Tudtad, hogy a Nha Trang várost kiszolgáló repülőtér nem Nha Trangban, hanem Cam Ranh városban található? És, hogy a legtöbb ide érkező utas egyből indul Nha Trang felé és körbe sem néz Cam Ranh körül? És azt tudtad, hogy ez óriási hiba?

Ilyen strandok vannak Cam Ranh körül!

Nha Trangba elsősorban strandolni járnak az emberek, a város előtti strand ugyanis – szerintem – rejtélyes módon valamiért mindig felkerül az ország legszebb strandjainak listáira. Véleményem szerint Nha Trang strandja inkább kényelmes, tele jó szállással, étteremmel és minden egyéb szolgáltatással, semmint világra szólóan szép. Nha Trang népszerűsége ebből a szempontból végülis érthető: a városközpont közvetlenül a strand mögött található, minden árkategóriában hatalmas például a szállásválaszték.

Cam Ranh város földrajzilag más fekvésű: a városközpont előtt egy zárt tengeröböl található, nem pedig strand, mint Nha Trangban, viszont a város vonzáskörzetéhez tartozik egy hatalmas kiterjedésű félsziget, amelyen – többek között – egy körülbelül 15 kilométeres tengerpartszakasz is található. A turisztikai fejlesztések ezért nem a városban, hanem itt, az ún. “Long Beach”-en koncentrálódnak.

Ami a szállásválasztékot illeti: a szállások többsége magas árfekvésű resort, több nemzetközi szállodalánc is megtalálható itt. Ami engem illet, általában nem jellemző rám, hogy luxusban utazom, most viszont a covid helyzet miatt nagyon jó árakat lehet Vietnámban kifogni. Érdekességként megjegyezném, hogy ugyanezen az úton, a Nha Trang előtti Hon Tre szigeten például 40 ezer forintért sikerült kivennem egy két hálószobás, saját medencés villát három főre napi háromszori étkezéssel (!) úgy, hogy egy ilyen villa normál esetben úgy 120 ezer forintba kerül egy éjszakára.

Az élményről egy videót is készítettem – angol nyelvű – Youtube csatornámra:

Van néhány hotel, vendégház és airbnb is a környéken, de összességében kisebb választékban, mint a szomszédos Nha Trangban és mivel itt a város sem közvetlenül a Long Beach mögött található, így például az étteremválaszték is szegényesebb.

Viszont! Nem feltétlenül kell Cam Ranhban megszállni, hiszen Nha Trang csupán egy rövid autóútra található. A Long Beach északi része úgy 30 perc autóval, míg a repülőtér, amely a Long Beach középső/déli része, úgy 45 perc.

Cam Ranhba azonban nem is feltétlenül a Long Beach miatt érdemes utazni! A város körüli terület legszebb része az attól délre található Cam Lap félsziget. Angol nyelven nem sok információ érhető el Cam Lapról, helyi lapok viszont egyenesen Vietnám Maldívjának titulálják az itteni strandokat. Nos, a hangulat természetesen más, mint a Maldív-szigeteken, a strandok viszont – vietnámi mércével – kifejezetten szépek! Ha valaki szereti a szép strandokat, akkor Cam Lap lehet a legjobb kirándulás Nha Trangból (vagy akár Cam Ranhból persze).

Összességében több, mint 10 partszakasz található a Cam Lap félszigeten, ezek többsége azonban csak hajóval elérhető – Cam Lap ugyanis hegyes, így a legtöbb helyen nem is építhető út, ami mondjuk a strandokat kötné össze. A homok mindenhol fehér, ami ritkaság Vietnámban.

A “szárazföldről” idevezető egyetlen út és a hegyes tájkép miatt Cam Lap távoli, eldugott hely – már-már sziget – érzetét kelti, pedig viszonylag egyszerűen megközelíthető akár Nha Trangból, akár Cam Ranhból érkezünk. Néhány szállás és étterem is található egy-egy strandján, s ezek autóval/robogóval is elérhetők, nem csak hajóval. Összességében úgy vélem, hogy Cam Lap félsziget strandjai Vietnám legszebb ismeretlen strandjai között vannak.

Érdekesség: A Long Beachtől délre található térség, tehát a félsziget déli része katonai terület, ezért külföldiek számára nem látogatható, pedig szatellit felvételek alapján 5-6 gyönyörű, fehér homokos strand is van itt. Sőt, egy sziget is – Binh Ba – amely vietnámi utazók körében népszerű, a víz ugyanis kristálytiszta, a strand pedig gyönyörű, ezt azonban sajnos csak videón láttam – Binh Ba sziget ugyanis csak a fent említett katonai területen átutazva megközelíthető.

Viszont! Binh Ba mellett egy másik sziget is található Cam Ranh város előtt, mégpedig Binh Hung sziget, amely a szárazföldről elérhető, ezért külföldiek is látogathatják. Ott jártamkor sajnos csak körbehajózni tudtam a szigetet – a helyiek ugyanis nem fogadtak látogatókat, a covid helyzetre hivatkozva. A strandokat így távolból láttam csak, de a víz itt is kristálytiszta és gyönyörű volt. A jövőben tervezek ide visszatérni!

Ha a jövőben netán Nha Trangba készülsz, szánj egy-két napot Cam Ranh környékére is, nem fogod megbánni! Ami a beutazást illeti, egyre lazábbak a szabályok: januárban Vietnámban eltörölték a drága, hét napos hotel karantént (manapság a karantén csupán 3 nap, amely bárhol letölthető) és manapság már azokat is beengedik különféle engedélyek nélkül, akik vízummal (üzleti, munkavállalói, családi, stb.) már rendelkeznek. Turistavízumot egyelőre még nem állítanak ki, de a hírek szerint április végére, május elejére tervezik a teljes nyitást (ez az információ persze még nem hivatalos). A lényeg, hogy úgy néz ki, Vietnám hamarosan utazható lesz, lehet kezdeni szervezni az utazást!

Ha tetszett ez a bejegyzés, kövess Youtube-onFacebookon és Instagramon is további tartalmakért!

Nyomj egy kommentet!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük