Szerencsét hozó angolnák, mázsás tonhalak, hangulatos falvak, s történelmi hangulat jellemzi a közép-Maluku központjának számító Ambon szigetét, mégis, rengeteg érdekessége ellenére kevesen veszik a fáradságot, hogy e nagyszerű szigetet felfedezzék. Íme néhány érdekes látnivaló Ambon szigetéről, mely sokkal több, mint egy megkerülhetetlen megálló a Banda-vagy Kei-szigetekre menet!

pantailiang_liang_beach_ambon.JPG

Egy korábbi bejegyzésben már bemutattam Saparua és Molana szigetét, mint olyan malukui szigeteket, melyek felett könnyen átsiklik az utazók figyelme. Tulajdonképpen Maluku egészének viszonylatában elmondható, hogy kevés utazó veszi a fáradságot, hogy felkeresse Indonézia e távoli szegletét. A csekély számú ideutazó többsége ráadásul a régió legfelkapottabb helyeire igyekszik (nevezetesen a Banda– és Kei-szigetekre), lehetőleg minél gyorsabban, hiszen az utazás Indonézia keleti végeibe gyakorlatilag mindenhonnan időigényes. Éppen ezért, már csak ez miatt is megérheti néhány napot beiktatni a régió központjának, s egyben a régió közlekedési csomópontjának számító Ambon szigetén (vagy annak közelében, például Saparua-n), hogy megszakítsuk a monoton és fárasztó utazást.

Egyébként is hiszem, hogy az utazók hiánya csupán a releváns információk hiányának köszönhető. Ha Maluku egy találomra kiválasztott szigetére jönne mondjuk egy amerikai producer filmet forgatni, akkor előbb-utóbb biztosan mindent elárasztanának az utazók és turisták, annyira szép és érintetlen a természet. A maroknyi utazó nagy örömére szerencsére ez egyelőre nincs így. Olyannyira nincs, hogy Malukuban (és ezen túl Indonézia 90%-ban) járva még átélhető a felfedezések hangulata és öröme, hiszen a legtöbb hely relációjában előzetesen nem tudjuk, hogy pontosan mire is számíthatunk. Sőt, az elérhető információk között is akad olyan, amely nem tükrözi híven a jelenlegi állapotokat, mint például az a tény, hogy Ambon városa a legtöbb ország hivatalos szerveinek állaspontja szerint veszélyes. A néhány évig tartó, kvázi civil háború idején valóban az volt, annak viszont már 15 éve. Éppen ezért Ambon (illetve Nusalaut szigete, ahol életem legtöbb – ártalmatlan – cápáját láttam) ért leginkább pozitív meglepetésként egész malukui utam során. A város „híre” miatt semmi különös pozitívumra nem számítottam Ambon városával kapcsolatosan, azonban Ambon kifejezetten hangulatos (indonéz mércével pláne!), kávézókkal és éttermekkel teli város; a helyi ételek is igazán egyediek és ízletesek, az emberek pedig kedvesek és segítőkészek. Néhány valóban lepusztult épületet leszámítva (de ne felejtsük el, Indonéziában vagyunk!) semmi jel nem utal arra, hogy itt a közelmúltban háború dúlt.

ambon_maluku.JPG

Ráadásként nem csak a város, de az egész sziget (amit szintén Ambonnak hívnak – a város neve Kota Ambon, a szigeté pedig Pulau Ambon) rengeteg pozitív meglepetést tartogat mindazok számára, akik hajlandóak néhány napot rászánni. Kiemelném, hogy Ambon még indonéz mércével is híres búvárdesztináció, ami a világ legnagyobb szigetországában igen nagy szó. Korallok és hatalmas halrajok helyett Ambon a muck diving-ról híres, amely hobbi-búvárok számára, mint amilyen én is vagyok, nem igazán ideális; hiszen ennek lényege, hogy a többnyire homokos tengerfenéken (vagy akár mesterséges építményeken – például kikötők tartóoszlopain) élő, apró termetű élőlények (úgy, mint tengeri csigák, apró rákok, csikóhalak, stb.) kerülnek a figyelem és a kamerák középpontjába.

A muck diving-ról a Halmahera szigetén található Galela kapcsán már írtam, ott volt szerencsém kipróbálni, és a búvárkodás iránt érdeklődőknek szintén meleg szívvel ajánlom! Aki komolyabb szinten űzi a búvárkodást, annak mind Ambon, mind Galela remek úti cél!

A búvárkodáson túl is van azonban Ambon szigetén látnivaló, íme néhány remek hely:

Liang: apró település, igazán pazar stranddal  

img_0767_1.JPG

img_0764_1.JPG

Megmagyarázhatatlan vonzalmat érzek a tengerpartok iránt, ha valahol egy remek strand van a közelemben, oda mindenképp ellátogatok, kis túlzással kerül, amibe kerül. Mivel Ambon a legtöbb utazó számára csupán megkerülhetetlen megálló szuper strandok felé, Ambon szigetén nem a strandok miatt érdemes körbenézni, (e tekintetben alighanem világviszonylatban verhetetlen a déli-malukui Kei-szigetek), mégis akad egy igazán szemet gyönyörködtető partszakasz a környéken, amely az öt legszebb, eldugott partokat felvonultató listámra is felkerült.

Érdekesség, hogy a korábbi években Liang fő strandja (Pantai Liang) alighanem a környék egyik legszebb partszakaszának számított (ami nagy szó olyan szigetek mellett, mint Saparua vagy Molana), azonban az erózió megállításának érdekében egy sziklákból és betonból álló alacsony falat húztak fel a strand mentén, amely nagyot ront a látványon. Olyannyira, hogy én nem is tudtam szép fényképet készíteni e partszakaszról, így elmondhatom, hogy Liang strandjának szépsége sajnos a múlté. Viszont jó hír, hogy Liang kikötőjének közvetlen közelében a part igazán gyönyörű, ez a szakasz az, ami az én listámra is felkerült. Hab a tortán, hogy e strandon található a környék egyetlen szálláshelye, melynek talán „hivatalos” neve nincs is, hiszen az ott élő család egyik épülete,  nagyon egyszerű, kis méretű szobákkal, de 150 ezer rúpiáért (3.000 forint) úgy gondolom, hogy senki sem panaszkodhat.

img_0768.JPG

Liang-ba már csak azért is érdemes egyébként ellátogatni, mert a közelben található Tulehu település kikötője (emlékeim szerint mintegy fél óra közúton), ami a csodálatos Lease-szigetek (Saparua, Nusalaut, Haruku, Seram, stb.) „kapuja”, így ha e szigetekre is átutaznánk, amit én nagyon ajánlok, akkor érdemes Ambon városa helyett Liang-ban megszállni.

Waai és Tulehu: Szerencsét hozó angolnák és hőforrás

waai_angolna_sacred_eels_maluku_ambon.jpg

waai_ambon.jpg

     Életem egyik legfurcsább élménye volt a Liang közelében, Waai településen található, helyi legendák szerint szerencsét hozó angolnák felkeresése. A hatalmas, sikamlós angolnák a térdig érő vízben igazán félelmetes látványt nyújtanak, főleg mikor hatalmas fejük előbukkan a kövek alól. Szerencsére teljesen ártalmatlanok, olyannyira, hogy a helyi család etetéssel egybekötött belépőjegyet szed az angolnák látogatásához, mely során az angolnák megtapinthatók, s akár meg is emelhetők néhány fénykép erejéig. A „show” ára 50 ezer rúpia (1.000 forint).

Waai falutól nincs messze Tulehu település, melyről már megemlítettem, hogy a Lease-szigetekre járó hajók fő kikitője. Ha már erre járunk, érdemes lehet a település melletti, dzsungelben található hőforrást felkeresni, amely bár hangulatosan hangzik (az ideút az erdőben valóban az), de a hőforrás köré félig-meddig egy jellegtelen betonépületet húztak fel, amely azért ront a hangulaton. Mégis, a késő délutáni/esit órákban nagyon jóleső érzés a hőforrásban megmártózni. A belépőjegy árára nem emlékszem, de az biztos, hogy bagatell összegről van szó, talán 5-10 ezer rúpia (100-200 forint).

Soya Atas: Ambon talán legfestőibb faluja, remek panorámával a városra

soya_atas_falu_ambon.JPG

     Egy sor „hegyvidéki” falu található a dimbes-dombos Ambon szigetén, melyek közül talán a legimpozánsabb és leghangulatosabb a legmagasabb ponton fekvő Soya Atas. A falu ékköve egy régi templom, s a faluból egy szép erdei ösvényen fel lehet sétálni egy kilátópontig, ahonnan nagyszerű panoráma nyílik a városra. A séta mintegy fél óra, az erdő amelyen a sétaút halad dzsungel hangulatát idézi. Ha bérelt járművel fedezzük fel Ambon szigetét (ami praktikus, hiszen tömegközlekedéssel körbemenni igen időigényes), akkor érdemes ide ellátogatni! Már csak azért is, mert a szintemelkedés miatt a legtöbb járű erre nem jár, bérelt járművel viszont igazán egyszerű a falu felkeresése.

soya_atas_village_ambon.JPG

soya_atas_ambon_leihitu.JPG

Hila: hangulatos erőd, muszlim mecset és keresztény templom ősrégi időkből 

hila_fort_hilafort_maluku_ambon.JPG

hila_ambon_church_templom.JPG

     Az Ambon szigetének északi részén található Hila faluban is érdemes megállni és körbenézni, hiszen itt találhatók a sziget legérdekesebb épületei. A település jól példázza egész Ambon vallási megosztottságát, egy impozáns mecset és egy régi templom is átvészelte a kilencvenes évek végének vallási konfliktusát. Mindemellett a templomtól körülbelül egy percnyi sétára egy szépen felújított gyarmati erőd is található a tengerpart mentén, melyről csodás kilátás nyílik a tengerre, érdemes tehát a felsőbb emeleteire felmászni, ha erre járunk.

dsc_0467.JPG

Tiga-szigetek: Pazar víz alatti élővilág

tiga_islands_ambon_asilulu_maluku_centralmaluku.JPG

maluku_ambon_tiga_sznorkeling.JPG

tiga_ambon_sznorkeling_maluku.JPG

     Ha valaki körbeautózik Ambon szigetén (érdemes!), akkor érdemes lehet egy megállót beiktatni a sziget észak-nyugati csücskénél, ahonnan egy rövid hajóútra találhatók a három szigetből álló Tiga-szigetek; melyek – bár Malukuban annyira nem is meglepő módon – hihetetlen víz alatti élvővilágot tudnak felvonultatni. Újdonsült ismerősöm, a helyi halász, aki csónakjával átvitt engem a Tiga-szigetek legközelebbikjére sznorkelezni, büszkén mutogatta telefonján a napokban a szigetek között fogott több, mint másfél mázsás tonhalát. Tehát ha valakinek ideje engedi vagy csak éppen szerencséje van, akkor akár méretes élőlényeket is lehet itt látni, de akár egy rövid, fél órás sznorkel alatt is hatalmas, bár főleg aprótestű egyedekből álló halrajokkal találkozhatunk.  A hajóbérlésért 200 ezer rúpiát (4.000 forintot) fizettem a közeli Asilulu faluban.

Az autóbérlés az egész „körre”, melybe elvileg minden itt felsorolt látnivaló beleférhet: kb. 400 ezer rúpia (8.000 forint)/bemo (indonéz kisbusz); kb. 600 ezer (12.000 forint)/taxi.

Megjegyezném, hogy a fent kiemelt látnivalókon és érdekes helyeken túl egy sor számos érdekesség is található Ambon szigetén. Ide sorolnám például a második világháborúban elhunyt katonáknak emléket állító, nagyon igényesen gondban tarott háborús temetőt, amely látogatásomkor éppen zárva tartott, így fényképet sem tudok róla csatolni. Szintén ide sorolnám Ambon szigetének „múzeumegyüttesét”, mely két fő épületből áll: az egyik Maluku történelmét és kultúráját hivatott bemutatni, a másik pedig Maluku víz alatti élővilágát, amelyet már csak a teljes és hatalmas bálnacsontvázak miatt is érdemes lehet megtekinteni! Múzeumban a legtöbb helyen nem illik, másrészt nem is szeretek fotózni, így fényképet a tárlatról nem, csak az épületről tudok csatolni.

siwalima_museum_muzeum_ambon.JPG

Térkép Ambon szigetéről, a bejegyzésben szereplő látnivalókkal megjelölve:

ambon_terkep_maluku.jpg

Végezetül pedig megjegyezném, hogy összesen mintegy három-négy napot tudtam Ambon szigetén tölteni, s abszolút nem bánom, hogy nem „rohantam” egyből tovább valamelyik népszerűbb szigetre. Nekem nagyon tetszett Ambon szigete, s utam végeztével volt is egy olyan érzésem, hogy a kevésbé ismert helyek szolgáltak a legnagyobb élménnyel malukui utam során. Feltehetően azért, mert a felkapott helyekre én is nagy elvárásokkal érkeztem, s azt kaptam, amit vártam, se nem többet, se nem kevesebbet; viszont például Ambon (s akárcsak Saparua vagy Nusalaut) szigetével kapcsolatban nem voltak előzetesen komoly elvárásaim, sőt, nem is nagyon voltam tisztában azzal, hogy mire számítsak. Ezért nagyon váratlanul ért a szigetek szépsége és hangulata. Ma már kifejezetten úgy tervezem útjaimat, hogy több időt tudjak egy-egy helyen eltölteni, éppen azért, hogy az ismeretlen csodákra is legyen időm. Azokból ugyanis van mindenhol, csak legyünk türelmesek!

3 Comments

 1. W.L. 2017.11.08. at 20:16

  A haborus temeto szerintem sosincs zarva, de nem eiolrol, hanem oldalrol kell bemenni. Legkozelebb ugy probald meg! A Tiahahu szobor is meger egy latogatast a kilatas miatt.
  Soya Atas szerintem talan a leghangulatosabb, legszebb falu egesz Malukuban.

  Válasz
 2. Pispunta69 2017.11.10. at 16:08

  Borisz! Hihetetlen milyen kedvet tudsz csinálni ezekhez a helyekhez!
  Legszívesebben gopro kamera lennék a fejeden!!
  Kérdésem: vèleményed szerint Dubai átszállásnál nem lehet kilátogatni a városba?
  Dubai by night??!!??

  Dóri

  Válasz
 3. vorosborisz 2017.11.10. at 16:23

  @Pispunta69: Mivel magyar útlevéllel nem kell vízum, be lehet menni a városba, a kérdés, hogy érdemes-e. Ugyanis most látom, hogy a másik posztnál írtad, hogy kb. 6 óra lenne az átszállásra, ami szerintem túl kevés. Mármint városnézésre. 2 órával indulás előtt érdemes már a repülőtéren lenni, hogy ne legyen probléma, s ugye az országba való belépéshez is sorba kell állni, meg valószínűleg a taxihoz is… Arról még nem is beszéltük, hogy akár késhet is valamennyit a gép, és akkor még kevesebb idő jutna a városra. Kérdés persze, hogy mikor száll le a gép Dubai-ban, ha nem csúcsforgalomban, akkor nem kell annyit sorban állni az országba való be- és kilépéskor, de ez kb. kiszámíthatatlan.

  Válasz

Nyomj egy kommentet!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük