Úgy vettem észre, hogy Kína a magyar utazók körében egyelőre kevésbé népszerű úti cél, pedig bőven akad látnivaló a kontinensnyi méretű országban. Menglian és a Hailing-sziget után bemutatnám a dél-kínai Yangshuo-t, ami ugyan nem egy ismeretlen úti cél, sőt, talán egész Kína legturistásabbja, mégis, a tömegek ellenére is megéri felkeresni: az itteni tájkép a karszthegyekkel és a Li-, valamint a Yulong folyókkal annyira szép, hogy a fotója az egyik kínai bankjegyre is felkerült.

dscf5743.JPG

A dél-kínai Guangxi tartományban (magyarul Kuangszi, bár az angol nyelv szerint használatos névmegjelöléseket jobban szeretem – igy a település- és területneveket a továbbiakban is igy jelölöm, némelyik helynév magyar átirata ugyanis egész egyszerűen röhejes) található Guilin és Yangshuo régóta az utazók kedvence: vidéki hangulat (persze nem Yangshuo főutcáján), gyönyörű táj folyókkal, karszthegyekkel és teraszos rizsföldekkel, barlangok, világhírű sziklamászás, hogy csak néhány vonzó aspektusát emlitsem. Egy ilyen adottságú hely persze nem lehet ismeretlen: Yangshuo már évek (évtizedek?) óta a Délkelet-Ázsia főbb látnivalóit összekötő, úgynevezett ’pancake trail’-en is rajta van, melynek pozitiv hatása, hogy talán egész Kínában itt a legegyszerűbb az utazás: igazán nem gond az angol nyelvvel boldogulni, szervezett kirándulások is vannak, gyakorlatilag minden olajozottan működik. Az érem másik oldalán persze az áll, hogy ide tulajdonképpen mindegy, hogy mikor érkezünk, érdemes komoly tömegekkel számolnunk. De ez ne tartson vissza senkit! Itt van 4 ok, hogy miért:

 • A Yangshuo körüli táj gyönyörű, s felfedezésére rengeteg lehetőségünk van

Úgy is fogalmazhatnék, hogy aki Yangshuo-ba jön, és csak Yangshuo-ban néz körbe, de a környéken máshová már nem megy el, az sokat veszít. Félreértés ne essék, a karszthegyek között megbúvó Yangshuo idilli látványt nyújt a közeli kilátópontok valamelyikéről, vagy akár valamelyik központi elhelyezkedésű tetőtéri bár teraszáról (ilyen pedig van bőven!), de ugyanez elmondható Yangshuo környékéről is. Yangshuo-ban járva tehát gyakorlatilag ’kötelező’ a kerékpárbérlés, kétség nem fér hozzá, hogy ez a környék felfedezésének legjobb módja: a távolságok miatt túl időigényes, ha mindenhová gyalog mennénk. Kerékpárt mindenhol lehet bérelni, 20-30 yuan-tól kezdve komolyabb összegekig (természeteseb komolyabb kerékpárokért) széles a skála.

dscf5756.JPG

A Yangshuo körüli táj gyönyörű

     Ugyanakkor a túrázás is egy olyan program, amit vétek lenne kihagyni Yangshuo-ban járva. Ha időnk szűkös, legalább egy, a városhoz közeli kilátópontra érdemes felkapaszkodni, viszont ha van egy extra napunk, akkor melegen ajánlom a Yangshuo-ból könnyen elérhető, Xingping település közeli sétát. Ez egy olyan programpont, ami külön bejegyzést érdemel (a távolság és a sok fotólehetőség miatt egyébként is érdemes egy teljes napot e sétára szánnunk), így e programról külön is beszámolok. Első körben legyen annyi elég, hogy az út (ami néhol erdei ösvénnyé szűkül) szinte végig a folyó mentén halad, néhol hegyoldalban, csodálatos panorámát biztosítva mind a folyóra, mind a közeli hegyekre. Ha valaki szeret csodálatos környezetben sétálni, akkor Xingping-ben a helye!

dscf5727.JPG

dscf5751.JPG

A 20 yuan-es bankjegyen is az itteni tájkép szerepel

     Itt érdemes megjegyezni a hajókirándulás lehetőségét is, ami komoly iparággá alakult az utóbbi években. A hagyományos bambusztutajokat másoló, manapság azonban már műanyag ’tutajokon’ kivitelezett hajókázás (többnyire a Yulong folyón) az egyik legnépszerűbb program az idelátogató utazók körében. Nagyjából fix árak vannak (persze alkudozni kell!), fix útvonalakkal, nagyon variálni tehát nem lehet, de ez nem is probléma, hiszen mindenhol ugyanúgy csodás hegyek vesznek körbe. Bár én magam még nem próbáltam, de tudom, hogy a Guilin – Yangshuo hajóút is megéri az (egyébként borsos) árát, így akinek ideje és pénztárcája engedi, ne hagyja ki.

dscf5589.JPG

A táj hajókázáshoz is idilli környezetet biztosít

 • Az éjszakai élet szuper 

Kínában nincs hagyománya az európai jellegű bároknak-kocsmáknak (bár az utóbbi években bővült a kinálat), s a klubok működése is eltér az otthon megszokottaktól (például sok helyen tánctér vagy nincs, vagy nagyon kicsi, a klubok például asztalokkal vannak tele, de egyéb különbségek is vannak), a nagy számú külföldi utazó miatt azonban Yangshuo-ban délkelet-ázsiai színvonalú az éjszakai élet. Yangshuo ’sztárjai’ a tetőtéri bárok, amikről csodás kilátás nyílik a környék hegyeire. Ezen túl vannak egész napos happy hour akciók, beer pong és egyéb ivós játékok, van itt tehát minden, amire csak egy fiatal utazó egy mozgalmas nap után vágyhat. És mindehhez persze társáságot sem nehéz találni.

dscf5465_1.JPG

dscf5475.JPG

 • Híres és színvonalas sziklamászás

Ez talán az utazók egy vékony szegmensét érinti csak, mégis meg kell, hogy jegyezzem, hogy Yangshuo híres sziklamászó-desztináció, egész Kína legnépszerűbbje, több okból kifolyólag. Egyrészt rengeteg mászó útvonal közül válogathat az akár kezdő, akár haladó érdeklődő; ráadásul ezen útvonalak megközelítése is egyszerű, másrészt a költségek sem magasak. Ha valakit részletekbe menően érdekel a téma, rengeteg vonatkozó információ érhető el az interneten, például Google-el keresve.

dscf5703.JPG

Yangshuo egy közeli kilátóból

 • Délkelet-Ázsiára jellemző, szervezett kirándulás-lehetőségek is vannak

Kínában a felvesznek a hostel kapujában, majd fuvaroznak egész nap különböző szuper helyekre, majd a kirándulás végén visszavisznek a szállásra típusú szervezett kirándulások nem túl széles körben elérhetők. Legalábbis nem angol nyelven. Vannak persze ilyen kirándulások szerte Kínában, ezek fő célpontjai viszont a kínai turisták csoportjai, nem pedig a külföldi utazók. Ezek többsége tehát csoportos utazás, ami már csak a nyelvismeret hiánya miatt sem feltétlenül vonzó a külföldiek számára.

Yangshuo-ban más a helyzet: az itteni hostelek fő vendégköre külföldről érkezik, így a hostelek által szervezett és lebonyolított kirándulások célcsoportja is mi, külföldiek vagyunk. Sok választási lehetőség van, a legnépszerűbb kirándulás talán a Longji (vagy Longsheng) teraszos rizsföldekre vezet, amit én még csak képeken láttam és gyönyörű. Bárhová is mennénk, Yangshuo-ból szervezve az utazás rendkívül egyszerű.

dscf5534.JPG

Végezetül azzal zárnám soraimat, hogy legyen az egy csendes kerékpártúra a vidéki földeken vagy hajnalig tartó buli Yangshuo főutcájának valamelyik klubjában, Yangshuo-ban mindenki megtalálhatja azt, amire vágyik. Yangshuo-t látni kell!

A továbbiakban még bemutatom azt a yangshuo-i programot, ami bennem a legmélyebb nyomot hagyta és egyébként is ’kötelezőnek’ mondható erre járva: a Xingping falu körüli séta, a folyó mentén, néhol komppal átszelve azt. A tájkép lélegzetellálító, úgyhogy tarts velem a továbbiakban is!

Voltál már Yangshuo-ban? Neked hogy tetszett?

6 Comments

 1. W.L. 2017.07.06. at 05:09

  Rohejes magyar atiraskent pl Zhejiang magyar nevere gondolsz? 😉
  Mas nevek, pl Peking viszont jobban hangzanak magyarul, es Szecsuán es Jünnan is hataresetek szamomra.
  Egyebkent mikor utoljara jartam Yangshuoban, sokkal tobb volt a kinai turista, mint a kulfoldi.

  Válasz
 2. vorosborisz 2017.07.06. at 11:06

  @W.L.: Igen, egy korábbi, szintén kínai bejegyzésben pont Zhejiang magyar átiratát hoztam fel példaként. A legtöbb településnév magyar megfelelőjével egyébként nem vagyok tisztában, és tényleg van, ami jól hangzik magyarul is (a már általad említett Peking és Szecsuán például okés, és szerintem még a Kuangszi sem annyira rossz), de amúgy már csak az miatt is jobban kedvelem a pinyin neveket, hogy azokra keresve egyszerűbb további infót találni, ha netán valakinek valamelyik hely megtetszik. Egyébként szerintem még most is több a kínai turista, mint a külföldi, Yangshuo ugye Kínán belül is híres, de azért külföldiek, főleg fiatal hátizsákosok is vannak bőven.

  Válasz
 3. cséva 2017.08.16. at 10:28

  Szeretnék ötleteket kérni, mert novemberben készülök Yangshuóba. Említesz egy leírást a Xingpingbe vezető gyalogútról, de nem találom. Tudnál-e esetleg írni arról, hogy milyen távolságok ezek. Hogy lehet-e mondjuk kerékpárral menni és hajóval jönni, stb? Köszönöm.

  Válasz
 4. vorosborisz 2017.08.17. at 23:22

  @cséva: Ránézek a jegyzeteimre, ugyanis pontos számokra és részletekre fejből nem emlékszem, és fals információt nem szeretnék megosztani, amint megvan, jelentkezem! Kínával egy picit el vagyok havazva, de tervben van egy Xingping bejegyzés is, sok képem van erről a sétáról, érdemes megcsinálni, ha arra jár az ember.

  Válasz
 5. cséva 2017.08.18. at 11:35

  Köszönöm. Várom.

  Válasz
 6. vorosborisz 2017.09.05. at 07:09

  @cséva: Kedves cséva! Engedd meg, hogy figyelmedbe ajánljam a legújabb bejegyzést a blogon, mely a Xingping körüli sétát járja körbe. Történt némi sajnálatos változás, mióta én ott jártam (konkrétan a sétaút egyik végét lezárták, ugyanis nem közlekednek már a kompok), de úgy gondolom, hogy még mindig érdemes ellátogatni Xingping-be is Yangshuo-ból!

  Válasz

Nyomj egy kommentet!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük