A szépség ugyebár relatív, valamint egyébként sem egyszerű a legszebbnek kikiáltani bármit is egy akkora országban, mint Kína; mégis, a Guilin turisztikai régióhoz tartozó, a Li-folyó mentén, az eredetileg Yangdi és Xingping települések között haladó túraútvonal a Kínába látogató aktív utazók egyik nagy kedvence, mégpedig a táj szépsége miatt. Kérdés azonban, hogy ez meddig lesz így? A közelmúlt változásai ugyanis arra engednek következtetni, hogy a helyi hatóságok igyekeznek megkeseríteni a túrázni vágyók életét.

dscf5828_1.JPG

Megmondom őszintén, egy kicsit most gondban vagyok, ugyanis úgy gondoltam, hogy e bejegyzésben majd részletesen és informatívan beszámolok a Xingping és Yangdi közötti túrázásról úgy, ahogy én azt néhány évvel ezelőtt (pontosan 2013 őszén) megejtettem. A Yangshuo-t, mint Kína egyik legszebb vidékét bemutató bejegyzésben már említettem, hogy a Li-folyó mentén haladó túrázás a yangshuo-i utazás egyik fénypontja, gyakorlatilag kötelezőnek mondható program, ha valaki erre jár. Amellett, hogy a panoráma lenyűgöző, a Li-folyót követő túraútvonal rendkívül egyszerű is: gyakorlatilag bármilyen edzettségi szinttel teljesíthető (nem ritkák a családok apró gyerekekkel), s eltévedni sem lehet.

Mivel én viszonylag régen jártam erre, ezért a gyakorlati tudnivalók, például az árak frissítése céljából utánaolvastam a jelenlegi helyzetnek, s meglepődve tapasztaltam, hogy a korábban általam, s oly sokak által is használt útvonal jelenleg nem használható. Hihetetlen, de négy év alatt Kína egyik legnépszerűbb túraútvonala gyakorlatilag „bezárt” – legalábbis egyik szakaszán. Kínában 4 év sok idő, még akkor is, ha jelenleg egy természetes, folyóparti sétaútvonalról van szó, ami miért is változna meg az évek folyamán? Gondolhatnánk. Dehát a pénz nagy úr, Kínában meg pláne.

dscf5845.JPG

A probléma abban a szerencsétlen helyzetben gyökerezik, hogy a Yangshuo közelében található, Xingping és Yangdi települések között húzódó, az elmúlt évek alatt jócskán kitaposott gyalogút három átkelést is magában foglalt a folyón (ez anno komppal történt – 10 yüan/átkelésért cserébe), mely kompok közül kettő egész egyszerűen nem működik többé. Ez a helyzet tudtommal azért alakult ki, pontosabban fogalmazva azért alakították így, hogy ez által növeljék az e szakaszon közlekedő, s egyébként igen drága bambusz tutajok forgalmát (amik nem összetévesztendők a folyó átkelésére használatos kompokkal). Érdekesség, hogy ezek egyébként nem is bambuszból, hanem olcsó PVC csövekből készülnek. Az említett tutajokkal a folyó teljes szakasza járható, ez viszont egy költséges megoldás, pláne sétához viszonyítva, ahol egyedül a kompokért kellett fizetni, összesen 30 yuan-t (kb. 1200 forintot). A tutajozás árát elsősorban a megtenni kívánt távolság befolyásolja, és jellemzően olyan 150-200 (6-8000 forint) száz yuan/fő-től kezdődnek.

dscf5805.JPG

Komp a Li-folyón

dscf5813.JPG

dscf5811.JPG

A tutajozás annak ellenére népszerű, hogy drága

     Igyekeztem minél jobban beleásni magam a témába, hogy valós képet tudjak festeni az aktuális helyzetről, így az alábbiakban bemutatnám „kutatásom” eredményét – megjegyzem azonban, hogy Kínában gyorsan változnak a dolgok, így ha valaki a jövőben ide készül, azért olvasson majd utána az aktuális helyzetnek. Az sem kizárt, hogy valamikor újra megnyitják majd az egész szakaszt.

Jelen pillanatban azonban úgy tűnik, hogy a hagyományosan 10 kilométer hosszú, kényelmesen körülbelül 4-5 óra alatt teljesíthető túraútvonal egyik végén, Yangdi településnél az útvonal „bejáratát”, tehát az ösvény kezdetét kerítéssel lezárták, így Yangdi-ból manapság már nem lehet a sétát elkezdeni. És ennek megfelelően ide érkezni sem lehet, bár ennek fő oka inkább a kompok hiánya, semmint a kerítés. Ha valaki túrázni szeretne, annak érdemes az útvonal másik végén, Xingping településen kezdenie – anno én is így tettem.

dscf5818.JPG

     Xingping-et egyébként is meleg szívvel ajánlom azoknak, akik több időt töltenének a kínai vidéken. Természetesen turistás faluról beszélünk (bár hozzáteszem, hogy ottjártamkor az ideérkező utazók többsége a séta miatt érkezett, nem szállt itt meg – szállás is kevesebb van, mint a közeli Yangshuo-ban), a település maga mégis autentikusabbnak hat Yangshuo-nál. Itt nincs McDonald’s, van viszont csodás naplemente és ’ezerévesnek’ tűnő épületek sokasága. A régi épületek a kővel burkolt utcákkal igazán fotogének, s ilyet Yangshuo-ban nem igen láthatunk. Sőt, nekem itt egy hagyományos, hatalmas főzéssel-étkezéssel egybekötött, utcán tartott temetési ceremóniát is volt szerencsém megtekinteni.

dscf5948.JPG

dscf5963.JPG

dscf5942.JPG

dscf5983.JPG

A naplementéről is híres Xingping

Érdekesség:

Xingping-ben található egy igen különleges szuvenír: valószínűleg a közeli hegyekben található egy igazán egyedi színű ásvány, amely formára csiszolva szalonnára, sonkára, kolbászra és egyéb húsipari termékekre hasonlít. Én ilyet máshol még nem láttam, itt viszont szinte minden szuvenír-bolt árulja.

dscf5960.JPG

     Xingping-et, közelsége miatt frekventáltan közlekedő busz köti össze Yangshuo-val (Buszjegy ára: 10 yuan (400 forint), időtartam: kb. 45 perc), így ide akkor is érdemes ellátogatni legalább néhány órára, ha a túrázást valamilyen oknál fogva kihagynánk.

Ami a túrázást illeti, jó hír, hogy a Xingping közelében található komp a mai napig közlekedik, így nem kell teljesen lemondanunk a csodás panorámáról. Jelen állás szerint, Xingping-ből indulva az eredeti szakasz mintegy 35-40 százaléka járható, melynek útvonala az alábbi képen látható:

fe4702b02c85474f8bfa6f36.jpg

E térképen Yangdi nincs feltüntetve (a folyó mentén, Guilin irányában található), illetve a 12 km-es távolságot is túlzónak érzem. 

      Az útvonal az eredetihez képest szinte teljesen megváltozott, tulajdonképpen egy Xingping körüli “körre” szűkült, de még így is érdemes végig sétálni rajta. Ami még így is pozitívum, hogy legalább a talán legismertebb érdekes pontként említhető, a 20 yuan-es bankjegy hátoldalán található fotó fényképezési helye Xingping-hez közelében található, így e rövid „körút” során, gyalogosan látogatható. Talán az is elmondható, hogy ha valakit mindössze néhány fénykép erejéig érdekel a környező táj, s nem fontos a túrázás élménye, azok számára akár ideális is lehet a jelenlegi helyzet; a túrázás szerelmesei viszont lehet, hogy csalódni fognak, lévén túl gyorsan véget ér az élmény.

dscf5751_1.JPG

     Hangsúlyozni szeretném, hogy Kínában hihetetlen gyorsan képes változni minden, így joggal remélhetjük, hogy előbb-utóbb helyreáll az eredeti állapot, bár persze erre garancia nincs. Mindettől függetlenül jöjjön el Xingping-be mindenki, aki Yangshuo-ra is kíváncsi. Még azt sem tartom kizártnak, hogy nem alakítanak ki maguknak egy új túraútvonalat a leleményes utazók. Kínában bármi megtörténhet.

Túráztál már Yangshuo környékén? Mik a tapasztalataid? Kérlek oszd meg kommentben!

További érdekességek a blog Facebook-oldalán: Utazó vagyok, nem turista Facebook-oldal

3 Comments

 1. W.L. 2017.09.05. at 08:04

  En a Xingping-Yangdi tutajozasert, egyedul, 50 yuant fizettem par eve.
  Annyit nagyon megert, szerintem a folyon haladva a legjobb a kilatas a tajra, hiszen igy mindket partjat jol belatni. Persze ez is idojaras fuggvenye, es ugye Kinaban nem egyszeru tiszta, kek eges, napsutotte idot kifogni.

  Válasz
 2. vorosborisz 2017.09.05. at 08:20

  @W.L.: Nekem viszont most úgy tűnik, hogy 50 yuan-ért már nem fognak elvinni senkit, bár nyilván alkudozás kérdése, de ha tényleg zárva van a túraút egyik vége (és tényleg úgy tűnik), akkor biztos, hogy többen mennek majd hajóval, ami megdobja (vagyis már megdobta) az árakat.

  Válasz
 3. W.L. 2017.09.05. at 08:32

  Engem az az ar mar akkor is meglepett, es szerintem csak ugy erhette meg neki ennyiert, hogy Yongdibol mar kifizettek az utjat es akar ingyen is vissza kellett volna mennie oda. De tekintve, hogy Kina sok “festoi teruleten” csak belepodijkent mennyit kell leperkalni, szerintem ez a hajokazas a 150 koruli osszeget is siman megeri. Kepedbol itelve sokkal szebb mint szeles foldutakon turazni.

  Válasz

Nyomj egy kommentet!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük