Felejtsd el a Maya-öblöt Thaiföldön vagy az El Nido körüli szigeteket a Fülöp-szigeteken! Ha igazán érintetlen trópusi tájra vágysz türkizkék vízzel és gyönyörű szigetekkel, akkor a kelet-Indonéziában található Misool szigetén a helyed!

dsc_2201.JPG

Első pillantásra talán kissé túlzónak tűnhetnek a „legszebb táj”, „érintetlen természet” és hasonló megnevezések, de azt kell, hogy mondjam:

A kelet-indonéz Raja Ampat szigetcsoporthoz tartozó Misool szigete maga a trópusi Paradicsom.

Misool hatalmas (ráadásul egy sor kisebb-nagyobb lakott és lakatlan trópusi sziget tartozik a vonzáskörzetéhez), s méretéhez képest rendkívül gyéren lakott, így a természet valóban érintetlennek mondható: még egy valamire való város sincs a szigeten, csupán apróbb falvak! A világ szegényebb országaiban – mint például Indonézia is – sajnos nem ismeretlen fogalom a környezetszennyezés (főleg a szemetelés jelent súlyos problémát), s a távolról paradicsominak tűnő fehér homokos strandokon nagyon lelombozó látványt tud nyújtani a szemét. Misool azonban e tekintetben is egy igazi gyöngyszem: kevés ember „nem tud” egy ekkora szigetcsoportot elrontani. Kérdés, hogy ez meddig tud így maradni, az ugyanis kétségtelen, hogy egy ennyire gyönyörű hely a mai gyors világban nem fog tudni turistamentes maradni.

dsc_2487.JPG

Misoolon a fő attrakciót nem a fősziget, hanem a közelében fekvő, megszámlálhatatlan számú kisebb-nagyobb szigetek jelentik, amelyek azon túl, hogy festőiek, egy sor érdekes látnivalóval is szolgálnak. Mielőtt azonban a részletekbe bocsátkoznék, az őszinteség jegyében három negatívumot megemlítenék Misoollal kapcsolatban, hiszen még a Paradicsomban sem lehet minden tökéletes:

 • A szigetek számához képest kevés fehér homokos tengerpart található Misool körül. A szigetek jó része sziklás, ami igazán gyönyörű és egyedi vizuális élményt produkál, de aki végeláthatatlan homokos strandok reményében érkezik, az alighanem csalódni fog. Természetesen akadnak azért fehér homokos partszakaszok is (akár a szállások előtt is!), csupán nem akkora számban, ami az Indonézia e részén várható lenne. Óriási plusz azonban, hogy a viszonylag kis számú strandon jó eséllyel mi leszünk az egyetlen látogatók! Legalábbis a közeljövőben még biztosan.

dsc_1758.JPG

 • A víz alatti világ is elmarad a raja ampati színvonaltól – bár e tekintetben a Kri sziget körüli vizek élővilágának köszönhetően igazán magasan van az a bizonyos “léc”. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a kiemelkedően jónak tartott sznorkel-és merülőhelyekre nem volt szerencsém eljutni. Misool fő településétől (ahol az olcsó szállások is találhatók) két, észak- illetve déli irányban találhatók további szigetek, s a tájképileg szép szigetcsoport az északi, a jó merülőhelyek pedig a déli irányban találhatók. A távolságok nagyok, így túl drága lett volna a déli szigeteket is körbejárni. De a víz feletti táj kárpótol mindenért, sznorkel illetve merülés tekintetében pedig az észak raja ampati Kri szigete alighanem világviszonylatban „verhetetlen” és mivel e két sziget könnyen kombinálható egymással, így mindkét szigetet ajánlom felkeresni.
 • Misool indonéz (és hátizsákos) mércével kifejezetten drága. Raja Ampattal kapcsolatban nem titok, hogy az egész ország egyik legdrágább vidéke – e tekintetben a szintén Pápua tartományban található Baliem-völgy az első számú vetélytársa. Az árak terén Misool ráadásul „rátesz egy lapáttal” a népszerűbb raja ampati szigetek (Kri, Gam, Arborek, stb.) áraira: a legolcsóbb szállás 4-500.000 indonéz rúpia egy főre, mely a Raja Ampaton megszokott szokásokhoz híven háromszori étkezést tartalmaz – az olcsóbb szobák 350.000 rúpia körüli összegbe kerülnek egy főre a népszerűbb szigeteken (szintén étkezéssel). Misoolon tehát a legegyszerűbb és legolcsóbb szobák kerülnek annyiba, mint az északi szigeteken a kis, vízen álló bungalók.

Ezt tovább tetézi a tény, hogy az érdekes és szép szigetek a szállásoktól távol fekszenek, elérésük ezért szintén költségesnek mondható. A hajós kirándulások ára minden esetben alku tárgya, hiszen függ az útvonal hosszától és a meglátogatott szigetek számától: egy hosszú kör, mely teljes napot vesz igénybe jellemzően úgy 1.5 – 1.8 millió rúpia (29-35 ezer forint) körül alakul (mely akár több személy között is megosztható, ezért érdemes társasággal utazni, ha van rá mód). A kirándulásokkal illetve a szállással kapcsolatos tudnivalókat alább kifejtem.

Misool meglátogatása ugyan nem olcsó, mégis minden egyes kifizetett indonéz rúpiát megér az élmény, amivel a Misool körüli szigetek tudnak szolgálni.

Fő attrakciók:

Balbulol- öböl

Balbulol a neve annak az eldugott kis öbölnek a szigetek között, amelyik a legnagyobb hatást tette rám a Misool körüli érdekes helyek közül, pedig komoly elvárásokkal érkeztem: már utazásom tervezési fázisában találtam néhány képet e csúcsos sziklaszigetekkel körbevett tengeröbölről, de azt kell, hogy mondjam, a valóságban még lenyűgözőbb, mint a fényképeken. Az öböl szépsége talán a képeken is látszik, az a nyugalom, ami az öblöt jellemzi azonban nem: végtelenül csendes, körülbelül fél kilométeres körzetben sehol senki rajtunk kívül, a tükörsima vizet vagy mi, vagy az itt-ott felbukkanó halak törik csak meg. Ha Balbulol mondjuk a Fülöp-szigeteken lenne, akkor ellepnék a turistacsoportok, ebben biztos vagyok. De beszéljenek inkább a képek helyettem:

dsc_2412.JPG

dsc_2457.JPG

Lenmakana tó – azaz a „Medúzás tó”

     Bemerészkednél a vízbe egy olyan tóban, ami tele van medúzával? Ha már strandoltál tengeren, akkor tapasztalhattad a medúzák ártalmatlan, mégis kellemetlen csípését, úgyhogy megértem, ha e kérdésre reflexből rávágod, hogy „semmi pénzért”. A medúza valóban nem játék: bizonyos fajok csípése akár halálos is lehet, viszont az evolúció eredményeként, tengerből levált tavakban kialakultak csípésmentes medúza-fajok is, melyekből Misool szigetén is akad egy tóra való. Ritka jelenség – bár nem teljesen egyedülálló: akad néhány hasonló tó szerte a világban – például Indonézián belül is van egy további (a Kalimantanhoz – Borneóhoz – tartozó Kakaban szigeten), illetve a Fülöp-szigeteken, valamint a mikronéz Palaun is található ilyen tó; de azért ez mégsem egy mindennapos élmény. A Misoolon található tavat ráadásul néhány éve fedezték csupán fel és a tömegek előtt még ismeretlen, míg ugyanez Palaun az egyik leghíresebb turistalátványosság.

gopr5805.JPG

     Más ilyen tónál még nem jártam, így összehasonlítási alapom nincs, de itt hatalmas élmény volt, hogy a különböző méretű medúzák (az egészen apró, néhány centiméteres egyedektől kezdve a kislabda méretűekig) az összes nagyon érdeklődő volt: abszolút nem úsztak el előlem a közeledésemkor, sőt, inkább közelebb úsztak hozzám. Fura, de nagyszerű élmény „medúzafelhőben” úszni. Megjegyezném, hogy a helyiek szerint barrakudák is vannak a tóban, amik akár veszélyesek is lehetnek, de gyakorlatilag a part mentén 2-3 méterre már rengeteg medúza között úszkálhatunk – barrakudák nélkül, így ez ne tartson vissza senkit.

gopr5778.JPG

Kilátópont

A Misool körüli kirándulás egy másik fénypontja a sziklaszigetek panorámája, kisebb-nagyobb szigetek ameddig a szem ellát, amelynek megcsodálásához a szigetek közötti legmagasabb pontra lehet ágakból és gerendákból eszkábált „lépcsőkön” – vagyis inkább létrákon  felmászni. Annak hangzik, de abszolút nem veszélyes, bár azért papucsban lehetőleg ne vágjunk neki: ahhoz túl csúszós és eléggé meredek is. Körülbelül 10-15 perc mászás és lépcsőzés után lehet a csúcsra jutni. Kötelező programpont kell, hogy legyen, mert a panoráma az egyik legszebb trópusi tájkép, amit láthatsz! Lélegzetelállító:

dsc_2117.JPG

dsc_2110.JPG

Tomolol – barlang

Szintén kihagyhatatlan látnivaló ez az igen méretes barlang, amelynek érdekessége, hogy teljesen át lehet úszni rajta – a közepén szinte teljes sötétségben. Igen félelmetes egy sötét barlangban úszkálni, főleg úgy, hogy a helyiek félnek tőle, s ezért krokodilokkal riogatnak. Krokodilok nincsenek, úgyhogy érdemes átúszni a túloldalra: némi mászás után egy hegyekkel körbevett öbölbe jutunk, ami egyrészt gyönyörű, másrészt pedig totálisan el van vágva a külvilágtól, úgyhogy már csak ez miatt is érdekes.

Továbbá a barlang belsejében régi barlangrajzok is találhatók, a barlang bejáratánál, így ezeket azok is megtekinthetik, akik a barlangot átúszni nem szeretnék.

dsc_0180_1.JPG

gopr5899.JPG

A barlang belsejét majd a vlog folytatásában tudom csak megmutatni – videó formájában.

Sumalainen „sziklaformáció”

Misool egyik jelképe a tengerből keskenyen felbukkanó, majd a víz felett kiterebélyesedő sziklák csoportja, melyek látványa igazán egyedi, sehol máshol nem találkoztam még ilyennel. Ráadásul az egyik szép fehér homokos tengerpart a sziklák közvetlen közelében található – nekünk például ide szervezték az egyik napi kirándulás ebédjét. Azt hiszem nem ebédeltem még ennél fotogénebb helyen.

dsc_0047_2.JPG

dsc_0042.JPG

Dafalen – azaz „karácsonyfa-szikla”

Raja Ampat híres a süveg formájú sziklaszigeteiről: a híres Wayag-szigetek, de a misooli Balbulol-öböl környéke is bővelkedik magas, csúcsos sziklaképződményekben. Ezek azonban hajlamosak egy idő után repetitívnek tűnni. Egyedi formája miatt kiemelkedik viszont a kilátó alatti egyik öböl (Dafalen) bejáratánál található szikla, amely a Sumalainen sziklákhoz hasonlóan alul keskeny(ebb), majd kiszélesedik, a tetjén pedig csúcsos, akárcsak egy karácsonyfa – természetesen innen az elnevezés. Megér néhány fotót, főleg ha már a kilátóhoz ellátogatunk, hiszen ott hajózunk el mellette. Máshol nem igen lehet hasonló látványban részünk!

dsc_2212.JPG

Általános információ

Hol található Misool és hogyan lehet odajutni?

Misool kelet-Indonézia Nyugat-Pápua tartományában található, a mára már híres Raja Ampat régió egyik legkevésbé ismert része része, annak legdélebbi tagja: a Raja Ampat kifejezés szó szerint Négy Királyt (vagy uralkodót) jelent (ampat: négy, raja: király, uralkodó), melyek közül az egyik raja, azaz uralkodó által uralt terület Misool. Misool a tenger közepén található, távol mindentől: északról és keletről Pápua többi része, délről és nyugatról pedig Malukuval határos, már a tengert leszámítva persze.

misool_map_1.png

Misool szigete hatalmas, viszont az érdekes helyek, illetve elérhető szállások ehhez képest egy viszonylag kis területen, a sziget délkeleti részén összpontosulnak.

Három településről érdemes néhány szóban beszámolnom: Fafanlap és Yellu az érkezés és távozás miatt, Harapan Jaya falu pedig a szállások közelsége miatt fontos. Fafanlap és Yellu falvak rendelkeznek a nagyobb hajók fogadására alkalmas kikötőkkel, ezek egymástól mintegy fél órányi hajóútra találhatók. Utazáskor a kinézett szállással érdemes egyeztetni, hogy melyik faluban érdemes a hajóról leszállni (a Misoolra érkező hajók mindkét településnél megállnak, mielőtt tovább- vagy visszaindulnának Misoolról). A transzfer ára jellemzően 200.000 rúpia körüli összegbe (3800 forintba) kerül a közeli, „olcsó” szállásokra (ezekről bővebben lent), mely ár retúr útra szól, s megosztható az utasok között.

misool_map_2.png

A térképen pirossal jelzett terület Harapan Jaya kerületet jelzi, e területen találhatók az olcsó szállások. Az ettől jobbra húzódó „hosszúkás” szigetcsoport pedig az alább felsorolt látnivalókkal van tele.

Utazás

Misoolon repülőtér nincs (legalábbis kereskedelmi repülőjáratok biztosan nincsenek), úgyhogy sziget lévén az utazás egyetlen módját a hajó jelenti. A legközelebbi közlekedési csomópont Sorong városa, amely hivatalosan ugyan nem Raja Ampat része, viszont közelsége, illetve forgalmas repülőtere miatt gyakorlatilag minden Raja Ampatra tartó utazó átutazik rajta. Misoolra is a legpraktikusabb Sorongból érkezni: utazásom idején – 2018 telén – heti kettő úgynevezett „gyorshajó” járt Sorong és Misool között, az út kb. 3 és fél – 4 órát vesz igénybe. A jegy ára 250 ezer rúpia (4800 forint).

dsc_0455.JPG

Fontos: Indonéziában a menetrendek nincsenek köbe vésve, gyakran változnak, úgyhogy az aktuális menetrendekről érdemes utazás előtt tájékozódni (például a szállásokon keresztül).

Megjegyezném továbbá, hogy alternatív megoldásként Misool szigete a malukui Seram szigetéről is megközelíthető: heti egy hajó (utazásom idején szerdán éjjeli indulással) közlekedik a kelet-serami Bula település, illetve Misool falvai között. Az út mintegy 5 órát vesz igénybe, a jegy 150.000 rúpia (2900 forint). Remek megoldás lehet, ha Misool előtt a gyönyörű Sawait is felkeresnénk Seram szigetén. (Bár megjegyzem, hogy Sawaiból Bula elérése legalább további 5-6 órát vesz igénybe, közúton!) Az aktuális menetrendről még az utazás előtt érdeklődjünk, ez ugyanis heti egy alkalommal közlekedik a két sziget között!

Tipp: Malukuból érkezve az érdekes, de rendkívül alulértékelt Ambon szigete, valamint a gyönyörű Saparua és Molana szigetei is útbaejthetők, úgyhogy már csak ez miatt is érdemes lehet Misoolt a déli irányból megközelíteni!

Ambonról itt, Saparuáról pedig itt írtam. 

Szállás

A misooli turizmus gyerekcipőben jár, ennek megfelelően a kereskedelmi szálláshelyek száma is limitált. Rögtön az elején megjegyezném, hogy egy ultraluxus kategóriás resort (Misool Eco Resort) is található Misool szigetei között, mely természetesen a tehetős réteg kiváltsága.

Ezen túl három (plusz kettő – ezek drágábbak!) további szálláshelyről tudok, melyek a hátizsákos utazók számára sem feltétlenül elérhetetlenek – bár tény, hogy a szállások itt kifejezetten rossz ár-érték arányt produkálnak.

Az általános szabály szerint a szállások egységesen 500.000 rúpiát (9600 forintot) kérnek egy éjszakára személyenként,

bár hallomásból tudom, hogy a Yalepale Homestay  nevű szálláson – ha szerencsénk van – fejenként elengednek 50-100.000 rúpiát a napi árból, csupán alkudozni kell egy kicsit (némi indonéz nyelvtudás nem árt!). Ez az ár háromszori étkezést tartalmaz, s a hely természete lévén másra költeni nem is nagyon lehet – csak hajókirándulásra, amiről lentebb még írok.

Megjegyzés: Utazás előtt érdemes telefonon érdeklődni (akár sms-ben, lehetőleg indonéz nyelven, vagy angol tőmondatokat használva), az internet hozzáférés nem kifejezetten jó az ilyen távoli szigeteken. Ugyanakkor az itt megadott elérhetőségek változhatnak, Indonéziában nem ritka a telefonszámok cserélgetése. Tényleges utazás előtt próbáljunk meg minél több kontaktok összegyűjteni, ha a lent megadott telefonszámok már nem élnek.

Az általam ismert szállások a következők:

Yaganan Island Homestay

Utazásom idején én ebben a homestaynek nevezett szálláson szálltam meg (ez sem igazi homestay, csak annak hívják), elsősorban azért, mert csupán két teljes napom volt Misoolon és őket tudtam előzetesen elérni (telefonon), továbbá az is plusz volt, hogy az egységár ellenére toronymagasan ez a legkényelmesebb szállás a három „olcsó” szállás közül. A szoba rendes fallal körbevett (nem csak „papírvékony” bambuszbungaló), ráadásul Harfat Jaya falu előtt egy külön kis szigeten található, szép stranddal. A táv a sziget és a falu között csupán 5 perc csónakkal, kérésünkre akár ingyen is átvisznek (a legszükségesebb dolgok, például hideg ital, banán, stb.) a faluban is beszerezhetők. Az étel egyszerű (főleg rizs, hal, zöldségek), de laktató volt, a személyzet kedves, úgyhogy kérésre biztosan igyekeznek kielégíteni a speciális igényeket is.

E szállás mellett szólhat, hogy búvárkodáshoz szükséges felszerelést illetve divemastert tudnak biztosítani, bár ezek állapotáról illetve a divemaster felkészültségéről nyilatkozni nem tudok.

dsc_1669.JPG

dsc_1703.JPG

Kontakt:

Telefon és Whatsapp: 0813 44 89 5008

(nemzetközi hívószámmal +62 813 44 89 5008)

E-mail: mnurmisooldiving@gmail.com

Harfat Jaya Homestay

A legelső „homestay” Misoolon. Én csak távolról láttam, ugyanis internetes véleményekből úgy értesültem, hogy a szobák felújításra szorulnak, s árban ugyanannyi lett volna, mint a Yaganan Island Homestay, úgyhogy fel sem merült, hogy itt szálljak meg. Ráadásul nem is strandon található, hanem Harfat Jaya falu szélén. Pozitívum lehet ugyanakkor, hogy a tulaj alighanem jártas a turizmusban (úgy hallottam, hogy például ő építtette a kilátópont létráit is), így biztosan ki tudják szolgálni az igényeket – bár e tekintetben a többi helyről sem hallottam rosszat.

Friss, idei információ szerint úgy értesültem, hogy itt jelenleg 350.000 rúpia a szállás egy főre – bár valószínűleg annak állapota miatt. Továbbá leírások szerint a kirándulások árai (ami Misoolon a legnagyobb és egyben legfontosabb tétel) itt a legmagasabbak, így az olcsóbb ár ellenére sem ajánlott itt megszállni.

Kontakt:

Facebook: https://bit.ly/2ksnGhc

Yalepale Homestay

Harfat Jaya falu mögött, egy rövid homokos strand mögött található. A tulaj és személyzet nagyon kedves, ami azon túl, hogy engednek az árban, a kiszolgálás minőségén is meglátszik. Én nem szálltam meg itt (ottjártam idején a tulaj távolléte miatt zárva is tartott), de hallomásból tudom, hogy az ételek minősége is kiváló és a kirándulásokra sem hallottam panaszt. A szállás maga egyszerűbb, mint a Yaganan Island Homestay szobái, de társasággal nagyszerű választás lehet.

dsc_2321.JPG

Kontakt:

Telefon: +62 821 9961 1122

E-mail: ibrahimsapuas@gmail.com

Facebook: Baymbram

Panun Island Paradise

Korábban „homestay”, vagyis a fentiekhez hasonló egyszerű szállás volt, viszont jeleneg átépítés alatt áll – bár nem kizárt, hogy azóta már befejezték. A lényeg, hogy kvázi resort lett belőle, úgy tudom, hogy fejenként napi 2 millió rúpiáért lehet itt megszállni. Különlegessége ugyanakkor, hogy nem faluban, hanem a kisebb szigetek között található, festői környezetben. (Ez egyben azt is jelenti, hogy ide a transzfer is jóval drágább!)

Telefon: +62 821-9768-5667

Facebook: https://www.facebook.com/panunparadiseisland/

Nut Ton Ton Homestay

Alighanem a leghangulatosabb szállás (bár a Panun Island Paradise-t nem láttam), szintén a kis szigetek között, viszont ez egyben azt is jelenti, hogy nagyon elszigetelt, a vendégek itt teljesen ki vannak szolgáltatva. A legfontosabb, hogy a kirándulásokért – a sokkal kisebb távolságok ellenére is – ugyanannyi pénzt kérnek, mint a három olcsóbb szálláson.

Utazásom idején 600.000 rúpiába került volna a szállás egy főre, ami – újépítésű szállás lévén teljesen korrekt ár a többihez képest. Viszont, itt 600.000 rúpiát (11.500 forintot) kértek fejenként (!) a transzferért egy útra (!), ami már-már vérlázító. Neve ellenére természetesen ez sem homestay. Tökéletes (bár előbb-utóbb biztosan unalmas is) lehet pároknak romantikázni.

dsc_0104_1.JPG

Kontakt:

Telefon: +62 852-3465-3800

Facebook: https://www.facebook.com/nuttontonhomestay/

A kirándulásokról

A kirándulásokkal kapcsolatban elmondanám, hogy ugyan a fentiekben felsorolt látnivalók beleférhetnek akár egy hosszú napba is, mégis érdemes két teljes napot rájuk szánni – annak ellenére is, hogy így a kétszeri hajóbérlés miatt azért költségesebb, mint egy jó hosszú nap alatt bejárni mindent. Két nap alatt kényelmesen körbe lehet járni a gyönyörű szigeteket.

dsc_1655.JPG

Ami a kirándulás árát illeti, jellemzően a következő aspektusokból adódik össze:

Hajóbérlés ára + a guide díja + az üzemanyag díja. E díjak szállásonként különbözhetnek, ráadásul laikusként lehetetlen megmondani, hogy ténylegesen mennyi üzemanyag fog az adott út során elfogyni, úgyhogy érdemes fix összegben megállapodni még a kirándulás előtt. A távolságok valóban nagyok, úgyhogy általános szabály szerint érdemes legalább 1.800.000 rúpia (35 ezer forint) és 3.000.000 rúpia (58 ezer forint) közötti összeggel kalkulálni egy teljes napi kirándulás esetén – e skála alját fizetve egy rövidebb (vagy csak kevesebb látnivalót felkereső), míg a skála másik végletét fizetve egy minden látnivalót magába foglaló kirándulás esetén. Nem olcsó, de megéri. Főleg, ha társasággal tudunk kirándulni, egy hajóra ugyanis akár 6-7 személy is felférhet (a kapitányon és a guide-on túl).

Ha a képek netán nem győztek volna meg Misool szépségéről, akkor nézd meg az itt készült videómat: 

Ha tetszett, akkor iratkozz fel a Youtube-csatornámra, ahol még több videót találsz! 

16 Comments

 1. HARP3R 2018.05.26. at 16:41

  Szemet gyönyörködtető, fantasztikus és csodaszép az egész szigetvilág. Misool a Raja Ampat szigetcsoport részeként úgy nézem épp félútra van Ausztrália északi partvonala és a Fülöp szigetek legdélibb része között. Három-négy Budapest nagyságú szigetecske.

  Válasz
 2. allesmogelijk 2018.05.26. at 17:31

  Gyönyörű, csodálatos, és a leírás hozzá remek – köszönet mindenért!

  Válasz
 3. Grifter 2018.05.26. at 18:07

  Feltételezem életed egy későbbi részében majd rájössz, mekkora meggondolatlan botorság volt általad ismert érintetlen helyekre felhívni az emberek figyelmét az interneten 😀

  Válasz
 4. vorosborisz 2018.05.27. at 01:31

  @Grifter: Érdekes felvetés, de nem hiszem, hogy egy magyar nyelvű blog hatására tömegek indulnának el például Misoolra, vagy bárhova máshova, ami ennyire messze van. A fáradságos úton elérhető helyek pedig sosem lesznek tömegturistásak (az utazás Misoolra tulajdonképpen egyszerű, de azért jó hosszú és ezért kényelmetlen, elég messze van szinte mindentől), legalábbis annyira nem, mint mondjuk Thaiföld. Annyi embert, akik veszik majd a fáradságot és tényleg el is mennek, pedig el fog bírni Misool, elég nagy ahhoz a terület.

  Válasz
 5. Grifter 2018.05.27. at 03:32

  @vorosborisz: Tudod 60 éve Siófokon még a marhák legeltek meg jártak le inni oda, ahol 30 éve már a vízhez se tudsz lejutni, csak a csatornáknál, úgy sorakoznak a szállodák, éttermek, klubok és kacsalábonforgók.
  2000-ben 6 millió turista érkezett az általad említett Thaiföldre évente, 2017-ben ez az adat 42 millió. (Persze ők rá is mentek erre rendesen, szó se róla.)

  Szóval mint mondtam, nem ma, nem holnap, hanem életed egy későbbi, de nem feltétlenül nagyon távoli részében. A felismerés pedig mondhatni garantált 😉
  (Természetesen nem te tehtesz majd róla egyedül vagy hasonló, inkább olyan ez, mint amikor régen sok felesleges szemetet vesz és dob ki az ember, de később rájössz, hogy ez nem bölcs dolog 😉 )

  Válasz
 6. ComLo 2018.05.27. at 06:49

  @Grifter: Raja ampat már most is baromi népszerű, de elsősorban az itt élők körében (Indonézek, és itt élő külföldiek). Aránylag nehéz megközelíteni, messze van, kiesik a fősodorból, így globálisan baromi népszerű sosem lesz. A térségben van egy csomó olyan hely (országon belül, Bali, Gili szigetek, térségben, Thaiföld egésze, Boracay a fülöp szigeteken stb stb stb) , ami globális ismertsége okán el fogja vinni a túristákat.
  A te példádnál maradva: Siófok mindig sok túristát fog vonzani, és a pozicióit nem fogja befolyásolni, hogy Vonyarcvashegyen van a legjobb a strand, amivel tele van a sajtó.

  Válasz
 7. Grifter 2018.05.27. at 19:18

  @ComLo: vonyarcvashegyi starndoló létedre igazán nem bölcs tőled ennek reklámozása 😉

  Válasz
 8. ComLo 2018.05.28. at 06:18

  @Grifter: 😀 Szerintem átsiklottál afölött az utalás fölött, hogy nekem Indonézia az Itt, lévén itt élek és dolgozom 🙂 . Külön poén hogy egyébként a Balatonpartról származom. Azzal pedig hogy Vonyarcvashegy a legjobb strand, tele volt tavaly a magyar sajtó, mégse változott sokminden, a tömeg Siófokra ment 🙂 .

  Válasz
 9. vorosborisz 2018.05.28. at 08:57

  @ComLo: Örülök, hogy akad valami, amiben egyezik a véleményünk! 😉 (És most nem a Vonyarcvashegyi strandra gondolok, bár voltam már néhányszor :))

  Válasz
 10. ComLo 2018.05.29. at 10:52

  @vorosborisz: Persze hogy van, attól hogy az utazásfilozófiában eltérően gondolkozunk, még simán lehet az élet 1000 másik területén marhára egyetértünk 🙂 . BTW és ez már kicsit off én személy szerint vitatkozni is azért szeretek mert megismerem más ember véleményét, és ettől is szélesedik a látásmódom. Csak sajnos a vita a magyar nyelvű interneten, valami iszonyat beteg, alpári, személyeskedő irányba kezd elmenni …

  Válasz
 11. Névtelen 2018.05.29. at 11:43

  @Grifter:
  Aki olyan helyet keres, ahol kevés a turista, az mindig meg fogja találni, még Európában is. Minden helynek van egy felkapottsági életciklusa, egy viszonylag ritkán látogatott helyet még nem tesz tömegturistássá az a pár olyan ember, aki csendes helyet akar, az már a következő hullám lesz, ami a tömegeket hozza.

  Válasz
 12. Névtelen 2018.05.29. at 11:47

  @ComLo:
  Azért, mert Siófok van közel az ország közepéhez. Én nyugat-dunántúli vagyok, onnan mindig Vonyarcvashegy volt a népszerűbb, csak mi kevesebben voltunk, mint a Budapestiek, a kelet-magyarországiak és azon Dunántúliak, akiknek Siófom van közelebb.

  A legjobb strand az amúgy valami felmérés eredménye, vagy az újsagírók szubjektív véleménye?

  Válasz
 13. Névtelen 2018.05.29. at 11:49

  Ez a medúzás tó édesvízű vagy sós vízű? Azért kérdezem, mert vannak édesvízi medúzák is, pl. a Szigetközben is van medúzás tó.

  Válasz
 14. vorosborisz 2018.05.29. at 14:49

  @diszkriminans: Sós vízűek (legalábbis a misooli biztosan), mégpedig azért, mert ezek a tavak a tengerből váltak le (legalábbis én ezt olvastam).

  Válasz
 15. vorosborisz 2018.05.29. at 14:51

  @ComLo: Veled egyébként “öröm” vitázni, örülök, amikor valaki kulturált formában tudja megfogalmazni a véleményét az alpári fröcsögés helyett.

  Válasz
 16. W.L. 2018.05.30. at 04:02

  Panunnal nem vesztettel.semmit. Bar a legkozelebbi szallas Balbulolhoz, o maga nem a sziklaszigetek kozt, hanem egy lapos, misooli mercevel (!) nem kulonosebben szep szigeten van, es korallja sem kulonosebben szep. A jelentos extra arat szerintem nem eri meg.
  A megkozelitest illetoleg szerintem legjobb Misoolt Malukun at megkozeliteni, es utana Eszak Raja Ampatot is megnezve Sorongbol tavozni – mikent azt te is tetted.

  Válasz

Nyomj egy kommentet!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük