Délkelet-Ázsiába készülsz, de nem tudod eldönteni, hogy pontosan hová is mennél szívesen? Íme a legjobb helyek egy csokorba szedve – avagy a Nagy délkelet-ázsiai bakancslista utolsó része – ezúttal Vietnámról!

1-halong_bay_halong_obol_vietnam_hanoi.JPG

Örömmel tapasztalom, hogy az elmúlt néhány évben nőtt Vietnám népszerűsége a magyar utazók körében, a különböző fórumok, utazós csoportok alapján legalábbis így látom. Úgy gondolom, hogy Indonézia és a Fülöp-szigetek után Vietnám a régió legtöbb potenciállal rendelkező országa. Vietnámban (is) az a jó, hogy az ország van akkora, hogy a már népszerű látnivalókon túl is van egy sor olyan hely, ahol érdemes lehet némi időt eltölteni úgy, hogy azok a népszerű helyekkel összehasonlítva se okozzanak csalódást. Rengeteg olyan szép és érdekes hely van az országban, ahol nemhogy tömegek, de egyéni utazók is alig akadnak.

Az előző részben Thaifölddel kapcsolatban írtam, hogy oda az utazás könnyen tervezhető, még akkor is, ha szeretnénk letérni arról a bizonyos „kitaposott ösvényről”: a népszerű helyeken túl rengeteg információ érhető el az érdekesnek ígérkező úti célokról is. Vietnámban a potenciálisan jó helyek azonban egyelőre kevésbé felderítettek: Vietnámban van ugyan egy egyre növekvő, hátizsákos réteg, sőt, helyi Youtuberből sincs hiány, az ő tartalmuk viszont jellemzően csak vietnámi nyelven elérhető; úgyhogy számunkra csak akkor lehet igazán érdekes, ha tudjuk, hogy mit keresünk (és van, aki segít fordítani). A külföldi utazók egyelőre kevésbé „merészkednek” a bejáratott útvonalon túlra. Persze népszerű látnivalóból sincs hiány: simán el lehet tölteni akár két-három hónapot is a „kötelező” látnivalók végig járásával.

2-dsc_0238.JPG

Ennyi ideje a legtöbb látogatónak persze nincs, úgyhogy érdemes az úti tervet jól összerakni. A földrajzi adottságoknak köszönhetően Vietnám északról délre (vagy fordítva) logikusan bejárhatónak tűnik ugyan, viszont 10-14 nap alatt (amennyi időre a legtöbben érkeznek) érdemes egy-egy régióra koncentrálni. Az alábbiakban igyekszem részletesen bemutatni az ország egyes részeinek jó helyeit, viszont elöljáróban megjegyezném, hogy véleményem szerint az ország északi része az, amit mindenképpen látnod kell, ha Vietnámba készülsz és a fenti időkeret áll a rendelkezésedre. Az északi hegyvidék vagy a Halong-öböl szépsége kuriózum, míg a délre jellemző strandokból más országban is akad bőven.

Még repülővel utazva sem lehet „mindenhová” eljutni egy két hetes úton, ahhoz az ország egyszerűen túl nagy.  Én a mostani időszakot leszámítva is eddig közel két teljes hónapot töltöttem az országban utazgatva és még így sem volt időm minden híres helyre. Nem voltam például a Mekong deltában, Dalatban vagy mondjuk Hue városában. Lett volna mondjuk időm, ha nem keresek fel néhány ismeretlen úti célt. Lényeg a lényeg, limitált idővel nem érdemes rohanni, Vietnám olyan ország, ahová érdemes visszatérni.

Az egyetlen dolog, amiben Vietnám nem túl erős, az az állatvilág. Természetesen van néhány nemzeti park az országban, de ezek egyike sem kimondottan különleges. Nem tartom kizártnak, hogy akad néhány jó hely például madarakat, bogarakat, stb. megfigyelni (például a Con Dao szigetcsoportról hallottam, hogy él ott egy-két különleges madárfajta), de ezek nem mindenki számára érdekesek, ráadásul ilyen helyből más országban is akad bőven. A hosszú partszakasz ellenére a vizek állatvilága is kicsit elszomorító – a vietnámi vizek eléggé le vannak halászva, úgyhogy sznorkelezésre és búvárkodásra Vietnámban felesleges időt szánni.

És akkor lássuk Vietnám legjobb helyeit:

Észak-Vietnám:

Északon az ország fővárosa, Hanoi, Sapa környéke, a Halong-öböl, valamint Ninh Binh és Tam Coc környéke a legnépszerűbb látnivalók. Ezek mindegyike okkal népszerű: Hanoi az ország fővárosaként bővelkedik látnivalókban, de közlekedési csomópontként amúgy is a legjobb bázis észak-Vietnám felfedezéséhez. Sapa olyan, mint Chiang Mai Thaiföldön – hosszú napokat lehet túrázással tölteni rizsteraszok és hatalmas hegyek között. A Halong öblöt talán szintén nem kell külön bemutatnom – egész Vietnám leghíresebb látnivalója. Ninh Binh is hasonló adottságokkal bír, csak a szárazföldön – érdemes megnézni. Ezek felkeresésével a távolságok miatt el is megy úgy tíz nap, de inkább több, hogy ne kelljen rohanni.

2-halong_obol_halong_bay_vietnam_boat_trip.JPG

Megemlíteném még Ha Giang tartományt az ország legészakibb szegletében, amely az utóbbi néhány évben a legnépszerűbb helyek közé verekedte magát és szerintem is kihagyhatatlan Vietnámban járva. A hegyvidék látványa Ha Giangban mindenhol lenyűgöző, én is több bejegyzésben áradoztam már e tartomány szépségéről. Ha Giangtól délre Cao Bang is megérhet néhány napot – a szokásos rizsteraszok és hegyek mellett itt van Vietnám legnagyobb vízesése, de történelmi látnivalókból sincs hiány (Ho Chi Minh-nek volt itt például bázisa a háború idején).

elso_poszt2_3.jpg

Az ország északi részén, viszont már Hanoihoz közelebb számomra Mai Chau és a Pu Luong természetvédelmi terület is bakancslistás – mindkét völgy rizsteraszokkal van tele; így ha valakinek nincs ideje mondjuk Sapára, akkor Mai Chau remek alternatíva lehet – ez utóbbi csupán egy-két óra Hanoiból. Megemlíteném továbbá Haiphong várost, jelenlegi otthonomat – itt különleges látnivalóból ugyan nincs sok (bár a Hanoira jellemző, francia stílus régi épületek itt is szép számban megtalálhatók), a street food felhozatal viszont egészen parádés. Egy sor helyi fogás köthető a városhoz és talán mondanom sem kell, hogy autentikusabb (és olcsóbb!) is minden, mint mondjuk Hanoi óvárosában. Remek megálló lehet Hanoi és a Halong-öböl közt.

Közép-Vietnám:

Az ország középső részének kétségkívül legnépszerűbb szeglete a Hue – és Hoi An közötti, mintegy száz kilométeres szakasz (azon belül is főleg Hoi An, Da Nang és Hue települések); itt van például a „Hai Van Pass” is, amely sokak szerint Vietnám egyik legszebb útja – csodás tengeri panorámával, érdemes motorral végigmenni rajta.

Da Nangba közép Vietnám legnagyobb reptere miatt érkeznek sokan és a város előtti strand miatt maradnak is néhányan egy-két napot, illetve innen csupán kb. húsz kilométer a szuper híres Hoi An, amelynek óvárosa a Halong-öböl mellett alighanem egész Vietnám legtöbbet fotózott látványossága. Tényleg gyönyörű, érdemes megnézni. A Da Nangtól északra található Hue Vietnám császári fővárosa volt, melynek történelmi óvárosa ma UNESCO világörökségi helyszín – szintén megér legalább egy rövid, egy-két napos kitérőt.

dsc_0026_2.JPG

Közép-Vietnámmal kapcsolatban muszáj megemlíteni a Phong Nha Ke Bang Nemzeti Parkot is, ami barlangjairól és csodás tájairól ismert és ma már szintén az ország legnépszerűbb úti céljai között tartják számon úgy, hogy hat-hét éve még szállás sem igen volt a környéken. A világ egyik legnagyobbjának tartott Son Doong barlang látogatása igen költséges (csak szervezett „expedíció” keretein belül látogatható, több százezer forintért), de az egyszerűen látogatható barlangok is igen látványosak.

A Hoi Antól délre található Quang Ngai tartomány szép strandokban bővelkedik, sőt, a parthoz közeli Ly Son sziget vulkanikus eredete miatt is igazi kuriózum Vietnámban. És ha már strand, akkor nem mehetek el szó nélkül Quy Nhon város mellett sem, bár elhelyezkedése alapján Quy Nhon akár az ország déli részéhez is kerülhetett volna. Quy Nhon körül gyönyörű és egyelőre üres strandok vannak, ezt saját magam tapasztaltam még az idei év elején.

88100107_1420230441492593_230706590666194944_o_2.jpg

Dél-Vietnám:

Ahogy Thaiföldön Bangkok, észak-Vietnámban Hanoi, úgy dél-Vietnámban jellemzően Ho Chi Minh város (korábban Saigon) az utazók első megállója – itt van végülis az egész ország legforgalmasabb repülőtere. Néhány napot érdemes eltölteni a városban, amely rengeteget változott az elmúlt néhány évben. Gombamódra nőnek ki a földből a felhőkarcolók (ez Vietnám gazdasági központja), de szerencsére a város hangulata maradt a régi. Nyüzsgő nagyváros zseniális ételekkel és látnivalókkal – remek bázis dél-Vietnám felfedezéséhez.

Az ország déli részén azonban nem a városok, hanem a strandok, valamint a Mekong-delta vonzza a legtöbb látogatót. A legszebb strandok valóban az ország déli részén vannak: kiemelném például Phu Quoc-ot, az ország legnagyobb szigetét a kambodzsai határ mellett (valamint néhány kisebb, környező szigetcsoportot), amely mesés strandokkal büszkélkedhet.

20200531_133244.jpg

Véleményem szerint az ország déli részén van néhány „turistacsapda”: Nha Trang népszerűségét én például nem tudom hová tenni. A város előtti strand nem kimondottan szép és én a közeli off-shore szigeteken sem találtam semmi különlegeset. A Nha Trangtól délre található Cam Ranh környékét egyszer viszont biztosan felkeresem, a strandok sokkal szebbek, mint Nha Trang körül.

S ha már strand, muszáj megemlítenem Mui Nét, amelynek strandja szerintem erősen túlértékelt – bár az igaz, hogy világhírű kite-szörf úti cél (de ez ugye nem a strand miatt van, hanem az ideális szélviszonyok miatt). Akit ez a sport viszont nem vonz, annak szerintem más partszakaszok érdekesebbek és szebbek lehetnek. Például a Mui Ne „előtt”, a parttól mintegy 100 kilométerre fekvő Phu Qoy sziget strandjai – nézd meg képeken!

Ami a strandokat és az én személyes bakancslistámat illeti, annak első helyén a Con Dao szigetcsoport áll az ország legdélebbi csücskénél: a gyönyörű strandok mellett itt található az ország egyik legmegrázóbb börtöne is (amely ma már múzeum), a háború idején ugyanis politikai foglyokat őriztek itt.

A Mekong-delta Vietnám egyik legfontosabb gazdasági régiója: a hatalmas mértékű halászaton túl például az országban termő rizs több mint fele is a delta-régióban terem. Akárcsak egy sor trópusi gyümölcs. Az ide érkező látogatók számára az úszó piacok látogatása, valamint a folyódelta csatornáin való csónakázás jelentik a fő programot. Ehhez én csupán annyit tennék hozzá, hogy sokan csak egy-egy napra látogatnak ide Ho Chi Minh városból, a környék viszont ennél sokkal többet érdemel.

people-traveling-using-boat-1660996.jpg

Délen érdekes lehet még az úgynevezett közép-hegység (angolul central highlands), amely egyre több belföldi látogatót vonz, viszont jellemzően a külföldiek csak Dalat várost látogatják. Dalat egész évben jellemző kellemes klímája miatt már régóta népszerű (főleg ételeiről és a kávétermesztésről híres), a helyi utazók körében ugyanakkor Buon Ma Thuot, Pleiku és Kon Tum környéke is egyre több figyelmet élvez. Dalathoz hasonlóan ezek mind kisebbségi falvakról és kávétermesztésről ismertek, legalábbis helyileg.

Kiknek ajánlom Vietnámot:

Mindenkinek. Vietnám érdekes, olcsó és tele van szebbnél-szebb helyekkel, ráadásul azok elég változatosak is. A strandtól kezdve a hegyekig van itt minden.

Jártál már Vietnámban? Neked mik a kedvenc helyeid? Oszd meg kommentben! 

Ha tetszett a bejegyzés, nézz rá a blog Facebook-oldalára, de az Instagramon is megtalálsz! 

9 Comments

 1. desw 2020.07.19. at 10:48

  Szerintem Nha Trang azért lett népszerű, mert nagyon jó a klíma. Se túl meleg, se túl hideg. Északabbra már hidegebb van, délebbre meg túl meleg. A tengerpart tényleg nem a legszebb, de legalább jó hosszú, így nem kell egymás seggében napozni meg fürdeni. Megvan minden, ami a turistáknak kellhet a luxus éttermektől az olcsó utcai kajáldákig, luxushotelek és apartmanoktól az olcsókig. A környéken azért van 1-2 szép hely, Vinpearl, Ba-Ho, pagodák.

  Válasz
 2. desw 2020.07.19. at 10:51

  Meg aztán tele van orosszal, akik általában nem nagyon beszélnek semmilyen egyéb nyelvet. És mivel van egy csomó oroszul beszélő turista iroda, étterem, stb, nyilván ez egy öngerjesztő folyamat lett.

  Válasz
 3. Rómaikömény 2020.07.19. at 13:30

  Csak ne árulnának mindenhol kutyahust:((

  Válasz
 4. Jollopuki 2020.07.19. at 16:07

  John J. Rambó ajánlásával….

  Válasz
 5. LebensraumamOsten 2020.07.19. at 17:58

  Mondanám hogy megint egy covid terjesztő kis világutazó, dehát igazából ez csak egy kis szánalmas kis kamutazó, mint akiről a múltkor is írtak egy cikket, hogy lebukott.

  Válasz
 6. W.L. 2020.07.21. at 05:43

  Bo 20 ev telt el elso es utolso vietnami utam kozt. Az orszag Kinahoz hasonloan rengeteget fejlodott. Az utazas reszben konnyebb, elvezhetobb lett (kevesebb lehuzas, zaklatas, jobb szallasvalasztek, kenyelmesebb kozlekedes) ugyanakkor persze joval dragabb es kevesbe erdekes (eltunoben a hagyomanyos falukepek, nepviseletek). Azt erdemes meg megjegyezni, hogy telen, mikor a magyarok tobbsege utazik a regioba, Eszakon ne szamitson tropusi idojarasra!

  Válasz

Nyomj egy kommentet!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük