Az előző bejegyzésben már említettem, hogy maldív-szigeteki utam során egy szálloda-szigetre, azaz resort-ba is eljutottam. Természetesen megszállni ott nem szálltam meg, hiszen akár a legolcsóbb sziget is bőven meghaladta volna költségvetésem. Érdekességképpen megjegyzem, hogy az általam meglátogatott szigeten 500 amerikai dollárt kérnek egy éjszakára a legolcsóbb szobatípusért, s a vízen álló bungalók ára ennek a duplájához közelít. Ezt a pénzt akkor is sajnálnám egy éjszakáért kiadni, ha megtehetném. Én, barátnőmmel ugyanezért az összegért 8 teljes napot tudtam az országban tölteni (ketten együtt költöttünk 1000 dollárt), úgy, hogy nem nélkülöztünk: többször ettünk étteremben, szervezett programokon vettünk részt, többek között búvárkodtam is; sőt, az 500 dollár/8 napos költségvetés a resort-ban töltött majdnem egész napunkat is magában foglalta. Ez az a program, amit már a tervezés fázisában eldöntöttem, hogy mindenképpen be fogok rá fizetni, kerül, amibe kerül (hangsúlyozom, szobafoglalás nélkül), s igen nagy várakozással vágtam neki. Hogy megérte-e? Vegyesek az érzelmeim.

A vízen álló bungalók ára elég borsos, de nagyszerű látványt nyújtanak. 

Kezdjük az elején. Utam tervezési fázisában, mivel nem igen találtam releváns információt a hátizsákos utazásról, és úgy egyáltalán az olcsón elérhető szigetekre vonatkozóan, nem voltam biztos benne, hogy a lakott szigetek által nyújtott élmény felnő majd az elvárásaimhoz. Ekkor még úgy gondoltam, hogy ha a lakott szigeteken nem is, egy resort-ban biztosan megtapasztalhatom A Maldív-érzést, amiről mindenki álmodik. Manapság már úgy hiszem, hogy egy jól megválasztott lakott szigeten is érezhetjük olyan jól magunkat, mint egy resort-ban. Ezt lentebb részletezem.

Hogyan válasszunk resort-ot?

Ha hátizsákos utazásod során te is szeretnél egy napot valamelyik resort-ban tölteni (ott éjszakázás nélkül, de élvezve a szálloda nyújtotta szolgáltatásokat), akkor az első dolgod, hogy felvedd a kapcsolatot a kinézett vendégházzal, ahol megszállni kívánsz, és megérdeklődd, hogy vannak-e látogatható resort-ok a közelben.

Nem árt ugyanis tudni, hogy nem mindegyik látogatható, de többségük igen. Azt is fontos észben tartani, hogy a látogatható resort-ok létszám kvótákat határoznak meg, hogy mennyi látogatót fogadnak egy nap: így érdemes minél hamarabb (értsd: két, maximum 3 nappal előtte, korábban ugyanis nem lehet) eldönteni, hogy melyikbe mennél, hogy ne teljen be a kvóta.

     Centara Ras Fushi, az általam meglátogatott resort strandja. 

     Viszonylag sok látogatható szálloda-sziget van a főváros, illetve a közelében lévő lakott szigetek környékén, így például Maafushi-hoz vagy Hulhumaléhoz közel. A másik lakott sziget, amelyen megszálltam, Thoddoo viszonylag távol van a resort-októl, így innen intézni ezt a kirándulást jóval drágább, mint a fent említett két szigetről. Szóval azt ajánlom, hogy ezt a programot a főváros közeléből intézd. Onnan ugyanis a következő resort-ok elérhetők, amik fogadnak is látogatókat:

Hulhumaléról vagy Maléról szervezve:

Embudu Village, Club Med Kani, Paradise Island, Centara Ras Fushi, Angsana Island Resort, Bandos Island Resort, Chaaya Island Resort, Banyan Tree, Taj Exotica Resort és Kurumba Island Resort.

Maafushi-ról szervezve:

Cocoa Island Resort & Spa, Biyaadhoo Island Resort & Spa, Holiday Inn Resort Kandooma, Anantara resort & spa, Fihalhohi island resort & spa, Fun Island resort & spa, Olhuveli beach & spa és Rihiveli Beach Resort.

Szinte mindegyik resort-ban láthatunk ezekhez hasonló vízi bungalót. 

     Itt jegyezném meg, hogy a fentiekben csak azokat listáztam, amelyekről én személy szerint, az országban tartózkodásom alatt visszaigazolást kaptam, hogy látogathatók, de az is lehet, hogy több is van. Amint láthatod, igen nagy a választék. Az ár kb. 70 dollártól akár 250 dollárig is terjedhet, egy főre értve. Bár biztos vagyok benne, hogy az összes resort szuper élményt nyújt, azért vannak különbségek, amelyek befolyásolják a resort-látogatás árát is. Három ilyen faktor van:

  1. A lakott szigettől való távolság. Ha egy sziget távolabb van, értelemszerűen drágább a transzfer. Érdemes megjegyezni, hogy van olyan resort, ahol az ár nem tartalmazza a transzfert, csak a „belépőt” és az adott szolgáltatásokat, külön kell fizetni a motorcsónakért, de ez nem jellemző. A legtöbb esetben az ár mindent tartalmaz.
  2. A resort „színvonala”. Az Embudu Village például 3 csillagos besorolású, képeken kicsit olyan hatású, mint egy „felturbózott” piknik sziget, és ez „csak” 70 dolláromba került volna. A másik véglet például a Taj Exotica Resort, amiért több, mint 200 dollárt kellett volna fizetni.
  3. A sziget által nyújtott, a „belépőjegyben” foglalt szolgáltatás, már ha van. Ez egy fontos tényező, ugyanis míg némely resort akár „all inclusive” ellátást biztosít a látogatók számára is, addig némely sziget „belépője” nem tartalmaz semmilyen ingyenes szolgáltatást.

Szóval érdemes utánajárni, hogy mely resort-ban mit kapsz a pénzedért. Ebédet (vagy vacsorát, mert lehet menni reggeltől késő délutánig, vagy kora délutántól késő estig) minden sziget tartalmaz, de néhol akár az alkoholfogyasztás is lehet ingyen (all inclusive). Én hosszú mérlegelés után a Centara Ras Fushi nevű resort-ot választottam, mert úgy gondolom, hogy nagyszerű ajánlatot kaptam rá. 120 dollárt fizettem egy főre, ami természetesen nagyon távol áll a hátizsákos költségvetéstől, de ezért a pénzért egy 5 csillagos szálloda all inclusive szolgáltatását élvezhettem, s az ár magában foglalta a transzfert is. Az all inclusive ez esetben egy őrületes vacsorát jelentett, amin meg sem tudtam számolni, annyi fogás volt; illetve egész napos alkohol- és egyéb italfogyasztást a resort medencéjének bárjában.

 Itt épp egy koktéllal a szálloda medencéjében. Erre lakott szigeten nincs lehetőség. 

Megérte?

Mindenekelőtt örülök, hogy mentem. Megbántani nem szeretnék senkit, elfogadom, hogy valakinek nagyobb élmény a resort (miért ne lenne?), szerencsére különbözőek vagyunk, de számomra a lakott szigetekkel való összehasonlításban, a több száz, akár ezer dolláros ár nem  jelent sokkal nagyobb értéket. Ha a partot hasonlítom például össze, egy jól megválasztott helyi sziget (nekem ez például Thoddoo) is lehet olyan szép, mint egy resort. Itt hangsúlyoznám a választás fontosságát, mert tény, hogy nem mindegyik lakott sziget hozza ezt a színvonalat, sőt. A lakott szigetek természetesen rendezetlenebb képet nyújtanak, ott ugyanis nem minden a külföldi turista kiszolgálásáról szól, cserébe a környezet nem mesterséges: az emberek igazi életébe látunk bele és mindezt nem egy koktélospoháron keresztül. Azt is kiemelném, hogy a lakott szigeteken is nagy figyelmet szentelnek a külföldi turisták igényeinek: a külföldieknek fenntartott partszakaszok (ahol lehet bikiniben/rövidnadrágban strandolni) kivétel nélkül makulátlanul tiszták.

Egy kis emlékeztető, hogy a lakott szigetek strandja is lehet szép! (A képen Thoddoo strandja látható.)

Ilyen viszont nincs a lakott szigeteken.

     Abszurd módon, én a resort-ot zsúfoltabbnak éreztem, mint mondjuk Thoddoo-t (pedig a resort-ba általában pihenni megy az ember), valószínűleg azért, mert a távolabb eső lakott szigetekre kevesebb utazó veszi a fáradságot, mint egy resort-ba. Az általam meglátogatott Centara Ras Fushi egy nagyon kicsi sziget, ezért nagyon zsúfoltnak hat. (És nem a látogatók miatt zsúfolt, mi összesen 5-en voltunk.) Nehéz volt a szigetet magunkénak érezni, mindenhol jött-ment valaki, míg Thoddoo-n, főleg reggelente teljesen üres volt a strand.

A szolgáltatások tekintetében természetesen óriási a különbség a lakott sziget és a resort között. A szolgáltatás, amit a resort-ban kap az ember egy óriási plusz, így akinek erre van igénye, ne menjen máshová, csak szálloda-szigetre. Ha éppen úgy van kedved, reggeltől estig ehetsz-ihatsz, gyakorlatilag korlátok nélkül. Továbbá különbség, hogy például alkohol, muszlim ország révén, egyetlen lakott szigeten sem kapható (bár ezt Maafushi-n már ügyesen kijátszották: a kikötő közelében horgonyoz egy jacht, ami bárként működik, igaz, olyan áron, mint egy resort). Ami az étkezést illeti, a lakott szigeteken is lehet jókat enni, de persze nem olyan választékban és minőségben, mint egy resort-ban. A lényeg, hogy ha nem az ételek-italok minősége és mennyisége a fő szempont, ami meghatározza a hangulatod egy utazás alkalmával, akkor a lakott szigeteket is ugyanúgy lehet élvezni, mint egy szálloda-szigetet.

Összességében ajánlom a resort-látogatást annak, aki megengedheti magának. Viszont tény, hogy egy lakott szigeten ennek az árán akár 3-4 másik programra is be lehet fizetni, amik szintén nagy élményt nyújtanak, így a resort akár ki is hagyható. Engem azonban az utam előtt, senki és semmi nem tudott volna lebeszélni róla és utólag örülök, hogy mentem. Kíváncsi voltam, hogy milyen egy resort hangulata. Most már tudom: nekem túl művi, a szolgáltatások színvonala viszont kimagasló. Így végszóként úgy fogalmaznék, hogy a resort érzést csak resortban lehet megtapasztalni, de a maldív-érzést átélhetjük akár lakott szigeten is!

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a blogot, a továbbiakban azt is bemutatom, hogy milyen egyéb nagyszerű és olcsó programok, kirándulási lehetőségek vannak még a lakott szigeteken!

Nyomj egy kommentet!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük