Seychelles-től a Maldív-szigeteken át egészen Indonézia nyugati feléig rengeteg gyönyörű sziget található az Indiai Óceánon. Én most egy viszonylag ismeretlen szigetet mutatok ezúttal be, mely indiai utam egyik fénypontja volt! Igen, nem elírás, Indiában is vannak gyönyörű trópusi szigetek, még ha az ország nem is tengerpartjairól híres.

dsc_0356.JPG

     És ha már India és tengerpart, talán azt sem sokan tudják, hogy a Maldív-szigetektől közvetlenül északra, néhány, ahhoz földrajzilag nagyon hasonló adottságokkal rendelkező sziget is Indiához tartozik – ezek a Lakshadweep szigetek, szépségük tényleg a maldív szigetekkel vetekszik. Viszont mivel ide az utazás külön engedélyhez kötött (még indiai személyek számára is!), az utazás nem kimondottan egyszerű, ezért az alábbiakban én egy másik szigetcsoportot, a szintén gyönyörű Andamán-szigeteket mutatom be, ahová szeptember végén volt szerencsém eljutni. E szigetcsoport speciális státuszú, s ugyan külön engedély ide nem szükséges (legalábbis manapság – néhány éve még külön belépési engedélyt kellett kiváltani), az utazás a legtöbb szigetre vagy nem lehetséges (tiltott), vagy pedig túl sok időt venne igénybe, hiszen a turisztikai infrastruktúra igencsak szegényes; éppen ezért én Havelock szigetre fókuszálok ebben a bejegyzésben. Ezt tartják ugyanis legszebbnek a látogatható szigetek közül, s külön szerencsés, hogy az Andamán szigetek „fővárosához”, tehát repülőteréhez is ez az egyik legközelebbi sziget. Időm nagy részét én is Havelockon töltöttem és abszolút nem bántam ezt meg.

dsc_0214_2.JPG

A teljesség igényében megjegyezném, hogy a szóban forgó szigetcsoport hivatalos neve Andamán- és Nikobár szigetek, két egymáshoz közeli, viszont közigazgatásilag különböző szigetcsoportról van szó. Ezek közül a Nikobár szigetek off-limit a külföldiek számára – érdekesség, hogy ezek egyike a „híres” Sentinel sziget, mely korábban az idegen világot be nem fogadó (a felderítő repülőket például nyilakkal lövöldöző) benszülöttei miatt került be a híradásokba.

Hol találhatók az Andamán- és Nikobár szigetek és hogyan lehet odajutni?

Indiához tartoznak ugyan, viszont az Andamán szigetek Mianmarhoz, míg a Nikobár szigetek Indonéziához vannak inkább közelebb:

andaman_terkep.png

Az Andamán szigetek egy „sima” indiai turistavízummal, extra papírmunka nélkül is látogathatók, ráadásul a gyakori repülőjáratok miatt az utazás is kifejezetten egyszerű – bár hosszú. A repülőút mind Chennaiból, mind Kalkuttából közel három óra és a repülőjegy átlagban olyan 150 amerikai dollárba (42 ezer forintba) kerül oda-vissza. Az Andamán szigetek „fővárosa” Port Blair, a repülőjegyet is e városba kell keresni. Több indiai légitársaság is repüli ezt a távot, bár ez az árakon sajnos nem látszik meg – azok szinte mindenhol megegyeznek. Alternatív megoldásként komp is közlekedik tudtommal mind Chennai, mind Kalkutta városaiból, ezek viszont közel 48 órát vesznek igénybe, így számomra természetesen fel sem merültek opció gyanánt.

Miért Havelock?

Kevés idővel, például egy héttel, vagy csupán csak néhány nappal érdemes Havelock szigetre fókuszálni – ennél többet aligha fog bárki is e területre szánni, annyi érdekes látnivaló van Indiában. Sőt, a legtöbben el sem jutnak ide, az Andamán szigetek sokkal kevésbé népszerűek, mint mondjuk Goa vagy Rádzsásztán.

dsc_0167_1.JPG

Havelock fejlett, rengeteg a szállás és étterem, ráadásul napi több komp is jár Port Blair valamint Havelock között. Havelockon túl Neil sziget lehet még opció, ez Havelock közvetlen közelében, egy rövid hajóútra található attól. A többi szigetről kevés az elérhető információ és a távoli szigeteken alighanem kereskedelmi szálláshelyek sincsenek, ráadásul az utazás is vagy hosszú, vagy pedig kiszámíthatatlan.

Ami a fővárost illeti, Port Blair egy indiai város, jóval kisebb káosszal, mint a híresebb indiai városok (Új-Delhi, Mumbai, stb.), de mégis, nem érdemes sokat időzni a szigetcsoport fővárosában, ugyanis látnivaló nem sok akad. Én is csupán a szükséges időt töltöttem itt, összesen két éjszakát: egyet a Havelockra induló komp előtti estén, a másikat Chennaiba való visszarepülésem előtt. E bejegyzésben tehát Havelockra fókuszálok, hiszen én is itt töltöttem időm nagy részét, közel négy teljes napot.

Mit lehet Havelockon csinálni?

Havelockra a legtöbben – főleg indiai friss házaspárok – a gyönyörű strandok miatt jönnek.

Tudtad? Havelock elsősorban a strandon fürdőző elefántjáról vált híressé, ez az állat néhány éve azonban elpusztult. Utolsó éveiben ha valaki együtt szeretett volna vele strandolni és fényképezkedni, annak közel 500 amerikai dollárjába került ez a program.

A szigeten négy strand található (ezek közül az egyik igen hosszú, némelyik térképen két-három külön strandként tüntetik fel), legszebb és legnépszerűbb közülük Radhanagar. Tökéletes ez a strand:

dsc_0381_1.JPG

Van egy „Elephant beach” nevű strand a szigeten – nevét nem tudom honnan kapta, a fent már említett elefánt tudtommal a Radhanagar strand közelében élt. Erre a tengerpartra egy közel két kilométeres erdei ösvényen lehet eljutni, így természetesen sosincs tömeg:

dsc_0746.JPG

dsc_0751.JPG

A szállások többsége egy harmadik strand közelében található. E partszakasz érdekessége, hogy a víz egészen sekély, olyannyira, hogy apály idején a víz egészen távolra húzodik vissza, hátrahagyva egy hatalmas fehér homokos területet. Naplemente idején kimondottan fotogén:

dsc_0094.JPG

Az „utolsó” strand pedig ilyen:

dsc_0828.JPG

Megjegyezném továbbá, hogy a búvárkodást is jónak tartják a sziget körül – én ezt viszont pénzügyi okokból nem próbáltam. Radhanagar előtt egyébként is hullámos volt a víz, „Elephant beach” előtt pedig homokos volt a tenger alja, így a sznorkelinget sem erőltettem.

Havelock a strandokon túl is egy gyönyörű sziget, sokkal kevésbé beépített, mint azt én korábban elképzeltem – mégiscsak Indiáról van szó. De a sziget kifejezetten zöld, remek élmény motorral körbejárni. Havelock nem kifejezetten nagy, gyakorlatilag egy nap alatt kényelmesen körbe lehet motorozni, viszont a szép strandokat érdemes kiélvezni, ha már idelátogat az ember.

Tudtad? Havelock – és úgy általában az Andamán-szigetek – a sósvízi krokodilok jelenlétéről is híres, még a Radhanagar strand északi, sziklás végében is tábla tiltja a fürdőzést. Gyorsan meg is jegyezném, hogy a tiltás nem az egész strandra vonatkozik, annak csupán egyik távoli végére. A könnyen elérhető partszakaszok, ahol a víz is a legtisztább, abszolút nem kell krokodiltól tartani!

dsc_0140_1.JPG

Néhány gondolat a szállásról:

Havelock szállásainak többsége a nászutas közönség pénztárcájára van szabva, de természetesen akad olcsó szállás is a szigeten. Én konkrétan az Emerald Gecko nevű helyen szálltam meg, egy egyszerű bambuszbungalóban mintegy 10 méterre a tengerparttól, és mindössze 6800 forintot fizettem egy éjszakára, reggelivel, másodmagammal. Nem ez volt a legolcsóbb szállásom fél éves utamon, de mindenképpen az egyik leghangulatosabb. A bungaló kívülről rendkívül egyszerű, belül viszont nagyon szépen berendezett, csak ajánlani tudom.

Annyit még kiemelnék a szállások kapcsán, hogy gyakorlatilag mindegy, hogy a sziget melyik részén szállunk meg, a sziget elég kicsi ahhoz, hogy bárhonnan egyszerű legyen bejárni. Motort minden szállás tud intézni, olcsón. Altertnatív esetben motoros riksa, gyakorlatilag a Délklelet-Ázsiában is ismert tuk-tuk is használható, de mivel az utak jó állapotban vannak és a forgalom is kicsi (ráadásul a rendőrség sem „zargatja” a külföldieket – sőt, rendőrt nem is nagyon lehet látni!), érdemes a szigetet magunk felfedezni.

Konklúzió:

Az Andamán szigetek meglátogatása tökéletes kezdése volt indiai utamnak. Még a főváros, Port Blair is sokkal nyugodtabb hely, mint bármi más város, ahol eddig Indiában megfordultam, a strandok szépsége pedig vitathatatlan. Radhanagar bármely stranddal képes felvenni a versenyt és meglepő módon, népszerűsége ellenére sem volt zavaró a tömeg. A helyi turisták a strand egyik végében koncentrálódnak, teljesen üresen hagyva a több száz méter hosszú, gyönyörű partot. Mivel az Air Asia repül Chennaiba (ahonnan egyszerű továbbrepülni a szigetekre) – természetesen a belföldi járatokról nem is szólva, az utazás kifejezetten egyszerű, úgyhogy azt kell, hogy mondjam, a Te bakancslistádra is fel kéne, hogy férjen!

Hogy tetszenek a strandok? Ha bármilyen egyéb információ érdekel, kérdezz kommentben! Továbbá látogass el a blog Facebook oldalára is, ahol további érdekességeket is találhatsz!

6 Comments

 1. ☉ ☾ 2018.11.05. at 09:34

  Szia, a 6800 Ft a teljes szállás napi ára volt, tehát ketten fizettetek ennyit? Másik kérdésem, hogy mennyire támadtak a szúnyogok hajnalban? Dél-Indiában a hajnal 4 körüli időpont durva tud lenni,l volt ott ilyen?

  Válasz
 2. L.A. 2018.11.05. at 14:45

  Remélem a krokodilnak is kitettek egy táblát, hogy
  “NE TOVÁBB, ITT MÁR STRANDOLÓK VANNAK!”
  :))

  Válasz
 3. vorosborisz 2018.11.05. at 16:57

  @☉ ☾: Szia! Igen, ez a szoba ára volt, kettőnkre. Az Agodán foglaltam egyébként (bookingot jobban szeretem, de ott drágább volt vagy nem volt elérhető, már nem emlékszem), Emerald Gecko néven Havelock-ra rákeresve meg tudod találni. Az ágy felett több ponton rögzített szúnyogháló volt kifeszítve, illetve elektromos szúnyogriasztó is járt a szobához, úgyhogy a szúnyogokkal abszolút nem volt probléma!

  Válasz
 4. zdyzs 2018.11.06. at 05:31

  Tegnap beszéltem egyik cseh kollégámmal, aki most jött vissza az Andamanról. Sommás véleménye a következő: szép, szép, de ez is India, ennyi pénzből sokkal szebb helyekre is el lehet jutni.
  És eddig mindenkinek ez volt a véleménye aki ott járt. Mi nem is mentünk el, pedig már lassan 10 éve itt vagyunk Indiában. Eleve drágább ide elrepülni, mint akár a Maldív-szigetekre, akár Thaiföldre. Aztán mindenki koszos strandokról, koszos szállásokról, egyhangú kajáról és sok lenyúlásról beszél. Arról az utazóról nem is beszélve, akit megcsípett valami egzotikus rovar a lábán, úgy feldagadt, hogy három hétig kórházban volt és még fél év után is sántított. Ez persze nem általános, és előfordulhat bárhol itt a trópusokon.
  Szóval én kihagytam. És másnak sem javasoltam soha, aki nem hallgatott ránk, az eddig mind megbánta.

  Válasz

Nyomj egy kommentet!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük