Ironikus módon az olcsó ázsiai utazás „Mekkája”, a legnagyobb és legnépszerűbb ázsiai fapados légitársaság központja, Kuala Lumpur igen drága tud lenni, ha nem figyelünk a kiadásokra: a maláj főváros olcsó szállásai például kifejezetten rossz ár-érték arányt képviselnek, s összességében drágábbak, mint a régió többi országában. Egy kis odafigyeléssel ugyanakkor olcsón is élvezhetjük a világ kulturálisan egyik leginkább színes városát. Megmutatom, hogy hogyan.

dsc_0180.JPG

Megjegyzés: Boracayról szóló, hasonló írásom kommentszekciójában kisebb vita kerekedett arról, hogy érdemes-e napi 5-6 ezer forintból, lemondásokkal, olcsón utazni. Úgy gondolom, hogy ezt mindenki el tudja dönteni maga: mások vagyunk, más igényekkel, és ez így van jól. Van, aki számára az utazás egyenlő a nyaralással, s ezért igényli a kényelmet (vagy csak szimplán több pénzt tud költeni, mint az átlag), míg mások a kényelem helyett a különleges helyeket és élményeket helyezik előtérbe, akár lemondások árán, az utazás minden nehézsége ellenére. Ez az írás (a Boracayos, valamint a jövőbeni hasonló írásokkal egyetemben) az utóbbi rétegnek szól, hiszen hiszem, hogy olcsón utazni még mindig jobb, mint egyáltalán nem utazni. Ha Te ezt másképp látod, elfogadom, de hidd el, hogy nem vagyok egyedül a véleményemmel. Hangsúlyozom, hogy nem támogatom az „ingyenélést”: távol áll tőlem a helyi emberek kihasználása, mind a szállásért, mind az egyéb szolgáltatásokért fizetni szoktam – csak keresem az olcsó megoldásokat. Ajánlásaimban sem buzdítok senkit erre.

És akkor Kualau Lumpur, olcsón:

Kuala Lumpur sokszor számomra is kvázi megkerülhetetlen megálló, ha igazán olcsón szeretném a repülést Délkelet-Ázsiában és „környékén” megoldani. A maláj főváros ugyanakkor sokkal több egy layovernél: alighanem nehéz kulturálisan sokszínűbb várost találni a világon.

Vietnami kávé és kínai dim sum reggelire, pakisztáni-indiai, netán közel-keleti ebéd, thai-kambodzsai-, esetleg mongol- grillvacsora, és akkor még semmi maláj ételt nem ettünk, a számos latin-amerikai étteremről már nem is szólva.

Mindez a város központjában, sétatávolságra egymástól, igazán megnehezítve a választás egyébként sem egyszerű feladatát. Egészen elképesztő a maláj főváros kulturális sokszínűsége, s ez nem csak az éttermek változatosságában mutatkozik meg. Ez az érdekes sokszínűség önmagában indok lehet, hogy ne csak átutazóban látogassuk meg a maláj fővárost.

dsc_0054.JPG

Az árak magasabbak a délkelet-ázsiai átlagnál, de remek ingyenes programoknak és a bizonyos vonalakon szintén ingyenes buszközlekedésnek köszönhetően még így is megoldható egy teljes nap ötezer forintból. Íme, hogyan.

1. tétel, szállás: Step Inn Guesthouse (Bukit Bintang közelében) – 1600 forint/fő

50 maláj ringgit, azaz mostani árfolyamon 3200 forint egy standard (a leírás szerint privát fürdőszoba nélküli, de a valóságban egy apró fürdőszobával rendelkező, legalábbis én olyat kaptam)  szoba egy éjszakára, két főre. Ez kifejezetten olcsó Kuala Lumpur belvárosában.

Cím: 37, Jalan Pudu Lama, Bukit Bintang, 50200 Kuala Lumpur

Kuala Lumpurban járva szeretek a központban, a Bukit Bintang környékén megszállni, itt ugyanis éjjel sem áll meg az élet, sőt, elmondható, hogy a nap bármely szakában könnyű feltalálni magunkat. Innen sétatávolságra található a város több népszerű látványossága is, úgy mint Central Market, kínai negyed (Petaling Street), a látványos Masjid Jamek; a lényeg, hogy innen akár ingyen, jármű nélkül is felfedezhetjük a város néhány főbb látnivalóját. Természetesen az ingyenes és wifivel felszerelt „GoKL” buszok is megállnak a környéken, még olcsóbbá és élvezetesebbé téve a városnézést.

dsc_0196.JPG

Malajziában a régió többi országához képest kifejezetten rossz ár-érték arányt képviselnek a szállások. Ebben szerepet játszik, hogy a kereskedelmi szálláshelyek 2017 szeptember elseje óta 10 maláj ringgit (650 forint) adót kötelesek fizetni szobánként és éjszakánként, ezzel is emelve az árakon.

Az olcsó szállások szobáinak többsége – beleértve a Step Inn Guesthouset is – kis alapterületű és végtelenül egyszerű, a szobákban jellemzően kevés a természetes fény. A Step Inn Guesthouse ugyanakkor legalább tiszta (ez nem mondható el minden hasonló árfekvésű helyről), s a hangulat is barátságos (kvázi hostel, sok hátizsákos fiatallal – ugyanakkor bár vagy szórakozóhely nem tartozik a vendégházhoz, így éjjelbe nyúló bulik és hangoskodás nincsenek!). Megjegyezném, hogy a szállásfoglaló oldalakon találhatunk valamivel olcsóbb szobát is, viszont központi elhelyezkedése, valamint árkategóriájában az egyik legjobbra értékelt szállás lévén (7.9 pont a Bookingon) szerintem abszolút jó választás. Én sem csalódtam benne, bár tény, hogy ilyen összegért Kuala Lumpurban ne számítsunk sok extrára. Kuala Lumpurban igen tartalmasan ki lehet tölteni egy-két napot (akár többet is), s ha az aktív városnézés után a szoba csak éjszakázásra kell, arra a Step Inn Guesthouse szobái tökéletesek.

Megjegyzés: a szállásfoglaló oldalakon, például a Bookingon kettő Step Inn Guesthouse is szerepel (Step Inn Guesthouse és Step Inn Guesthouse 2 neveken), ezeket egy cég üzemelteti, s egymástól mintegy 30 méterre találhatók, ugyanazon az utcán. Én a Step Inn Guesthouse néven listázott szálláson szálltam meg, a másikat nem néztem meg, csak elsétáltam előtte, de úgy tűnt, hogy nincs jelentős különbség a kettő között.

Tipp: A repülőtér 2-es termináljáról (útbaejtve az 1-es terminált is!) hajnali 5:15-től másnap hajnal 2:15-ig közlekedő Star Shuttle cég által üzemeltetett busz a legjobb megoldás, ha a Step Inn Guesthouseban szeretnénk megszállni (vagy csak szimplán a Bukit Bintang környékén), annak végállomása ugyanis a Pudu Sentral nevű buszállomás, ami csupán 3 perc sétára található a vendégháztól, s további 5-10 perc sétára található a Bukit Bintang utcától (Jalan Bukit Bintang).

2. tétel: reggeli – 10 ringgit körül (650 forint)

Úgy gondolom, hogy Kuala Lumpurban akkor járunk igazán jól, ha étterem helyett az utcán, esetleg valamelyik nyüzsgő piacon kezdjük a reggelt. Ha vagy annyira nyitott, hogy tudsz a helyi körülményekhez alkalmazkodni, azaz például nem jelent gondot rizses vagy tésztás ételt fogyasztani reggelire, akkor igazán nem gond olcsón finomat és laktatót reggelizni a maláj fővárosban. Mint az ázsiai városokban szinte mindenhol, utcai árusok ezrei árulnak finomabbnál finomabb ételeket, s a korai napszak lévén általában a frissességgel sincs gond.

dsc_0237.JPG

Éppen ezért nem tudok egyetlen éttermet vagy utcai árust ajánlani, a legjobb elsétálni egy közeli piacra, s helyben válogatni azok közül, ami éppen megtetszik. Két remek helyet kiemelnék, ahol remek fogások közül válogathatunk, olcsón: az egyik az Imbi reggeli piac, a másik a Petaling Street (azaz kínai negyed), mindkettő egy rövid sétára található mind a fentiekben ajánlott szállástól, mind a Bukit Bintang nevű városzrésztől. E két helyen „tömörülnek” a jobbnál jobb reggelizőstandok, s a klasszikus ázsiai fogásokon túl (pl. tésztás levesek) helyi ételek (pl. nasi lemak), sőt, akár az európai ízlés számára könnyebben befogadható fogások (például szendvicsek) is akadnak, így mindenki találhat kedvére való reggelit. Természetesen több mindent kipróbálva könnyen túlköltekezhetjük magunkat, de véges költségvetéssel 10 ringgit környékén is jól lehet lakni.

3. tétel: városnézés, szervezett séta keretein belül – ingyenes

Ez a blog a bizonyíték rá, hogy nem vagyok a szervezett utazás híve, de úgy gondolom, hogy vannak olyan helyek és alkalmak, amikor megéri egy-egy csoporthoz csatlakozni, legalább 1-1 program keretében. Pláne ha az ingyenes! A festői Calaguas szigetét is egy kiscsoportos program keretében látogattam meg a Fülöp-szigeteken, ez ugyanis kényelmesebb és egyben olcsóbb opció volt, mint egyedül megoldani az utazást.

Kuala Lumpurban rengeteg ingyenes program vehető igénybe. A történelmi és vallási látnivalók többsége (például: Masjid Jamek, Guandi Temple, Guan Yin Temple, stb.) is ingyenesen látogatható. A város turisztikai hivatalának szervezésében két ingyenes, idegenvezető által vezetett városnéző sétán is részt vehetünk, melyek egymást követő napokon elérhetők, váltogatva egymást. Megjegyzem, hogy fizetős városnézős programok is vannak (mint gyakorlatilag mindenhol a világon), az ingyenes programokról alkotott vélemények és visszajelzések viszont abszolút pozitívak; így én is bátran ajánlom mindenkinek.

dscf1508.JPG

A hétfőn, szerdán és szombaton délelőtt elérhető, úgynevezett Free Dataran Merdeka Heritage Guided Tour 11 történelmi látnivalót ejt útba a közel 3 órás program során – sokat kell tehát sétálni, de ez egyben azt is jelenti, hogy sokat is látunk a városból, s egyben sokat is tanulhatunk a városról és annak történelméről. A kedden, csütörtökön és vasárnap (délután!) elérhető Kampung Baru Cultural Guided Walk a város legrégebbi városrészét, a Kampung Barut helyezi a fókuszba, ami tulajdonképpen egy régi maláj falu a város szívében (legalábbis a felhőkarcolók árnyékában falu érzetét kelti), hagyományos faházakkal, boltokkal és forgalmas piacokkal, ahol beleláthatunk a helyiek életébe.

dsc_0152.JPG

Részvételi szándékunkat illik előre jelezni (bár hallottam már olyanról is, hogy valaki regisztráció nélkül vett részt e programon, de ha biztosak akarunk lenni, akkor regisztráljunk), melyet akár telefonon, akár e-mailben is megtehetünk, az alábbi elérhetőségeken:

Telefon: +603 269 80332

Email: pelancongan@dbkl.gov.my

Bővebb információ a turisztikai hivatal honlapján található.

Megjegyezném továbbá, hogy például telefonra vagy tabletre letölthető applikációk, vagy csak szimplán térképek segítségével akár saját magunk is egyszerűen navigálhatunk a látnivalók között. A város tömegközlekedése remek, például ingyenes buszokkal, ne féljünk tehát attól, hogy eltévedünk.

Tipp: Érdemes konzervatívan öltözködni, hiszen a kulturális, főleg a vallási látnivalók többségébe térdet és vállakat takaró öltözékben lehet csak bemenni – ha rövid ruházatban érkezünk és szeretnénk bemenni, akkor bérelni kell megfelelő öltözéket.

4. tétel: ebéd – kb. 17 ringgit (1100 forint)

Nekem a szívem csücske az indiai konyha, s mivel Indiában eddig még nem jártam (az idei évben viszont erre sort kerítek, a repülőjegyem már megvan!), Kuala Lumpurban volt szerencsém életem legjobb indiai étterméhez, pedig sok olyan helyen jártam már, ahol autentikus indiai ételeket lehet enni (például Hongkong, Sri Lanka, de itt ahol lakom, a kínai Kantonban is jelentős indiai közösség él). De a Bukit Bintang közepén található, fura hangzású „Resoran UK Asia” eddig minden általam próbált indiai éttermet lekörözött. Ha szereted a markáns ízeket, akkor Kuala Lumpurban járva ezt az éttermet ki kell próbálnod!

dsc_0074.JPG

dsc_0078.JPG

A főleg észak-indiai és pakisztáni fogásokat svédasztalos formában felszolgáló étteremben igen könnyű több pénzt költeni, mint az általam megadott ár, hiszen az egyes fogások nagyobb méretű tálakban sorban ki vannak pakolva az étterem bejáratánál, igen könnyű tehát elcsábulni. A maláj éttermekre jellemző módon annyit fizetünk, amennyi féle és amennyi mennyiségű ételt magunknak szedünk – az árak nincsenek kiírva, de sosem éreztem még magam átverve az ehhez hasonló éttermekben. Ha nem „dőzsölünk” és megelégszünk 1-2 fogással illetve rizzsel vagy az indiai kenyérrel, a naannal, akkor bőven 25 ringgit alatt tudunk maradni. Tény, hogy erre nehéz rávenni magunkat, ha több pénzt tudunk költeni, akkor érdemes több mindent kipróbálni. Mindegy, hogy mely fogásból szedünk, a felszolgált ételek (tipikusan főleg curry-k) mindegyike annyira tartalmas, hogy este elég lesz egy könnyű vacsora.

dsc_0103_2.JPG

Ha az indiai (dél-ázsiai) konyha helyett netán másra vágynánk, akkor szintén sétatávolságon belül találhatunk tucatnyi közel-keleti, latin-amerikai vagy akár délkelet-ázsiai (például maláj vagy vietnami) éttermet is, a kulcs az, hogy a meglepően nagy számban látható magas színvonalú éttermek helyett az egyszerűbbnek látszó helyekre nézzünk be, ha nem szeretnénk nagyon sok pénzt költeni az ebédre.

5. tétel: Batu Caves – belépés ingyenes, a tömegközlekedés ára kb. 10 ringgit/650 forint (oda-vissza, a Petronas tornyokig)

A Batu Caves, azaz a „sziklabarlangok” (malájul és indonézül a batu szó sziklát jelent) Kuala Lumpur egyik legnépszerűbb látnivalója: érthető, hiszen egy 272 lépcsőfokon megközelíthető, „hegytetőn” barlangba épített hindu szentélyről van szó, aminek alján egy masszív szobor is található – igen fotogén, s egyben „kötelezőnek” mondható attrakcióról van tehát szó. A templomba a belépés ingyenes.

dscf1923_1.JPG

A Batu Caves a Bukit Bintangtól a következőképpen megközelíthető:

Monorail a KL Sentral megállóig, ahol vonalat kell váltani. A „KTM Komuter” jelzésű vonalat kell megkeresni, amelynek egyik végállomása a Batu Caves megálló – innen csupán néhány perc séta a tényleges attrakció.

Érdemes megjegyezni, hogy az utazás (a városon kívül található), valamint a sok lépcsőzés miatt ez egy 3-4 órás program, így érdemes a teljes délutánt erre szánni. Megéri.

6. tétel: Petronas tornyok megtekintése – ingyenes

Kuala Lumpur ikonikus látnivalója, a Petronas ikertornyok természetesen nem maradhatnak ki egy Kuala Lumpur-útitervből. Érdemes érkezésünket úgy időzíteni, hogy a tornyokat sötétben, kivilágítva tudjuk megnézni, nagyszerű a látvány.

dscf1707.JPG

Megjegyezném, hogy a látogatható, tornyokat összekötő hídra még sosem mentem fel, engem nem vonz különösebben a magas épületekből látható panoráma. A belépőjegyek egyrészt hamar el is fogynak (korán reggel érdemes próbálkozni, ha valaki fel szeretne menni), s egyben drágák is – 85 rinngit (5500 forint), szerintem ennyi pénzt nem ér meg. Ha valaki hajlandó ennyi pénzt egy ilyen élményért kifizetni, akkor érdemes a Menara Kuala Lumpurt, azaz a Kuala Lumpur Tornyot is megfontolni, amelynek belépője „csupán” 52 ringgit (3300 forint) – ha az úgynevezett observation deckbe fizetünk be, de a panoráma hasonlóan csodás. A Petronas tornyok látványa – főleg kivilágítva – a talajról is gyönyörű, és mivel a Bukit Bintanghoz is viszonylag közel vannak, érdemes ellátogatni ide néhány fotó erejéig.

dscf1772_copy.JPG

A Petronas jegyekről bővebben ezen a honlapon tájékozódhatsz.

Megközelítés a Batu Caves állomástól: a KTM Komuter vonalon a KL Sentral állomásig kell „visszamenni”, ahonnan ismételten vonalt váltva (ezúttal az LTR vonalat megcélozva) a KLCC állomásra juthatunk, amely a Petronas tornyok állomása.

Érdekesség: A Petronas komplexum harmadik emeletén egy ingyenesen megtekinthető művészeti galéria is található, ahol nem csak kortárs művészeti alkotások, hanem a tornyok történetét bemutató, különöböző dokumentációk is megtekinthetők.

Innen a legegyszerűbb, ha az ingyenes buszjáratot (GoKL buszok) igénybe véve utazunk vissza a Bukit Bintangra.

7. tétel: vacsora – kb. 15 ringgit (kb. 1000 forint)

A vacsora helyszínéül mindenképpen a forgalmas Jalan Alort ajánlanám, amely a Bukit Bintang utcával gyakorlatilag párhuzamos. A Jalan Alor különlegessége, hogy 1-2 szupermarkettől eltekintve csak kisebb-de inkább nagyobb éttermekből áll, amik főleg estére telnek meg vendégekkel. Legtöbbjük délben ki sem nyit. Úgy vettem észre, hogy ezen az utcán főleg a maláj-kínai, valamint a délkelet-ázsiai (thai, vietnami, de láttam mianmari és kambodzsai éttermet is!) konyhák vannak többségben.

dsc_0219.JPG

Ha jól számolok, akkor kb. 1000 forint maradt a nap végére, 5000 forintos napi büdzsével kalkulálva. Az egész utca népszerűsége miatt (sötétedés után tömve van emberekkel!) az árak nem kifejezetten alacsonyak, de kb. 1000 forinttal is tudunk a kínálatból szemezgetni – főleg az utcai árusoknál nem gond 1000 forint alatt étkezni. Például a vietnami éttermekben körülbelül ennyibe kerül, vagy valamivel olcsóbb egy pho, de 1000 forintért akár húsosabb ételeket is választhatunk az éttermek kínálatából, ha éppen arra vágyunk.

dsc_0241.JPG

Ha több pénzt tudunk a vacsorára szánni, akkor viszont érdemes a különböző helyeket kipróbálni. Hol máshol lehet például mianmari ételeket enni? Mármint Mianmaron kívül. Természetesen, ha több pénz áll rendelkezésünkre, akkor igazán remek lezárása lehet az igen aktív napnak egy jalan alori lakoma. Ez a megállapítás természetesen az egész napra is megállja a helyét: kibővülnek a lehetőségeink és sokkal élvezetesebbé válik a kuala lumpuri tartózkodás, ha több pénzt tudunk költeni (hol nem?), de úgy gondolom, a fentiekből látható, hogy akár kisebb pénzből is kihozható 1-1 érdekes nap a maláj fővárosban, minden csupán hozzáállás kérdése.

Tippek arra az esetre, ha több pénzt tudunk költeni:

Kuala Lumpurba szerintem már csak az ételek miatt is érdemes lehet elmenni és ez tényleg egy olyan aspektus, amire érdemes több pénzt áldozni, ha tudunk. Egészen különleges ételeket is kóstolhatunk (pl. grillezett dinnyét), gyakorlatilag a világ minden tájáról.

Kiemelnék két érdekes, bár borsos árú programot a kínálatból:

Dining in the dark

A világ több pontján (például Koh Samui, London, New York, stb.) megtalálható étteremlánc egészen különleges élményt kínál: mindenféle fény nélkül, vaksötétben elfogyasztott vacsorát, ahol nem lehet előre tudni az egyes fogásokat. Nem olcsó (139 ringgit, azaz kb. 9 ezer forint), de mindenképpen egyedi.

Bővebben itt tájékozódhatsz.

Dinner in the sky

A fura légkörben merendezett vacsorák sora a sötétben még nem ér véget: 279 ringgitért (18 ezer forintért!) 45 méteren magasan is vacsorázhatunk, 360 fokos szögben rálátva a városra. Délkelet-Ázsiában csak itt, Kuala Lumpurban van erre lehetőség!

Erről a programról pedig itt olvashatsz bővebben.

Ha tetszett a bejegyzés, akkor nézz rá a blog Facebook-oldalára is, ahol további érdekességek is várnak! 

1 Comment

  1. W.L. 2018.03.24. at 19:52

    Bar valoban kihazhato egy nap olcson a malaj fovarosban, szerintem Melaka vagy Penang sokkal tobbet nyujthat ugyanannyiert.

    Válasz

Nyomj egy kommentet!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük