Fél éves utam indiai része immáron véget ért, sőt, igazság szerint már Nepálon is túl vagyok – eléggé el vagyok havazva a bloggal, tudom, de nagyobbnál nagyobb élményekben volt részem az utóbbi időben (is), úgyhogy igyekeztem nem a laptop előtt ülni. Kambodzsában viszont lelassítottam a tempót – na nem mintha ne lenne mit csinálni ebben az indokínai országban, de így, több, mint négy hónap után, az út vége felé közeledve kellett egy kis pihenés. Na de térjünk vissza Indiára! Az ország látnivalói közül számomra kiemelkednek a mindenfelé megtalálható, grandiózus, több száz éves erődök, melyekből az alábbiakban bemutatok hat egészen lenyűgözőt!

dsc_0159.JPG

Mielőtt a lényegre térnék, szeretném megjegyezni, hogy India a negatív sztereotípiák ellenére is egészen lenyűgöző tud lenni – és nem csak a címben is említett történelmi látnivalók miatt. Az ország trópusi szigeteiről és gyönyörű tengerpartjairól már írtam, de az emberek külföldiekhez való hozzáállását is sokkal barátságosabbnak találtam, mint amire utam előtt számítottam.

Kosz, szegénység, koldusok mindenhol – Indiával kapcsolatban elég sok negatívummal lehet találkozni a médiában és a különböző utazási fórumokon, és bár ezek valóban jelen vannak, az igazság azért sokkal árnyaltabb. Tényleg sok a koldus, de az emberek többsége nagyon kedves és segítőkész, a szemét is sokkal kevésbé zavaró, mint amire én korábban számítottam – legalábbis nyolc év Kína utána kevésbé volt bántó a szemét mennyisége. Sok mindenben kell Indiának fejlődnie, ez tény, viszont nyitott szemmel és szívvel járva India legalább annyi pozitív élménnyel tud szolgálni, mint negatívval. Személy szerint én azt tanácsolnám, hogy aki teheti, de eddig netán tartott a körülményektől, az menjen!

És akkor a látnivalók! Pontosabban hat grandiózus, történelmi erődítmény főleg, de nem kizárólag az indiai Rádzsasztánból, amelyeket érdemes egy indiai út során felkeresni!

1, Mehrangarh erőd (Dzsódhpur, Rádzsasztán)

dsc_0964_2.JPG

Miért lenyűgöző? Nagyszerű a kilátás a gyönyörű városra, múzeuma érdekes, ráadásul a belépőjegyhez ingyenes „idegenvezető”- audiószett jár. Továbbá plusz, hogy az erőd melletti dombról csodálatos naplementékben lehet részünk. 

A listát a kedvencemmel kezdeném: a Dzsódhpur óvárosa fölött magasodó Mehrangarh erődnél lenyűgözőbb építményt (nem hogy erődöt!) még nem sokat láttam. Az erődön belül található királyi lakrész (amely manapság a múzeum része) ugyan nem túl nagy, de a vaskos és magas falak miatt az egész épület hihetetlenül masszív látszatot kelt. Nehéz szavakkal leírni az épület grandiózus voltát, úgyhogy inkább nézd meg a fényképeken:
dsc_1087.JPG

Érdekesség, hogy az egyik, nem is olyan régi Batman filmhez (The Dark Knight Rises) is forgattak itt néhány jelenetet.

Megjegyzés: a rengeteg kékre mázolt épülete miatt „Kék Város”-ként is emlegetett Dzsódhpur számomra India egyik fénypontja volt és ezzel még a Mehrangarh erőd nélkül is is így lennék, úgyhogy ide mindenképpen gyere el, ha Indiában jársz, nem fogod megbánni!

dsc_1044.JPG

Belépődíj: 600 indiai rúpia (2400 forint)

Az erőd koordinátái.

Daulatabad erőd (Aurangabad, Maharashtra)

dsc_1245.JPG

Miért lenyűgöző? Elhelyezkedése egészen különleges, ugyanis egy nagy kiterjedésű síkság közepén található domb tetején áll, úgyhogy tiszta idő esetén egészen messzire lehet látni. Továbbá a közeli Ajanta és Ellora barlangok népszerűsége miatt itt általában nagyon kevés a látogató – ottjártamkor csupán egy kb. 20 fős helyi iskoláscsoporttal osztozkodtam az egész erődön! 

     Daulatabad egy érdekes meglepetés volt Aurangabad városából kirándulva. Őszinte leszek, korábban nem is hallottam erről az erődről, a többséghez hasonlóan Aurangabadba én is a világörökségként nyilván tartott Ajanta és Ellora barlangok miatt jöttem. Nagyon megörültem viszont, mikor megtudtam, hogy az Aurangabadban működő turistairoda Ellora barlangokhoz közlekedő buszjárata a Daulatabad erődnél is megáll egy-két órára. Közvetlen helyi buszjárat hiányában egyébként is ez a busz a legpraktikusabb, egyben legolcsóbb módja az Ellora barlangok felkeresésének. (Ha oda készülsz és többet szeretnél tudni erről a buszról, írj kommentet!)

dsc_1300.JPG

A listán szereplő többi erődtől eltérően a Daulatabad erődön belül múzeum nem működik, itt elsősorban a kilátás miatt érdemes a hosszú lépcsősorokat megtenni. Nagyon megéri!

dsc_1262.JPG

Belépődíj: 300 rúpia (1200 forint)

Az erőd koordinátái.

Dzsaiszalmer erőd (Dzsaiszalmer, Rádzsasztán)

dsc_1430.JPG

Miért lenyűgöző? A Dzsaiszalmer város központjában található erőd egy kvázi „élő múzeum”, ugyanis az erőd falain belül a mai napig élnek helyi családok, az építmény nem lett teljesen múzeummá alakítva, így az ingyenes látogatható. Dzsaiszalmer a Thár sivatagban található, az épületek többsége – beleértve a város fölött magasodó erődöt is – a homok színét idézi, egyedi hangulatot kölcsönözve a városképnek.

dsc_01820.JPG

Dzsaiszalmerbe a sivatag miatt jön a többség – népszerűek a városból szervezett, akár több napos, teveháton megejtett „szafarik” (ez ide nem a legmegfelelőbb szó, de helyben is ezt használják), ami tényleg egy érdekes program lehet – persze az élmény nagyban függ attól, hogy mely utazásszervezővel kirándulunk. (Turistamentes, privát programért írj kommentet és megosztom a részleteket!) Dzsaiszalmer a pakisztáni határ közelében fekszik, de a távolsága ellenére is busszal, vonattal, vagy akár repülővel is könnyen elérhető és én már csak a város hangulata miatt is ajánlom. Visszatérve az erődre, a városon határán van egy kilátópont, ahonnan naplemente idején remek fotók készíthetők a város fölé emelkedő erődről!

dsc_0306_1.JPG

Belépődíj: ingyenes (a múzeumért 200 rúpiát, 800 forintot kérnek, de az erőd ingyenesen látogatható)

Az erőd koordinátái.

Amber erőd (Dzsaipur, Rádszasztán)

dsc_0371_1.JPG

Miért lenyűgöző? Méretei miatt az épület maga is impozáns, viszont ami számomra különlegessé teszi az Amber erődöt az inkább a környező domboldalakra felkúszó falrendszere. Az erőd fő épülete érdekes módon nem a legmagasabb dombra épült, úgyhogy a közeli, magasabb dombokra felkapaszkodva gyönyörűen rá lehet látni a fotogén épületre. Jó sokat kell érte lépcsőzni, de a látvány miatt nagyon megéri!

dsc_0385.JPG 

Megjegyezném, hogy az Amber erődön túl Dzsaipurban rengeteg látnivaló található – többek között például kettő másik, kevésbé grandiózus erőd is! – úgyhogy ha valaki szeretné a költségeket optimalizálni, annak jól jöhet, hogy az Amber erőd körülbelül fele ingyenesen bejárható. A jegyiroda ugyanis az erődön belül, annak kvázi tetején taláható, tehát nem a lépcsősor alján. A legjobb fényképeket amúgy is az erőddel szemben lévő dombról lehet lőni!

dsc_0361_1.JPG

Érdekesség, hogy az erőd akár elefántháton is megtekinthető, bár én személy szerint az állatok ilyen jellegű kihasználását nem támogatom.

Belépődíj: 500 rúpia (2000 forint)

Az erőd koordinátái.

Kumbhalgarh erőd (Khumbalgarh, Rádzsasztán)

dsc_0147_1.JPG

Miért lenyűgöző? A Mehrangarh erődhöz hasonlóan igen masszív építmény, főleg hosszú és vaskos falrendszere lélegzetelállító. Egyes források szerint ez a leghosszabb fallal bíró erőd Indiában! Falain belül továbbá több érdekes templom is található. A dombos terület miatt a kilátás itt kevésbé impozáns, viszont az erőd felé vezető úton van egy kilátópont, ahonnan rá lehet látni az erőd fő épületére. 

dsc_0079.JPG

Ennek hátránya (vagy előnye?), hogy tömegközlekedéssel nem megközelíthető, a legjobb opció Udaipurból kirándulva, vagy Udaipur és Jodhpur között útbaejtve meglátogatni. Megjegyezném, hogy érdemes a ranakpuri Jain templommal kombinálni ezt a látnivalót (egy rendkívül impozáns márványtemplom), ezek ugyanis viszonylag közel találhatók egymáshoz. Az erőd érdekessége, hogy a felső épületrész egy kvázi épületkomplexum, több, többnyire romos épülettel és remek hangulattal. Érdemes egy napot erre az erődre szánni – főleg a Ranakpur templommal együtt!

Belépődíj: 600 rúpia (2400 forint)

Az erőd koordinátái.

“Monsoon Palace” (Udaipur, Rádzsasztán)

dsc_0546_1.JPG

Miért lenyűgöző? Csodás kilátás Udaipur városára, illetve a város vonzáskörzetében található két tóra. Megjegyezném továbbá, hogy itt jóval kisebb a tömeg, mint Udaipur többi látnivalójánál, ami nekem abszolút felüdülést jelentett mondjuk a „városi palota” (City Palace) meglátogatása után (volt, hogy nem lehetett megmozdulni a szűk folyosókon).

dsc_0574.JPG

A Monsoon Palace névre keresztelt építmény, amely neve alapján palota, nem erőd, Udaipur mellett, egy domb tetején található. Azt kell, hogy mondjam, Udaipur városa az egyik legfotogénebb település talán nem csak Rádzsasztánban, de egész Indiában, úgyhogy időszűkében ez az erőd végülis kihagyható – a városon belül is rengeteg látnivaló akad, illetve innen érdemes a fent említett Khumbalgarh erődöt is felkeresni (ami jóval grandiózusabb ennél), amire egy egész nap rá fog menni. Viszont ha időnk és pénztárcánk engedi, akkor érdemes lehet a panoráma miatt felmenni.

Belépődíj: 300 rúpia, 1200 forint (plusz 50 rúpia, 200 forint az autóért, ami felvisz az erődhöz – ez gyalog igen megerőletető és időigényes lenne)

Az erőd koordinátái.

Szeretném megjegyezni, hogy nem kerestem fel minden útbaeső erődöt – kimaradt például Delhiben a „Vörös  Erőd” (Red Fort), vagy Agrában az Agra Erőd (Agra Fort), előbbiről úgy olvastam, hogy nem sok újat tudna mutatni, míg utóbbira a Taj Mahal miatt nem sok időm maradt. Dzsaipurban sem volt sok időm, pedig az Amber Erődön túl két további, kisebb erőd is található a városban. De ezeken túl is akad még sok évszázados erődítmény bőven, úgyhogy marad még jópár egy következő útra is! Indiába biztosan visszatérek még a jövőben.

Neked melyik erőd tetszik leginkább? Írd meg kommentben!

Utazásaimat a Facebookon túl immáron az Instagramon is követheted!

3 Comments

 1. W.L. 2018.11.27. at 19:17

  Meghokkkentoen dragak a belepok – a regi szep idokben nevlegesek voltak. Gondolom ezek mind kulon kulfoldi arak?

  Válasz
 2. vorosborisz 2018.11.28. at 15:50

  @W.L.: Igen, “természetesen” ezek a külföldieknek szóló belépő árak, a helyiektől ritkán kérnek 40 rúpiánál többet. Egyébként ott helyben tényleg röhejesen drágának tűnnek, főleg egy 80-100 rúpiás ebédhez képest, de más országok látnivalóihoz, pl. Kínához viszonyítva még mindig olcsó. A Taj Mahal is pl 1100 rúpia (a legdrágább, amit Indiában fizettünk), de Kínában az is legalább a duplája lenne.

  Válasz
 3. ☉ ☾ 2019.01.15. at 13:11

  Daulatabad tényleg egy elhanyagolt hely, a helyiek szerint olyan mintha nem is lenne, nem dicsekednek vele és ha taxival jársz arra, akkor sem invitálnak. Ajanta és Ellóra azon a területen minden érdeklődést – joggal – lefölöz.

  Válasz

Nyomj egy kommentet!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük