Kínába, az orosz turistákon kívül – akiknek Hainan szigete vízummentesen látogatható, ezért tömegekben érkeznek – nem sokan jönnek a tengerpart miatt, ami abszolút érthető, hiszen hosszú partvidéke ellenére Kína nem tengerparti úti célként él a köztudatban: egyrészt az országban található strandok jócskán elmaradnak a délkelet-ázsiai tengerpartok szépségétől, másrészt rengeteg egyéb megtekintésre érdemes látnivaló található a kontinensnyi országban. Délkelet-Ázsia országai után nekem sem jutna eszembe Kínában az értékes szabadidőm a tengerpartra „pazarolni”, mégis, egy tanulmányi projekt keretében volt szerencsém a Guangdong tartományban található Hailing szigetét meglátogatni, ami kínai mércével szép tengerpartja mellett számos egyéb pozitív meglepetéssel is szolgált.

img_20150925_102315.jpg

Kínában, a híres szárazföldi Selyemút mellett kiemelt figyelmet fordítanak a közvéleményben talán kevésbé ismert tengeri selyemútra is. Egyrészt azért is, mert kínai források szerint a három fontos vallás, a buddhizmus, a kereszténység és az iszlám is mind tengeri úton érte el Kínát még a szárazföldi selyemút fénykora előtt; másrészt pedig a kínai kormány közelmúltbeli kezdeményezése az új, 21. századi tengeri selyemút „felélesztése”, melytől a gazdasági kapcsolatok erősödését várják Délkelet-Ázsiával és Afrikával, természetesen tengeri útvonalon.

A történelmi Tengeri Selyemút egyik fontos állomása volt a Dél-kínai-tengeren, a Guangdong tartományhoz tartozó Hailing-sziget, amely több aspektusból is érdekes és felüdülést nyújtó úti cél lehet Kanton túlnépesedett városa után (mely Guangdong tartomány központja, ennek megfelelően a legjobb kiindulási pont Hailing-sziget meglátogatásához – az út mintegy 4-5 óra busszal). Tengerpartja meglepően szép és ott jártamkor üres volt (bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy én tavaly május elején jártam erre, ami még dél-Kínában sem igazi strandidő), bár természetesen nem a strand a fő attrakció a szigeten.

img_20150925_095354.jpg

A strand és a víz egyaránt meglepően tiszta

     A strand helyett inkább említésre méltó látnivaló a szigeten található Tengeri Selyemút Múzeum (kínaiul: 海上丝绸之路博物馆), melyet elsősorban az 1987-ben, a sziget közelében talált, mintegy 8-900 évesre becsült, „Nanhai 1” névre keresztelt hajóroncsnak szenteltek. A hajó elsődleges szállítmánya korabeli porcelántányérok és egyéb porcelán tárgyak voltak, melyek közül több, mint 200 megtekinthető a múzeumban. A múzeum azonban, a helyreállított porcelán tárgyak mellett a hajóroncs víz alatti bemutatásáról is híres, mely az egyetlen múzeum egész Ázsiában, mely víz alatt tartott és víz alatt kiállított műtárgyak bemutatásához szükséges felszereléssel is rendelkezik. A porcelántárgyakon túl korabeli aranytárgyak is kiállításra kerültek, s egy egész épületszárny foglalkozik a Tengeri Selyemút történelmének bemutatásával. A történelmet kedvelő utazóknak mindenképpen érdekes és egyedi program lehet.

img_20150925_105105.jpg

A múzeum fő épülete belülről

     A sziget történelmi jelentőségén és ennek megtekinthető látnivalóin túl Hailing-sziget két másik aspektusát emelném továbbá ki, melyek szintén pozitív meglepetésként értek ott jártamkor. Az egyik ilyen a helyi, tengeri ételek minősége és változatossága, ami önmagában elég indokot szolgáltathat arra, hogy a szigetet felkeressük. Én nagy szerelmese vagyok a kínai konyhának, ami az ország méretéből kifolyólag annyira változatos, hogy még az itt töltött közel hét évem után is rengeteg olyan fogás van, amit még nem volt szerencsém megkóstolni. E mellett a tengeri halakat és egyéb herkentyűket is nagyon szeretem, így elmondhatom, hogy e kettő kombinációja számomra maga a kulináris mennyország.

     És elmondhatom, nincs is jobb hely Hailing szigeténél, hogy ezt kipróbáljuk. Egészen elképesztő az a változatosság, amit az itteni éttermek felvonultatnak. Több tucat, hatalmas vendégsereg befogadására alkalmas, tengeri fogásokra szakosodott étterem található szerte a szigeten, amelyek mindegyikében élő, akváriumokban tartott kínálatból válogathatunk. Vannak olyan tengeri élőlények is, amiket korábban még csak nem is láttam, pedig viszonylag sok tengerparti helyen megfordultam már. Ez ugyanakkor, mint kezdő, de lelkes búvár létemre kicsit el is szomorított, de azért valamelyest mégis megnyugtató volt a tudat, hogy a fogás jelentős része feltehetőleg a sziget körüli telepekről származik.

img_20150926_085242.jpg

Hatalmas a választék

untitled-1.jpg

Egészen különleges élőlények is terítéken vannak

     A másik aspektus, ami miatt érdemes lehet ide látogatni, az a sziget falusias, vidéki hangulata, ami számomra igazi felüdülés volt a nagyvárosi forgatag után. Igazán hangulatos, régi stílusban megmaradt falvakat egyre nehezebb Kínában találni (már ami nem kiépített turistaattrakció), Hailing szigete ebből a szempontból is igazán kellemes csalódás volt. Nem kell persze kosztümös filmdíszlet-szépségű épületekre gondolni, de az biztos, hogy óriási a kontraszt a kínai városok egyre magasabb épület-monstrumaihoz képest. Turista ráadásul egy szál se: a nyári strandidőszakban persze rengeteg kínai család jön strandolni, de érdekesség, hogy a Kínában megszokottaktól eltérően, a turisták számára kiépített, skanzen jellegű falu nincs, így jellemzően a kínai nyaralók a falvakat nem látogatják.

img_20150927_103333.jpg

img_20150927_103721.jpg

img_20150926_105833.jpg

Ráadásul abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy látogatásomkor az egyik faluban éppen jeles ünnepség zajlott (akkor avatták fel a falu új templomát), melynek tiszteletére hatalmas lakomát csaptak a falu lakói, s nagy meglepetésemre engem is, csoporttársaimmal együtt meghívtak. Hatalmas élmény volt a mintegy ezer emberrel együtt elköltött ebéd, majd az ünnepség, a Kínában szokásos tűzijátékkal (fényes nappal) és az elmaradhatatlan petárdázással.

img_20150926_113539.jpg

img_20150926_110219.jpg

Senki nem maradt éhen

     Számomra a tanulság, hogy felejtsük el az esetleges berögzült tévképzeteket, jelen esetben például azt, hogy a kínai tengerparti úti célok utazásra nem méltók, mert a tengerpart szépsége nem ér fel az általam korábban látott strandok szépségével. Hailing szigete is bizonyítja, hogy mindenhol találhatunk egyedi értéket, ami miatt érdemes lehet az utazás. Személy szerint nagyon örülök, hogy helyi specialitásokat kóstolhattam, olyan fogásokat, amelyeket máshol nem lenne lehetőségem kipróbálni, és a tengeri selyemútról is jóval többet tudok most, mint látogatásom előtt. A falusiak páratlan vendégszeretetéről már nem is beszélve, ami hab volt a tortán. Járjunk tehát nyitott szemmel a világban, nem fogjuk megbánni!

Nyomj egy kommentet!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük