Nem, nem kaptam meghívást a Fehér Házba, ahová természetesen bejárásom sincs. Viszont szerencsére nem is kell ahhoz, hogy abban az exkluzív élményben lehessen részünk, hogy olyan helyen étkezünk, ahol a világ egyik legbefolyásosabb embere, az akkor éppen regnáló amerikai elnök is megfordult már. Sőt, milliomosnak sem kell lenni: van egy étterem Vietnamban, ahol akár egyszerű hátizsákos utazóként, egészen minimális költségvetésből gazdálkodva is elkölthetünk egy ebédet vagy vacsorát, pont úgy és pont ott, ahogy és ahol Barack Obama.

cnn.jpg

Kép forrása: www.cnn.com

Az Amerikai Egyesült Államok, valamint Vietnam véres közös múltjának árnyékában történelminek nevezhető Barack Obama tavaly évi, még hivatali idejében kivitelezett látogatása az ázsiai ország fővárosában, amelynek természetesen hatalmas visszhangja volt mind Vietnamban, mind az egész világon. A politikai és történelmi okokon túl azért is, mert egy olyan momentuma is volt e látogatásnak, ami talán még sosem történt meg egy ilyen befolyásos ország vezetőjének regnálása idején: Barack Obama egy családi, abszolút egyszerűnek mondható étteremben elköltött vacsorameghívásnak is eleget tett.

Anthony Bourdain, gasztronómiával foglalkozó televíziós személyiség és ételkritikus (na meg persze az amerikai biztonsági szolgálat) szervezésének eredményeként került sor e rendhagyó vacsorára, Parts Unknown című tv-sorozatának apropóján. Talán nem kell Anthony Bourdain-t külön bemutatnom, annyit viszont megjegyeznék, hogy saját állítása szerint, a gasztronómia szemszögéből Vietnam a kedvenc országa, itt ette például élete legjobb szendvicsét is. Mivel a puccos és drága éttermek helyett figyelme elsősorban az olcsó, helyi ételekre irányul, az ő javaslatára szervezték a közös vacsorát egy olyan helyre, ahová a világ vezetői közül szinte senki nem tenné be a lábát. Kivéve Barack Obamát. Neki abszolút nem volt ellenvetése, sőt, elmondása szerint – és a felvételek alapján – élvezte mind az ételt, mind a miliőt.

dsc_0154.JPG

Az “elnöki vacsora” helyszínének cégére: rendkívül egyszerű étteremről van szó

     A felől természetesen ne legyen kétségünk, hogy a vacsora megrendezett volt, s nyilvánvalóan fizetett statiszták ültek rajtuk kívül az étteremben, ez azonban nem változtat az üzeneten, miszerint Barack Obama nem átall hétköznapi helyeken, „hétköznapi emberekkel” egy légkörben étkezni és úgy általában időt tölteni. Vietnamban, a háború idejéhez és az azt követő időszakhoz viszonyítva manapság egyre kevésbé ellenséges az Amerikai Egyesült Államok iránti hangulat, s Barack Obama (és egyben az egész ország) népszerűsége természetesen mindezek után csak fokozódott. A hanoi lakosok számára felbecsülhetetlen értékű gesztus volt, hogy Barack Obama nem a klasszikusnak és egy ilyen miliőben talán unalmasnak is mondható fogásokat (úgy, mint például az unalomig propagált pho leves-t) kóstolta, hanem egy igazi hanoi specialitást, a “bún chả”-t (ejtsd: “bun csá”), azaz grillezett sertéshúst rizstésztával. E nagyszerű fogásról én is írtam már itt, mint egy olyan ételről, amiért önmagában érdemes lehet Vietnamba utazni. Nekem is sok észak-vietnami ismerősöm van, s mindegyikükről elmondható, hogy Barack Obama szimpatikus hozzáállása és pozitív véleménye mérhetetlen büszkeséggel töltötte el őket.

dsc_0153_1.JPG

bún chả

Az étteremről:

A páratlan elnöki vacsora helyszíne a Hanoi óvárosa közelében található Bún chả Hương Liên  étterem volt, melynek fő specialitása a már említett “bún chả”. Sőt, a “bún chả”-n kívül mindössze egyetlen másik fogás található az étlapon, a rákos-tekercs, amiről is elmondható, hogy inkább snack, mint főfogás. Vietnamban gyakori, hogy az utcai kifőzdék egyszerűsége az étlapon is megmutatkozik: a hatalmas választék helyett egy, esetleg két-három fogást szolgálnak csak fel, viszont azokat a lehető legjobb minőségben, gyakorlatilag tökélyre fejlesztve.

Ami az árakat illeti: az úgynevezett „Obama kombó” 85.000 vietnami dong-ba, azaz kereken ezer forintba kerül, s ez természetesen “bún chả”-t, egy nagyméretű rákos tekercset, valamint egy üveg Hanoi sört foglal magában, amit Barack Obama is fogyasztott. És persze ennél olcsóbban is lehet enni Vietnamban, viszont az adagok nagyok és tényleg annyira finom, hogy minden egyes falatról elmondható, hogy megéri az árát. Arról nem is beszélve, hogy természetesen Barack Obama látogatása hatalmas érdeklődést generált az étterem iránt, úgyhogy valószínűleg akár jóval magasabb árakon működve is menne az üzlet.

dsc_0147.JPG

Az étlap

     És nekem pont ez tetszik nagyon ebben az étteremben, az étel minőségén túl persze: a hirtelen jött hírnév ellenére is képes volt egyszerű és olcsó maradni. Az étterem ma is ugyanúgy berendezett, mint Barack Obama látogatása előtt; néhány fotón és az étlapon kívül semmi sem utal arra, hogy az amerikai elnök is megfordult már itt. Az étterem cégére sem lóg ki az utcaképből, ha netán nem vagyunk tisztában vele, hogy pontosan melyik éttermet is keressük, akkor akár simán el is sétálhatunk előtte.

dsc_0150_1.JPG

Csupán néhány fotó jelzi, hogy a korábbi amerikai elnök is megfordult már itt

     Szerte a világban vannak olyan helyek, ahol hírességek gyakorta megfordulnak (most hirtelen például a Bloody Mary’s Bar ugrik be Bora Borán, amiről már sokat olvastam, és ami főleg hollywoodi színészek körében népszerű), ezekről viszont szinte egytől-egyig elmondható, hogy nívós vendégkörük pénztárcájához igazították az árakat; így mélyen a zsebünkbe kell, hogy nyúljunk, ha egy ilyen elit társasághoz szeretnénk csatlakozni, akár csak egy estére is. Nem úgy Vietnamban, ahol az utcai kifőzdék árszínvonalán is egy hasonlóan exkluzív élményben lehet részünk. Akár szimpatizálunk Barack Obamával, akár nem, Hanoiban járva érdemes a Bún chả Hương Liên-be betérni, ha szeretnénk egy jót enni. Nem fogunk csalódni!

Az étterem címe:

Bún chả Hương Liên

24 Lê Văn Hưu, Phạm Đình Hồ, Hai Bà Trưng, Hà Nội, Vietnam

(Hanoi óvárosától néhány száz forint a taxi, de a táv gyalog sem megerőltető.)

Nyitva tartás:

08:00 – 21:00 (a hét minden napján)

Nyomj egy kommentet!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük