E bejegyzés tulajdonképpen az előző írás folytatása, melyben bemutattam eddigi utazásaim 5 legjobb szigetét. Délkelet-Ázsia azonban annyira gyönyörű és változatos, hogy óriási hiba lenne utazáskor csak és kizárólag tengerpartokra fókuszálni. Bennem is maradna hiányérzet, ha nem állítanék össze egy hasonló listát a nem tengerpart miatt élvezhető látnivalókról is. Íme tehát 5 kedvenc nem tengerparti helyem, Délkelet-Ázsiából!

dsc_0023_1.JPG

Mielőtt rátérnék a lényegre, ismételten szeretném leszögezni, hogy kedvenc szigeteimhez haosnlóan e lista összeállításakor sem feltétlenül a szépség volt a döntő szempont. Nem lehet ugyanis például a vietnami vagy laoszi hegyvidéket a többnyire lapos Kambodzsával összehasonlítani, pedig Kambodzsában is vannak szépnek mondható helyek, nem is kevés. Az, hogy kinek mi szép, egyénfüggő. Úgy gondolom viszont, hogy egy igazi utazó mindenhol meg tudja találni azt a tényezőt, ami miatt érdekes lehet egy hely, legyen az a helyi ételek különlegessége, a helyiek vendégszeretete, egy település vagy természeti látnivaló hangulata, vagy bármi más. Így e listán is egymástól különböző, mégis látogatásra ajánlott helyek szerepelnek.

A másik fontos megjegyzés, hogy két hely is szerepel e listán, ami akár a tengerparti kategóriába is beférne: Hoi An és Bali. Főleg Bali szigete lehet kirívó egy kicsit, amit én sziget létére mégsem tengerparti látnivalóként jelölök, annak ellenére, hogy Bali még otthon is közkedvelt tengerparti üdülőhelynek számít. Azonban akinek már volt szerencséje több délkelet-ázsiai tengerparton is megfordulnia, az tudja, hogy Bali tengerpartjai bőven elmaradnak Délkelet-Ázsia jobb tengerpartjai mögött. Másrészt annyi minden van Balin, ami miatt sokkal inkább érdemes ideutazni: a sziget belseje gyönyörű a vulkánokkal és rizsteraszokkal; a kultúra is egyedi a balinéz templomokkal és szertartásokkal; s emellett például a szörf is világhírű. Úgy is fogalmazhatnék, hogy Balira a tengerpartok miatt menni olyan, mint focimeccsre a szotyola miatt. Ha már Bali és tengerpart, akkor érdemes a közeli Gili-szigeteken, vagy akár a szomszédos Lombok szigetén körbenéznünk. De most a tengerpartok helyett térjünk rá a nem tengerpartról híres délkelet-ázsiai remek helyekre, van ugyanis belőlük bőven! Íme 5 kedvencem, ábécé sorrendben:

Angkor (Kambodzsa)

dscf4312_1.JPG

dscf3872_1.JPG

     Angkort már itt is úgy jellemeztem, mint egy olyan volumenű látnivalót, amit mindenkinek látnia kéne. Nem véletlen, hogy gyakorlatilag minden, Délkelet-Ázsiával foglalkozó úti könyv is toplistás ajánlásként kezeli, minden évben. Biztos vagyok benne, hogy Angkorról mindenki hallott már, s újat én sem igazán tudok mondani. Amit hangsúlyozni szeretnék e romváros nagyságával kapcsolatban, s amiért e listára is felkerült, az az, hogy Angkor egy akkora élmény-csomag (a megmászható templomokkal, a biciklizéssel vagy akár tuk-tuk-ozással, a kedves emberekkel), hogy nem elég egyszer átélni. Én is voltam már kétszer, és biztos vagyok benne, hogy megyek még.

Ki szeretném emelni a kambodzsai emberek kedvességét, Siem Reap (az Angkort látogató utazókat kiszolgáló város) remek ár-érték arányát, Angkor romvárosának szépségét, s végül a szabadságérzetet, amit Angkor és Siem Reap áraszt. Mindenhová fel lehet mászni, mindent ki lehet próbálni (khm, akár tudatmódosító szerekkel felturbózott pizzát is..), itt tényleg azt tudunk csinálni, amihez kedvünk tartja, s mindezt nagyon olcsón, gyönyörű környezetben. Angkort látni kell.

dscf4061_1.JPG

Kiknek ajánlom:

Mindenkinek, kényelemhez való hozzáállástól függetlenül. A szállás- és étteremválaszték bőséges, a park, Angkor romvárosa akár egész napra bérelt tuk-tuk-kal is bejárható, ha éppen kényelemre vágyunk. A hátizsákos utazók számára Siem Reap (és egész Kambodzsa) maga a tökély, akár medencés szállás is található mindössze néhány dollárért. Menjen csak mindenki!

Bali (Indonézia)

 p1010390_1.JPG

sam_0953_1.JPG

     Igen, tudom, Bali egy sziget, ezért nyilván a top 5 legjobb sziget listán való szerepeltetésének talán nagyobb létjogusultsága lenne. Azon a listán viszont főleg a tengerpart és a tengerrel kapcsolatos programok miatt kerültek az egyes szigetek előtérbe, és szerintem Bali ebből a szempontból még a legjobb tízbe sem fér be, nemhogy ötbe. Tartom magam az állításhoz, miszerint Bali legszebb tengerpartja is elmarad akár csak a szomszédos szigetek strandjainak szépségétől, a thai üdülőszigetek, vagy a kelet-indonéz szigetek strandjairól már nem is beszélve.

Van viszont miért Balira látogatni, bőven, nekem is egyik kedvencem, csak nem a tengerpart miatt. Mind természeti, mind épített, mind pedig kulturális látnivalóban bővelkedik a sziget. Az első kategóriában talán kiemelném a Kintamani-vulkánt és az ubudi majom-erdőt a közeli rizsteraszokkal; az épített és kulturális látnivalók tekintetében az ezernyi templom és az azokban megfigyelhető táncok és szertartások alighanem napokra képesek lekötni az arra fogékony utazók figyelmét. Balin a sziget belseje sokkal nagyobb csodákat tartogat, mint tengerpartjain.

sam_0456_1.JPG

Kiknek ajánlom:

Mindenkinek, hiszen az utazás rendkívül egyszerű (egész indonézia legnépszerűbb szigete, rengeteg nemzetközi repülőjárattal). A sziget minden igényt képes kielégíteni, akár hátizsákkal utazunk olcsón, akár luxusra vágyva, drágán; tudunk miből válogatni.

Ha Giang (Vietnam)

 elso_poszt2_1.jpg

elso_poszt_2.jpg

     Biztos vagyok benne, hogy nem én vagyok az egyetlen, aki úgy gondolja, hogy Vietnam legszebb része az északi hegyvidék. A Halong-öböl is csodálatos persze, azonban a sokszor gyors és „futószalag-szerű” egy-két napos programok nem feltétlenül hagynak mindenkiben felejthetetlen élményeket. Nem úgy viszont Vietnam hegyvidéki része, amire ha szánunk egy kis időt és egyénileg kíséreljük meg felfedezni, akkor hatalmas élményeket tartogat. Én magam a turistás Sapa régió helyett a külföldi utazók által csupán a közelmúltban felfedezett Ha Giang régiót választottam utazásom célpontjául, mely döntéssel rendkívül elégedett vagyok. Vietnam legészakabbi, Kínával határos régiója csodával határos módon egészen a közelmúltig elkerülte a külföldi utazók figyelmét.

Kétségtelen, hogy Ha Giang-ban a táj gyönyörű: itt van például az ország legszebbjének tartott útja (Ma Pi Leng-hágó), de a völgyekben megbúvó, főleg hmong-ok által lakott falvak is igen mutatósak. Az élő nemzetiségi kultúráról már nem is beszélve: az itteni nemzetiségi vásárok is az ország színesebbjei közé tartoznak.

dsc_0561_1.JPG

Kiknek ajánlom:

A türelmesebb, flexibilitással rendelkező utazóknak ajánlanám Vietnam e régióját, hiszen repülőtér nincs, a megközelítés legegyszerűbb módja egy több-órás (emlékeim szerint 5-6 órás út, ideális éjszakai busszal megtenni) buszút Hanoi-ból a régió központjába, mely város szintén a Ha Giang nevet viseli. A fő attrakcióknak számító Dong Van és Meo Vac települések viszont további 150, illetve 170 kilométerre találhatók, mely a rossz közlekedési viszonyok miatt (kanyargós és keskeny hegyvidéki utak) szintén több óra. A hiányos tömgeközlekedés miatt egyébként is ajánlott a környéket bérelt motorral felfedezni.

Hoi An (Vietnam)

 dsc_1461_1.JPG

dsc_0954.JPG

     Ha szeretnénk az igazi vietnami hangulatot megtapasztalni, de csak néhány napunk van az országra, akkor a közép-Vietnamban található népszerű óváros, Hoi An tökéletes választás: francia időkből megmaradt, erkélyes épületek, virágzó fákkal teli utcák és szintén rendkívül hangulatos, éttermekkel és kávézókkal teli folyóparti sétány teszi Hoi An-t az egyik leghangulatosabb vietnami kisvárossá. Ráadásul Hoi An annak ellenére lenyűgöző, hogy gyakorlatilag az év minden napján hemzsegnek itt a turisták.

Érdemes tudni, hogy bár Hoi An, s főleg legnagyobb attrakciója, a település óvárosa rendkívül kis területen helyezkedik el (körbe lehet sétálni akár 1-2 óra alatt is), mégis nagyszerűen el lehet itt tölteni néhány napot: magát az óvárost is nagy hiba gyorsan „kipipálni”: UNESCO adatok szerint, több, mint 800 történelmi épület került jó állapotban megőrzésre, melyek közül 18 a turisták számára is látogatható. Emellett egyrészt a néhány kilométerre található strandok is igen mutatósak, másrészt akad néhány érdekes programlehetőség is. Érdemes biciklivel körbenézni a szomszédos Cam Kim szigetén, hogy megtapasztaljuk az igazi vietnami vidéket, s a hoi an-i hajó- vagy csónakkirándulás is kötelező teendőnek mondható. És akkor még szóba sem került a tény, hogy Hoi An egész Vietnam egyik leghíresebb gasztro-turisztikai célpontja. Van itt tehát mit csinálni (és persze enni!), véleményem szerint csak az nem élvezi a Hoi An-ban töltött időt, legyen az egy nap, vagy egy hét, aki nem akarja.

dsc_0026_1.JPG

Kiknek ajánlom:

Mindenkinek. Egész Vietnamról elmondható, hogy nagyszerű desztináció kis költségvetésű utazóknak (Kambodzsával és Laosszal egyetemben a régió legolcsóbbjai), s a turistaáradat szerencsére Hoi An esetében sem jelent drágulást. Hoi An tehát minden pénztárcával abszolút élvezhető, mind szállás, mind étterem akad bőven minden árkategóriában. Sőt, Vietnam esetében hangsúlyoznám, hogy ami például az ételeket illeti, általában a legolcsóbb helyeken (általában az utcán!) találjuk a legízletesebb fogásokat. Vietnamba tehát érdemes a „kipróbálok minden újat, akár az utcán is, mi baj lehet?” mentalitással érkezni, az egész ország rengeteg pozitív meglepetést tartogat!

Si Phan Don (Laosz)

p2045695_1.JPG

laosz2.jpg

     A lista végére egy olyan hely maradt, amit a mai napig nem értek, hogy hogyan tudott ekkora hatással lenni rám, hogy egy ilyen listára felkerüljön. Laosz legdélebbi csücskében, a Mekong-folyón található Si Phan Don-i szigetcsoportban (magyarul: négyezer sziget) nincsenek olyan grandiózus látnivalók, mint Angkorban; nincs olyan híres és egyedi kultúra, mint Balin, vagy akár Ha Giang-ban, és még Hoi An-tól is bőven elmarad a látnivalók terén. Si Phan Don-nal kapcsolatban úgy fogalmaznék, hogy látnivaló nincs sok, „éreznivaló” viszont annál inkább. Itt a hely hangulata az, ami magával ragad, de olyan erővel, hogy attól nem szabadulunk egykönnyen.

Az infrastruktúra szíve Don Det szigete, itt van minden (persze egyszerű formában), amire az egyszeri utazó vágyhat: egyszerű és olcsó szállások, még egyszerűbb éttermek, s igazán hangulatos falusi élet háziállatokkal. Talán a hangulat, talán a helyiek lassú életvitele miatt, a legnépszerűbb program a pihenés, amit ha meguntunk, akkor jön a képbe a másik programpont: a környék biciklivel való felfedezése. A közelben lévő szigetek egyikén egy vízesés is található, melynek torkolatánál a folyóban fürödni is lehet, s az egyik szigetről csónakkirándulás is szervzehető, melynek fő apropója a Laosz és Kambodzsa határvizeiben élő, ritkának számító édesvizi delfinek megtekintése. Már ha szerencsével járunk persze, hiszen vadon élő állatokról van szó. Legjobb esetben is csak távolról láthatjuk őket és maximum a hátukat, de a két ország között kiszélesedő folyó nagyon szép látvány.

laosz3.jpg

Kiknek ajánlom:

A flexibilitással és lehetőleg hátizsákkal utazóknak ajánlanám, hiszen akárhonnan is érkezünk (akár észak-Laoszból, akár Kambodzsából), hosszú buszútnak nézünk elébe. Ha innen például Luang Prabang-ba utazunk tovább, megállás nélkül, az út könnyen lehet akár 24 óra is. Ami a szállást illeti, ottjártamkor, néhány éve kizárólag egyszerű szállások jellemezték Don Det-et, még középkategóriás szállás sem igen volt, így akinek számít a kényelem és a kiszolgálás, annak talán nem a legjobb választás. Aki viszont lazulna egy kicsit a hosszú és fárasztó utazás közepette, annak viszont hatalmas élmény, ezt garantálom.

Ezek lennének a kedvenc nem tengparti, vagyis nem a tengerpart miatt híres helyeim, legalábbis egyelőre! Ha tudsz jobbat, kérlek ne tartsd magadban, oszd meg kommentben!

Illetve, ha az előző bejegyzésnél még nem tetted, akkor kérlek töltsd ki az alábbi linken található kérdőívet (a kitöltés névtelen és nagyon gyors, csupán 7 kattintás!), mellyel a blogot segíted, hogy a jövőben olyan írások születhessenek, amely Téged valóban érdekel! Köszönöm!

Kérdőív

8 Comments

 1. W.L. 2017.10.05. at 05:55

  Az elso harommal egyetertek, a ket masikkal kevesbe. Hoi Ant en inkavb igazi turistacsapdanak talatam, es a tortenelmi kisvaros kategoriajaban nekem jobban bejott Melaka es Penang. A laoszi szigetek meg vegkepp hidegen hagytak meg akkor is, mikor Don Deten meg csak egyetlen vendeghaz volt. Ehelyett kulonlegesebb falusi idillre mondjuk Tanatorajat valasztanam, de szamtalan egyeb hely is szoba johetne. Alighanem a Baliem-volgyet is besuvasztanam a listaba, mar ha meg DK-Azsianak szamit.

  Válasz
 2. vorosborisz 2017.10.05. at 12:26

  @W.L.: Annak számít, de arra még nem jártam. De ami késik, nem múlik! 🙂

  Válasz
 3. NagyVonalakban 2017.10.05. at 16:44

  @W.L.: penangnál Georgetown-ra gondoltál ugye?

  Malajziába megyünk kilenc napra, mit nézzünk meg szerinted?
  Kuala-Lumpurban szállunk meg, ez egy laza nyaralás lenne a tèli szunetben, sok látnivalót nem akarok bezsufolni…
  Amire gondoltam: KL alaposan,
  1 nap Melaka, 1 nap Cameron felfold, 1 nap Taman Negara.

  Penangot pedig legközelebb.

  Válasz
 4. W.L. 2017.10.05. at 16:54

  @NagyVonalakban: Varoskent nyilvan arra, de amugy az egesz sziget erdekes, szamos latnivaloval a varoson kivul is. En pont KL-ra szannek kevesebb idot (max 1 nap) mint Penangra, es Taman Negaraba egy napra el sem mennek, erdot lathattok Penang nemzeti parkjaban es a Cameron-felfoldon is. Maga KL szerintem kevesbe erdekes es kellemes mint akar Penang, akar Melaka.

  Válasz
 5. NagyVonalakban 2017.10.05. at 17:08

  @vorosborisz: mindenképpen ajánlanám Jàvát (Borobodur, Prambanam), Csiangmajt, a Phang Nga öbölt és Szingapúrt is.

  Aki kényelmesen szeretne utazni, annak javaslom a Quatar airways-t, megszakitani az utat Dohában, nincs éjszaka a repülőn.

  Válasz
 6. NagyVonalakban 2017.10.05. at 17:26

  @W.L.: igazad lehet…csak nem akarunk már annyit utazni… nagyon szép szállodát foglaltam tök olcsón (Le Meridien) gyönyörű medencével, most ez inkább ilyen nyaralás fíling lenne.
  Azt hittem KL-ben azért el lehet tölteni 4-5 napot, és legkozelebb mennénk Penangra.
  És hátKatarban is eltöltünk oda 1, vissza 2 napot, ott is nezelodunk.
  Dohában jártál már?

  Válasz
 7. Kelly és a szexi dög 2017.10.05. at 18:13

  Vietnam tökéletes: első nap este kimentem a szállodából, pár percen belül fékezett is mellettem egy gyönyörű, robogós tinilány…még csak bárba sem kell menni…

  Válasz
 8. W.L. 2017.10.06. at 17:23

  @NagyVonalakban: En egy medences szallodaert nem utaznek odaig…
  Dohaban voltam, nem az en esetem. Nekem par ora eleg volt belole.

  Válasz

Nyomj egy kommentet!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük