Pedig a kínai turisták manapság már tényleg szinte mindenhol ott vannak. Pláne Kínában. Azonban turistalátványosságnak lenni Kína Yunnan tartományában nem egyszerű: olyan nagyágyúkkal kell felvenni a versenyt, mint Lijiang, Dali, Shangrila vagy éppen Xishuangbanna. A helyzetet nehezíti, hogy az ország méretei miatt nem, hogy az országot, de még egy-egy tartományt is szinte képtelenség egy turistavízum időkeretén belül teljesen végigjárni, ennek eredményeképpen pedig sokan még Yunnan tartományba sem jutnak el kínai útjuk során. Ennek fényében nem meglepő, hogy a már bejáratott útvonalon túl gyakorlatilag senki nem áldoz az értékes idejéből kevésbé felkapott területekre.

Korábbi posztjaimban, például itt már kifejtettem, hogy bár a turistás helyek általában joggal turistásak, ha lelépünk arról a bizonyos kitaposott ösvényről, sokszor olyat tapasztalhatunk, amit a népszerű helyeken nem: az érzést, hogy olyan helyen járunk, ahol rajtunk kívül kevesen. Plusz, ha ehhez természeti szépség, esetleg egyedi kultúra párosul, akkor megütöttük a főnyereményt. Akárcsak én, Menglian-nel.

dsc_0141.JPG

Megjegyzés: Kínáról szóló posztjaimban, a kínai helyneveket, a magyar nyelvben használatos átirat helyett a kínai nyelv latin betűs, úgynevezett „pinyin” megfelelőjével jelölöm. Ennek két oka van: egyrészt némely helynév magyar megfelelője szerintem egyszerűen nevetséges (e tekintetben “kedvencem” Zhejiang tartomány átirata, mely a magyar nyelvben Csöcsiang). Másrészt az angol nyelv is a kínai pinyin átiratot használja, amely egyszerűbbé teszi vonatkozó információk keresését. Az ismertebb helyek, úgymint Peking és Szecsuán kivételt képezhetnek.

Hol van Menglian?

Menglian Kína Yunnan tartományának délnyugati részén, közvetlenül a mianmari határ mellett található. Délkelet-Ázsia közelsége a terület sok aspektusára hatással van: a helyi lakosság nagy része nem a kínai han, hanem valamelyik kisebbségi népcsoport tagja; az építészet, ételek, stb. mind inkább illene valamely szomszédos ország kultúrájába, mint Kínába.

Ami az odajutást illeti, jelen pillanatban igen időigényes Menglian megközelítése, ugyanis a legközelebbi repülőtér Xishuangbanna-ban található, ami a legjobb esetben is mintegy 6 óra busszal. Már csak ezért sem jár erre senki. Jó hír viszont, hogy jelenleg is épül egy repülőtér a szomszédos Lancang-ban, amit 2017-ben terveznek átadni. Ez csak mintegy 3 órányi buszútra lesz.

terkep4.png

terkep3.png

Menglian elszigeteltségében úgy gondolom fontos szerepet játszik az a tény is, hogy a turisztikai jellegű fejlesztés a nullával egyenlő. Nincsenek a kínai turizmusra jellemző, a kínai turisták igényeit kielégítő, akár több száz főt egyszerre kiszolgáló „turista-ellátó központok”, éppen ezért, ide szervezett csoportos utazások sincsenek. Olyannyira nincs kiépítve a turizmus, hogy Menglian még a kínai nyelvű útikönyvekben sem szerepel, maximum említés szintjén. Azonban hangsúlyoznám, hogy bár turistacsoportokra szakosodott infrastruktúra nincs, látnivaló azért van bőven.

Miért érdemes idejönni?

1. Etnikai csoportok

Hivatalos adatok szerint a kínai népességet 56 népcsoport alkotja, melyek közül több, mint 20 a viszonylag parányi Menglian-ben is megtalálható. Ennek fényében talán nem meglepő, hogy itt nem a kínai han népcsoport, hanem 3 másik, a Dai, a Wa és a Lahu van többségben. Ez a határ menti vidékeken persze nem egyedülálló (például a szomszédos Xishuangbanna is a nemzetiségi csoportokról híres, többek között), az viszont igen, hogy itt még viszonylag tradicionális módon élnek a helyiek. Nincsenek szervezett táncelőadások, se lerázhatatlan szuvenír-árusok, itt az emberek igazi életébe láthatunk bele.

dsc_0658.JPG

Ez nem a turistáknak készül. 

dsc_0468.JPG

Itt is egyre kevesebben hordanak népi viseletet, de arányaiban még mindig viszonylag sokan.

2. Építészeti értékek

    A sokszínű etnikumnak köszönhetően az építészet is inkább illik Délkelet-Ázsiába, mint Kínába, bár mindenütt érzékelhető a kínai hatás. Viszonylag sok, szépen megőrzött régi épület látogatható. Az egyik legérdekesebb közülük az első képen látható, a terület volt kormányzójának rezidenciája, amely ma már múzeumként működik.

menglian-kina-utazas.JPG

A kormányzói rezidencia udvara.

kina-menglian-komranyzoi-rezidencia-bejarat.JPG

És bejárata.

     A kormányzói rezidencia hűen tükrözi egész Menglian karakterét: abszolút nem árulkodik gazdagságról, leaglábbis nem kirívóan, az épület és helységei úri családhoz képest egyszerűek. A kormányzói rezidencián túl számos egyéb, nagyszerű allapotban fennmaradt régi épület található város-szerte. Kiemelném a Dai stílusú templomokat, illetve a város sztúpáját.

dsc_0203.JPG

Dai templom Menglian óvárosában. 

 dsc_0541.JPG

Mengliangben is van Délkelet-Ázsiára jellemző sztúpa.

     Az építészettel kapcsolatban említést érdemelnek a törzsi falvak, amelyek sok helyen még szintén eredeti állapotukban látogathatók. Itt viszont meg kell jegyeznem, hogy sajnálatos módon (legalábbis a turisták szempontjából), a kínai gazdaság fejlődésének ereményeként az itteni fejlesztésekre is egyre több pénz jut, egyes falvakban újonnan felhúzott, modern házakban élnek a kisebbségek. A különböző népcsoportok házai a saját törzsükre jellemző motívumokkal vannak díszítve, viszont modern hatásuk miatt így sem illenek a környezetbe. Ez egyébként jól jellemzi a kínai „hagyomány nem megőrzést”: A legfontosabb szempont nem az eredetiség, hanem a külsőségek (pl. motívumok a ház falán) fenntartása. Jó hír viszont, hogy a modern építmények mellett, az eredeti falvak sok helyen megmaradtak és látogathatók. Viszont nem kizárt, hogy a jövőben egyre több új épületet húznak majd fel, és a helyhiány miatt esetleg eltüntetik a régieket. Kínában ez nem lenne egyedi eset. Ezen a turizmus fellendülése segíthetne igazán, bár erre nem sok esélyt látok.

dsc_0666.JPG

Ilyen és ehhez hasonló házakat láthatunk a falvakban.

dsc_0457.JPG

Egy hagyományos falu Menglian-ben.

dsc_0661.JPG

A falvakban a helyiek életébe is bepillanthatunk. 

 dsc_0446.JPG

A hagyományos falvakat egyre inkább felváltják az ilyen modern épületek.

     Az utazó blogok körében elfecsérelt közhely, hogy addig látogassunk meg egy fejlesztés előtt álló helyet, amíg olyan, amilyen, különben az újításoknak köszönhetően könnyen veszíthet a varázsából. Menglian esetében, Yunnan tartomány egyik legszegényebb szegletének lévén, hatalmas fejlesztésekről persze nincs szó, de a közelben épülő repülőtér biztos hoz majd változást a helyi turizmus életében; így én is csak azt tudom javasolni, hogy addig menjen, aki teheti, amíg Menglian olyan, amilyen.

Ha ez még mindig nem lenne elég indok az utazásra, akkor várd meg a következő bejegyzést Menglian-ről, ugyanis a kulturális és építészeti értékek mellett természeti látnivalókban is bővelkedik, ezekről a későbbiekben még beszámolok! Tarts velem!

3 Comments

Nyomj egy kommentet!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük