A Maldív-szigetek világhírű nászutas desztináció: a mindenki által vágyott resort-ok egész évben magas színvonalú kiszolgálás mellett nyújtják a tenger, homok és napsütés tökéletes kombinációját. Mégis, míg az egyes resort-szigetek tájképileg hasonlók (fehér homok, pálmafa), mindegyik sziget különbözik is valamiben a többitől. Különbségek vannak a sziget méretében, zsúfoltságában, a szálloda által nyújtott szolgáltatásokban, árakban, a víz alatti élővilág sokszínűségében, stb. Már a bejegyzés elején szeretném leszögezni, hogy ez a lakott szigetek esetében sincs másként. Így nem helyénvaló a sokak, főként a már resort-ban jártak által megfogalmazott ellenvélemény, miszerint egy lakott sziget nem tudja az igazi Maldív érzést nyújtani. Tudja, de tény, hogy nem mindegyik, ugyanis nem mindegyik sziget egyforma. Azt mondani, hogy ne menjünk lakott szigetre, mert szemetes/ronda/nem szép a part, stb., kb. olyan, mint azt mondani, hogy ne menjünk Thaiföldre, mert Pattaya olyan, amilyen. Thaiföld amúgy nem a szívem csücske, de el kell ismerni, hogy az országnak Pattayán túl vannak nagyon szép részei. Akárcsak a Maldív-szigeteknek.

maldiv-szigetek-lakott-sziget-utazas.JPG

Arról, hogy hogyan válassz szigetet, bővebben itt olvashatsz. A lakott sziget turizmus még gyerekcipőben jár, véleményem szerint elsősorban azért, mert nehéz érdemleges információt találni a lakott szigetekről (ez alól talán Maafushi az egyetlen kivétel), ezért a lehetséges utazók egyelőre távol maradnak. A turizmus viszont fejlődik, egyre több vendégház nyílik szerte az országban, tehát megjósolható, hogy ez nem mindig lesz így. Az is biztosnak látszik, hogy a Maldív-szigetek soha nem lesz annyira olcsó desztináció, mint mondjuk a szomszédos Sri Lanka, India, vagy Délkelet-Ázsia, jó hír viszont, hogy a vendégházak nagyszerű ár-érték arányt kínálnak, így megérik a rájuk kiadott pénzt.

Ott jártamkor 5 lakott szigetet volt szerencsém felkeresni: jártam a fővárosban, Malén, Hulhumalén, ami gyakorlatilag a reptérhez legközelebbi sziget, Thoddoo-n, ahol messze voltam mindentől, Rasdhoo-n, ahol a komp megállt Thoddoo-ra menet, valamint az ország jelenleg legnépszerűbb lakott szigetén: Maafushi-n.

Male

Pro:

 • Kis leleményességgel található olyan szoba, kb. 25-35 dollárért, ami az interneten nem elérhető. Taxi sofőröknél érdemes kérdezősködni, általában tudnak valamit ajánlani.
 • Viszonylag sok olcsó bolt található, főleg a kikötők közelében, ahol bevásárolhatunk a hosszú komp utakra.
 • Közel van a repülőtérhez, ezért a csatlakozás is kényelmes, frekventált. Komp köti össze a fővárost a repülőtérrel, ami kb. 10 percenként közlekedik, és az út szintén kb. 10 percig tart.
 • Gyakorlatilag mindenféle kirándulás elérhető a fővárosból is. Ezekről bővebben itt és itt olvashatsz. Így tehát, ha mondjuk egy fél- vagy teljes napot vagyunk kénytelenek a fővárosban eltölteni, akkor sem kell aggódni, feliratkozhatunk valami kirándulásra.

Kontra:

 • A legfőbb ellenérvem, hogy nincs természetes tengerpartja. Van egy mesterségesen kialakított strandja, ami egyébként nem is csúnya, viszont nagyon kicsi, ráadásul fürdeni is csak ruhában lehet, így strandolásra alkalmatlan. Ezért teljesen felesleges ide tervezni a nyaralást.
 • Nehéz wifi-hez jutni, ha éppen nincs szállásod és drága étterembe sem szeretnél ez miatt menni.

Hulhumale

Pro:

 • Talán az egész ország ár-érték arányban legjobb szálláshelyei találhatók itt. Itt 50 dollárért egy hatalmas, teljesen új apartmant kaptunk, ahol akár 4 ember is kényelmesen elfért volna.
 • Innen is sok kirándulás szervezhető, ráadásul 3-4 búvárbolt is van a szigeten.
 • Még kényelmesebben elérhető a repülőtér, mint Maléból, ugyanis buszjárat köti össze a repülőteret a szigettel, ami kb. 15 perc. Kevésbé frekventált viszont, mint a maléi komp (kb. 45 percenként egy busz).
 • Maafushi mellett itt láttam a legtöbb szuvenír boltot, kb. 4-et. (Thoddoo-n pl. nem láttam ilyet) Nagy választékban kaphatók hűtő mágnesek, pólók, kagylók, csigák; minden van, amit egy szuvenír boltban el tudsz képzelni.

Kontra:

 • Tengerpartja nem veszi fel a versenyt a többi szigettel. Olyannyira jellegtelen a többi sziget strandjához képest, hogy le sem fényképeztem. A sziget egyik végében volt egy szép partszakasz, viszont ott éppen munkagépek dolgoztak, így örültem, hogy nem ide szerveztem a nyaralást.
 • A turizmus fejlődése Hulhumalén azt jelenti, hogy rengeteg helyen építkeznek, ennek megfelelően poros/zajos lehet egy-egy szállás környéke.

Thoddoo

sam_4531.JPG

Pro:

 • A legszebb tengerpart, amit az országban láttam. (Pedig voltam egy resort-ban is, erről bővebben itt.) Mivel a legtöbben a tengerpart miatt jönnek az országba, már ez önmagában az egyik legjobb választássá teszi Thoddoo-t.
 • Mindössze négy vendégház található a szigeten, ez egyben korlátozott számú turistát is jelent.
 • A közelben lévő sznorkel, illetve búvárhelyeken gyakran láthatóak ördögráják, jelenlétük szinte garantált.

Kontra:

 • A sziget viszonylag nagy, a vendégházaktól kb. 15-20 perc séta a strand. (ami nekem személy szerint nem probléma, csak érzékeltetni szeretném, hogy ne tengerparti szállodákra asszociáljunk Thoddoo-val kapcsolatban)
 • Messze van a fővárostól (ami abból a szempontból jó, hogy kevés turista jön erre), viszont a nagy távolság azt is jelenti, hogy nincsen direkt komp, Rasdhoo-n át kell szállni, így az út kb. 6-7 órát vesz igénybe. Van motorcsónakos transzfer is: valamivel több, mint 1 óra és 50 dollár fejenként.
 • A zátony messze van a parttól, így sznorkelre nem a legalkalmasabb sziget, feltéve, hogy nem szeretnénk sznorkel-kirándulásra befizetni. (Ez egyben pozitívum is, mert ez nagy lagúnát eredményez.)

sam_4523.JPG

A strandra vezető ösvény nagyon hangulatos. (Thoddoo)

Rasdhoo

     Mielőtt kifejteném a sziget egyes tulajdonságait, szeretném hangsúlyozni, hogy Rasdhoo-n nem szálltam meg, itt csak átszálltam a thoddoo-i kompra. Mindössze elégtelen 2 órát töltöttem a szigeten, bár arra elég volt, hogy körbesétáljam és összehasonlítsam a többi meglátogatott szigettel.

Érkezésemkor az első gondolatom az volt, hogy: ez igen! Gyönyörű türkiz színű víz fogadott már a kikötőben is, ami ugye általában nem a legtisztább része egy szigetnek. Első blikkre a turistáknak fenntartott strand is igen megfogott, sokkal szebb volt, mint amit eddig láttam (Hulhumale és Male). Elsőként itt éreztem úgy igazán, hogy igen, tényleg a Maldív-szigeteken vagyok. A strandról látható a közelben lévő resort, Kuramathi, ami szép hátteret nyújt a tengerpartnak. Őszintén szólva, elfogott a kétely, hogy talán rossz döntést hoztam az által, hogy nem ide foglaltam szobát, hanem Thoddoo-ra, attól tartottam az nem lesz ilyen szép. Szerencsémre volt ilyen szép, sőt. Thoddoo-n a part teljes egészében homokos, míg Rasdhoo-n apró kavicsos és koralltörmelékes, ráadásul sok helyen nő tengerifű, ami egy idő után inkább csak ront a látványon. Ráadásul, ha úszni támadna kedvünk, akkor át is kell verekednünk magunkat rajta. Mindezt tetézte, hogy a strand felső végében (távol a turistáknak fenntartott résztől) hatalmas szemétkupac található, kvázi a sziget szeméttározója. Elég kiábrándító egy ilyen gyönyörű parton, bár hangsúlyozom, a turistás partszakasztól távol van, így ez ne vegye el senki kedvét.  Összességében elmondható, hogy Rasdhoo egy pici sziget, utcái és strandja (az említett távoli rész kivételével) makulátlan tisztán van tartva, és mivel kirándulások itt is vannak, ideális lehet néhány napra.

sam_4411.JPG

Pro:

 • Szép tengerpart.
 • A sziget maga is szépnek mondható, sok fotótémával. (Színes házak, ajtók, szép csónakok, stb.)
 • Látótávolságon belül van egy szép kis lakatlan sziget. És mivel Rasdhoo az atoll (szigetcsoport) fő szigete, sok egyéb sziget van a környéken (lakatlan, lakott, resort), így sokféle kirándulás szervezhető.
 • Kicsi (gyalog könnyen bejárható), ezért az utcákat, strandot könnyű tisztán tartani, a helyiek így is tesznek.

Kontra:

 • A legnagyobb csalódás a már említett szemétkupac volt. Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy ezt csak akkor látod, ha célirányosan erre sétálsz, mert egyébként a partnak ezen a részén semmi egyéb nincs.
 • A tengeraljzat inkább kavicsos, mint homokos, ráadásul sok a tengerifű.
 • A turistáknak fenntartott partszakasz relatíve kicsi, és jóval több vendégház található itt, mint mondjuk Thoddoo-n, így a strand akár zsúfoltnak is hathat.

Maafushi

sam_5158.JPG

Pro:

 • A kirándulások olcsók, a sok turista miatt itt ugyanis lehetőség van már meglévő csoporthoz való csatlakozáshoz, ami olcsóbb, mintha egyedül vagy ketten mennénk egy kirándulásra.
 • A búvárkodás szuper, ráadásul mivel 3-4 búvárbolt is a rendelkezésre áll, a verseny miatt olcsóbb árakon működnek, mint a többi szigeten (ahol jellemzően csak egy búvárbolt működik). A merülő helyek többsége valamelyik resort közelében van (pl. Cocoa Island), így közelről is alkalmunk nyílhat megcsodálni a resort-okat. Nagyon jó esélyünk van cápát, ráját, stb. látni.
 • Kiépített infrastruktúra. Sok vendégház, olcsó és drágább éttermek, szuvenír boltok, olcsó kis boltok, sőt, még egy úszó bár is van sziget közelében, ahol alkohol is fogyasztható (jó drágán, persze).
 • Közel van a fővároshoz, tehát a közlekedés egyszerű, gyors és olcsó.

Kontra:

 • Túl turistásnak is hathat, főleg a strand, ami viszonylag kicsi. Maldív mércével turistás persze.
 • Ez miatt a strand kevésbé hangulatos, szépnek amúgy szép, bár tény, hogy a beton hullámtörők rontanak az élményen.
 • A fejlődés hozományaként itt is gőzerővel építkeznek. Bár mivel a sziget viszonylag kicsi, valószínűleg nem fog sokáig tartani.

sam_5137.JPG

Összegzés:

A kedvenc szigetem mindenképpen Thoddoo, elsősorban a strandja miatt, ami jó eséllyel a legszebb, amit eddig láttam. (Bár ez talán felveszi vele a versenyt.) Akik már megjárták valamelyik resort-szigetet, sokan úgy vélik, lakott szigeten nem lehet a Maldív érzést megtalálni. Én ezt az állítást Thoddoo példájával cáfolnám meg. Lagúnája elképesztően szép, főleg a délelőtti órákban, amikor ragyog a nap. A legjobb az egészben, hogy egy kis szerencsével az egész strand a tiéd lehet. Valószínűleg Thoddoo sem lesz örökre turista mentes, ott jártamkor is voltak más turisták, de számuk egyelőre elenyésző.

A második kedvenc Maafushi, elsősorban a nagyszerű és olcsó kirándulások miatt. Kezdő búvárként hatalmas élmény volt cápákkal merülni, mindezt 25 dollárért.

Rasdhoo sem rossz, a kirándulások is érdekesek lehetnek, viszont, ha igazán szép tengerpartot szeretnél, akkor Thoddoo jobb választás, és innen már igazán nincsen messze.

 Véleményem szerint, sem a fővárosra, sem Hulhumaléra nem érdemes hosszú időt szánni. A Maldív-szigetek a tengerpartról szólnak, ebben pedig egyik sem erős. Malé egy érdekes kontraszt a többi szigethez képest, érdekes, ahogy teleépítették magas épületekkel, viszont néhány óra alatt körbejárható. Kirándulások szervezhetők ezekről a szigetekről is, de csak akkor ajánlom, ha például másnapi repülő- vagy kompjárat miatt itt vagyunk kénytelenek megszállni.

Remélem, hogy lesz még lehetőségem visszamenni újabb szigeteket bejárni, mert valóban vannak köztük különbségek. Van, amelyik valóban nem nyújtja a Maldív-érzést, de van, amelyik igen; s abban is biztos vagyok, hogy nem Thoddoo az egyetlen ilyen sziget.

3 Comments

 1. Zs_ 2017.01.06. at 08:41

  Kivancsi vagyok valtozik-e a velemenyed az eddig latott legszebb tengerpart kategoriaban miutan megjartad Pasir Panjangot Keien ;o)

  Válasz
 2. Béla Hoffmann 2017.01.10. at 08:16

  Szép, de nem a szívem csücske. Ha nem vagy búvárkodó hajlamú, ha nem ágyban töltöd a pároddal az idő nagy részét akkor az egész dög unalom.

  Válasz
 3. W.L. 2017.01.13. at 00:04

  En is unalmasnak es egyhangunak talaltam a Maldiv-szigeteket, es viszonylag draganak is azert, amit nyujtanak – meg a lakott szigeteken is.
  Viszont a Malehoz kozeli Villimale szigetet erdemes lett volna felkeresned es itt leirnod, mert szerintem igen hangulatos hely 2 furodheto steanddal es csak par perc gyakori hajoval Malerol.
  Male maga szerintem “tortenelmi” latnivaloi miatt mindenkepp erdekes, bar tudom, hogy a Maldivra utazokat joreszt csak a strand erdekli.

  Válasz

Nyomj egy kommentet!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük