Észak-Vietnámba nem a strandok miatt járnak az utazók, pedig akad néhány partszakasz, amely nem csak az országon belül, de akár regionálisan is felveheti a versenyt a legszebb tengerpartokkal.

A tavalyi évet utazás szempontjából a jelenlegi lakóhelyemhez közeli Lanha-öbölben zártam. Főleg azért, mert egy korábbi utam a szintén közeli Halong-öbölben annyira jól sikerült, hogy egyszerűen vissza kellett mennem. A Halong-öbölbe – gyakorlatilag mindenki mástól eltérően – a strandok miatt mentem, ugyanis nem akartam elhinni, hogy a több száz szigeten nincs legalább néhány tetszetős, homokos partszakasz. Nos, van, többet is találtam: olyan strandokat, amelyek bőven felférnének az ország legszebb partszakaszainak listájára.

A Halong-öbölben tett hajóutamról videó is készült, ide kattintva tudod megnézni (angol nyelven).

Ugyanez elmondható a Lanha-öbölről is: a strandok elképesztően gyönyörűek, ráadásul a Lanha-öböl a Halong-öbölnél egyszerűbben és olcsóbban hajózható, úgyhogy furcsállom, hogy miért olyan nehéz releváns információhoz jutni ez ügyben.

A Lanha-öböl – a Halong-öbölhöz hasonlóan – szigetek százainak labirintusa, viszont a Lanha-öböl viszonylag kis területen fekszik, s a helyi szabályok is sokkal lazábbak: míg a Halong-öböl szigetei Halong város kikötőjéből, nagy hajókkal látogathatók csoportos formában (amely hajók a strandokon ki sem tudnának kötni, mert a strandok kicsik), addig a Lanha-öbölben egyszerű és olcsó a privát hajóbérlés, ami azt jelenti, hogy az öböl szigetei közül oda mehetünk, ahová szeretnénk.

Nem kell egy bevált útvonalat követni és ami a legfontosabb, hogy nem kell másokhoz, egy csoporthoz igazodni. Érdekességképpen megjegyzem, hogy Cat Ba szigetén akár 15 ezer forint körül már bérelhetünk egy kisebb hajót egy teljes napra, s ez az összeg megosztható akár 5-6 ember között is.

Megjegyezném, hogy a térképeken, például a Google térképen is a legtöbb sziget névtelen, tehát nehéz nevek alapján összeállítani egy útitervet hajókiránduláshoz. Én azt csináltam, hogy a Google térkép szatellit képe alapján összeválogattam az az alapján szépnek tűnő strandokat, s azokat megpróbáltam logikusan összekapcsolni. Rengeteg strand van az öbölben, úgyhogy az hamar nyilvánvalóvá vált, hogy egyetlen úton képtelenség az összeset megnézni. Két, egymástól jól elkülöníthető térség tűnt kimagaslóan szépnek (összesen legalább 20 stranddal!), úgyhogy e két térséget két különböző úton kerestem fel.

Az első nap a legtávolabbi szigeteket, a térképen Ba Trai Dao néven jelzett sziget körüli strandokat jártam végig, a második úton pedig a đảo Thoi Vạn Bội néven jelzett sziget körül tettem egy nagy kört.

Megjegyezném, hogy e bejegyzésben az egyes strandokat külön nem jelölöm a térképen, viszont, ha a jövőben szeretnéd valamelyiket felkeresni, keress nyugodtan és segítek azokat a térképen elhelyezni.

Azt is megjegyezném, hogy e két területen túl is vannak még strandok az öbölben (ráadásul tényleg annyi partszakaszt láttam mindkét úton is, hogy némelyiket – például az árapály változás miatt – nem tudtam teljes pompájában megcsodálni, úgyhogy van még miért visszamennem. Télen azonban nem érdemes ide a strandok miatt utazni, ilyenkor gyakran 15-16 fok köré hűl a levegő és általában a nap sem süt, úgyhogy legközelebb alighanem március-április tájékán térek majd csak vissza (vagy később).

Íme néhány kedvenc strandom, random sorrendben:

Ba Trai Dao sziget strandja. Nem teljesen ismeretlen, helyi utazásszervezők szerveznek ide például kajakos kirándulást, de a strandon magán tömeg még a covid előtt sem volt. A víz tiszta, a homok finom, ráadásul nagyobb sziklák díszitik a strandot, a háttérben és kvázi minden oldalt tornyosuló sziklaszigetekről nem is beszélve. Ez a környék elférne akár a fülöp-szigeteki El Nido körül is, nem lógna ki a sorból.

A thaiföldi Koh Phi Phin lévő Maya-öbölre hasonlít ez a névtelen öböl és strand, csak kicsiben: hatalmas sziklafalakkal körbevett U-alakú öböl egy fehér homokos strand előtt, néhány elhagyatott bungalóval, trópusi környezetben. A bungalók állapotából úgy gondolom, hogy nem a covid miatt lett ez a szálláshely elhanyagolva, hanem már korábban. Nagyon hangulatos sziget, furcsállom, hogy teljesen ismeretlen (korábban én sem hallottam róla és a térkép sem jelez itt semmit). Ez a strand annyira tetszett, hogy külön videót készítettem róla, ide kattintva meg tudod nézni.

A fenti öböl mögötti sziklafal túloldalán is egy csodás strand található (szintén névtelen a térkép alapján), ráadásul közelről szemügyre véve, napsütésben a homok rózsaszínes árnyalat látszatát keltette, élőben nagyon szép, pláne, hogy itt a strand mögött/mellett közvetlenül emelkednek a sziklák.

Van egy két szigetet összekötő homokpad az öbölben, amely a Google térkép szatellit képén nem tűnik kimagaslóan szépnek, a valóságban viszont gyönyörű, érdemes felkeresni.

Ez az apró, hatalmas sziklafal tövében található homokpad is gyönyörű. A Ba Trai Dao sziget közelében található, a kajakos túrák is felkeresik. Strandolásra nem mindig alkalmas (dagály idején többnyire víz alatt van), de nagyon szép, érdemes megnézni.

Rengeteg üres, sziklaszigetekkel körülvett partszakasz található még az öbölben, íme még néhány kép:

 

 

Érdekesség, hogy van néhány szálláshely is az öbölben, tehát nem csak Cat Ba szigetén lehet megszállni, viszont úgy érzem, hogy azok marketingje nem túl erős, nem használják ki a bennük rejlő potenciált. Megnéztem például a Castaway island nevű szállást, amely egy kvázi hostel jellegű bungalósor, a hely kinézete alapján egy partisziget hátizsákos utazóknak (legalábbis ez tűnt a fő profilnak), de az előtte lévő strand élőben sokkal szebb volt, mint ami képeket én korábban erről a helyről láttam.

Remélem e bejegyzésből látszik, hogy a Lanha-öbölnek is helyet kéne szorítani Vietnám legszebb strandjainak listáján. Ha a jövőben a térségbe látogatsz és az időjárás is megfelelő (tavasztól ősz végéig általában az), akkor nem kell az ország középső/déli részéig utaznod, hogy szép strandokat találj! Van még néhány sziget, amit szeretnék felkeresni, alig várom, hogy jobb legyen az idő itt észak-Vietnámban. Természetesen majd azokról is beszámolok.

Tudtad? Elindítottam új, angol nyelvű Youtube-csatornám, amelyen főleg tengerparti, trópusi úticélokra fókuszálok. Legújabb videómban a Lanha-öböl strandjait járom körbe, ha tetszenek az e bejegyzésben szereplő képek, nézd meg őket videón is!

Kövess Youtube-onFacebookon és Instagramon is további tartalmakért!

Nyomj egy kommentet!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük