Délkelet-Ázsia egyetlen tengerpart nélküli országa, Laosz eddig többnyire elkerülte a magyar utazók figyelmét, pedig nagyszerű élményeket kínál, akár hátizsákkal olcsón, akár kényelmes és drága megoldásokat keresve utazunk. Laosz hangulata hegyvidéki tájaival, a Mekong folyóval és a helyiek páratlan vendégszeretetével a még a sokat látott utazók számára is minőségi élményekkel szolgál.

p2076235.JPG

Hogy mennyire csekély az érdeklődés Laosz iránt a magyarok körében, azt jól mutatja, hogy az ország legnagyobb, Index által üzemeltetett, utazással kapcsolatos fórumának Laosz topikjához 2014. októbere óta, tehát több, mint 3 éve nem szólt hozzá senki, míg a szomszédos országok hozzászólásai napi/heti rendszerességgel frissülnek. Persze, grandiózus látnivalók hiányában Laosznak nincs akkora híre, mint a szomszédos délkelet-ázsiai országoknak (Thaiföld, Vietnam és Kambodzsa), ezért általában csak azok látogatnak el Laoszba, akik a régió többi országában már megfordultak. Ráadásul tengerpartja sincs, ami sokak számára döntő tényező egy délkelet-ázsiai utazásnál.

Miért érdemes Laoszba utazni?

Ugyan itt nincsenek szép stranddal és pörgős élettel bíró szigetek, mint Thaiföldön, sem a kambodzsai Angkorhoz fogható látnivalók, mégis, a laoszi utazásnak van egy egészen egyedi atmoszférája, ami miatt gyakorlatilag mindenki szívébe belopja magát ez a viszonylag kis ország. Az interneten fellelhető leírások mind pozitív hangnemben szólnak Laoszról – én sem tudok olyanról, aki ne pozitív élményként élte volna meg a laoszi utazást; s ettől az én tapasztalataim sem térnek el.

Ha néhány szóval kellene jellemeznem Laoszt, akkor azt valahogy így tenném:

Rengeteg felfedeznivaló, szép tájjal, nyugodt hangulatban.

Igazi felüdülés például Bangkok forgata, vagy akár a thai strandok tömegei után egy laoszi kitérő. Bangkokból elrepülni mondjuk Luang Prabangba egy kicsit olyan, mint egy mozgalmas hét után Budapestről hétvégére elutazni egy vidéki faluba. Az élet Laoszban nyugodt, senki sem siet. Ha képesek vagyunk „kikapcsolni magunkat” és élvezni a hangulatot a helyiek tempójában, akkor biztosan mi is pozitívan fogjuk megélni a laoszi utazást. Ha némi kikapcsolódásra vágyunk (és ilyen jellegű vágyainkat nem a Maldív-szigetek egyik resort szigetén szeretnénk beteljesíteni), akkor remek választás lehet Laosz. A népszerűbb úti céloknál persze itt is akad azért tömeg (főleg például a fent említett Luang Prabangban), de ugyanakkor az is elmondható, hogy itt nem siet senki, és éjszakába nyúló őrületes bulik sincsenek.

suntrip2012_0122_202506.JPG

Ami a felfedeznivalókat illeti, akad bőven: vízesések, hegyek, barlangok és ilyen környezetben található falvak (melyek egy része nemzetiségek által lakott) jelentik a fő látnivalókat. Az aktív utazás szerelmesei biztosan fel tudják találni magukat Laoszban, legyen az egy kerékpáros kirándulás, erdei trekking vagy akár folyami hajókirándulás a Mekongon. Utazásaim egyik legnagyobb élménye a Kuangsi vízesés kerékpárral történő meglátogatása Luang Prabangból, ami a közvilágítás totális hiánya miatt egy ponton ugyan kicsit ijesztően alakult, de végül nagyon jól végződött – a helyi emberek vendégszeretetének is köszönhetően.

Ami egyben a következő pont a gondolatmenetemben: a helyi emberek kedvessége és vendégszeretete – mely szintén hozzájárul a leírhatatlan hangulathoz – szintén egy olyan tényező, amely mindenképpen hozzájárul a pozitív élményekhez. Úgy gondolom, hogy a régióban jártas utazók egyetértenek velem abban, ha azt mondom, hogy Kamobdzsa mellett az egész környék legbarátságosabb emberi élnek itt.

suntrip2012_0125_200501.JPG

Mindezeken túl, a laoszi utazás kifejezetten egyszerű és olcsó – mely tulajdonképpen egész Indokínáról elmondható. Laosz közel sem annyira felfedezetlen, mint azt néhány blog és útikönyv netán sugallja: a turizmus már évtizedek óta működik – még ha az utazók nem is akkora számban érkeznek, mint Thaiföldre.

Busszal vagy repülővel egyaránt egyszerű a szomszédos országokból való utazás megszervezése – tökéletes úti cél hátizsákos utazóknak.

Mint Délkelet-Ázsiában minden turistás helyen, Laoszban is minden megszervezhető helyi utazási irodák és szállásadók által, helyben. Legyen az busz- hajó- vagy repülőjegy vásárlás, kerékpár-vagy motorbérlés, kirándulás, mindent el tudunk intézni akár egy vendégház recepcióján is.

     Ami az árakat illeti, részletesen kifejtem az utazás egyes aspektusának várható költségeit, ugyanis van, amiben magasabb árakkal találkozhatunk, mint a régió más országaiban, míg más tekintetben viszont Laosz ugyanúgy nagyon olcsó – összességében Laoszról elmondható, hogy az egyik legolcsóbb országok egyike, már ha hátizsákos költségvetéshez szabott igények szerint utazunk.

p2066129.JPG

Néhány általános tudnivaló Laoszról – milyen árakra számíthatunk?

 

     Az utazás bizonyos aspektusaiban Laosz annyira olcsó, mint Indokína többi része (melyek hagyományosan Délkelet-Ázsia legolcsóbb országai), vannak azonban olyan aspektusai az utazásnak, amik drágábbak Laoszban – de az összkép még így is azt mutatja, hogy Laosz az egyik legolcsóbb országok egyike, Délkelet-Ázsiában legalábbis mindenképpen. Laosz egész Délkelet-Ázsia egyik legszegényebb országa, s mint olyanban, a helyi viszonyokhoz alkalmazkodva (nem csak a turistáknak fenntartott helyeken költve a pénzt) természetesen ki lehet jönni akár nagyon olcsón is.

     A lakosság jelentős része falvakban él, ipara jóval fejletlenebb, mint a környező országoké. Ez azt is jelenti, hogy Laosz sok mindenben importra kényszerül, s ez a különböző termékek árain is meglátszik. Főleg, ha a nyugati utazókat kiszolgáló éttermekben és szolgáltatóknál költjük a pénzünk, akkor azt pénztárcánk is meg fogja érezni. A turistákat-utazókat kiszolgáló éttermek menüjein úgy 6-7 dollárnál (1500-1750 forint) kezdődik egy fogás, az italok pedig 1-2 dollárba kerülnek. Kellemes meglepetés, hogy a remek helyi sör, a Beer Lao mindenhol egy-másfél dollár körüli összegbe kerül, s az egész régió egyik legjobb söre. Az Ázsiában mindenhol, így természetesen Laoszban is úton-útfélen megtalálható street food csupán 3-4 dollárnál (750-1000 forint) kezdődik.

laosz_street_food.JPG

Ami a programokat illeti, van kettő, sokak által vágyott, kiemelten népszerű program Laoszban, melyek sajnos túlmutatnak a hátizsákos költségvetés keretein – s ezek miatt is érezhetjük drágának a laoszi utazást. Az egyik ilyen program az észak-Laoszban található, úgynevezett Gibbon experience, amely egy igen komoly tájvédelmi program a világ legmagasabb, fára épített „házaival”, amik a helyi nemzeti parkban élő gibbonok (innen az elnevezés) megfigyeléséhez nyújtanak tökéletes bázist. A program ugyan drága (kb. 100 dollár/nap), viszont a befolyt összeget a nemzeti park védelmére és a helyi emberek segítésére fordítják, így aki megteheti, annak nem csak különleges élményben lehet része – többek között például hatalmas fák között kifeszített drótkötélen való csúszásban, de magasan a fák lombkoronái között az állatvilág zajára ébredni sem lehet egy utolsó élmény; hanem abban is biztos lehet, hogy a kifizetett összeggel másokon segít. Akinek belefér a költségvetésébe, ne hagyja ki!

A másik ilyen, sokaknak „kötelező” program, a Mekong-folyón történő, több napos (általában kettő vagy három) hajókirándulás, melynek ára a szolgáltatás minősége és a kényelmi fokozatnak megfelelően változó. Egy komolyabb hajón komolyabb szolgáltatással körítve egy ilyen két napos kirándulás akár 120-150 dollár (32-40 ezer forint) is lehet egy főre (mely ár természetesen tartalmaz mindent az adott napokra). Ennek olcsóbb verziója 30-40 dollár (8-10 ezer forint) körül alakul, természetesen szerényebb körítéssel.

Ha nem ragaszkodunk a drága programokhoz és ételekhez, akkor Laosz sem kell, hogy drága legyen.

A szállás szempontjából természetesen Laosz is rendkívül olcsó, akárcsak a szomszédos Kambodzsa vagy Vietnam. Laosz korántsem annyira felfedezetlen, mint ahogy azt sokan próbálják a világgal elhitetni; ami például a szállást illeti, a néhány dolláros hostelektől és vendégházaktól kezdve a többszáz dolláros boutiqe resortokig bezárólag igen széles a laoszi skála, e tekintetben tehát nem feltétlenül kell többet fizetünk, mint Délkelet-Ázsia más országában. A légkondicionált szobák jellemzően olyan 15-25 amerikai dollár (4-6 ezer forint) között alakulnak, viszont ha légkondicionálás helyett megelégszünk egy ventillátorral, akkor akár 5-10 dollár (1-3 ezer forint) között is találhatunk egyszerű, tiszta szobát. Az ifjúsági szállókon – hostelekben – akár ennél olcsóbban is ki lehet akár jönni: a hálótermi ágyak úgy 2-3 dollárnál (5-700 forint) kezdődnek.

suntrip2012_0125_194634.JPG

Ami a közlekedést illeti, vasút hiányában a buszok és kisbuszok jelentik a legkézenfekvőbb megoldást a laoszi települések közötti utazásra. A távolságok miatt fekvőhellyel ellátott éjszakai járatok is sűrűn járnak, ami egy kényelmes módja lehet a szálláson való spórolásnak – bár tudom, hogy nem mindenki tud nyugodtan pihenni egy mozgó járművön, de a lényeg, hogy a lehetőség adott.

A buszközlekedés ráadásul nagyon jó áron működik:

a közel 10 órás buszút ára Vientianeből Luang Prabangba 10-20 dollár között alakul,

attól függően, melyik társáságot választjuk. Érdemes magáncégekkel utazni, ugyanis az állami buszok körében gyakori a késés és műszaki meghibásodás – bár olcsóbbak is.

A fenti adatokból talán leszűrhető, hogy szerény igényekkel (de nem igénytelenül!), tehát drága programok nélkül, helyi viszonyokhoz alkalmazkodva akár

napi 20-25 dollár (5-6 ezer forint) egy főre elég lehet Laoszban utazva, busz-és repülőjegyek nélkül.

Karácsonyig ez az utolsó bejegyzés a blogon, úgyhogy most kívánnék boldog karácsonyt, kedves olvasó!

Ha megtetszett Laosz, akkor nézz majd vissza a későbbiekben is, mert bemutatok majd néhány szuper helyet, érdekességekkel és hasznos információkkal! 

8 Comments

 1. W.L. 2017.12.24. at 05:28

  Laosz sokaig rajta volt a Top 10 orszaglistamon, pont a helybeliek kedvessege miatt. Ami nagyban karpotol a latnivalok szereny szamaert es kalibereert. Innen atmenni Vietnamba bizony oriasi sokk volt.
  Boldog Karacsonyt neked is!

  Válasz
 2. Void Bunkoid 2017.12.24. at 23:53

  Miért utazz Laoszba?

  Mondjuk egy jó kis dengue-lázért 🙂

  Válasz
 3. Valóság nevű unokahúgotok 2017.12.25. at 07:31

  “Miért utazz Laoszba?”: semmiért és semmi pénzért se!:-)

  Válasz
 4. Liping 2017.12.25. at 08:47

  Még nem voltam arra (bár tervben van, pláne hogy most már Vietnámban vagyok), így személyes tapasztalatom nincs, de az utcai kaja 3-4 dollár, akkor vagy nem olcsón vásároltál vagy Laosz nem olcsó. Ennél Vietnámban és Kínában is kapni kevesebbért enni, akár nagyvárosban vagy turistaparadicsomban is (utóbbi esetén nyilván a helyieknek szóló környékeken).

  Válasz
 5. Névtelen 2017.12.25. at 09:09

  A minimum 3-4 dolláros streetfood árak mondjuk Közép-Európában lehetnének reálisak. Egy tisztességes kebab, rendes méretű kürtős kalács, vagy akármi kerül ennyibe Magyarországon, Lengyelországban, Csehországban az utcán fogyasztva.

  Mennyi lehet a helyiek átlagjövedelme, ha 3-4 dolláros utcai kaja árak vannak? Vagy csak turisták esznek ilyen drágán?

  Válasz
 6. vorosborisz 2017.12.25. at 11:41

  @Liping: Laoszban én úgy vettem észre, hogy a street food a külföldi közönséget célozza meg, a helyi emberek gondolom otthon étkeznek. Laoszban egyébként nem is található annyi féle és mennyiségű utcai étel, mint mondjuk Vietnamban vagy a többi környező országban. A kaja szempontjából Laosz szerintem drágább, mint DK-Ázsia nagy része, legalábbis, ha jól akar lakni az ember.

  Válasz
 7. Mdavid89 2017.12.25. at 19:03

  A kajaárak meglepően magasak, de ja, valószínű az import miatt.

  Hasznos poszt volt, köszi érte!

  Válasz
 8. W.L. 2017.12.25. at 23:11

  En haromszor jartam Laoszban, es bar alighanem regebben mint Borisz, mindig siman talaltam olcso utcai kajat, a szomszedos orszagokhoz hasonlo aron, noha a kinalat szerenyebb volt. Ez tobbnyire az Indokinara jellemzo szendvicseket es a jellegzetesen laoszi ragacsos rizst jelentette, es hatarozottan a helyieknek is arultak, max $1 aron, elso sorban a helyi piacokon es a buszpalyaudvarokon. Tekintve az orszag szegenyseget, ez volt ott a realis ar.

  Válasz

Nyomj egy kommentet!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük