Délkelet-Ázsiába készülsz, de nem tudod eldönteni, hogy pontosan hová is mennél szívesen? Íme a legjobb helyek egy csokorba szedve – avagy a Nagy délkelet-ázsiai bakancslista! 3.rész: Szingapúr és Thaiföld

1_kp.JPG

Három ország maradt a lista végére, amelyet terjedelmi okokból szedtem szét és ábécé-sorrendben vezetek – Thaiföld, Szingapúr és Vietnám. Thaiföld a régió legnépszerűbb országa, Vietnám pedig az egyik személyes kedvencem (jelenleg is Vietnámban élek); mindkét ország tele van jobbnál-jobb helyekkel és én is igyekeztem minél részletesebb lenni, úgyhogy két külön bejegyzésre szedtem a végét: összesen több mint háromezer szóra nyúlt az utolsó három országot részletező írásom és azt egyben nem hiszem, hogy sokan olvasnák végig. Most tehát Szingapúrra és Thaiföldre fókuszálok, s úgy két nap múlva pedig megosztom az utolsó, Vietnámmal foglalkozó részt.

Megjegyezném, hogy az előző részekhez hasonlóan ez is amolyan kedvcsináló: gyakorlati információk helyett csupán kedvet szeretnék hozni a régióhoz, illetve annak szerintem legjobb helyeihez.

A sorozat első részét ide, második részét pedig ide kattintva találod.

Érdekesség, hogy a régió kulinárisan legérdekesebb országai maradtak a lista végére. Thaiföld és Vietnám konyhája világszerte ismert és népszerű; Szingapúr pedig annyira multikulturális, hogy ott a világ kvázi összes konyhája megtalálható – és mind remek minőségben. Ha szeretsz jókat enni és új ízeket kipróbálni, akkor már csak ez miatt is megérheti ezeket az országokat felkeresni. Persze remek úti célokból sincs hiány!

Csapjunk is bele: Szingapúr és Thaiföld legjobb helyei következnek!

Szingapúr

Szingapúr területileg Délkelet-Ázsia legkisebb országa (kb. nyolcszor kisebb, mint a második Brunei), s egyben a gazdaságilag legfejlettebb is. Az életszínvonal Szingapúrban a nyugati országok életszínvonalához mérhető – sok forrás említi például Ázsia Svájcának. Ez egyben magas árakat is jelent, az árszínvonal hasonló például Japánhoz, csak hogy Ázsiában maradjunk. Az utazás gyakorlatilag összes aspektusa drágább, mint a régióban bárhol, viszont cserébe mindenhol minőséget kapunk a pénzünkért. Érdekesség, hogy egyes források szerint Szingapúr a világ egyik legkevésbé korrupt állama.

Ami az utazást illeti, városállam lévén elsősorban az épített látnivalók, valamint a szórakozási lehetőségek vonzzák a turistákat. Véleményem szerint úgy három-négy napot tartalmasan ki lehet tölteni Szingapúrban, s a legtöbb látogató nem is tölt ennél több időt az országban.

marina-bay-sands-singapore-777059.jpg

A híres épületek között muszáj megemlítenem a Marina Bay Sands hotelt a mellette lévő Gardens by the Bay nevű parkkal, amely az egész ország talán legtöbbet fotózott látnivalója. „Kötelező” továbbá a „Merlion” nevű szobor megtekintése, amely félig hal, félig oroszlán, Szingapúr szimbóluma: a város nevének jelentése ugyanis az „oroszlán városa”, mely egy halászfaluból nőtte ki magát. S ha már épített látnivalók, nem mehetünk el szó nélkül a repülőtér mellett sem, amely a világ egyik legjobbja: érdemes néhány órát akár érkezés után, akár távozás előtt a repülőtérre szánni (már ha repülővel utazunk), többek között itt látható például a világ legnagyobb beltéri vízesése (40 méter magas). Itt nem gond akár egy egész éjszakát is eltölteni – ezt ugyanakkor nem sok repülőtérről mondanám el.

indoor-garden-3152128.jpg

A fentieken túl egy sor kulturális érdekesség is található még Szingapúrban: vannak itt buddhista templomok és szentélyek (például a Thian Hock Keng templom vagy a nagyon fotogén “Buddha Tooth Relic” templom és múzeum; hindu templom (Sri Mariamman templom); de akár Szingapúr legnagyobb katedrálisa is megér néhány fotót (St. Andrew’s Cathedral) – ezek ráadásul nagyon jól példázzák Szingapúr multikulturális voltát. Akkor jársz a legjobban, ha a nyakadba veszed az egész várost!

view-of-illuminated-buildings-at-night-326699.jpg

A városnézésen túl szórakozási lehetőségből sincs hiány: a szingapúri állatkertet például a világ legjobb állatkertjei között tartják számon (ráadásul ez nem is az egyetlen állatos program Szingapúrban, van még szafari, madárpark, stb.); illetve az ország egyetlen UNSECO által elismert világörökségi helyszínére, a botanikus kertre is érdemes szánni néhány órát. Továbbá az Universal Studios filmes vidámparkja is egyedülálló Délkelet-Ázsiában, gyerekekkel, de akár gyerekek nélkül is kiváló program – már ha vonzanak a vidámparkok.

Kiknek ajánlom Szingapúrt:

Az árak miatt elsősorban azoknak, akik nem minimális költségvetéssel utaznak. Hátizsákos utazóknak jobb a szomszédos Kuala Lumpur. Szingapúr sem feltétlenül kell, hogy nagyon drága legyen, de ha már ott vagyunk, akkor szerintem érdemes minél több mindent kipróbálni.

Thaiföld

Thaiföld Délkelet-Ázsia legturistásabb országa, a régió első számú „üdülőközpontja”. A látogatók jelentős többsége kizárólag a strandok miatt érkezik, ami számomra kicsit furcsa, bár érthető: Thaiföld infrastruktúrája az európai igények kielégítése terén jóval fejlettebb, mint a szebb strandokkal rendelkező Fülöp-szigeteké vagy Indonéziáé. A nagyszámú látogatónak köszönhetően Thaifölddel kapcsolatban nincs titok, az érdekes helyek mind dokumentálva vannak. Thaiföldön a kevésbé turistás régiókról is lehet találni hasznos információt, leírásokat, legalább angol nyelven. Az átláthatóság kedvéért az országot három részre osztva fejtem ki a véleményem.

Megjegyzés: a helyneveket az angol nyelv szerint jelölöm (például Chiang Mai és nem Csiangmaj, az angol nevekre rákeresve sokkal több információt lehet ugyanis találni, mint magyar nyelven.)

Észak-Thaiföld:

Az ország legészaknyugatibb része, névlegesen Chiang Mai, Chiang Rai és Mae Hong Son környéke észak-Thaiföld legturistásabbja. Ennek persze jó oka van: a környék tökéletes terep túrázáshoz, ami itt a fő programpont, mint mindenhol, ahol hegyek vannak. Itt viszont a hegyeken túl fotogén rizsteraszból, templomból, vízesésből és „nemzetiségi” faluból sincs hiány. A kávékultúrát is megemlíteném: Vietnám mellett itt van még jelentős kávétermesztés (és fogyasztás!). Érdekesség, hogy az alacsony megélhetési költségek miatt Chiang Mai a “digitális nomádok” (online munkát végző, állandó lakhellyel nem rendelkező, viszont egy-egy helyen jellemzően több időt eltöltő utazók) egyik közkedvelt bázisa, hiszen Chiang Mai remek bázis egész észak-Thaiföld (és az olcsó repülőjegyeknek köszönhetően az egész ország) felfedezéséhez, akár egy-egy napos kirándulásokhoz is tökéletes.

rice-terraces-2224264_1920.jpg

A bejáratott útvonalon túl érdemes lehet a Chiang Maihoz közeli Lampang tartományt is felkeresni – az északon szokásosnak mondható vízesések és hegyek mellett érdekesnek tűnik a „lampangi sziklatemplom” (Wat Chalermprakiat), amely azon túl, hogy sziklákra épült, remek kilátással is szolgál a környékre. Chiang Mai körül érdekes lehet Chiang Dao is, amely hasonló látnivalókat kínál, mint mondjuk Chiang Mai, csak nyugodtabb környezetben és kevesebb látogatóval. Megemlíteném még továbbá a Doi Inthanon Nemzeti Parkot, ahová egy egy napra is érdemes lehet kirándulni Chiang Maiból.

scenic-view-from-the-temple-733047.jpg

Kicsit távolabb kalandozva Chiang Maiból érdemes Sukhothait és a Sukhothai történelmi parkot is útba ejteni – akár Bangkok és Chiang Mai között, ha netán busszal utaznánk. Remek alternatívája lehet a szuperturistás Ayutthaya történelmi városnak Bangkokhoz közel. 193 (!) rom található a környéken és talán mondanom sem kell, hogy jóval kevesebben látogatják, mint a hasonló Ayutthayát.

Az ország északkeleti része (Isan vagy Isaan, amely húsz tartomány gyűjtőneve), a laoszi és kambodzsai határvidék jóval kevésbé látogatott, híres látnivalóból sincs túl sok. Az Udon Thani városhoz közeli Ban Chiang régészeti lelőhely és múzeum UNESCO világörökségi helyszín, és mint olyan, érdekes, bár nem kimondottan híres. Az itteni felfedezések kvázi átírták a Délkelet-Ázsia őskoráról gondolt elképzeléseket (a leletek némelyike több mint négyezer éves – régebbi, mint bármely más történelmi lelet egész Délkelet-Ázsiában), érdemes lehet megtekinteni. Én személy szerint egyszer megnézném ezt a régiót, kedvenc thai ételeim is innen származnak. Az „isaani” konyha Thaiföld egyik leghíresebbje olyan fogásokkal, mint mondjuk a „laarb” (darált húsos saláta) vagy a papaja saláta. Az ételek mellett akad érdekes látnivaló is, viszont azok inkább az ország középső részén (az Isan név hatalmas területet jelöl), így azokat inkább alább említem.

Közép-Thaiföld:   

A legtöbb utazó Bangkokba, Thaiföld fővárosába érkezik és sokan töltenek is itt el néhány napot, mielőtt tovább utaznának – jellemzően valamelyik szigetre. Bangkokot sokan szeretik, talán még többeket elriaszt, ugyanis egy tipikus, kaotikus ázsiai nagyváros. Viszont rengeteg a látnivaló, a street food felhozatal egészen parádés, nekem kedvenc délkelet-ázsiai nagyvárosom.

Bangkok mellett érdemes néhány egyéb helyet is felkeresni. Bangkok után talán a történelmi emlékekkel teli Ayutthaya a legnépszerűbb úti cél, amely UNESCO világörökségi helyszín – Bangkokhoz való közelsége miatt sokan ráadásul egy napos kirándulás keretében látogatják. Ha viszont nem szereted a tömegeket, akkor remek alternatíva lehet a Phanom Rung templomkomplexum Buriramban, amely ugyan távolabb van, de éppen ezért a tömegek egyelőre el is kerülték – viszont szintén világörökségi helyszín és nem kevésbé látványos! Érdekessége, hogy a kambodzsai Angkorhoz hasonlóan khmer rom, nem pedig thai. Ha valakinek több ideje van és érdekli a történelem, akkor a közeli Phimai történelmi park is megérhet egy kis kitértőt – itt is Angkorhoz hasonló romokat lehet látni.

bangkok-1808265_1920.jpg

Bangkokhoz való közelségük miatt Kanchanaburi és az Erawan vízesés is népszerű látnivalók, viszont a Sai Yok Nemzeti Parkot az egynapos kirándulásokon kívül már kevesen látogatják. A túrázáson, netán kajakozáson túl különleges élményt kínál a Kwai-folyón, úszó tutajon való éjszakázás lehetősége, így én ezt a környéket is ajánlanám.

Közép-Thaiföldön strandok, szigetek is vannak szép számmal, bár kevesebb, mint délen – legalábbis, ami a szigeteket illet. Koh Chang sziget például a magyar utazók körében is népszerű. Én személy szerint Koh Changon még nem jártam, képeken viszont jól néz ki. Bár a közeli Koh Kood és Koh Mak talán még jobban – érdemes néhány napot eltölteni az itteni szigeteken.

Továbbá megemlíteném, hogy közép-Thaiföld állatok (elefántok, szarvasok, vízi bivalyok, majmok) megfigyelésére alkalmas nemzeti parkok tekintetében is igen erős: Bangkoktól egy mintegy 200 kilométeres körben négy remek nemzeti park is található. Az egyik legjobb, a Khao Yai Nemzeti Park Bangkoktól északkeleti irányba; a másik három – Khaeng Krachan, Kui Buri és Kao Sam Roi Yot nemzeti parkok pedig délkeleti irányba, a Thai-öböl, valamint a mianmari határ mentén. Az utóbbiban ráadásul egy igazán egyedi látnivalót is megcsodálhatunk: a parkon belüli Praya Nakhon Barlang egy kis méretű, aranyozott templomnak ad otthont igazán festői környezetben.

Dél-Thaiföld:

Dél-Thaiföld az ország legturistásabb régiója, az igazán népszerű szigetekből, strandokból itt van ugyanis a legtöbb. A legnépszerűbbek közé tartozik például a Koh Samui, Koh Phangan és Koh Tao sziget hármas a Thai öbölben, Phuket, Phi Phi, Koh Lanta, Koh Lipe, stb. szigetek az Andamán tengeren, valamint Khao Lak a “szárazföldön”, illetve Ao Nang és környéke (amely szintén nem sziget – bár „off-shore” szigetből persze itt is van néhány). Kvázi mindegy, hogy melyik szigetet választod, szép strandok, kényelmes szállások, éttermek, bárok, stb. mindenhol vannak. Ráadásul a thai szigetekről az is elmondható, hogy mindenhol vannak drágább illetve pénztárcabarátabb részek, így mindenki mindenhol meg tudja találni a számítását. Ha fiatal vagy és fontos az éjszakai élet, akkor Koh Phangan, Koh Tao, Phuket és a Phi Phi szigetek jelentik a legjobb választást. Ha ez mind nem fontos vagy ezeket kifejezetten kerülnéd, akkor a többi szigettel talán jobban jársz. Persze az említett szigeteken sem minden a bulizásról szól, mindegyiken vannak csendesebb részek, jellemzően kényelmes hotelekkel – bár azokhoz nyilván kicsit vastagabb pénztárca kell.

dsc_0372_2.JPG

A népszerű helyek közül engem egyedül Phuket nem vonz, képeken mindenhol óriási a tömeg és a strandok sem túl meggyőzőek. Bár az tény, hogy sok sziget van a környéken, jó bázis lehet hajókirándulásokhoz. Továbbá számomra Ao Nang volt még némiképp csalódás – a táj csodálatos a strand mögött emelkedő sziklákkal, viszont a víz már 2012-ben is zavaros, barnás volt, nem hiszem, hogy ez azóta sokat változott – bár cáfoljon meg valaki! A környező strandok (például Railay) és szigetek viszont lenyűgözőek.

2_kep.JPG

Ha kevésbé felfedezett szigetre vágysz (bár ez Thaiföldön eléggé viszonylagos), akkor keress rá esetleg Koh Mook-ra, amelyen a „Smaragd Barlang” (Emerald Cave) népszerű látnivaló, de a legtöbben csak fél/egy napos kirándulás keretében látogatják a szigetet, pedig a strandok sem rosszak. Képeken például Koh Bulon Lae vagy Koh Kradan szigetek sem tűnnek rossz választásnak.

A Surat Thani tartományban található Khao Sok Nemzeti Park és egyik fő attrakciója, a Cheow Lan tó is egyre nagyobb figyelmet kapott az elmúlt néhány évben, de még mindig nem mondható szuper turistásnak. Ki szeretné ugyanis egy tóra pazarolni az időt, amikor ott van a közelben mondjuk Koh Samui vagy tulajdonképpen egész dél-Thaiföld. Pedig érdemes. Ha nem hiszed, nézd meg képeken!

Megemlíteném továbbá a Mu Ko Chumphon nemzeti parkot is – amely 70 km hosszú tengerpart mentén helyezkedik el mintegy negyven szigettel a Thai-öbölben. Szép strandok, mangrove-erdő, egyelőre ismeretlen szigetek és merülőhelyek miatt lehet egy remek megálló mondjuk Bangkok és dél-Thaiföld között.

Strandból tehát nincs hiány – Neked melyik a kedvenced? Oszd meg kommentben!

Kiknek ajánlom Thaiföldet:

Mindenkinek, akinek útja során számít a kényelem, illetve a tömegektől sem ódzkodik. Thaiföldön van minden, ami egy trópusi Paradicsomba kellhet, bár sehol nem leszel egyedül.

Megjegyzés: Az „állat-turizmus” Thaiföldön hatalmas méreteket ölt – sokan fizetnek be különböző állatos programokra többnyire olyan helyeken, amely befolyt pénzből nem az állatok profitálnak. Tudatos utazóként csupán szeretném felhívni a figyelmet, hogy hasonló tervekkel mindenki jól gondolja meg, hogy mely szervezetet támogatja (lehetőleg tartózkodjunk a „tigris-szelfiktől” és az „elefántogolástól” – olyan helyet érdemes látogatni, amelyek nem kihasználják az állatokat).

Jártál már Szingapúrban vagy Thaiföldön? Neked mik a kedvenc helyeid? Oszd meg kommentben! 

Ha tetszett a bejegyzés, nézz rá a blog Facebook-oldalára, de az Instagramon is megtalálsz! 

 

6 Comments

 1. W.L. 2020.07.21. at 05:51

  Erdekes, hogy pont Thaifoldhoz senki nem szolt hozza!
  Szerintem inkabb Thaifold mint Vietnam a tokeletes “minden van ott” DK-azsiai uticel. Noha a strandok es szigetek itt mar valoban szinte teljesen atadva a tomegturizmusnak, az orszag belsejeben az meg siman elkerulheto, akar Vilagorokseg romvarosoknal is. A nemzeti parkok jo reszeben pedig csak thaio latogatokkal talalkozik az ember.

  Mind Thaifold, mind Szingapur a vilag legjobb uticeljai kajaugyileg is – szamomra csak a malajziai Penang foghato hozzajuk e tekintetben.

  Válasz
 2. Zs_ 2020.07.26. at 10:34

  Kár hogy kimaradt Si Satchanalai és Kamphaeng Phet, érdemes lett volna belevenni őket is. Ha már valaki Sukhotait megnezi, szánjon időt rájuk is, lényegesen kevésbé turistasak, és nem kizart hogy jobbak is.

  Válasz
 3. W.L. 2020.07.30. at 19:43

  @Zs_: Egyetertek es azokat en is ajanlom mindenkinek, de sajnos honfitarsainknak jelkemzien mar az itt ajanlott Sukothai, Phimai es Phanom Rung is ismeretlenek, nemhogy azok a meg kevesbe latogatott romok. Az en kedvencem amugy KP.

  Válasz
 4. Zs_ 2020.08.02. at 11:52

  @W.L.: Jó, persze, de ez a blog talán nem azoknak szól akik számára Thaiföld csupán a szigetek, meg esetleg egy kis Bangkok, merthogy kultúra! Nekem amúgy SS és KP is nagyon tetszett, nem is tudnám megmondani hogy melyik jobban.

  Válasz
 5. W.L. 2020.08.04. at 04:04

  @Zs_: KP mellett az szolt nalam, hogy ott akkor rajtam kivul senki nem volt, a romok java erdoben volt elszorva, es jo volt olcso, berelt bicajjal bejarni oket.
  De persze SS is szep volt. De az vegkepp meglepo es szomoru, hogy magyarok koreben meg maga Sukothai is ismeretlennek szamit.
  En meg a thai szigetekre nemigen teszem be a labam. Eg

  Válasz

Nyomj egy kommentet!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük