A Raja Ampatról szóló írássorozat negyedik része, ezúttal praktikus információkkal. Ha Raja Ampatra készülsz, akkor ezek jól jöhetnek!

dsc_0361.JPG

Első rész: Melyik szigetet válaszd?

Második rész: Melyik szállást válaszd?

Harmadik rész: Melyik programot válaszd?

Negyedik rész: Gyakorlati tudnivalók

Az előző részekben is sok információt osztottam meg Indonézia jelenleg legfelkapottabb szigetcsoportjáról – a szállásokkal és programokkal például külön részben foglalkoztam, e bejegyzésben minden olyan egyéb információt is igyekszem összeszedni, amelyek fontosak lehetnek raja ampati utazáshoz.

Hogyan lehet Raja Ampatra jutni?

Az első részben már kifejtettem, hogy Raja Ampat Indonézia keleti végében található – távol az ország turistásabb szigeteitől és főbb nemzetközi repülőtereitől (Bali és Jáva szigetének nagyobb városai), ami azt jelenti, hogy akárhonnan is indulunk, az utazás igencsak időigényes lesz.

Raja Ampat kapuja Sorong, amely nem Raja Ampat része ugyan, mégis ez a legforgalmasabb repülőtér a szigetcsoporthoz közel, úgyhogy jelenleg a Sorong városon keresztül történő érkezés a legpraktikusabb módja az utazásnak. Jelenleg így érkezik a Raja Ampatba utazók többsége:

 1. Repülés Sorongba Indonézia valamely másik városából.
 2. A repülőtérről taxi a kikötőbe (kb. 15 perc).
 3. Gyorshajóval (például Bahari Express) Waisaiba (kb. 2 óra).
 4. A kinézett szállás által küldött hajóval utazás a szállásra. (A transzferrel kapcsolatban korábban már megjegyeztem, hogy nem gond helyben találni fuvart, ha nem intéztünk előre transzfert. Bár a népszerű szállások tele lehetnek, ha nem foglalunk előre.)

Megjegyezném, hogy Raja Ampaton is található repülőtér (Waisai várost szolgálja ki a Marinda Raja Ampat Airport nevű repülőtér), viszont jelenleg csak Soronggal van összeköttetésben – ahonnan a hajós közlekedés is gyors és gyakori. Utazásom idején hallottam olyan pletykát, miszerint tervben volt (van?) a Manado (Szulavézi) – Waisai repülőjárat beindítása, de az biztos, hogy a mai napig ez még nem történt meg. Hogy megfog-e valaha valósulni, az a jövő zenéje.

A “hardcore” utazóknak továbbá megemlíteném, hogy természetesen a nemzeti hajóstársaság, a Pelni hajóival is felkereshető Sorong, bár ez még a “közeli” Malukuból, de még Pápua tartomány többi kikötőjéből is időigényes – általában egy teljes napot igénybe vevő – módja az utazásnak. Hallomásból tudom, hogy például a Ternate – Sorong hajóút igen festői szigetek között halad; így annak aki ráér, remek és nem utolsó sorban olcsó opció lehet.

dsc_0352.JPG

Tipp:

A legtöbb forrás a Jakartából vagy Baliról való utazást részletezi (és ajánlja), ami abban az esetben valóban hasznos, ha Raja Ampat előtt azokat a szigeteket is felkeresnénk utunk során. Viszont, ha csak Raja Ampatra utaznál (netán Malukuba, vagy más kelet-indonéziai szigetre, kihagyva Indonézia nyugai felét), akkor érdemes keletebbre, például Makassarban belépni az országba. A repülőút Jáváról körülbelül 4 óra, míg Makassarból úgy másfél. És ez természetesen a jegy árán is meglátszik.

Vagy – a Makassarhoz hasonlóan – szintén Szulavézi szigetén található Manado városába is érdemes lehet érkezni, bár ide az Air Asia már nem repül, és én ide eddig mindig magasabb áron találtam jegyet Malajziából, mint Makassarba. Szinte mindig olcsó viszont Kuala Lumpuron keresztül Air Asiával Makassarba utazni, ahonnan sokkal rövidebb (és olcsóbb!) repülőút vezet Sorongba, mint Jakartából – elég csak a távolságokat megnézni a térképen. (Ugyanez igaz, ha netán Maluku, netán más pápua sziget lenne az úticélod.) Ez egyébként azért is remek opció, mert Makassarból néhány extra nap esetén könnyen felkereshető Indonézia egy másik gyönyörű és érdekes vidéke, a Toraja régió Szulavézi szigetén. Más kérdés persze, ha nagyon olcsó repülőjeggyel tudsz akár Jakartába, akár Balira – vagy bármely más indonéziai városba – repülni, de erre jellemzően nem túl nagy az esély.

Sorongba repülni egyébként egyszerű: az összes nagyobb indonéz légitársaság repül például Jakartából, Surabayából, Baliról, Makassarból, Ambonból, stb.

Mikor érdemes Raja Ampatra utazni?

Statisztikailag a november és március közötti időszak a legjobb utazásra – bár megjegyezném, hogy a mai világban az időjárás nem feltétlenül követi a statisztikát; így ezen szerintem felesleges sokat stresszelni. Én idén februárban töltöttem el valamivel több, mint két hetet Raja Ampaton, többnyire remek időt fogtunk ki, de azért az eső is esett néhány napon. Merüléshez viszont ebben az időszakban a legjobbak a látási viszonyok (mármint ismét a statisztikák szerint – ez ugyanis időjárásfüggő), úgyhogy ha búvárkodni is szeretnél, akkor próbálj meg a téli időszakra időzíteni. Úgy tudom, hogy a nyári időszakban (júliustól szeptemberig) a tenger – a komoly hullámok miatt – merülésre időszakosan alkalmatlan lehet. Ez egyébként a “hivatalos” esős évszak is egyben, így ezt az időszakot talán jobb elkerülni.

dsc_1201.JPG

Egyéb fontos tudnivalók:

Raja Ampat nem egy fejlett turista desztináció

Talán az előző részekből is kiderült már, de azért ezt fontosnak érzem nyomatékosítani: Raja Ampat – hírneve ellenére – nem egy fejlett turistaúticél. A szállások már-már túl egyszerűek és szinte minden komfortot nélkülöznek (a drága resortokat persze most nem ide véve), nincsenek se éttermek, se bárok, így aki az ilyesfajta szórakozást keresi, az csalódni fog.

A szállások túlnyomó többsége (90%-a?) csak készpénzt fogad el

 

A komolyabb resortokban – gondolom – nem probléma a kártyás fizetés, de a homestay-nek nevezett olcsóbb opciók közül csupán nagyon kevés fogad el bankkártyát. Megjegyezném, hogy fura módon az egyik legegyszerűbb – mégis leghangulatosabb – szállás (bár a hangulat a tulaj jófejségének köszönhető, a szoba rém egyszerű), a Mandarin Homestay Gam szigetén elfogad bankkártyát is! Az általam meglátogatott szállások közül azt hiszem, hogy ez az egyetlen ilyen.

Az indonéz rúpia értéke nem túl erős (és akkor még szépen fogalmaztam), a legnagyobb címlet 100 ezer rúpia és ahol több millió rúpiába kerül mondjuk egy-két hét szállás, nem beszélve a transzferek és kirándulások árairól, ott egy táskányi pénzzel kénytelen utazni az ember.

dsc_0283_2.JPG

Wi-fi nincs, térerő van

Wi-fi üzemeltetése már csak az miatt is problémás, mert a szállásokon általában csak generátorról van áram, jellemzően esténként néhány órára. És most ismét a homestaynek nevezett szállásokra gondolok elsősorban, nem a resortokra. A Yendebabo Homestay (Gam) tulaja ott tartózkodásunkkor tervezte wi-fi router beszerzését – ő kérésre, némi extra pénzért cserébe hajlandó lett volna egész nap működtetni a generátort, úgyhogy úgy vélem, nem csak a levegőbe beszélt.

Indonéziában érdemes helyi SIM kártyát beszerezni, én emlékeim szerint 100 ezer rúpiát (1900 forintot) fizettem, mely néhány gigabájt internetet is tartalmazott. Ha elfogy, elég feltölteni és akkor nem leszünk a wi-fire rászorulva, ha internetezni is szeretnénk. (Zárójelben megjegyezném, hogy bloggerként Raja Ampat abszolút nem ideális, mobilnetről még kis méretű képek feltöltése is lassú, de otthoniakkal való kapcsolattartásra, hírek követésére, stb. tökéletes.)

dsc_1221_1.JPG

Érkezéskor természetvédelmi díj, kvázi “belépőjegy” megváltása szükséges

Waisaiba érkezéskor, “belépőjegy” megváltása kötelező, amit én óriási lehúzásnak érzek. Külföldieknek 1 millió rúpia (közel 20 ezer forint) az ára, amit még meg is tudnék emészteni (Kína sem az olcsó belépőkről híres), ha azt nem természetvédelmi díjnak (environmental service fee) hívnák. Waisaiból ugyanis hajószámra hordják az úszni nem tudó látogatókat sznorkelkirándulásra, ami totál ellentéte a környezetvédelemnek: ezeken ugyanis etetik a halakat, a sekély vízben letaposhatják a korallokat (sajnos láttam ilyet, és nem csak itt, de például a Fülöp-szigeteken is), hogy egyéb káros hatásokról ne is szóljak. Természetesen ez az én magányvéleményem, én is látogató voltam Raja Ampaton. Bízom benne, hogy a beszedett pénzt tényleg visszaforgatják a környezet védelmére és a helyi emberk élteszínvonalának emelésére, viszont jelenleg ennek mértékét nem érzem elegendőnek. Ha másra nem, ez a belépőjegy legalább arra jó, hogy a komoly tömegeket visszatartsa.

Elviekben a belépőjegy meglétét a népszerűbb látványosságoknál (Arborek, Penemu, Wayag, stb.) ellenőrzik, a gyakorlatban viszont tőlem például sehol sem kérték. E nélkül viszont nem engednek fel a transzferhajóra a waisai kikötőben.

Raja Ampat elsősorban nem a kezdő búvároknak való

Azt hiszem ezzel kapcsolatban is tettem néhány megjegyzést az előző részekben, de nem árt még egyszer felhívni erre a figyelmet: A legtöbb merülőhely drift dive, amelynek lényege, hogy az áramlat általában igen erős, ezért a búvárok az áramlattal sodródnak a zátony mentén. Kezdő búvároknak ez igen stresszes élmény lehet, úgyhogy ha valaki búvárkodni is készül és nem sokszor tette még, annak azt ajánlom, ne teljesen kezdőként merüljön Raja Ampaton. Van néhány könnyű merülőhely is, de a híres helyek a “haladó” vagy profi búvárok számára élvezhetők igazán.

Továbbá arról is írtam már, hogy a nagy érdeklődést felismerve sok búvárbolt nyílt a közelmúltban, melyek személyzete nem kellően felkészült – legalábbis sokan ezen a véleményen voltak Kri szigetén. (Konkrétan a Yenbuba Homestaytől keleti irányba található 1-2 búvárcéggel nem voltak megelégedve a vendégek, akikkel beszéltem. A nevüket nem tudom, de ha valaki a szigeten jár, akkor nem lehet őket eltéveszteni.) Érdemes tehát régóta, profin működő búvárbolttal merülni. Hallomás alapján tudom, hogy a Yenkoranu Homestay saját búvárboltja ilyen.

dsc_0322.JPG

Ennyiben foglalnám össze a praktikus tanácsaimat Raja Ampattal kapcsolatban. Végszó gyanánt két honlapra szeretném felhívni a figyelmed, melyek szintén rengeteg hasznos információt tartalmaznak:

www.east-indonesia.info (Indonéziában élő és sokat utazott honfitársunk honlapja, rengeteg hasznos információval, nem csak Raja Ampatról!)

www.stayrajaampat.com (Rengeteg információ, például hiteles vélemények szállásokról, programokról árakkal, ha komolyan tervezel egy raja ampati utat, akkor ezen az oldalon is nézz körül.)

Illetve engedd meg, hogy felhívjam figyelmed az indonéziai utamat megörökítő vlog-sorozatra is, aminek utolsó 1-2 videója hamarosan jön!

Jártál már Raja Ampaton? Hiányolsz valamit, amiről netán megfeledkeztem volna? Oszd meg kommentben!

4 Comments

 1. Shish Yakoo 2018.08.08. at 07:16

  Indonézia iszlám, kommunista szimpatizáns és árvíz- és földrengésveszélyes. Igazi kalandország. Jó szórakozást kívánok hozzá.

  Válasz
 2. SzatmárBereg 2018.08.08. at 07:17

  Raja Ampat-on NINCS búvárbolt. Búvár bázisok vannak. Ezek mindegyike egy búvár resort része, többnyire külföldi üzemeltetésben. Magyar is van köztük! Indonéz búvár bázison én bizony nem mernék merülni, a homestay-es merülés meg egyenesen életveszélyes. Sem megfelelő ismeretük, sem tapasztalatuk, se felszerelésük nincs hozzá. Mondja egy olyan fickó aki több, mint 2 évet töltött Raja Ampaton, miközben 300-nál is többet merült ott…

  Válasz
 3. nhajdu 2018.08.08. at 10:07

  Mi is voltunk merülni Rája Ampaton pár éve. Egyet értél hogy nem igazán kezdőknek való hely. Valóban nincsenek búvár boltok csak merülő “központok”. A férjemmel mindketten búvároktató vagyunk és az egyik búvár egyesületének mentünk kipróbálni helelet. Az egyik egy neves búvár magazin által is ajánlott HamuEco néven. Arra kerek mindenkit hogy kerülje el. Semmilyen felszerelések nincs. Nincs oxigén , papírmunka , oktató. Az kísérőnk eltévedt az egyik merülő helyen a férjemmel nekünk kellett megkeresni és vissza vezetni a hajóhoz. Amúgy a világ egyik legszebb merülő helye és a szigetvilág is elképesztő . Madár barátoknak kifejezetten ajánlott

  Válasz
 4. vorosborisz 2018.08.08. at 13:09

  @Shish Yakoo: Igazán meglepődnél, ha néha kimozdulnál a tévé elől!

  Válasz

Nyomj egy kommentet!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük