Ki ne képzelte volna már magát munka vagy éppen iskola közben a tengerpartra? Mi lenne alkalmasabb a dolgos hétköznapok kipihenésére, mint egy trópusi sziget a homokos strandjaival? Talán semmi. Trópusi szigetek és tengerpartok „témakörében” Délkelet-Ázsia alighanem verhetetlen: e régió az egész világon az egyik legnépszerűbb úti cél tengerparti nyaraláshoz, hiszen tengerpartból itt nincs hiány. Csak Indonézia és a Fülöp-szigetek együtt több, mint 20 ezer szigetből állnak, s e szigetországok nagy része még csak nem is tartozik a népszerűbb úti célok közé. Természetesen én magam is szeretek tengerparton, napsütésben időzni (annak ellenére, hogy képtelen vagyok napokig, vagy akár csak órákig is a strandon feküdni), így a hosszú évek utazásai során volt szerencsém számos szigetre, s számos tengerpartra eljutnom. E bejegyzésben bemutatom az általam megjárt 5 legjobb szigetet, bízom benne, hogy mindenki talál magának kedvére valót!

dsc_0568.JPG

A bejegyzés végén található egy rövid, 6 kérdésből álló kérdőív, kedves olvasó, megtisztelnél vele, ha kitöltenéd!

 A blog jövője, valamint egy jövőbeli projektem miatt szeretném kikérni az utazással kapcsolatos véleményed, hogy a jövőben olyan bejegyzéseket tudjak közzétenni, ami Téged érdekel! A kitöltés névtelen, és garantáltan nem vesz egy-két percnél többet igénybe!

Előre is köszönöm!

     Mielőtt bemutatnám az általam leginkább lenyűgözőnek vélt szigeteket, hangsúlyozni szeretném, hogy e bejegyzésben a legjobb sziget kifejezés nem egyenlő a legszebb szigettel. A legtöbb ember képzeletében a szép tengerpart egyenlő az érintetlen tengerparttal, ahol semmi és senki nem zavarja meg a tengerbe lógó pálmafa idilli képét. Ha csak a szigetek szépségét venném figyelembe, akkor jó eséllyel mind az öt, általam már megjárt legszebb sziget az indonéz Maluku régióból kerülne ki, ahol egymást érik az olyan fehér (sőt, néhol fekete!) strandok, amelyek abszolút megfelelnek a fenti leírásnak. Az érintetlen helyeken viszont a szolgáltatások hiánya sokak számára riasztó. Ezt jól példázza, hogy a beépített thai strandok népszerűbbek, mint a világ legszebb strandjai a világ végén. Persze, Thaiföldre egyszerűbb az utazás, alapvetően indokolt a nagyobb tömeg, viszont Thaifölddel kapcsolatban az is elmondható, hogy rengetegen visszajárnak, a helyett, hogy mást, esetleg érintetlenebb tengerpartokat is megnéznének a  régióban. Mások vagyunk, más igényekkel és ez így van jól.

Éppen ezért, hogy reprezentatív legyen a lista, a szépségen kívül egy másik fontos szempontot is figyelembe vettem a szigetek kiválasztásakor: mégpedig a szigetek infrastruktúráját, azaz a turizmus fejlettségét. A kiépítettség szintje alapján rangsoroltam tehát a szigeteket: az első sziget gyakorlatilag abszolút turizmus-mentes, a következőn már azért akad 1-2 kereskedelmi szálláshely; a „középsőn” már kezd beindulni a turizmus, de azért tömegturizmusról még nem beszélhetünk; a negyedik helyen egy olyan sziget áll, amely abszolút ki van a külföldi turisták és utazók számára építve, viszont bármilyen költségvetéssel élvezhető; míg a lista végén egy olyan sziget áll, amely szintén nagyon turistás, viszont főleg a komolyabb költségvetéssel utazók számára lehet elsősorban élvezetes.

A kiépítettség mércéjével nézve a legkisebbtől a leginkább kiépítettig így néz ki a rangsor:

Nusalaut – Kei Kecil – Siargao – Boracay – Koh Samui

Nusalaut (Indonézia)

nusalaut_2_1.JPG

dsc_0149_1.JPG

     Korábban már született egy bejegyzés a blogon a parányi Nusalaut szigetéről, melyet akkor úgy jellemeztem, mint egész indonéziai utam fénypontját, ami azért is nagy szó, mert gyönyörű szigetekhez volt szerencsém a több, mint egy hónapos úton. E véleményem azóta sem változott: a sziget körüli gazdag víz alatti élővilág (rengeteg a veszélytelen szirti cápa, a hatalmas koralltelepekről már nem is beszélve), a hangulatos falvak, az érintetlen természet, a hamisítatlan malukui vendéglátás mind olyan tényezők, amelyeket hatalmas élményként él meg az erre fogékony utazó.

Két dolog miatt érdemes Nusalaut-ot a meglátogatandó helyek listájára felvennünk. Az egyik a tengeri élővilág sokszínűsége: egyrészt akkora kiterjedésű és egészséges koralltelepek vannak a sziget körül, hogy napokig sznorkelezve sem tudnánk mindent jól megnézni, másrészt hal is annyi akad, mintha egy akváriumban úsznánk.

gopr4622_1.JPG

     A másik tényező a sziget jó értelemben vett „világvégi” hangulata: itt tényleg messze vagyunk mindentől és mindenkitől. Az élet itt lassú és egyszerű, a tájkép gyönyörű, elképzelni sem tudnék jobb környezetet a kikapcsolódásra. De az édes semmittevés közeppette azért ne felejtsünk el néha bemenni a vízbe is.

dsc_0110_2.JPG

Kiknek ajánlom:

Azoknak ajánlanám Nusalaut szigetét, akik számára nem probléma a némi kényelmetlenséggel járó utazás (s egyben a szolgáltatások hiánya – a szigeten tulajdonképpen igazi étterem sincs), ugyanis az odajutás nehéznek nem kifejezetten nehéz, viszont időigényes. A leggyorsabb út is magában foglal repülést (Ambon városába), buszozást (Ambon városából Tulehu kikötőjébe), majd egy több órás hajózást (Nusalaut valamely falujába), a hajó viszont nem minden nap közlekedik, s általában csak korán reggel. Éppen ezért nem ajánlom azok számára, akiknek nélkülözhetetlen a kényelem, illetve a nyaralással járó szolgáltatások. Azok ugyanis Nusalaut-on nincsenek (vendégház is mindössze egyetlen egy van, de étterem már nincs), cserébe autentikus és felejthetetlen élményekben lesz része az idelátogatóknak, ezt garantálom!

Kei Kecil (Indonézia)

dsc_0133_1.JPG

pasirpanjang-kei-indonesia_1.JPG

     A szintén indonéz Maluku régió déli részén, a Kei-szigetcsoportban található Kei Kecil szigete Nusalaut-hoz hasonlóan óriási élményeket tartogat, olyannyira, hogy a sziget legszebb strandját (Pasir Panjang) egy korábbi bejegyzésben bátorkodtam tökéletes tengerpartnak nevezni. Ha nem hiszed el, nézd meg a képeimet a linken. A turizmus – Nusalaut-hoz viszítva – itt „egy fokkal” már azért fejlettebb: a sziget fővárosa (Tual/Langgur) tulajdonképpen a dél-malukui régió központja, és mint olyan, repülőtere is van, bár az is igaz, hogy egyelőre nem sok helyről lehet ide berepülni, de a lényeg, hogy lehet. A városban természetesen nagy a szállásválaszték, viszont ide a strandok szépsége miatt érdemes jönni, és ó, azok megérik ám a hosszú utazást! Így értelemszerűen nem érdemes a városban megszállni. A sziget szebb strandjainak közelében található néhány vendégház, viszont a turisztikai infrastruktúra e vendégházakban ki is merül: se étterem, se bár, gyakorlatilag semmi olyan szolgáltatás nincs, ami a turistákat szolgálná ki. A közelmúltban hallottam, hogy nyílt egy búvárbolt, ez egy érdekes adalék az itteni programlehetőségekhez, hiszen e szigetcsoport víz alatti élővilága abszolút felfedezetlen.

dsc_0173_1.JPG

Kiknek ajánlom:

Hasonlóan Nusalaut-hoz, szintén a kalandosabb utazást kedvelő utazóknak ajánlanám Kei Kecil szigetét, bár úgy gondolom, hogy itt azért egyszerűbb meglelni a kényelmet. A legszebb strandon található vendégház (Coaster Cottage) tiszta, a part közvetlen közelében található, a vendégekért felelős hölgy főztje remek; igaz, se wifi, se térerő, de legalább semmi sem zavarja meg a nyugalmat. Ez persze Nusalaut-ról is elmondható, Kei Kecil szigetén viszont ha netán valaki változatosabb ételekre vágyna, vagy esetleg internetkapcsolatra, elég beautózni a mintegy félórányira lévő városba.

Siargao (Fülöp-szigetek)

delkelet-azsia-siargao-utazas_2.JPG

dsc_0254_3.JPG

Siargao az egyik legjobb példa arra, hogy a remek potenciállal rendelkező (és persze relatíve könnyen megközelíthető) helyek egész egyszerűen nem maradhatnak örökké felfedezetlenül. Siargao utazásaim kezdetén még nem számított ismert úti célnak (talán a szörfös közönséget kivéve), manapság azonban a Lonely Planet úti könyv toplistás attrakcióként tartja számon. Siargao manapság az egész ország talán felkapottabb szörfös úti célja (bár nagy a verseny a szintén híres Baler-rel), ennek ellenére ottjártamkor a sziget abszolút nem volt zsúfolt, sőt. A közönség nagy része ugye szörfös, akikről köztudott, hogy a nap nagy részét a tengeren töltik, a nagyobbnál-nagyobb hullámok után kutatva. Szállás (túlnyomórészt egyszerű és középkategóriás), valamint egyszerű étterem sok van, viszont például tömegközlekedés, legalábbis ottjártamkor szinte nulla. Előbb-utóbb valószínűleg sokkal fejlettebb lesz az itteni turizmus, bár úgy gondolom, hogy az ország relatív népszerűtlensége (sokkal kevesebben látogatnak ide, mint mondjuk Thaiföldre, vagy akár Indokínába), tehát a kevesebb látogató miatt a következő néhány évben Siargao továbbra is „csendes” úti cél marad, hiszen az országba érkező utazók többségét elszívják a nagy attrakciók: főleg Boracay és Palawan szigete.

Siargao előbb utóbb a Fülöp-szigetek egyik legnépszerűbb szigete lesz, hiszen sokkal többet tud nyújtani a remek szörfnél. Island hopping, beach hopping, motorozás jó minőségű és kis forgalmú utakon rizsföldek és csendes falvak között; de egészen különleges természeti látnivalók is akadnak a szigeten: mint például a Magpupungko beach közvetlen közelében található „szikla-medencék”, melyek csak apálykor kerülnek láthatóvá. Ha ez nem lenne elég, a gyönyörű Sugba-lagúna is megér egy teljes napos kirándulást.

dsc_0750.JPG

Kiknek ajánlom:

Siargao szigetét azoknak ajánlanám, akik szeretnének egy kevésbé zsúfolt környezetben utazni/nyaralni, de azért igénylik a kényelmet. A sziget megközelítése a repülőtere miatt rendkívül egyszerű (bár egyelőre csak belföldről repülhető), s szállás, valamint étterem is nagy választékban áll rendelkezésre. Azért persze nem árt egy kicsit nyitottabb hozzáállás, hiszen a tömegközlekedés hiányában a sziget felfedezésének legkézenfekvőbb módja a motorozás. Az utak szerencsére jók és a forgalom kicsi.

Boracay (Fülöp-szigetek)

boracay-whitebeach-fulop-szigetek_1.JPG

dsc_0373_3.JPG

     Boracay a lista egyetlen olyan tagja, amely gyakorlatilag minden igényt képes maradéktalanul kielégíteni: akár a legkisebb büdzsével utazva, akár luxust keresve, Boracay-on mindenki meg tudja találni a számítását. Boracay, a Fülöp-szigetek talán legfelkapottabb szigete lévén természetesen igen turistásnak mondható, viszont azt is tapasztalatból mondhatom, hogy a sziget fő attrakciója, a gyönyörű White Beach van annyira hosszú, hogy egyszerű legyen a tömegeket elkerülnünk, ha éppen arra vágyunk. Jellemzően a strand közepén (Station 2) koncentrálódik az emberek többsége, míg a strand két végén kevesebb ember száll meg. Az északi vége a strandnak (Station 1) drágább, itt jellemzően a magasabb kategóriás szállások találhatók, míg a strand déli vége (Station 3) olcsóbb, s jellemzően itt vannak a legkevesebben. Ami dícséretes, hogy a nagy számú turista ellenére a part és a víz egyaránt makulátlanul tisztán tartott. A White Beach valóban gyönyörű, számomra a legszebb kiépített strand, amit eddigi utazásaim során láttam. És a naplemente sem akármilyen:

 dsc_0761.JPG

Kiknek ajánlom:

Mindenkinek, aki szereti a szép tengerpartokat. Komolyan, Boracay minden költségvetéssel élvezhető. Ami például a szállást illeti, hatalmas a kínálat: a  6-8 vendég között megosztott hálótermektől és az egyszerű bambuszkunyhóktól kezdve a luxusig minden kategóriában található szállás, bő választékban, a verseny miatt jó ár-érték arányt produkálva. Ami a többi szolgáltatást illeti, Boracay-on minden van, amivel egy kiépített tengerpart szolgálhat: különböző nemzetek éttermei, bárok, élő zene, éjszakai élet, masszázs, vízi sportok, hajóbérlés, stb. Ami az odajutást illeti, Boracay megközelítése rendkívül egyszerű: a szigettől 10 percnyi hajóútra lévő Caticlan, illetve a másfél óra buszútra lévő Kalibo nemzetközi repülőtér is Boracay kiszolgálását segíti, frekventált belföldi és nemzetközi járatokkal.

Koh Samui (Thaiföld)

dsc_0372_1.JPG

dsc_0014_1.JPG

Koh Samui, Boracay-hoz hasonlóan szintén nagyon turistás, viszont míg Délkelet-Ázsia hasonló adottságú, trópusi szigetei (például Boracay, Bali, Phuket, stb.) a tömegturizmusra építenek, addig Koh Samui szigete szépen csendben átállt a magasabb színvonalú ellátást igénylő, tehetősebb turisták kiszolgálására. Itt is nagy például a szálláskínálat, túlnyomó többségben vannak viszont a középkategóriás, vagy annál drágább hotelek, s apartmanok. Koh Samui sem feltétlen kell persze, hogy egy vagyonba kerüljön, viszont szűkösebb költségvetéssel a lista (és Thaiföld) többi szigetén jobbak a lehetőségeink. Ha viszont valaki igényli a kényelmet és meg is engedheti azt magának, akkor Koh Samui tökéletes választás. Koh Samui strandjai nem világszépek (bár a felső képen található Crystal Bay azért igen mutatós!), viszont a sziget hatalmas előnye – legalábbis sokak szemében – hogy már-már európai szintű a környezet rendezettsége. Itt-ott akad persze egy-két “leppukant” bár vagy tatarozásra szoruló étterem, s a piacok környékén persze szemét is előfordul (azért mégiscsak Ázsiában vagyunk!)  a szolgáltatóegységek többsége viszont igényesen kialakított, s többnyire makulátlanul tiszta. A sziget belseje, például a szigeten körben végighaladó főút nem felel meg e leírásnak, viszont a turisták által frekventáltan látogatott központi helyek már igen (strandok, Chaweng főutcája, Fisherman’s village Bophut-ban, stb.).

 dsc_0551.JPG

Kiknek ajánlom:

Koh Samui-t mindenféleképpen a komolyabb költségvetéssel, például családdal utazóknak ajánlanám elsősorban, illetve azoknak, akik Ázsiában szeretnének nyaralni, az ázsiai “káosz” nélkül. Ami például a szállást és az étkezést illeti, természetesen kijöhetünk akár olcsón is, ha szánunk rá időt és keresgélünk (bár mint fentebb is írtam, többségben vannak a színvonalasabb, s ezért drágább opciók); viszont a szigetről érdemes tudni, hogy kvázi „taxis-maffia” működik Koh Samui-n, s ezért olcsó tömegközlekedés nincs; illetve a kirándulások és különböző programok is drágábbak a többi thai sziget hasonló kínálatánál.

És akkor a bejegyzés elején beharangozott kérdőív a következő linkre kattintva érhető el: 

Kérdőív

Garantálom, hogy 2 percen belül ki tudod tölteni, mindössze 6 kérdés az egész!

Köszönöm szépen mind a figyelmet, mind pedig a kérdőív kitöltését!

Ha tetszett a bejegyzés, akkor nézz vissza a blogra a közeljövőben is, ugyanis hamarosan jön még egy további írás Délkelet-Ázsia legjobb, nem tengerparti helyeiről is! Tarts velem a továbbiakban is!

3 Comments

 1. kék madár 2017.09.29. at 22:17

  milyen sorrendben javaslod oket?

  Válasz
 2. vorosborisz 2017.09.30. at 04:44

  @kék madár: Helló!
  Első útra szerintem Boracy szuper lehet (volt már néhány ismerősöm és még senki sem csalódott benne, illetve rengetegen szeretik, sok jó véleményt lehet olvasni a neten), pont azért, mert ott tényleg van minden – akár csendes partszakasz is, akár hajnalig tartó buli rengeteg emberrel. Ráadásul programlehetőség is akad bőven, így unatkozni sem kell.
  Boracay után pedig azt kell eldönteni, hogy a csendes atmoszféra tetszik inkább, vagy bejön Boracay központi részének nyüzsgése. Ha tetszik Boracay nyüzsgő hangulata, akkor szerintem Koh Samui Chaweng része is tetszeni fog.
  Ha viszont inkább a szép és nyugodt környezet az első, akkor Kei-t ajánlanám elsősorban, az pont erről híres, tényleg gyönyörű.
  Ezek után ha valakinek nagyon bejön Kei és annak kicsit “világvégi” hangulata (persze pozitív értelemben), akkor irány Nusalaut-ra, az sokkal eldugottabb, tehát sokkal kevesebben látogatják, de Kei után is tetszeni fog (bár nem a strandok miatt).
  Ha viszont Kei kevésbé jön be, mert mondjuk unatkozunk (bár azért elég nagy a sziget, érdemes körbenézni), akkor irány Siargao és nem Nusalaut, mert ott meg hasonlóan nyugodt hangulat vár, viszonylag sok programlehetőséggel és már-már beinduló turizmussal.

  mert ott tényleg van minden (akár csendes partszakasz is, akár hajnalig tartó buli rengeteg emberrel), én is nagyon szeretem, hogy rengeteg mindent lehet csinálni

  Válasz
 3. vorosborisz 2017.09.30. at 04:48

  @vorosborisz: Az utolsó mondatféleség nem tudom, hogyan került oda, elnézést érte.

  Válasz

Nyomj egy kommentet!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük