Ha Kínára az utazás szemszögéből gondolunk, akkor általában mindenki két dologra asszociál: a híres-nevezetes Nagy Falra, valamint az óriási embertömeget felvonultató, egyre modernebb metropoliszokra. Sokan azonban nem gondolnak bele az ország méreteibe és elfelejtik, hogy Kínának vannak olyan, külföldi utazók körében egyelőre ismeretlen területei, ahol nincsenek se hatalmas városok, se több milliós tömegek, vannak azonban olyan látnivalók, amikre nem is gondolnánk. Ha szánunk rá időt, akkor Kína sokkal többet tud nyújtani a városoknál, még a sokat látott utazó számára is.

dsc_0435.JPG

Menglian-ről szóló korábbi bejegyzésemben már szót ejtettem annak kulturális, illetve építészeti értékeiről, nevezetesen, hogy Menglian inkább illene Délkelet-Ázsiába, mint Kínába. Azonban, hogy nem csak antropológusoknak lehet érdekes Menglian, azt természeti látnivalói bizonyítják, melyek szintén távol állnak a Kínáról alkotott elképzeléseinktől. Délkelet-Ázsia közelsége a természetben is szemmel látható: a városokat felváltják kisebb települések; a tájképet dombok-hegyek dominálják, található itt vízesés, melyhez egy hangulatos erdőn keresztül vezet az út, mindezek tetejébe az időjárás is egész évben kellemes.

Úgy gondolom, hogy az előző posztban leírtakon túl, négy olyan faktor van, amire a még nem létező turizmust építeni lehetne:

1. Mengma falu közelében lévő vízesés

dsc_0406.JPG

menglian-kina-mengma-osveny.JPG

     A vízesés erdős területen található, és bár kitaposott ösvény van, mivel turista nincs, még ha csak egy rövid időre is, de megtapasztalhatjuk az elveszettség érzését. Ha egyszer felfutna errefelé a turizmus – amire kicsit esélyt látok, legalábbis a közeljövőben – ennél a vízesésnél a neves kínai turistaattrakciók példájára valószínűleg borsos árú belépőt vezetnének be. Jelenleg is szednek pénzt az ösvény kezdetén, de csak 5 jüant (200 forintot), ennyit megér az élmény.

dsc_0386.JPG

Gyönyörű erdőn keresztül juthatunk el a vízeséshez.

     Úgy gondolom, nagy potenciál rejlik falvakat és egyéb látványosságokat összekötő túraösvények kialakításában is. A Menglian-hez hasonló adottságokkal rendelkező helyeken, úgymint észak-Laosz, észak-Thaiföld, stb. szinte már iparág a túrázni vágyók kiszolgálása, erre szakosodott cégek, túravezetők várják az utazók érdeklődését. Menglian esetében erre még várni kell.

dsc_0329.JPG

Érdekesség, látnivaló van bőven, mindez szép környezetben.

2. A helyiek által a világ legnagyobbjának tartott „banyán” fája

     Hogy valóban ez-e a világ legnagyobbja, azt sem megerősíteni, sem megcáfolni nem tudom, de az biztos, hogy nem egy mindennapi látvány. Az is biztos, hogy a legnagyobb fa volt, amit én személy szerint valaha láttam.

dsc_0560.JPG

Nem volt olyan pont a közelben, ahonnan le lehetett volna fotózni a fa egészét.

dsc_0582.JPG

Ezen a képen vezetőnk látható, érzékeltetve a fa méreteit.

     A közelben lévő falu nevét nem sikerült kiderítenem, bár lehet, hogy túlzás az itt élő 2-3 családot falunak nevezni. A házak mellől a kilátás mindenesetre szuper volt a környékre, a reggeli órákban nagyon hangulatos volt a ködös hegyvidék, ez miatt is érdemes a fához ellátogatni, ha már erre járunk.

dsc_0591.JPG

3. Kávéültetvények

Menglian-re jellemző érdekesség, hogy bár Yunnan tartomány Pu’er prefektúrájának része, ami a területről elnevezett teáról híres, Menglian-ben a teaültetvények helyett többnyire kávéültetvények találhatók. Ez azért is érdekes, mert Kínában csak az utóbbi években alakult ki a kávéfogyasztás kultúrája, közismert, hogy Kínában a teáknak van nagy divatja, s még nagyobb múltja. Ennek megfelelően az itteni termesztés 70%-a külföldön kerül értékesítésre, bár a termelők szerint ez az arány csökken. Ebben fontos tényező a Starbucks kínai hálózata, mely a helyi termelők szerint mára csakis Yunnan tartományból szerzi be az alapanyagot.

Ami a kávé minőségét illeti, véleményem szerint elmarad a minőségi kávéktól. Én személy szerint a vietnámi kávé szerelmese vagyok, és meggyőződésem, hogy egy vietnámi szupermarket polcáról találomra levett kávé finomabb, mint bármi, ami otthon kapható. Ez nekem igen magasra emelte a lécet, és megmondom őszintén, a menglian-i kávé nem is ízlett annyira. De egy kávékóstolással egybekötött ültetvény-és üzemlátogatás élménynek sem utolsó.

coffee-menglian-yunnan.JPG

Nyers kávébab. 

dsc_0254.JPG

Száradó, még feldolgozatlan kávészemek.

dsc_0251.JPG

Rizsteraszok, a háttérben kávéültetvényekkel.

dsc_0260.JPG

Száradó kávé az üzem előtt.

     Érdekesség, hogy az itteni éghajlat, egész Kínában egyedülálló módon kedvez az avokádó-termesztésnek is, bár annak központja kevésbé látványos, turisztikai szempontból mondhatni jelentéktelen.

4. Különleges ételek

A kínai konyha nem, hogy külön bejegyzést, de egy külön blogot is megérdemelne, annyira változatos az egyes régiók konyhája. Aki szeret új dolgokat kipróbálni és nem mellesleg szeret jókat enni, annak már csak az ételek miatt is megérheti egy kínai utazás.

Menglian ebből a szempontból is különleges: az itteni ételek markánsan különböznek mindentől, amit a kínai városokban találhatunk. Az itteni konyhán is erőteljesen érződik a délkelet-ázsiai, főleg a thai konyha hatása, de egyik általam fogyasztott ételről sem tudnám határozottan kijelenteni, hogy thai; mindenen érződik, hogy azért mégiscsak Kínában járunk. Beszéljenek a képek helyettem:

montazs.jpg

montazs2.jpg

montazs3.jpg

Érdemesnek tartom megjegyezni, hogy ha netán valakinek nem esnének ínyére az itteni ételek, annak sem kell kétségbe esnie, Kína többi részéhez hasonlóan Menglian-ben is találhatunk szecsuáni, hunani vagy éppen északkelet-kínai éttermet is, csak hogy a legnépszerűbb kínai konyhákat említsem. Kínában garantáltan senki nem marad éhen. Sőt, talán azt is érdemes megjegyezni, hogy Menglian elszigeteltsége ellenére, Kína többi részéhez hasonlóan itt is megtalálható minden, ami egy random módon kiválasztott kínai városban megtalálható: hotelek, karaoke bárok, taxik, tehát az alap infrastruktúra természetesen innen sem hiányzik. És mindez a kínai nagyvárosokhoz képest olcsóbban. Nyelvi nehézségek adódhatnak, lévén, errefelé nem hogy angolul, de még standard kínaiul sem mindenki beszél, de hát ez nem lehet akadály egy igazi utazónak.

Nem gondolom, hogy valaha is akkora tényező lesz Menglian a turisztikai piacon, mint mondjuk Lijiang, vagy akár a szomszédos Xishuangbanna, de abban biztos vagyok, hogy Menglian, akár még a nagynevű attrakciók mellett sem okoz csalódást. Mindehhez az kell, hogy ne féljünk a kalandtól, a nehézségek ne szegjék kedvünk, s akkor olyat tapasztalhatunk, amit rajtunk kívül kevesen.

Remélem tetszett a bejegyzés, tarts velem a továbbiakban is!

Nyomj egy kommentet!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük