Utaznál, de az utazás drága? Nem feltétlenül! Elhiszed, ha azt mondom, hogy az egzotikus, első hallásra drágának tűnő úti célok is megjárhatók lottónyeremény nélkül? Megmutatom, hogyan!

gopr1554.jpg

Rengetegen járják a világot egészen minimális költségvetésből (kerékpárral, stoppolva, netán a szállást couchsurfing-en keresztül, ingyen megoldva, stb.), ami természetesen nem mindenkinek ideális – hiszen rengeteg kényelmetlenséggel és lemondással jár az ilyen, extrémen alacsony költségvetésű utazás. Én nem vagyok híve a „felmondok a munkahelyemen, eladom mindenem és elindulok világgá, lesz ami lesz alapon” lévő utazásnak, viszont vannak, akik ezt csinálják és a lényeg, amit ebből ki szeretnék hozni, az az, hogy az ő példájuk bizonyítja, hogy utazni akár nagyon kis pénzből is lehet. Konkrét személyeket most nem említenék, de igazán nem nehéz az interneten ilyen jellegű utazós blogokat találni.

sam_9462_1.JPG

Ami engem illet, utazás során én igyekszem az arany középutat keresni: a lehetőségekhez képest igyekszem olcsón kijönni (például mindenhol egyszerű és olcsó szálláson szállok meg, számomra a lényeg, hogy tiszta legyen és tudjak aludni), de azért igyekszem minél jobban érezni magam, s ezért nem sajnálok némi extra pénzt kifizetni. Értsd ez alatt, hogy nem szoktam néhány száz forintokon taxi-sofőrökkel vitatkozni (bár korábban volt már ilyenre is példa), és néha több ezer forintos programokra is be szoktam fizetni, ha tudom, hogy az megéri az árát.

Főleg utazásaim, húszas éveim legelején, egyetemistaként én is kénytelen voltam minden elköltendő forintot átszámolni, mégis, kis pénzből is képes voltam végigjárni Délkelet-Ázsia majdnem összes országát. Ehhez persze egy hatalmas Air Asia akció is jól jött, de ami a repülőjegyeket illeti, azok manapság olcsóbbak, mint valaha.

E bejegyzés-sorozatban megmutatom, hogy hogyan tudsz egy egzotikus helyen, akár  ötezer forintból is egy napot tartalmasan eltölteni úgy, hogy komolyan nélkülöznöd sem kell.

A hétköznapokban mire elég ötezer forint? Megoldható otthon úgy egy nap, hogy nem költesz többet öt ezer forintnál, úgy, hogy nem kell nélkülöznöd? Nyilván sok aspektusa van annak, hogy ki mire költ és az is igaz, hogy vannak, akik megengedhetik maguknak, hogy ennél akár több pénzt is költsenek napi szinten és vannak, akik nem. Amit ebből az egészből ki szeretnék hozni az az, hogy ötezer forint egy napra akár soknak is tűnhet, hiszen egy ilyen napi büdzsé azt jelenti, hogy 150 ezer forintot tudunk költeni havonta. Viszont ha ebből a pénzből lakást kell bérelnünk, rezsit, tévé-, internet- és mobiltelefon- számlát kell fizetnünk, stb., akkor már nem is olyan sok az a napi ötezer forintos költségvetés. Mindezt tetézi, ha szórakozni is szeretnénk: ötezer forinttal a budapesti éjszakában nem sokra jutunk, illetve a bulizás mellett a szórakozás egyéb formáiért is fizetni kell.

Az „átlagember” munka vagy iskola mellett ugye nem jár naponta bulizni, talán az egyetemistákat kivéve, az utazás viszont teljesen más tészta: nem azért utazunk, hogy aztán egy vendégház vagy hotel szobájában ülve koplaljunk és unatkozzunk, mert nincs pénzünk semmire. Teljesen természetes, hogy ha eljutunk egy régóta vágyott helyre, igyekszünk a rendelkezésre álló időt minél jobban kihasználni, próbálunk minden újdonságot kipróbálni. Ez esetben a fent említett ötezer forint egy napra nem, hogy nem sok, de kifejezetten kevés.

dsc_0093.JPG

Korábbi írásaimban már említettem, hogy blogom céljai között szerepel, hogy bebizonyítsam, utazni olcsón is lehet. Ebben a poszt sorozatban olyan egzotikus helyeket fogok bemutatni, ahol öt ezer forintból tartalmasan eltölthetünk egy teljes napot, úgy, hogy fizetünk a szállásért, s közben nélkülöznünk sem kell. Ez a költségvetés egyébként például Délkelet-Ázsia szinte összes országában tartható, ha visszafogjuk magunkat a költekezés terén. Az utazásról általánosságban elmondható, hogy akkor tudunk sokat spórolni, ha úti tervünk egyrészt flexibilis, másrészt kevésbé ambiciózus, tehát minél több időt töltünk el egy adott helyen. Az utazás járulékos költségei ugyanis (pl. taxi, repülőterek drágább ételei, buszjegyek, stb.) igen megterhelők tudnak lenni pénztárcánkra nézve, így egy kevésbé ambíciózus tervvel ezeken a költségeken sokat tudunk spórolni.

E bejegyzéssorozatban tehát tippeket, tanácsokat adok szállásra, éttermekre, valamint ingyenes vagy olcsó programokra olyan helyek viszonylatában, amik a hely ismerete nélkül valóban drágának tűnhetnek. Úgy vettem észre, hogy a közvéleményben mélyen gyökerezett az a tévhit, mi szerint a távoli helyek drágák. A repülőjegy persze más kérdés, vannak olyan területei a világnak, ahová egész egyszerűen nincs olcsó megoldás (pl. Óceánia), de manapság az is kijelenthető, hogy a repülés olcsóbb, mint valaha. Természetesen ingyen nem tudunk elrepülni sehová, s a hosszú repülőutak sosem lesznek néhány ezer forintra beárazva, viszont 100 ezer forint körül összegért manapság már igen sok távoli helyre eljuthatunk. Ez sokaknak még mindig nyilván drága, viszont, hogy perspektívába helyezzem a dolgokat, két hét Délkelet-Ázsiában akár olcsóbb is lehet, mint mondjuk egy hét valamelyik nyári fesztiválon. A káros szenvedélyek költségeiről nem is beszélve, amit érdekes módon valahogy mindenki meg tud oldani. Minden preferencia kérdése. Repülőjegy-keresésről bővebben itt írtam.

dsc_0813_2.JPG

Az viszont nem feltétlenül igaz, hogy a távoli országok drágák. A távoli Ázsia nagy része jóval olcsóbb, mint Nyugat-Európa vagy az otthon mindig népszerű Horvátország. Az otthon egzotikusnak számító úti célokkal kapcsolatban (például Thaiföld vagy Bali) azonban a legtöbben az utazási irodák áraira asszociálnak, amik az adott hely egyébként alacsony árait persze nem tükrözik. Azt is gyorsan leszögezném, hogy a luxust nyilván mindenhol meg kell fizetni, így akinek arra van igénye, az nyilvánvalóan Thaiföldön is sokat fog költeni. Viszont a luxuson túl, a többi árkategóriában is található szállás, étterem, stb. bőven, így akár alacsony költségvetéssel utazva is van választási lehetőségünk, bármerre is járunk. Többek között ezt is szeretném ezen a blogon bemutatni, ugyanis úgy vettem észre, hogy az olcsó szállások, helyi ételeket felszolgáló olcsó éttermek, stb. nem találhatók meg az interneten, de legalábbis nem ezek vannak többségben; így otthonról szállást foglalva mondjuk Balin, egy kattintással elkölthetjük az egyébként egy egész napra szánt öt ezer forintunkat, sőt. Ami a szállásokat illeti, az ismertebb foglaló oldalakon (pl. www.booking.com, www.airbnb.com) egyre több olcsó szállás is elérhető, úgyhogy már csak ez miatt is bízom benne, hogy ez az általános vélemény a jövőben változni fog.

Az egy-egy úti célra fókuszáló bejegyzéseknek kettő része lesz:

1. rész: A költségeket 2 fő esetén kalkulálva

Hiszen a legtöbb esetben 2 (esetleg 3) fő utazik együtt és így a költségek, úgy, mint szállás, taxi vagy egyéb jármű, stb. megoszthatók. Utazáshoz, a költségek szempontjából ez egy ideális helyzet. (A 3, netán 4 fő még ideálisabb.)

2. rész: 1 főre kalkulálva

Hiszen nyilván van, aki valamilyen okból egyedül utazik, annak ellenére, hogy ez sokszor magasabb költségekkel is jár, hiszen nem minden költséget tudunk mással megosztani. Így is megoldható egyébként akár az 5000 forintos napi költségvetés is, hiszen utazás során gyakorlatilag bármerre is járunk, nagyon egyszerű hasonló mentalitással utazó emberekkel találkozni és társulni a költségek megosztása érdekében. Mivel a szállás ebből a szempontból kényes téma (nem sokan osztanák meg szobájukat egy idegennel), ezért külön részben mutatom be a költségeket, például egy főre kalkulált szálláslehetőséggel számolva.

Az utazás alábbi három fő aspektusára fogok fókuszálni a költségek számolásakor: 

Egyszerű, olcsó, de persze “vállalható” szállás-ajánlás, árakkal

A szállás, úgy gondolom, hogy a legkardinálisabb aspektus utazáskor (a repülőjegyen túl), hiszen ha képesek vagyunk megfelelő szállást találni remek áron, akkor onnan gyakorlatilag jóval egyszerűbb az utazás további költségeit kontrollálni. Ami a szállásokat illeti, ahogy azt már korábban is írtam, még a legdrágábbnak hitt desztinációkon is található jutányos áron, például a www.airbnb.com oldalon böngészve. E bejegyzéssorozatban igyekszem általam már kipróbált, tehát saját tapasztalatok alapján ajánlott szállásokkal szolgálni.  (A feltüntetett szállásoktól ezért pénzt és egyéb szolgáltatást nem kapok.)

dsc_0059_2.JPG

Megjegyezném, hogy bár a couchsurfing is természetesen elérhető opció szerte a világban (ennek lényege, hogy fizetés nélkül szállhatunk meg valakinél, akár a kanapéján – innen az elnevezés), a szálláskeresés e formáját sokan nem kedvelik különböző, például biztonsági okok miatt, megmondom őszintén, én sem használtam még. Úgyhogy ajánlásaimban kereskedelmi jellegű szállások lesznek feltüntetve, árral. Akinek szimpatikus a couchsurfing, természetesen még lejjebb tudja tornászni e költségeket.

Étel-ital, étterem ajánlásokkal, szintén árakkal

Az étkezés is egy fontos tényező költségeink kalkulálásakor, főleg a népszerűbb úti célokon, amik esetében válogathatunk a jobbnál-jobb (és egyben drágábbnál-drágább) éttermek kínálataiból. Az ilyen helyeken jellemzően könnyű szórni a pénzt, már ha megtehetjük és nem figyelünk oda, hogy mire költünk. Ajánlásaimban majd olcsó, de azért „vállalható” és persze finom fogásokat felszolgáló éttermeket fogok ajánlani, amik nem jelentenek higiéniális veszélyt az európai szervezetre.

dsc_1329_1.JPG

Ami az utcán vagy egyszerű és olcsó helyeken történő étkezést jelenti, aranyszabály, hogy olyan helyet válasszunk, ahol nem mi vagyunk az egyetlen vendégek, a népszerű, sokak által látogatott éttermek ugyanis nagyobb eséllyel dolgoznak friss alapanyagokkal. Az sem hátrány, ha meg tudjuk nézni a főző/sütő állomást (sok olcsó helyen a konyha nyitott), ami azon túl, hogy megállapíthatjuk, hogy mennyire vagy mennyire nem tiszta, azt is láthatjuk, hogy mennyire sütik át az adott alapanyagokat. Az nem igaz, hogy az összes olcsó étterem koszos, vannak olyan, egyszerű éttermek, ahol igen is adnak a higiéniára. Az ugyanakkor más kérdés, hogy az alapanyagok tárolásával kapcsolatban az európai és az ázsiai elgondolásban vannak különbségek (például Kínában sem a tojást, sem a tejet nem hűtve tárolják, hanem közönséges polcokon), az ár mellett már csak ez miatt is mindenhol jobban preferálom a helyi ételeket, amik jellemzően megfelelően tárolt, helyi alapanyagokból készülnek (Ázsiában egyébként sincs nagy kultúrája például a tejtermékeknek).

Utolsósorban még azt megemlíteném, hogy én eddigi közel 8 éves ázsiai tartózkodásom alatt még egyszer sem kaptam ételmérgezést, persze nem mondom, hogy 1-2 ártalmatlan hasmenésem se lett volna, de ez mindig benne van a pakliban, és ez nem is feltétlenül a nem megfelelően elkészített ételeknek „köszönhető”: főleg utazásaink elején ne essünk pánikba a kisebb-nagyobb hasmenésektől, a szervezetnek át kell állnia az ázsiai (vagy bármilyen egyéb, az otthonitól eltérő) ízekre, alapanyagokra, körülményekre. Nálam előfordult már, hogy 1 teljes Kínában töltött évem után, hazaérkezve is tapasztaltam enyhe hasmenést, és biztos vagyok benne, hogy nem azért, mert édesanyám főztje nem megfelelően lett volna elkészítve. Ne féljünk az olcsó éttermektől tehát: ha valahol sokan megfordulnak, akkor ott nincs gond az ételek minőségével!

Ingyenes, vagy olyan, olcsó programok, amelyek beleférnek az ötezer forintos napi költségvetésbe

Bár az utazás és a nyaralás között óriási különbségek vannak, azért persze utazáskor sem kell lemondani a szórakozásról: ahogyan azt a bevezetőben is írtam, nem azért indulunk el egy szuper helyre, hogy aztán a szobánkban üljünk, mert nincs pénzünk semmire. Szerencsére mindenfelé akadnak ingyenes, vagy olcsó programok, s e bejegyzés-sorozatban az ilyeneket próbálom majd bemutatni, természetesen az adott helyre vonatkozóan.

gopr5449.JPG

 Ázsiában több felé jutányos áron lehet például motort bérelni, így ennek lehetőségére (például árakra és érdekes, motorral elérhető látnivalókra) majd mindenhol igyekszem kitérni, ami nagyszerű és egyben olcsó lehetőséget kínál arra, hogy egy (vagy akár több) napot tartalmasan töltsünk el, bármerre is járunk. Tudom, hogy nem mindenki szeret vagy tud motorozni, és az is igaz, hogy aki kezdő, annak nem Ázsiában érdemes ezt elkezdenie. Bár megjegyzem, hogy olyan helyek is vannak, amelyek megfelelő körülményeket biztosítanak még azok számára is, akik kevéséb magabiztosak motoron (például a blogon már bemutatott Siargao a Fülöp-szigeteken ilyen: a forgalom kicsi, az utak jók).

 Ami az érdekes programokat, látnivalókat illeti, ezek természetesen úti célonként különböznek, igyekszem majd azokat összeválogatni, amik szerintem látogatásra érdemesek.

Természetesen, utazás során a költségek szempontjából fontos tényező az utazás maga, tehát az A-ból B-be történő eljutás. Az utazásról elmondható, hogy minél ambiciózusabb tervekkel vágunk neki, tehát minél több helyre szeretnénk eljutni, annál nagyobb költségekkel vagyunk kénytelenek számolni, hiszen a repülés, a buszutak, taxi, stb. egyéb járművek mind pénzbe kerülnek. Ezt a költséget csak az tudja valamilyen szinten megkerülni, aki hajlandó állandóan „stoppolni”, ez viszont korlátozott idővel természetesen sokaknak nem opció.

Így természetesen az általam javasolt egy nap egy adott helyen ténylegesen egy napra vonatkozik, utazás nélkül. Hiszem, hogy a világon szinte mindenhol meg lehet oldani a szállást, az étkezést és programjainkat 5 ezer forintból egy teljes napra értve, ha igazán akarjuk. Ha pedig szállásunk van, az étkezést is meg tudjuk oldani olcsón, és unatkoznunk sem kell, akkor már tényleg csak rajtunk múlik, nem pedig a pénztárcánkon, hogy tudjuk-e élvezni az utazást, vagy sem.

A napokban jön az első ilyen jellegű „útleírás” a blogra, az úti cél pedig nem más, mint a blgon már többször magasztalt fülöp-szigeteki Boracay szigete! Nem lehetetlen egy napot ötezer forintból kihozni Boracay-on! Tarts velem és megmutatom, hogyan!

11 Comments

 1. Burgermeister 2017.11.18. at 19:21

  necces..legyen 10ezer..és akkor atututituti

  Válasz
 2. Kelly és a szexi dög 2017.11.19. at 09:27

  sosem értettem a reptéren fapados standby ticket-re várakozó skandináv utazókat – persze így néha megspórolható még plusz akár 2-3000 forint is…

  Válasz
 3. ComLo 2017.11.19. at 09:42

  DK Ázsiában élek. Oké, én egész jól keresek, de engem mindig kivert a hideg a “fillérbaszástól”. Számos magyar (és persze sok más), utazza be “napi pár dollárból” a régiót. Teszik ezt úgy, hogy gátlástalanul kihasználják azt, hogy az itteni emberek mennyire alázatosak az idegenekkel szemben. Coach surfing-elnek helyi családoknál, akik gyakran a lehetőségeiket meghaladóan is önzetlenek a túristákkal (mondjuk a túristaparadicsomokban (Bali, Thaiföld nagyrésze), már erősen az a réteg van többségben, akik pedig ezen emberek lehúzásából élnek). Lehet bennem van a hiba, de én nem indulnák el a nagyvilágba úgy, hogy majd valaki ismeretlen megszán, és lesz szállásom.
  Sokat lehet sporolni az étkezésen is … de ki tudja mennyire érdemes. Egy nagyvárosban élve, a helyi barátnőm is bele tud nyúlni a rosszba, és megbetegedni a street food-tól egyszer egyszer. Mert ne felejtsük el, a helyi étel nem véletlenül annyira olcsó. És csak egyszer kapsz valami betegséget a fillérekből összehozott utazás alatt (biztosítás nélkül), és kész a baj.

  Válasz
 4. vorosborisz 2017.11.19. at 13:55

  @Kelly és a szexi dög: A lényeg azon van, hogy olcsón is lehet. Nem kötelező mindenen spórolni, de lehet, és ezzel sokan nincsenek tisztában. Ahogy ítam is, én sem szeretek néhány száz forintokon vitatkozni, még akkor sem, ha teljesen nyilvánvaló lehúzásról van szó, de tudom, hogy sokan vannak, akik inkább vállalnak be olcsóbb szállásokat és egyszerű kajákat azért, hogy pénzükből minél tovább utazhassanak. Ha minden nap megspórol valaki 2-3 ezer forintot, az egy hónap alatt 60-90 ezer forint, amiből kijöhet plusz egy hét Kambodzsában, vagy valahol a környéken.

  Válasz
 5. vorosborisz 2017.11.19. at 14:04

  @ComLo: Ahogy azt én is írtam, a couchsurfing-et én nem próbáltam még, mindig fizetek a szállásért, mégpedig annyit, amennyit kérnek érte, így biztosan nincs kihasználva az adott tulaj. A későbbiekben is ilyen szállásokat fogok ajánlani, ahol nem a tulaj jószándékán múlik, hogy megszállhatunk-e, vagy sem. DK-Ázsiában mindenfelé található egyszerű, de korrekt szállás akár 4-5 ezer forintért, ami két főre értendő. Hostelek is vannak mindenfelé, amik akár még olcsóbbak lehetnek. Ha e mellé valaki ingyenes (vagy közel ingyenes) programokat választ (tengerparton vagy városban például könnyű), akkor igazán nem nehéz akár 5 ezer forintból sem kijönni, s még a helyiek sincsenek kihasználva.

  Válasz
 6. kbalazs 2017.11.19. at 15:14

  A Couchsurfingnél nem az a lényeg, hogy ingyen van, hanem a kellemes, utazni szerető és tudó közösség, ahol sokféle segítséget, tanácsot lehet adni és kapni. Persze van aki az “ingyen szállás” miatt regisztrál, leginkább az olyan blogok hatására ahol úgy ajánlják, hogy ők ugyan nem próbálták, de ingyen van (kár, hogy most te is beleestél ebbe a körbe Borisz), de aztán vagy rájönnek, hogy ennél többről, másról van szó vagy idővel kikopnak.

  Válasz
 7. ComLo 2017.11.19. at 15:16

  @vorosborisz: Ez nagyon becsülendő, de sajnos az “utazzuk körbe a földet kevesebb mint napi 1$-ból”, utasok döntő többsége nem igazán tartja ezt szem előt.

  Igazából én megértem, és ez tök szubktív, de az én értékítéletem szerint, nem biztos hogy a sporolás az ideális. Csak DK Ázsiánál maradva. Igazi “túristagettókat” nézve mint az általad is említett Boracay, Bali, Phuket, vagy mondjuk Bangkok (és az átlag Európai kb ennyit tud DK Ázsiáról 🙂 ). Ezeken a helyeken az általad is említett európában ismert magas ár (ha nem találkozik brutális lehúzással), akkor az európai mértékű luxust jelenti … egyébként olcsóbban mint európában. Le lehet mondani a luxusról, lehet úgy élni mint az ottaniak, ki lehet hozni kis pénzből, kérdés mennyire éri meg. Én voltam sporolva is Balin, meg úgy hogy jobban el voltunk engedve. Én azt mondom (és hangsúlyozottan ez szubjektív vélemény), hogy nem éri meg garasoskodni. Arról nem is szólva, hogy felkapott túristahelyeken a fő látványosságok megnézése sem szokott olcsó lenni. Persze kint lesz Instán hogy volt az ember Boracay-on, meg Balin, de az élmény töredékét kapja vissza, mintha egy luxusszálodában lenne el.

  A szálláson és programokon sporolás mellett, fontos a kaja is. Környezetemben többen is kerültek már korházban az évek alatt kajától (jó nyilván nagyobb a merítés is), pedig nemhogy street food-ot, hanem olcsó éttermeket is igyekeztek kerülni. A “sok ember eszik ott” sem mindig megoldás, én egy esküvő miatt voltam infúzión egy ideig, párszáz emberrel együtt. Lehet kockáztatni, de tényleg kérdés, érdemes-e, mert az olcsó úttal ritkán jár drága utasbiztosítás.

  Válasz
 8. vorosborisz 2017.11.19. at 16:32

  @kbalazs: Köszi, én nem igazán ismerek couchsurfing-es közösségeket, így nem tudom, hogy mennyire valós a szituáció, de arra reagáltam, hogy sokan próbálják kihasználni a szállásadó kedvességét, segítőkészségét. Ez viszont szerintem személyiségfüggő és független attól, hogy ki hogyan talált rá a couchsurfing-re, mint opcióra. Ha valaki azért csatlakozik, mert ingyen van, de nyitott az új ismeretségekre és tetszik neki a közeg, akkor az nyilván a közösség tagjává fog válni, függetlenül attól, hogy miért csatlakozott. Legalábbis így gondolom.

  Válasz
 9. vorosborisz 2017.11.19. at 16:41

  @ComLo: Minden szavaddal egyetértek, viszont úgy gondolom, hogy aki megengedheti magának, az nyilván nem arra fog törekedni, hogy minél olcsóbban jöjjön ki egy adott helyen. Manapság már én is költök olyan programokra, amiket utazásaim kezdetén még nem engedhettem meg magamnak. Elsősorban azokat szeretném az ilyen jellegű írásokkal megcélozni, akik még nem utaztak (vagy legalábbis távoli, egzotikusnak tűnő országokba nem), mert nincs olyan sok költenivaló pénzük, mint például a fiatalok többsége, és nem ismerik az ottani viszonyokat. Akik nincsenek tisztában Ázsiával, általában nem is tudják, hogy milyen olcsóság van némely országban. És szerintem spórolva utazni még mindig jobb, mint nem utazni. Kedvcsinálónak szerintem egy igazán olcsó utazás is remek lehet, már csak az egyes országok hangulata, tája miatt is. Aztán szerencsés esetben később, több pénzzel meg már nagyobb lesz a merítési lehetőség.

  Válasz
 10. W.L. 2017.11.20. at 11:16

  Pedig bizony, hogy a couchsurfinget a hangzatos elvekkel szemben sokan csak ingyen szallasert hasznaljak. Egy indonez baratom is lelkesen feliratkozott ugy, hogy csak kinalt szallast, es kapta a garasoskodo utazokat az USAtol Iranon at Oroszorszagig mindenhonnan. Tobbnyire egy utcai kajara sem hivtak meg, neha dzsuvat hagytak maguk utan, ejjel 11-ig varattak magukra, es ami a legrosszabb, mikor vegul o ment oda ahol vendegei eltek, a korabban nala lakok sem fogadtak! Az en szememben az ingyeneles es az utazoknal szegenyebb helyiek undorito, gatlastalan kihasznalasa, legalabb is szegeny, olcso orszagokban.
  En tavol tartom magam tole.
  Ja es a stoppolas. Szamos nyugati “utazo” ragaszkodik az ingyen stoppolashoz olyan orszagokban is, ahol pedig a helyi szokas szerint a naluknal joval szegenyebb helybeliek is fizetnek erte.
  Tudom, a blog elsosorban nem ezekrol szol, de ha mar szoba kerultek…

  Válasz
 11. W.L. 2017.11.20. at 11:28

  Ingyenelest felreteve, termeszetesen szamos helyen tisztessegesen is siman ki lehet jonni napi 5ezer Ft alatt is, es nem is “igenytelenul”.
  Ezen a blogon is emlitesre kerultek mar olyan szallashelyek, ahol napi 3000 Ft/fo arban az etkezes is benne van, strand, korallszirt a vendeg orra elott, masra meg szinte nem is lehet mar kolteni.
  Nyilvan nem 5 csillagos helyek, de olyanok, amiket bizony sokan vigan bevallalnanak a hazai tel helyett. 😉

  Válasz

Nyomj egy kommentet!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük