együtt Malajzia területén. Az etnikai sokszínűség hagyatéka természetesen mindenfelé megfigyelhető Malajziában járva: indiaiak által emelt hindu templomok, kínai színes piacok, közel-keleti éttermek, a Borneón található törzsi népek kultúrájáról nem is beszélve. A maláj mellett a kínai és az indiai eredetű népesség alkotja a lakosság nagy részét, ezért ha nincs időnk Kínát és Indiát külön-külön megjárni, Malajziában járva könnyen belekóstolhatunk e két ország kultúrájába.

dscf1923.JPG

Kuala Lumpur híres látnivalójának, a Batu Caves-nek a bejárata

dscf1564.JPG

 Kínai üzlet Malajziában, ami akár Kínában sem tűnne ki a többi közül

2. Borneó

     A világ harmadik legnagyobb szigete, Borneó orangutánokkal és egyéb egzotikus állatfajokkal teli vadregényes dzsungelként él a köztudatban. Sajnos a sziget erdőirtások követeztében kialakult mai állapota távol áll a közhiedelemben élő érintetlenségtől.

Borneó szigetén 3 ország osztozik: Indonéziához tartozik a sziget déli, nagyobbik része, Malajziához az északi, kisebbik rész, s maradt még a mini-állam Brunei, amelynek bár teljes területe Borneón található, még így is jóval kisebb területet foglal el, mint a másik két ország. Bruneit, mérete miatt nem érdemes Malajziával és Indonéziával összehasonlítani. Néhány napra sokan felkeresik és ennyi időre érdekes is lehet egy brunei utazás, de összességében elmondható, hogy jóval kevesebb látnivalóval rendelkezik, mint a régió többi országa.

Valószínűleg sokan egyetértenek velem abban, hogy indonéz Borneó több látnivalóval bír és kevésbé fejlett, ezért jóval kalandosabb, mint Borneó Malajziához tartozó része, viszont az tény, hogy maláj Borneón sokkal egyszerűbb az utazás. Indonézia egyrészt területileg is jóval nagyobb, ezért időigényes a közlekedés, másrészt a turizmus sincs annyira kiépítve, mint a maláj oldalon. Maláj Borneó ugyanakkor gyorsan és egyszerűen megjárható. Érdemes észben tartani, hogy az állatvilág, ami sokak számára az elsődleges motiváció egy borneói út során, főleg rezervátumokban (pl. sepilok-i orangután rezervátum), mesterséges körülmények között látható, nem pedig érintetlen dzsungelben.

dscf3810.JPG

dscf3749.JPG

Az állatok nagy része etetés közben látható

3. Malajzián keresztül rengeteg érdekes helyre eljuthatunk, olcsón

     Talán nem túl szép dolog az ország erényei között azt állítani, hogy már csak azért is érdemes idejönni, hogy aztán továbbálljunk a hihetetlenül olcsó repülőjegyeknek köszönhetően. Malajzia azonban egészen különleges ország ebből a szempontból: ha ránézünk az Air Asia útvonaltérképére, láthatjuk, hogy számos országba repülhetünk Kuala Lumpurból. Egy délkelet-ázsiai utat könnyedén kibővíthetünk akár Kínával, Japánnal, Ausztráliával, Új-Zélanddal, Indiával, stb., sőt, újonnan Mauritius is felkerült az Air Asia térképére. Nem kell mást tennünk, mint kivárni a következő akciót, és jó eséllyel sokkal olcsóbban eljuthatunk akár Ausztráliába Kuala Lumpuron keresztül, mint amennyibe egy hagyományos légitársaság jegye kerülne Budapestről Ausztráliába.

     A kuala lumpuri átszállásra azonban hagyjunk elég időt, akár egy hetet vagy kettőt, és látni fogjuk, hogy Malajzia is érdemes a látogatásra. A lényeg, hogy reális elképzelésekkel érkezzünk és akkor nem fogunk csalódni: sokan a tengerpart miatt érkeznek Malajziába (például Langkawi szigetére), ez viszont hatalmas hiba. Mind a szomszédos Thaiföld, mind Indonézia több és jobb tengerparttal rendelkezik. Ne érintetlen tengerpartokat keresve járjuk be Malajziát, inkább vegyüljünk el az ország változatos kultúrájában például Penang szigetén, majd egy gyors repülőutat követően nézzünk szét Borneón: nem lesz annyira érintetlen, ahogy azt sokan elképzelik, viszont így is hatalmas élmény testközelben látni a sok orangutánt. Ha marad energiánk, akár egy vulkánt is megmászhatunk, ha éppen kedvünk tartja. Látnivaló akad bőven, csak tudni kell merre keressük.

Nyomj egy kommentet!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük