Nem kell se lottóötös, se örökölt vagyon ahhoz, hogy egy évben akár több hónapot is utazással tudjunk tölteni. Íme, én hogyan csinálom!

83909820_210924096610190_4996266881988952064_n.jpg

Mielőtt rátérnék a lényegre, nagyvonalakban bemutatnám tavalyi évem utazásait, hogy lásd, nem csak a levegőbe beszélek. Tizenöt országban jártam – Svájcban, Franciaországban, Bosznia és Hercegovinában, Horvátországban, Albániában, Koszovóban, Lengyelországban, Litvániában, Lettországban, Észtországban, Libanonban, Cipruson, Görögországban, Ausztriában és év végén Kínában; összesen közel 90 napot töltve külföldön. Jelenleg is Ázsiában vagyok (Vietnámban) és maradok is, ha minden a tervek szerint alakul, akkor májusig.

Hogy mi kell ennyi utazáshoz? A legnagyobb klisé szerint kalandvágy és nyitottság, viszont a valóság egy kicsit komplikáltabb. Természetesen elengedhetetlen az utazás iránti vágy, a kíváncsiság, de abból nem lehet se repülőjegyet vásárolni, se a szállást kifizetni. Az utazáshoz pénz és szabadidő is kell. Hogy mennyi pénz, az persze relatív; de mivel a mai repülőjegyárak mellett rengeteg izgalmas helyre lehet eljutni olcsón, úgy vélem, a szabadidő sokak számára eggyel problémásabb aspektus. „Klasszikus” munkaviszony mellett kivitelezhetetlen több hónapnyi szabadidő egy évben, úgyhogy olyan munka kell, ami mellett az utazás is megoldható. Ezzel nyilván nem mondtam nagy újdonságot, viszont azzal már talán igen, hogy a mai világban egyre több ilyen lehetőség akad szerte a világban.

Én magam is dolgozom, főállásban, viszont teljesen online. Angol nyelvet tanítok kínai diákoknak egy kínai cégen keresztül. E munkához csupán csendes környezet, megbízható internet és laptop, valamint nyelvtudás (illetve az ehhez kapcsolódó képesítés) szükséges. Utazási szokásaim kicsit átalakultak az utóbbi egy évben, hogy utazás közben is tudjak dolgozni, amikor szükséges – néhány csodás régióról alighanem le kell mondanom egy darabig (ilyen például egyik kedvenc helyem, Pápua, na meg Indonézia nagy része, ahol még a mobilinternet sem mindig megbízható), de millió hely van, ahol megfelelő az internetkapcsolat – például itt, Vietnámban is zökkenőmentes a munka.

88100107_1420230441492593_230706590666194944_o.jpg

Nem is olyan rossz hely ez a Vietnám…

     Néhány gondolatban szeretnék szólni a nyelvtudás fontosságáról és a nyelvi készségek fejlesztéséről. Aki ismer, az tudja, hogy mindig is hadilábon álltam a nyelvekkel. Sváb gyökerekkel rendelkező településről származom, ahol már az óvodában voltak ugyan német óráim, mégis képtelen voltam azt rendesen megtanulni. Ma már tudom, hogy a motiváció hiánya volt a legnagyobb hátráltató tényező. A német nyelv sosem tetszett igazán és azt sem éreztem sosem, hogy különösebben szükségem lenne rá.

20 éves voltam, amikor egy nyelvi ösztöndíjnak köszönhetően Kínában volt lehetőségem eltölteni egy teljes tanévet és elmondhatom, hogy az alatt az egy év alatt többet tanultam kínaiul, mint amit valaha is tudtam németül. Azért, mert a kínai nyelv érdekelt és szerettem volna megtanulni. Ugyanúgy Kínában jöttem rá az angol nyelv fontosságára is. A tanév elején rossz érzés volt, hogy alig tudtam angolul kifejezni magam az egyébként nemzetközi kollégiumban, úgyhogy vettem a fáradságot és megtanultam angolul (is). Teljesen nemzetközi környezetben kifejezetten gyorsan ment, úgyhogy ez is egy érv az utazásra: bármilyen külföldi út nyelvgyakorlat is egyben. Az angol nyelv ismerete a teljes flexibilitás eléréséhez úgy gondolom, hogy elengedhetetlen; de 2020-ban egyébként is alapkövetelmény kéne, hogy legyen. A világon mindenhol használható.

A nyelvoktatás ráadásul olyan munka, amely mellett utazni is lehet. Ázsiában ennek óriási a piaca, pláne most, a koronavírus idején – az egész ország otthon ül és unatkozik. Megfelelő képesítés esetén nem csak online, hanem egy-egy iskolában, nyelvi oktatóközpontban, stb. is könnyű elhelyezkedni. Kína a legnagyobb piac, de Japán, Dél-Korea, Thaiföld is nagyon népszerűek. A diákok egyébként is nagyon ki vannak zsigerelve a keleti társadalmakban, úgyhogy nyelvtanárra mindenhol óriási a kereslet. Vannak iskolák, ahol az anyanyelvű tanárokat preferálják, de saját tapasztalatból mondom, hogy biztos nyelvtudás esetén bárhol el lehet helyezkedni.

img_2058.JPG

Tudom, hogy ez nem mindenki számára lehet opció és nem is az a célom, hogy erről meggyőzzelek, csupán szeretném megmutatni, hogy én hogyan csinálom. Ha én angoltanárrá tudtam válni, akkor belőled is lehet angoltanár. De a nyelvoktatás mellett akadnak egyéb lehetőségek is, azonban ezek is többnyire nyelvtudáshoz kötöttek. Egy céget sem szeretnék reklámozni (már csak azért sem, mert személyes tapasztalattal nem tudok szolgálni), úgyhogy csak megjegyezném, hogy sok honlap foglalkozik ilyen, online végezhető munkák közvetítésével.

Végezetül még annyit megjegyeznék, hogy némi lemondással is jár ennyi utazás: nekem például se autóm, se saját lakásom nincs. Előbbire nem is vágyom, az utóbbival meg úgy vagyok, hogy egyelőre ráér. Szívesebben költök élményekre, semmint különböző dolgokra. Azt is szeretném hangsúlyozni, hogy az utazás számomra nem egyenlő például egy tengerparti nyaralással. Utazva, tehát nem nyaralva egy hétre elmenni valahová mondjuk a Balkánon nem feltétlenül kell, hogy sokkal több pénzbe kerüljön, mint egy hét mondjuk Budapesten. Az ázsiai országok még olcsóbbak tudnak lenni hosszú távon. Lényeg a lényeg, nem csupán a drága úti célok tudnak nagy élményt nyújtani – nekem a tavalyi évből például a nagyon olcsó Bosznia és Hercegovina volt az egyik kedvencem. De erről majd egy másik bejegyzésben!

2-mostar2.jpg

Te is több időt tudsz utazásra fordítani? Te hogyan csinálod? Oszd meg kommentben!

Ha tetszett ez a bejegyzés, akkor nézz rá Instagram és Facebook oldalamra is, további tartalmakért!

54 Comments

 1. aachi 2020.03.01. at 11:26

  autó / lakás fenntartása még mindig olcsóbb mint folyamatosan szállást / repülőt stb fizetni, szóval a kérdés megválaszolatlan marad.

  Válasz
 2. whale 2020.03.01. at 11:43

  Hááááát…..köszönjük Emese. Mindannyian nagyon örülünk, hogy ilyen ügyes vagy és sokat utazol. A legkevésbé sem gondolom sem követendőnek, sem követhetőnek a példádat, bocs….

  Válasz
 3. Örömhernyó 2020.03.01. at 11:45

  “Vannak iskolák, ahol az anyanyelvű tanárokat preferálják, de saját tapasztalatból mondom, hogy biztos nyelvtudás esetén bárhol el lehet helyezkedni.”

  Nem csak az iskolák preferálják az angol anyanyelvű tanárokat, hanem eleve a munkavállalási vízum

  Válasz
 4. whale 2020.03.01. at 11:47

  @aachi: Amíg se kutyája, se macskája és egy hálózsákban elcsövezik bárhol, bármikor, bármeddig a zsebpénzért, amit keres, addig simán működik ez a dolog. Családdal és egzisztenciával kissé már bonyisabb az ügy…:) Nem véletlen, hogy ezek a világjárók egyedülállók a legtöbb esetben.

  Válasz
 5. Örömhernyó 2020.03.01. at 12:13

  @Örömhernyó:

  “Vannak iskolák, ahol az anyanyelvű tanárokat preferálják, de saját tapasztalatból mondom, hogy biztos nyelvtudás esetén bárhol el lehet helyezkedni.”

  Nem csak az iskolák preferálják az angol anyanyelvű tanárokat, hanem eleve a munkavállalási vízumot nem kaphatja meg nem angol nyelvű országból érkező szinte SEHOL. Tehát illegálisan kell dolgozni. Ami persze évekig minden gond nélkül működhet, mert dolgoznak így oroszok, románok, irániak, törökök is Thaiföldön, Kínában. Csak hát ez egy illegális tevékenység, amivel ha elkapják az embert, akkor kitoloncolják. Ez az expatkodás, ázsiai angoltanítás a FEHÉR, angol nyelvű országból útlevelet felmutatni tudó emberek életmódja. Persze vannak magyar, román, lengyel, orosz, ukrán szerencselovagok is ebben a bizniszben. Nyilván értékelhető végzettség nélkül ez egy jól fizető munka egy káeurópainak. Ennyi erővel webcam modellkedést (szex, vetkőzés webcam előtt) is lehetne ajánlgatni, az is jól fizet és online végezhető bárhonnan.
  Nekem így a negyedik X-hez közeledve már nem buli az utazás. Illetve az üzleti utak kielégítik az ilyen irányú vágyaimat. Lehet, hogy mert Ázsiában élek, ezért nekem a mindennapok is elég egzotikusak, nem hiányzik még a turistáskodás is. Fiatalon voltam mindenhol, ahol valaha akartam.

  Válasz
 6. orietalnews 2020.03.01. at 12:25

  @aachi:

  Csak hogy értsd, angolt tanítani kínaiaknak online az 30ezer forint/nap bevételt jelent 6 óra munkával. Ha közben Ázsiában élsz, akkor alig három napi munkád fedezi a havi kiadásaidat (lakásbérlés, rezsi, motorbérlés, kaja). Fél év alatt félreteszel 3,5 millát, amiből a másik félévben az Antarktiszt is megjárod. Így már kijön a matek?

  Válasz
 7. Örömhernyó 2020.03.01. at 12:31

  @whale: Egyedülállók vagy valami tesco-s országból választanak párt maguknak, akinek ez az élet is jobb, mint otthon lenni. Egyetem alatt én is dolgoztam külföldön, utaztam sokat, ez vicces is harminc éves kor alatt. Aztán van aki ebben megragad, mert olcsó országban élhet, ugyan nem teljesen legálisan, de keres pénzt. Csak míg egy angol, amerikai, ausztrál élete végéig állásokat pályázhat meg, mert olyan az útlevele, hogy Ázsiában szívesen látják, addig egy magyar (káeurópai) alól idővel elfogy a talaj. Mondjuk ha helyben legálisan le tud telepedni, legálisan tud dolgozni, tud ingatlant venni, akkor más a felállás. Csak ez leginkább az EU-ban tud megvalósulni, Ázsiában komoly akadályok vannak a külföldiek előtt bevándorlást illetően.

  Az meg hogy valaki sváb faluban nőtt fel, semmit se jelent. Nagybátyám sváb nőt vett feleségül. A nagybátyám magyar létére folyékonyan beszél németül, német cégnél mérnök volt, a nagynénémnek meg csak a neve német egy mukkot se beszél.

  Válasz
 8. whale 2020.03.01. at 12:34

  @orietalnews: A bevétel nem egyenlő a jövedelemmel, az azért megvan? 🙂 (tudod, adó, egészségbiztosítás, nyugdíjbiztosítás, ilyen uncsi, felnőtt dolgok…:) Ugye te minimum Y gen vagy? 😀

  Válasz
 9. vorosborisz 2020.03.01. at 12:50

  @Örömhernyó: Kicsit elkanyarodtunk a lényegtől, de azért reagálnék én is pár gondolatra. Egyrészt: “Egyedülállók vagy valami tesco-s országból választanak párt maguknak, akinek ez az élet is jobb, mint otthon lenni.” Én például otthon élek és egyedülálló sem vagyok. Az online tanításhoz nem kell munkavállalói vízum. Egyébként meg a megszerzett képesítés (pl. egy TEFL vagy TESOL bizonyítvány) feljogosít arra, hogy külföldön munkát vállaljon az illető és ezeket a képesítéseket el is fogadják. Az meg, hogy ki hol él, hová utazik, mennyi pénzt keres/tud megspórolni, szerintem tök irreleváns, mindenki úgy éli az életét, ahogy akarja. Az utazás nem kell, hogy egyenlő legyen az igénytelenséggel, de meggyőzni nem akarok erről senkit.

  Válasz
 10. orietalnews 2020.03.01. at 12:51

  @whale: Én nem online dolgozok, mint Borisz, de gondolom a KATA is belefér a büdzséjébe. Nekem van munkavállalásim, két évig adómentes vagyok, utána is csak minimális a levonás, az egészségbiztosítás pedig cafeteria. Ha valami igazán vicces az az, hogy a halva született magyar szociális piacgazdaság modelljét rávetíted egy ázsiai országra. Meg az, hogy a nyugdíjat a magyar államtól várod… Bár ha hatvan és a halál közt vagy, akkor juthat még neked pár gomb, értem viszont igazán nem kell aggódnod.

  Válasz
 11. kisqtya 2020.03.01. at 12:59

  Jaj ez a tipikus hébe-hóba dolgozok, és jól fizet, felülök egy repülőre hátizsákkal és megyek mindenfelé.. ez aztán kicsit sem utánozható egy átlagembernek.. Nálam pl 1-1.5 hét a “fő” nyaralás, ez általában Európa, autóval (mivel szeretek vezetni, és így jobban be is járható az adott ország, az út is érdekesebb mint repülőn ülni..). Ez nekem 100e ft körül szokott kijönni. Emelett van évente néhány hétvégi kiruccanás, de az többnyire belföld.

  Válasz
 12. brmbolec 2020.03.01. at 13:06

  Pikk- pakk , a vírus meg csak terjed, ő is szeret utazgatni.

  Válasz
 13. whale 2020.03.01. at 13:26

  @orietalnews: Nem várok semmit a magyar államtól, de az itthoni adójogszabályok szerinti adózás esetén a 30000/nap bevételből legálisan kb a fele marad. Persze lehet okoskodni katával, meg egyéb bohócságokkal, de ezek csak a legutóbbi időkben jelentenek valós “alternatívát”, és ki tudja meddig. Adókedvezményekre, kedvezményes adózásra ne alapíts egzisztenciát, mert csúnyán ráfaragsz előbb-utóbb, így vagy úgy.:) Mondom én, tuti min Y gen vagy, tipikus “élj a mának” attitűddel… (az megvan, hogy ha nem fizeted a nyugdíjjárulékot, akkor nem magaddal baxol ki, hanem a nyögdíjas szüleiddel, nagyszüleiddel, ha vannak?:) Mivel a felosztó-kirovó rendszerben, amiben a TB jelenleg működik, az aktívak, az inaktívak ellátását fizetik, nem a magukét. Persze tudom, ki nem xarja le, igaz? :)))

  Válasz
 14. conditional reflex 2020.03.01. at 13:26

  Istenem, mennyi fanyalgó… A posztoló sehol nem állította azt, hogy az ő élete szebb/jobb/követendőbb lenne, mint azoké, akik nem ezt választják.
  Aki akar, utazzon. Aki pedig inkább két kézzel a saját budiba akar kapaszkodni, az tegye azt 🙂

  Válasz
 15. whale 2020.03.01. at 13:30

  @orietalnews: Pontosan. Ez 2X évesen, egyedülállóként, felelősség és kötelezettség nélkül remekül megy. Még jópofa is. Pár évig. Aztán? 3X, 4X, 5X, 6X évesen a legtöbb ember már nem akar hátizsákos “utazó” lenni.

  Válasz
 16. orietalnews 2020.03.01. at 13:45

  @whale: Szerintem elég egyértelmű, hogy nem vagyok magyarországi adóalany, szóval ezek a(z egyébként hibás) kalkulációk teljesen érdektelenek. De az igaz, hogy én ilyen élj a mának típusú arc vagyok. Ezért építettem föl 32 éves koromra olyan egzisztenciát a feleségemmel (duplázhatod a fenti számokat), hogy ha soha többet nem dolgozna egyikünk se, akkor is ellennénk a következő ötven évben. (Mondjuk utazgatás nélkül.) De taníts még, kérlek!

  Válasz
 17. whale 2020.03.01. at 13:53

  @orietalnews: Ha magyar állampolgárként itthon vallod be a jövedelmedet (ahogy a posztoló teszi jó eséllyel-ha egyáltalán, ugye…:D) akkor miért is hibás a kalkuláció?!? Elárulnád nekem onnan a messzi távolból, hogy 30000 forint bevételből mennyi marad adó és járulékfizetés után, legálisan? :))

  Válasz
 18. vorosborisz 2020.03.01. at 13:54

  @kisqtya: Vagy elolvasni vagy megérteni nem sikerült a cikket. Ez egy olyan munka, amit lehet hébe-hóba is végezni, de akár főállásban is, ahogyan én is teszem. Ugyanolyan tanár vagyok, mint aki mondjuk egy általános iskolában tanít. Szakmába vágó szakon végeztem az egyetemen és a nyelvoktatáshoz aló képesítést is megszereztem. Csinálom is már egy ideje, úgyhogy havi kb. 140-150 órám szokott lenni. De nem is ezen van a lényeg, mert írtam is, hogy egyre több, online végezhető munka van a világon és ezzel az információval mindenki azt kezd, amit akar.

  Válasz
 19. BiaBia 2020.03.01. at 13:56

  Nem fanyalgás, csak pontosítás. Jelenleg, pontosabban 2018-2019-ben Kínában a közoktatásban folyamatosan szűrik ki a nem-anyanyelvi angoltanárokat, új vízumot pedig már nem kaphatnak. Hogy ez legfelső politikai döntés következménye, az abból is látszik, hogy a meglévő engedéllyel rendelkező tanárokat durva módszerekkel lehetetlenítik el, pl. késő este kiszállva a szállásukra, drogtesztre viszik őket — örülhetnek, ha pozitív minta esetén csak kitoloncolják őket. 2020 elején arra számítottunk, hogy az online nyelviskolákra és a kínai felsőoktatásra is kiterjesztik ezt a szigorítást. Nem tudom, hogy most a koronavírus hogyan fogja átszabni ezt.

  Válasz
 20. orietalnews 2020.03.01. at 14:19

  @whale:

  Azért baromság, mert Borisz nyilván KATÁzik, ami közel sem viszi el a fizetése felét.

  Nekem ennél kb. 10%al kevesebb a nettóm egy munkanapra leosztva. Remélem a te szintén legális jövedelmed a “felelősségteljes, felnőttes” munkáddal sokkal több, a megélhetési költséged pedig kevesebb. Ha nem, esetleg adok kölcsön…

  Válasz
 21. Barkalot 2020.03.01. at 14:28

  Látom szemeim előtt ahogy a sok gyári dolgozó elkezd utazgatni szanaszét a világban, meg jókat enni-inni, alig várják két rakodás közt, hogy elmenjenek szabira.

  Válasz
 22. whale 2020.03.01. at 14:39

  @orietalnews: Igen, mint mondtam, ez csak 1-2 éve jelent bármilyen alternatívát (jelentős “kedvezményt”, némi önámítással:)), erre egzisztenciát alapozni legfeljebb egyedülálló, hátizsákos turistaként lehet.:)
  Köszi, megvagyok, alig bírom levakarni magamról a bankok direktmarketing hideghívásait, hetente legalább 2-3-szor akarnak kölcsönadni nekem…:)

  Válasz
 23. daytona500 2020.03.01. at 14:47

  @orietalnews: Nagyobb tévedésben már nem is lehetnél. Szerinted ma mekkora összeg az, amivel 50 évig biztosan el lehet lenni? Mivel csak egy nick vagy itt, nyugodtan leírhatod a konkrét összeget is, amivel rendelkezel. Előre bekalulkuláltál 50 évnyi inflációt, váratlan kiadást, betegséget – orvosi ellátást, járványokat, élelmiszerhiányt meg mindent? 2070-ig???
  Válás mennyibe fog kerülni, ha lesz? Statisztikailag igen esélyes, főleg 32 évesen. Úgy értelmeztem gyerek sincs.

  Nézzünk vissza 1970-re, 50 évvel ezelőttre. Az átlagkereset 2200-2400 Ft volt havonta. Ha veszünk 10.000 havi(!) fizetést az 20M Ft – joggal hihette azt valaki 1970-ben, hogy ennyi pénzből 50 évig meglesz. Ma kérdem, mire lett volna elég 20M Ft az elmúlt 50 évben.

  Szóval, személyes adatok nélküli nick, mennyi pénzed van 2070-ig?

  Válasz
 24. Buncog 2020.03.01. at 14:53

  Úgy is sokat lehet utazni, ha messze laksz a munkahelyedtől.

  Válasz
 25. Örömhernyó 2020.03.01. at 14:55

  @vorosborisz: A TEFL “bizonyítvány” csak az egyik feltétele annak, hogy munkát vállaljon az ember Ázsiában angoltanárként. Mellette kell az angol nyelvű ország által kibocsátott útlevél meg egy legalább 4 éves college által kibocsátott degree. Így együtt. Online persze mindenki azt csinál, amit akar, úgy aligha lehet belebukni.
  Ázsiában is vannak jólfizető munkák, mondjuk mérnökként, informatikusként nem gond az se, ha nem amerikai útlevéllel érkezik az ember. Persze ahhoz kell egy rendes végzettség.

  Válasz
 26. Örömhernyó 2020.03.01. at 14:56

  @Buncog: Vagy eleve olyan helyen kell dolgozni, ahol egzotikus környezetben élsz, akkor az egész életed nyaralás.

  Válasz
 27. a nagy hohohorgász 2020.03.01. at 14:59

  @orietalnews: én csak annyit kérdeznék hogy akkor mégse olyan szar a magyar oktatási rendszer? Mert ezek szerint te mon nottel fel de megcsinaltad a szerencséd apuci pénztárcája nélkül pusztán munkából tudás alapon. Ügyes vagy. Ez újabb plusz pont Viktornak.

  Válasz
 28. a nagy hohohorgász 2020.03.01. at 15:04

  @orietalnews: kérlek írd le az eletbolcseletet azoknak akiknek minden szar mert nem dolgoztak olyan okosan mint te… Mert addig azt gondolhatjak hogy csak szimpla arbitrazs amit csinálsz.

  Válasz
 29. whale 2020.03.01. at 15:05

  @a nagy hohohorgász: 22 volt, amikor a geci és bandája hatalomra jutott, szóval az ámokfutást, amit viktátor ezen a területen is rendezett, megúszta…

  Válasz
 30. BiaBia 2020.03.01. at 15:07

  @whale: Miért kéne Magyarországon bevallania a jövedelmét? Nem itthon van a munkáltatója/megbízója, és ő maga sem itthon él (ha jól értem).

  Válasz
 31. whale 2020.03.01. at 15:10

  @BiaBia: Szerintem rosszul érted.

  Válasz
 32. BiaBia 2020.03.01. at 15:12

  @Örömhernyó: “Ázsiában”? Ez így túl általános, országonként különböző szabályok vannak a face-to-face nyelvtanár alkalmazására. Az online nyelvtanítás meg külön problémás ilyen szempontból, rengeteg ügynökség van, más és más szabályokkal (és persze óradíjakkal) — a blogger nem tér ki arra, hogy ezzel mennyi probléma is van.

  Válasz
 33. a nagy hohohorgász 2020.03.01. at 15:21

  @whale: de pont az a baj hogy viktator nem változtatott semmin. Akkor továbbra is jó az oktatás. Csak azt nem értem hogy a többi szegény elnyomott magyar miért nyugatra akar menni….?

  Válasz
 34. orietalnews 2020.03.01. at 15:28

  @daytona500:

  Havi 300k inflációkövető passzív jövedelem Magyarországon elég két főre. Mivel tervezünk gyereket, meg egyébként sem szeretek unatkozni, ezért a nyugdíj még várat magára.

  BTW egy szóval sem említettem, hogy a szegénysorról indultam. Ha úgy lenne, akkor “ázsiai munkával” kb 40 évesen tartanék ugyanitt, ami azért még mindig elég jó. De azt hiszem teljesen racionális, hogy amikor az életpályámat terveztem, akkor kalkuláltam az erőforrásaimmal is. (Egyébként, hogy anyagilag IS sokkal jobban járunk így, csak sokadlagos érv volt a költözés mellett.)

  Amennyire látom, whale volt az, aki bármiféle az élethelyzetemre vonatkozó tény ismerete nélkül kezdett el felelőtlen Y-generációsozni, miközben láthatóan sem az ázsiai munkavállalással, sem az ázsiai megélhetési költségekkel, de még csak a magyar adójoggal sincs tisztában.

  Válasz
 35. orietalnews 2020.03.01. at 15:30

  @whale:

  Te érted rosszul. Sajnos még mindig.

  Válasz
 36. whale 2020.03.01. at 15:43

  @orietalnews: “Mielőtt rátérnék a lényegre, nagyvonalakban bemutatnám tavalyi évem utazásait, ….blablabla…. összesen közel 90 napot töltve külföldön. “

  A maradék 270 napot hol töltötte szerinted? Érteni még kicsit magyar? 🙂

  Válasz
 37. whale 2020.03.01. at 15:44

  .

  Válasz
 38. orietalnews 2020.03.01. at 15:53

  @whale: BiaBia nem a posztolóról beszél, mivel a thread azon szakaszában már nem róla van szó. Egyébként az sem biztos, hogy rá a magyar adótörvények vonatkoznak, mivel fogalmunk sincs, hogy milyen vállalkozási formában dolgozik. Állítólag a Brit Virgin-szigeteken elég szép strandok vannak…:)

  Válasz
 39. whale 2020.03.01. at 16:04

  @orietalnews: Végig róla van szó, ez azért minimális szövegértéssel belátható. 🙂 (annál is inkább, mivel az elég hamar kiderült, hogy te nem itthon élsz/dolgozol/adózol)
  Amennyiben az általad erőltetett/favorizált kata szerint adózik, kénytelen magyar adóalanyként szerepelni, mivel az csak magyar mikrovállalkozások számára elérhető adózási forma. Te adójogi ász. 😀
  A kötelességtudó, felelősségteljes Y gen polgár mintapéldája vagy. 😀
  Van bármi/bárki a világon amiért/akiért felelősséget érzel magadon kívül? :))

  Válasz
 40. Örömhernyó 2020.03.01. at 16:13

  @BiaBia: Azok a szabályok általában már mindenhol, hogy angol nyelvű ország útlevele, legalább 4 éves college, plusz TEFL/TESOL papír. Ahol enélkül alkalmaznak, ott vízumot magadnak intézel okosba. Azokban az országokban, ahol szabad szemmel is látható összeget ajánlanak (Dél-Korea, Japán, Tajvan), ott esélytelen legálisan angoltanárkodni magyarnak. Sőty egyre inkább Kínában is bezárulnak a kiskapuk, ki lesznek dobva a nem angol anyanyelvű “fehér majmok”. Ez az online angoltanárkodás (tutor) az utolsó mentsvára a nem angol anyanyelvűeknek, mert ezzel nincs munkavállalási vízum probléma. Persze mindent lehet illegálba nyomni. Ez nem is kérdés. A pénznek nincs szaga.

  Válasz
 41. orietalnews 2020.03.01. at 16:41

  @whale:

  Én nem erőltetek semmit, én ezt a közismert megoldást választanám a helyében, mert úgy a bevételének durván 7% lenne az adó. Viszont azt nem zárom ki, hogy ismer olyan offshore módszert, ami még ennél is kedvezőbb, és még mindig legális. De ez nem is fontos. A lényeg, hogy amennyiben a 7 (ezt elfogadhatjuk referencia adókulcsnak, mivel rajtad kívül vélhetően mindenki ismeri) kevesebb az 50-nél, úgy az eddigi expozédat nyugodtan tekinthetjük mezei trollkodásnak.

  Nem tudom mivégett érdeklődsz a kapcsolati hálóm minősége iránt, de ha sugardaddyt keresnél a lányodnak, akkor rossz fórumon jársz.

  Válasz
 42. BreTaMonger 2020.03.01. at 16:55

  @Örömhernyó: “Nyilván értékelhető végzettség nélkül ez egy jól fizető munka egy káeurópainak. Ennyi erővel webcam modellkedést (szex, vetkőzés webcam előtt) is lehetne ajánlgatni, az is jól fizet és online végezhető bárhonnan.”
  Szívből kívánom, hogy majd a gyereked, unokád, a nyelvtanári helyett a pornós pályát válassza… hisz a kettő ugyanaz, értékelhető végzettség nélküli kategória…
  Leginkább mégis azt (kívánom), hogy lehetőleg ne legyen majd egyik se…

  Válasz
 43. Örömhernyó 2020.03.01. at 17:14

  @BreTaMonger: Nézd, az Ázsiában bohóckodó “angoltanárok” lényegében ténylegesen nem angoltanárok, csak van eg, négyhetes tanfolyamról papírjuk, meg angol az anyanyelvük (jobb esetben) és ezért alkalmazzák őket. Én rengeteg ilyen fiatallal találkoztam Ázsiában, nekik otthon, a hazájukban nem nagyon lenne normális munkájuk. Nem a jogász, orvos, mérnök végzettségű megy el ilyen tutor állásba… Hanem a mindenféle himi-humi szakot végzett. Nem bántani akarom őket, nekik is élni kell valamiből.

  A pornós pályával pedig semmi baj nincs, az én szememben semmivel se rosszabb, mint bármely más, végzettséget nem igénylő állás. Szexelni mindenki szokott, csak a szerencsések (szép lányok) pénzt is tudnak vele keresni. Ázsiában is nagy a kereslet például a káeurópai (orosz, ukrán, román) “modellekre”. Kína tele van ilyen “modellekkel”. A pénznek nincs szaga. Ahogy már fentebb is írtam.

  Válasz
 44. daytona500 2020.03.01. at 18:12

  @orietalnews: A gond ott van, hogy nem tudod 50 évre előre megbecsülni az infláció mértékét. Ráadásul az infláció- és a valós értékkövetés két különböző dolog. Jelenleg épp arról szólnak a cikkek, hogy a tényleges drágulás sokkal magasabb, mint amit az infláció indokol. Az infláció számításának módja ugyanis csak egy próbálkozás a pénz értékének követésére, de az nem tükrözi a valós helyzetet, csak bizonyos fogyasztási cikkek árának változásán alapul.
  300k Ft pedig szerintem a mai viszonyok közt 2 embernek igen szerény megélhetést biztosít. A KSH szerint 1970 az átlagos bruttó jövedelem 2222 Ft volt, 2018-ban 330k (1 főre nem 2!). Ennek sok köze nincs az inflációkövetéshez.

  Válasz
 45. ABC Jozsi 2020.03.01. at 20:37

  nincs gyereked, es nem kell komoly orvossagokat vasarolnod, gondolom nem vagy 50 felett.
  USA-ban csak a cukor gyogyszer 700e ft harom honaponta! – ok, nem ott vagy, de a betegseg, az betegseg, barhol is vagy komolyan fizetni kell erte. Az albertlet meg vilag viszonylatban megdragult, meg vietnemban is.

  Válasz
 46. Balogh Zsolt 2020.03.01. at 23:46

  Én is megosztanék veletek két lehetőséget a sok-sok utazgatáshoz:
  Az első egyszerű: válassz határozott idejű munkát olyan helyen, ahová el is akarsz menni és élj ott. Dolgozol, de a szabadnapjaidon végül is “nyaralsz”. Én így jártam Svájcban, Németországban és Ausztriában.

  A második lehetőséghez kell némi tőke, ha nem akarsz végtelenségig elszegényedni: Ha már megvan a lakásod, legyen az bármilyen kicsi is és nincs hiteled, akkor válassz vendéglátós szezonmunkát Ausztriában vagy Németországban. Az esetek többségében nem kell szakképesítés sem és minimális nyelvtudás is elég mondjuk egy mosogatói álláshoz. Van téli és nyári szezon, mindkettő kb 5 hónapig tart. Ha belecsöppensz a sűrűjébe, az alapbéren felül lesz túlóra is bőven, így 5 hónap alatt fogsz 6-8 hónapot dolgozni. Kemény lesz, de sokan csinálják… mivel a cég ad szállást és étkezést, gyakorlatilag a teljes fizetésed megmarad. Túlórákkal, szezonpénzzel, borravalóval… simán megvan a nettó 2000 euró, ami 100%-ban meg is marad. Az év maradék hét hónapjában pedig van 10 ezer euró költőpénzed, ami havonta kb. 480 ezer Ft. Hátizsákos turistaként sokan ettől kevesebb pénzből járják be a világot.

  Válasz
 47. Örömhernyó 2020.03.02. at 01:40

  @ABC Jozsi: Vietnam azért még mindig nagyon olcsó európai szemmel. Finn ismerőseim, már nyugdíjasok, elrepülnek évente, 5-6 hónapot ott töltenek. Malajzia ugyanez. Rengeteg képzetlen (ez akár egy nem kurrens diplomát is jelenthet manapság) nyugati fiatal is Ázsiában lébecol. Találkozok amerikai fiatalokkal, akik sok tízezer dolláros tandíjhitelük elől menekültek ide, otthon a diplomájukat a hajukra kenhetnék, itt Ázsiában elbohóckodnak, angoltanítás címszó alatt (ami persze valódi tanári állás, csak felveszik őket, mert fehérek).
  Az a jó ezekben a tesco gazdaságos országokban, hogy még szexpartnert/kapcsolatot is talál az ember, mert az 1000-1500 eurós (nyugati szemmel nevetséges) fizetése Vietnamban, Malajziában, Indonéziában igen jó fizetésnek számít.
  A képzetlen amerikai fiatalok például azért is imádnak Ázsiában lébecolni, mert az egészségbiztosítás olcsó, még a magánbiztosítás is, fogászati ellátás olcsó, Amerikában ezeket nem engedhetnék meg maguknak. Tudom magyarok számára ez meglepő, de az amerikaiak számára az olcsó “dental” az hatalmas dolog. Csak ezért ia eljönnek ide. Komoly.

  Válasz
 48. Örömhernyó 2020.03.02. at 03:24

  @Balogh Zsolt: Igen, ausztriai szezonális vendéglátós munkák vagy akár Észak-Olaszország (Dél-Tirol, gyakorlatilag szinte csak gazdag német turisták célpontja), 5 hónapos szezont lehúz az ember, a másik fél évben meg utazgathat Ázsiában, mert itt olcsó az élet. De ma már Magyarországon is megkeres egy CNC gépkezelő (nem programozó), bolti pénztáros háromszázezer feletti összeget, simán lehet belőle utazni. A pénz ma már nem gond, mert EU-s polgárként járó szabadsággal aki 1000 euró alatt dolgozik, az egyszerűen lusta költözni, mozdulni, munkahelyet váltani. A trükk, hogy olyan helyen kell dolgozni, ahol eleve egzotikus környezetben élhetsz és akkor minden perc nyaralásnak érződik. Szerintem.

  Válasz
 49. Utazz Okosan Blog 2020.03.04. at 00:30

  Hát, ez gyönyörű volt, összemértétek a “leghasznosabb” testrészeteket a homokozóban. Y generációzzátok egymást, közben úgy viselkedtek, mint az óvodában. Ez a poszt arról szólt, abban próbált segíteni, tanácsot adni, hogy mi az egyik módszer (igen, a sok közül) arra, hogy több hónapot külföldön töltsetek, utazzatok. Ha akartok. Ha nem, teljesen felesleges elolvasni. Az pedig, hogy csak huszonéves család és gyerek, meg egzisztencia nélküli hátizsákos semmirekellők engedhetik meg ezt az életmódot maguknak, nettó hülyeség. Vörös Borisz – a bloggazda – nem egyedülálló, nem is most jött ki az iskolapadból, és többet látott, mint gyönyörű hazánkban a legtöbben. Nem ismerem személyesen, de szinte az elejétől kezdve olvasom a blogját és egy csomó dolgot másképpen csinál, mint én magam, mégis jó volt őt mindig olvasni, eljutni vele olyan helyekre, ahol én még nem jártam (pld. Indonézia eldugottabb kis szigeteire, vagy végigélni vele egy majdnem egy napos hajózást, stb. stb.) és – bár nem mindenben értettem vele egyet -, soha nem jöttem ide okoskodni. Ez az első alkalom.

  Nem kell feltétlenül külföldre dolgozni, lehet Magyarországon is, ha teheted, úgy kell kialakítani a munkádat, hogy “elengedjen” időnként pár hétre azzal a feltétellel, hogy online elérhető vagy és hajlandó is vagy dolgozni útközben is. Én nem vagyok sem fiatal, sem egzisztencia- és munka nélküli, gyerekeim is vannak, akik iskolába járnak, nem tudok hónapokra elmenni, de pár hétre, igen. És rengeteg pénz sem kell hozzá. Ahogy Borisz is írta, sok más lehetőség van, nem csak a nyelvoktatás, ami on-line működik, dolgozhatsz Magyarországra is, útközben is. Ha akarod, belefér. Minden szervezés, tapasztalat és rugalmasság kérdése. Abban – sok mellett – maradéktalanul egyetértek Borisszal, hogy az élmények sokkal többet érnek, mint egy fél életen keresztül fizetett lakóparki- vagy egy panellakás, ami előtt áll a Suzuki vagy az Opel Corsa. Az élmények Veled lesznek az utolsó pillanatodig, körülvesznek, már más nem marad, amit látsz. Megéri gyűjteni őket. Én a magam részéről még nagyon sok gyönyörű helyet, élményt, utat kívánok Neked, Borisz!

  Válasz
 50. Utazz Okosan Blog 2020.03.04. at 00:31

  @Örömhernyó: ” A trükk, hogy olyan helyen kell dolgozni, ahol eleve egzotikus környezetben élhetsz és akkor minden perc nyaralásnak érződik. Szerintem.” Ez sem elvetendő tanács.

  Válasz
 51. Void Bunkoid 2020.07.18. at 16:08

  Nekem az az egyetlen vacogásom ezzel (a mai “élményeket gyűjts, ne tárgyakat” trenddel) szemben, hogy ez mind nagyon szép, de ha netán váratlanul beüt valami nagy gebasz (mondjuk valami baleset, betegség, satöbbi, aminek következtében munkaképtelenné/tartós és költséggel járó beteggé, rokkanttá, satöbbi válik), akkor hirtelen NAGYON fognak hiányozni azok a csúnya materális hívságok, amiket esetleg el lehetne adni, vagy ha nem eladni, de hasznos holmik, segíthetnek az emberen. Az élményeket ilyenkor szépen meg lehet sütni.

  Nem rossz dolog amúgy, de nem véletlenül törekednek az emberek háttérre, egzisztenciára, biztonságra. Majd ha az megvan, utána lehet vitézkedni – úgy nem fair, hogy játsszuk az élet császárát, aztán ha beüt a baj, akkor meg – ez előferdül nem is olyan ritkán – nyivákolunk meg hatszáz online-offline platformon koldulunk hogy jaj de rosszul vagyunk, adjápézt.

  Nem is véletlen, hogy a NER-lovagok (persze nem rajongok értük, de ők pragmatikusak) hiába tehetnék meg a sok – nem túl tisztességesen összerakott – dellájukkal, kérem szépen ők nem élményeket gyűjtenek.

  Hanem ingatlanokat, cégeket, meg még több pénzt 😛

  Válasz
 52. vorosborisz 2020.07.18. at 18:26

  @Void Bunkoid: Alapvetően egyetértek, én sem költöm minden pénzem utazásra, nem is utazom folyamatosan, bár többször, mint az átlag. Szerintem az igazság valahol a kettő között van: egyre több pénzt igyekszem én is félretenni, mert igen borúsan látom a jövőt (ami pl a nyugdíjat illeti), viszont ugyanakkor engem személy szerint nem tenne boldoggá egy rakat pénz úgy, hogy ne utazzak belőle. Nekem amúgy gyerekkoromban volt egy igen komoly betegségem, ami ráadásul váratlanul, kb egyik napról a másikra jött (majdnem lebénultam nyaktól lefelé), szóval tényleg bármikor beüthet valami, viszont pont ezért is igyekszem “minél többet élni”, szóval ez nem egy egyszerű dolog.

  Válasz
 53. Void Bunkoid 2020.07.19. at 10:25

  @vorosborisz: +1. Sőt, inkább +1000 🙂

  Nem is a te esetedre mondtam, hanem arra, akik valóban erőn és aktuális anyagi lehetőségeiken felül, de flancolnak.

  No meg neked van motivációd hozzá 🙂

  Igazából a NER-lovagoknak is, csak más. Te kicsit carpe diem jellegű vagy, és te a jelenben szeretnéd magad marha jól érezni, pontosabban az motivál, hogy ettől érzed jól magad.

  A nerlovagok meg attól, hogy a fenenagy birodalomgyűjtésükkel esélyt kapnak arra, hogy esetleg bekerülnek a történelemkönyvekbe és többszáz év múlva is a nevüket emlegetik.

  Bár többszáz éve meghalva ez nem tudom, miféle kielégülést okozhat :)))))

  Válasz

Nyomj egy kommentet!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük