Szerte a világban vannak olyan helyek, amik híresek a giccsesen szép, narancssárga-vöröses naplementéről. A Délkelet-Ázsia országaival kapcsolatban jártas olvasókban most biztos beugrik a mianmari Bagan templom-együttes narancssárgás naplementéje, esetleg a naplemente Angkor romjai felett, netán Boracay rózsaszín-lila csodája, mint Délkelet-Ázsia legszebbje. Utóbbi kettőt volt szerencsém élőben is megtekinteni, és bár mindkét látványtól tátva maradt a szám, van egy szigetcsoport Indonéziában, melynek naplementéje rátesz az élményre egy lapáttal.

banda_naplemente.JPG

Ez a szigetcsoport pedig nem más, mint a sokak által vágyott, mégis távolsága miatt egyelőre csupán kevesek által elért Banda-szigetek. A híres útikönyv-sorozat, a Lonely Planet Indonézia kötete találóan fogalmaz: ha könnyebb lenne elérni, ez a szigetcsoport jó eséllyel Indonézia legturistásabb helye lenne. Van itt ugyanis minden, amit egy utazó kívánhat: barátságos, őszintén mosolygó helyiek, páratlan víz alatti világ, gyönyörű strandok, mindez érdekes és elbűvölő történelemmel párosulva, melynek hangulata a szigetek utcáin és erődjein sétálgatva a mai napig érezhető. Ha egy 100-200 évvel ezelőtt, trópusi környezetben játszódó filmhez keresne valaki ideális helyszínt, akkor ajánlom Banda Neirát, a Banda-szigetek fő szigetét, itt ugyanis nem kell változtatni semmin, a díszlet adott: holland gyarmati időkből megmaradt házak tucatjai, 2 erőd és egy közeli vulkán szolgáltat olyan hangulatot, amit a 21. században sajnos egyre kevesebb helyen járva lehet megtapasztalni.

Mindezek mellett talán eltörpül a tény, és ezért nem is hangoztatja senki, hogy itt látható talán az egész ország, sőt, nem kizárt, hogy egész Délkelet-Ázsia legszebb naplementéje is, melynek a már említett, közvetlenül a tengerből emelkedő vulkán és a többi sziget nyújt nagyszerű kontextust. Természetesen nem jártam mindenhol és a szépség is relatív, de én magam még nem láttam ennél szebbet. De beszéljenek inkább a képek helyettem:

banda_naplemente_2.JPG

dsc_0777.JPG

banda_besar-banda_neira-banda_islands.JPG

dsc_0535.JPG

dsc_0696.JPG

dsc_0494.JPG

dsc_0247.JPG

dsc_0548.JPG

dsc_0619.JPG

Jártál már Délkelet-Ázsiában és láttál már szebb naplementét? Írd meg kommentben, hogy hol!

1 Comment

  1. W.L. 2017.01.24. at 11:11

    A naplemente szepsege szerintem joreszt az idojarastol, konkretan leginkabb az eg felhozottsegetol fugg – tiszta eg eseten a naplemente erdektelen.
    De persze egyes helyek megis hiresek szep naplementejukrol. Indoneziabasn ketto ilyen jut eszembe. A turistak koreben legnepszerubb alighanem a Tanah Lot templom Balin, ahol naponta tomegek varjak a napnyugtat. Ezzel szoges ellentetben indonezek koreben a turistak altal szinte ismeretlen papuai Kaimana varosa hires naplementejerol, egy az arrol szolo regi slagernek koszonhetoen.
    En konkretan Malukuban fogtam ki nehany gyonyoru naplementet, pl Saumlaki kikotojeben es Halmaheran. Kei Kecilen a szallas a parton at nyugatra nez tehat lehet eselyetek szep napnyugtakra, Ternaten pedig a ngadei Floridas etterem egy egesz sor vulkanszigetre kinal nyugati iranyba kilatast tetaszarol es szinten jo eselyt nyujt szep naplementekre.

    Válasz

Nyomj egy kommentet!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük