Ami a strandolást és a tengerpartok szépségét illeti, Vietnám sokaknak okoz csalódást, a régió többi országával összehasonlítva ugyanis nem túl meggyőzőek a népszerű vietnámi strandok. Van viszont egy jó hírem! Vietnámban is vannak gyönyörű tengerpartok szép számmal, csak azokat nem a népszerű úti célokon kell keresni.

20200526_131138.jpg

Néhány gondolat a népszerű strandokról:

Őszinte leszek: Vietnám turistás üdülőhelyeinek strandjai, mint mondjuk Nha Trang, az én szememben kifejezetten rondák és túlságosan beépítettek. Ez utóbbi trend sajnos az egész országban megfigyelhető és alighanem előbb-utóbb ez a sors vár a ma még viszonylag ismeretlen helyekre is – Vietnámban az utazni tudó közönség elsődlegesen a kényelmet keresi útja során, ezért a környezetet is szem előtt tartó fejlődés helyett minden igényt kielégítő, óriási szállodák épülnek mindenütt. Azért igyekszem nem borúlátó lenni, rengeteg olyan érdekes hely, például strand is van még az országban, ahová még nem ért el az ilyen mértékű „fejlődés”.

Korábban, rövidebb útjaimon én is az ország népszerűbb részeire fókuszáltam, ugyanis azok közül sok okkal népszerű. A strandokon nem időztem sokat, sokáig azon a véleményen voltam ugyanis, hogy azokért felesleges Vietnámba utazni (ott van a „szomszédban” Indonézia, Thaiföld vagy akár a Fülöp-szigetek). Ma is tartom magam ahhoz az állásponthoz, hogy az ország legszebb részei északon, a hegyekben illetve azok környékén vannak, tehát kvázi távol a jó strandoktól; viszont abszolút megértem, ha valaki tengerparton szeretné kipihenni útja fáradalmait, vagy csak szimplán a tengerpartok is érdeklik – nálam is mindig prioritás a szépnek ígérkező partszakaszok felkeresése.

Ami a népszerű helyeket illeti, kivételt képez talán Phu Quoc, Vietnám legnagyobb szigetén és annak közvetlen közelében azért van néhány igazán gyönyörű partszakasz. Bár az igazat megvallva azok is tele vannak pakolva hintákkal és egyéb, „Instagramozható” kellékekkel, ami nálam sokat ront az összképen. Talán furcsának tűnhet, hogy a tömegturizmus ellen beszélek és közben „reklámozom” a még nem turistás helyeket; viszont nem hiszem, hogy az ilyen írások, így, magyar nyelven olyan sokat lendítenének a még kiépítetlen strandok népszerűségén.

dji_0300.JPG

Sao Beach, Phu Quoc

     A koronavírusnak „köszönhetően” több időt vagyok kénytelen Vietnámban tölteni, mint azt eredetileg terveztem (bár ezt nem bánom, sőt!), és mivel az ország igen jól kezeli a vírushelyzetet, a belföldi turizmus már május elején elkezdett talpra állni. Így néhány, számomra már régóta bakancslistás partszakaszt is volt szerencsém felkeresni az utóbbi időben. Találtam igazán gyönyörű strandokat, olyanokat, amelyek akár Thaiföld után sem okoznak csalódást! Az idei év eddigi útjai segítettek ráeszmélni arra, hogy nagyon sok hangulatos és szép tengerpart, sőt sziget van az országban. E bejegyzésben azokra fókuszálok, ahol már én is jártam, hogy lásd, nem a levegőbe beszélek.

Hol vannak tehát a szép strandok?

 

Egyrészt kevesen tudják, de Vietnámnak több száz szigete van. Ez az állítás még úgy is igaz, ha a strandokban nem kimondottan bővelkedő és fürdőzésre sem mindig alkalmas Halong-öböl (és környező öblök) szigeteit nem számoljuk az ország északi részén. Strandolás szempontjából jobb a trópusi éghajlatú déli országrész és szép stranddal rendelkező szigetből is itt van több.

20200529_124831.jpg

Cay Men Beach, Nam Du

     Nemrég jártam meg a Nam Du szigetcsoportot, amiről annak ellenére kevesen tudnak, hogy a fentiekben már említett, szuper turistás Phu Quoc közelében található – attól mindössze másfél órányi hajóútra. Az igazsághoz hozzátartozik ugyanakkor, hogy néhány éve még Nam Du „zárva” volt a külföldiek előtt. Vietnámban ugyanis évek óta probléma Kína dél-kínai-tengeri „terjeszkedése” – egész szigetcsoportokra tartanak igényt a különböző országok (nem csak Kína és Vietnám), ezért sok szigetén Vietnám katonai támaszpontot üzemeltet – ami miatt persze azok civilek által nem utazhatók. Viszont az utóbbi években több ilyen sziget is megnyílt a turizmus előtt, bár van olyan, amely külföldiek számára továbbra is tiltott (ilyen például Binh Ba és Binh Hung Nha Tranghoz közel – képeken mindkét sziget egészen mesés). A turizmus fejlődésével ugyanakkor egyre több sziget nyílik meg, akár a külföldiek előtt is, mint például a Nam Du szigetcsoport.

Gyorsan leszögezném, hogy a viszonylagos ismeretlenség ellenére azért ne számíts felfedezetlen trópusi Paradicsomra. A tájkép és a víz minősége néhány strandon egészen parádés, viszont Vietnámban mindenhol, a kisebb szigeteken pedig pláne probléma a sok szemét, ami helyzeten a turizmus egyelőre inkább csak ront, semmint használ. Ez egy összetett gond, itt most nem mennék bele részletesen, csupán megjegyezném, hogy véleményem szerint a turizmusnak pozitív hozadéka is lehet e tekintetben, ugyanis Ázsiában sok helyen a helyiek nincsenek tisztában a szemét környezetromboló hatásával (illetve van, ahol nincs is módjuk ez ellen tenni, de ez már egy másik téma). Ettől függetlenül Nam Du strandjai gyönyörűek:

20200528_133901.jpg

Bien Chinh Beach, Hon Mau sziget, Nam Du

20200529_104930.jpg

Cay Men Beach, Nam Du

      A teljesség igénye nélkül megemlíteném továbbá Con Dao, Ly Son, Phu Quy, Hon Son és Tam Hai szigeteket – ezekre még nem volt szerencsém eljutni, de képeken mind nagyon jól néz ki, úgyhogy előbb-utóbb ezek meglátogatására is sort fogok keríteni.

Másrészt pedig az ország partszakasza a szigetek nélkül is meghaladja a háromezer (!) kilométert. Aki keres, talál alapon igazán gyönyörű strandokra bukkanhat a „szárazföldön” is. Még február végén jártam Binh Dinh és Phu Yen tartományokban az ország déli/középső részén és a mai napig nem értem, hogy hogyan lehet ez a rész ennyire ismeretlen. A belföldi turizmus kezdi az itteni strandokban rejlő potenciált felismerni, de ez a népszerűség egyelőre Quy Nhon város környékére koncentrálódik.

Én egy nap bérelt autóval jártam meg egy körülbelül hetven kilométeres tengerparti szakaszt (Quy Nhon és Tuy Hoa városok között) és annyi kis tengeröblöt és strandot láttam, hogy nehéz lenne itt mindet felsorolni. Egyszer biztosan visszatérek még a környékre, hogy azt motorral fedezzem fel, rohanás nélkül. Érdekesség továbbá, hogy a strandokon túl itt található Vietnám legidősebb keresztény temploma, valamint az ország leghosszabb bambusz hídja; sőt, Angkorhoz hasonló, ősi templomromból is van néhány.

Terjedelmi megfontolásból a gyakorlati információkat most mellőzöm, ezzel az írással csupán érzékeltetni szerettem volna, hogy a már népszerű és turistás látnivalókon túl is akad bőven szép hely, akár tengerpart is Vietnámban!

88100107_1420230441492593_230706590666194944_o_1.jpg

FLC Resort – Quy Nhon előtti partszakasz

     Ami a szép, nem szigeten lévő tengerpartokat illeti, a bakancslistámon szerepel továbbá a Van Phong öböl és a közeli Ninh Van környéke Nha Trang és Quy Nhon között, valamint a Cam Lap „hegyfok” Nha Trangtól délre, Cam Ranh város közelében (itt találhatók a fentiekben már említett Binh Ba és Binh Hung szigetek is). És ez még mindig csupán egy apró szelete a hosszú partszakasznak – biztos vagyok benne, hogy rengeteg, hasonlóan szép strand van még szerte az országban.

Te jártál már Vietnámban? Melyik a kedvenc strandod? Oszd meg kommentben!

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézz rá a blog Facebook-oldalára és az Instagramra további infókért és képekért! 😉

2 Comments

  1. sörm 2020.06.04. at 12:59

    Amit mi sajnos nem találtunk azok a korallok, búvárkodni nemigen van hol. Rengeteg halott korall van csak… Remélem hogy a turizmusnak lesz pozitív hozadéka ami a szemetet illeti, szívszorító ahogy a helyiek bánnak a műanyaggal. Nekünk Sao Phu Quocon csalódás volt, pedig minden könyv és weboldal azt hypeolja, viszont a Starfish beach a sziget legészakibb pontján mindent visz.

    Válasz
  2. Roa 2020.06.04. at 15:07

    Ja. Starfish, nem kérdés.

    Válasz

Nyomj egy kommentet!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük