Raja Ampaton a bőség zavarában nem egyszerű eldönteni, hogy mely szigetet, szigeteket érdemes meglátogatni, főleg, ha a rendelkezésünkre álló idő véges. Alább bemutatom a szállással rendelkező egyes szigetek és szigetcsoportok adottságait, hogy egyszerűbb legyen a választás!

dsc_0407.JPG

Raja Ampat rengeteg szigetből áll: gyakorlatilag egy teljes útikönyvet meg lehetne tölteni hasznos és érdekes információval; terjedelmi megfontolásból ezért én is több részletben fogom ezt a csodás szigetcsoportot bemutatni és az ideutazással kapcsolatos praktikus tanácsokat, információkat megosztani, méghozzá a következőképpen:

Első rész: Melyik szigetet válaszd?

Második rész: Melyik szállást válaszd?

Harmadik rész: Melyik programot válaszd?

Negyedik rész: Gyakorlati tudnivalók

Első rész: Melyik szigetet válaszd? 

A festői Raja Ampat mára egész Indonézia egyik legnépszerűbb úti céljává nőtte ki magát, s tette mindezt úgy, hogy csak szuperlatívuszokban lehet a szigetcsoport adottságairól beszélni: nem lehet negatív véleménnyel találkozni, talán azt leszámítva, hogy a távolságok és a szigetek viszonylagos elszigeteltsége miatt költségesebb itt az utazás, mint Indonézia nyugatabbra fekvő szigetein – bár ennek pozitív hatása is van: a hatalmas tömegek távol maradnak. Raja Ampatot megjárván ugyanakkor abban is mindenki egyetért, hogy a látnivalók megérik az utazásra kiadott pénzt. Aki komolyan érdeklődik az indonéz utazás iránt, vagy csak szimplán nem teljesen ismeretlen az országgal kapcsolatban, az biztosan hallott már Raja Ampatról – a szigetek szépsége az indonéz büszkeség egyik jelképévé vált.

Hol található Raja Ampat?

raja_ampat_terkep2.jpg

Raja Ampat kelet-Indonéziában, az ország legkeletebbre fekvő Pápua régiójában, annak is észak-nyugati részén, Nyugat-Pápua tartományban található – igen távol az ország fővárosától, illetve a mindig népszerű Bali szigetétől. Déli és nyugati irányból Maluku, északról nagy távolságban a tenger (egészen Japánig), keletről pedig a hatlmas Pápua szigetével határos  – s közigazgatásilag ez utóbbihoz tartozik. Raja Ampat egy hatalmas területen elterülő szigetcsoport, melyek között akadnak óriási (például Misool és Waigeo) és egészen apró, lakatlan szigetek is. A szigetek rendkívül gyéren lakottak, s csupán a közelmúltban – az utóbbi évtizedben – indult be igazán a turizmus. A magasabb árak miatt tömegturizmus egyelőre nincs (és jó eséllyel nem is lesz), ráadásul mivel az egyes szállások nagy területen és különböző szigeteken helyezkednek el, úgy, hogy az átjárás költséges, a Raja Ampatra érkező viszonylag nagy számú utazó ellenére sehol sincs nyomasztó tömeg.

Gyakorlati információkról (úgy, mint szállás, utazás a szigetekre és azok között, árak, stb.) a következő részekben részletesen beszámolok.

Miért érdemes Raja Ampatra utazni?

Aki netán még nem hallott volna Raja Ampatról, annak megjegyezném, hogy kutatók által bizonyított tény, mi szerint világviszonylatban kimagaslik a víz alatti élővilág gazdagsága és változatossága. Raja Ampat az úgynevezett Korall-háromszög közepe, ami a gyakorlatban annyit jelent, hogy a tengerek és óceánok hatalmas méretéhez képest ezen a kis területen megtalálható a világon fellelhető korallfajok 74%-a! A szigetek elszigeteltsége miatt ráadásul (a szigetek többsége vagy lakatlan, vagy gyéren lakott) az élővilág nagy része egészséges – ami óriási szó a világ szegényebb részein. S ahol ekkora mennyiségben található egészséges korall, ott hal is akad bőven: nem túlzás, de Raja Ampat körül úszkálni olyan, mint egy óriási akváriumban.

Gyakorlatilag nincs olyan trópusi halfajta (a rájákat, kagylókat és minden egyéb víz alatti élőlényt beleértve), ami Raja Ampat körül ne lenne látható

– s „természetesen” endemikus fajok is akadnak bőven; s a legjobb az egészben, hogy a víz felszínén sznorkelezve meg lehet itt figyelni mindent, nem szükséges képzett búvárnak lenni.

20180214_104258a.jpg

A Raja Ampat körüli vizek élővilága a maga nemében körülbelül annyira grandiózus látnivaló, mint mondjuk Angkor Kambodzsában, vagy akár a Taj Mahal Indiában – úgy is fogalmazhatnék, hogy megéri a repülőjegyet árát, e felől ne legyenek kétségeid.

Ha ez nem lenne elég, akkor megjegyezném, hogy a szigetek a víz felett is legalább annyira impozánsak, mint a víz alatt: tucatjaival látható a pálmafás fehér homokos tengerpart és a türkiz víz kombinációja, s egyik szebb, mint a másik. Továbbá egy sor különleges és fotogén látnivaló gazdagítja az attrakciók palettáját. A részletekbe most nem bocsátkoznék: terjedelmi okok miatt az érdekes helyekről, programokról és kirándulóhelyekről majd egy külön részben beszámolok.

Ha egy mondatban kellene megfogalmaznom, hogy miért legyen Raja Ampat neked is bakancslistás, akkor azt valahogy így tenném:

Ténylegesen páratlan víz alatti élővilág gyönyörű, érintetlen trópusi környezetben, ahonnan nehéz lesz majd továbbállnod. Ezt garantálom.

     Raja Ampat hatalmas, sok szigettel, s ugyan az összes szigetéről elmondható, hogy paradicsomi körülmények fogadják a látogatót, mégis, az egyes szigetek adottságaiban azért vannak különbségek. Nehéz a választás, főleg korlátozott időkerettel, azt sem egyszerű eldönteni, hogy hol mennyi időt érdemes eltölteni, ezért úgy döntöttem, hogy ebben az első részben bemutatom az egyes szigeteket/szigetcsoportokat, hogy ki tudd választani, melyik sziget áll az érdeklődési körödhöz a legközelebb.

dsc_1088.JPG

Én 12 napot töltöttem Raja Ampaton (a bejáratott turistacsapástól egyelőre félreeső Misoolt most nem ide számolva), ami időtartamot csak ajánlani tudom mindenkinek: ez időt Kri és Gam szigetei között osztottam fel, s ezekről kirándultam a többi, érdekesnek ígérkező látnivalóhoz. Úgy érzem, hogy rohanás nélkül láttam Raja Ampat fő látnivalóit, úgyhogy csak ajánlani tudom ezt a megoldást. Természetesen 3-4 nap alatt is sokat lehet látni Raja Ampatból, viszont ha valaki tényleg be szeretné járni a szigeteket és kényelmesen szeretne sznorkelezni és kirándulni a szigetek között, annak ajánlom, hogy töltsön el legalább egy teljes hetet Raja Ampaton.

Megjegyzés: a sokak által legszebbnek tartott Wayag szigetekre a szigetcsoport természete miatt sajnos nem jutottam el – egyedül túl drága, útitársakat pedig nem találtam, de az időmbe belefért volna.

Raja Ampat szigeteinek bemutatása: avagy melyik szigetet válaszd bázisul?

Megjegyzés: A listára a “bázisul” választható, tehát szállással rendelkező szigetek kerültek fel. Konkrét szállásokról, kirándulásokról és egyebekről majd a következő részekben részletesen beszámolok, alább az egyes szigeteket/szigetcsoportokat mutatom be, déli irányból haladva észak felé. Továbbá megjegyezném, hogy Raja Ampat legdélebbi tagját, Misoolt a korábbiakban itt a blogon már részletesen bemutattam, de mivel Raja Ampat része, ezért a teljesség igénye miatt e listára is felkerült.

Misoolról szóló írásomat ide kattintva érheted el.

raja_ampat_terkep.jpg

Megjegyzés a térképhez: 1. Waisai nem egy különálló sziget, hanem a legméretesebb Waigeo központi települése, Raja Ampat kvázi “kapuja”. Itt is érdemes lehet némi időt eltölteni, úgyhogy a térképen külön feltüntettem. 2. Misool túlságosan távol fekszik Raja Ampat többi részétől, úgyhogy e térképre nem fért rá. Batantától déli irányban található. 

1, Misool

Miért érdemes Misoolra látogatni?

A legszebb érintetlen trópusi szigetcsoport

Csak ismételni tudom önmagamat: Misool egész egyszerűen az egyik legszebb érintetlen trópusi szigetcsoport; s egy olyan mezőnyből kitűnni, mint Raja Ampat, igazán nagy szó. Sokak szerint a Raja Ampat legészakibb részén található, híresen gyönyörű Wayag a legszebb, s bár én oda nem jutottam el, beszéltem olyannal, aki megjárta mindkét szigetcsoportot (nem sok ilyen utazó akad!), s szerinte a Misool körüli szigetek sokkal változatosabbak. Ráadásul Misool – Wayagtól eltérően – egyszerűen, menetrendszerinti hajóval is elérhető, Sorongból. (Misoolról részletek itt.) Egy biztos, ha gyönyörű szigeteket szeretnél látni, ráadásul tömegek nélkül, akkor Misoolban nem fogsz csalódni!

Megjegyzés: Wayag e listára szállás és menetrendszerint közlekedő hajójárat híján nem került fel – csak hajókirándulás keretein belül látogatható, nagyon drágán. Wayagról bővebben majd a kirándulásokról szóló részben írok még.

dsc_2527.JPG

Különleges látnivalók

Misool bővelkedik érdekes helyekben, melyek között olyan is akad, ami a népszerűbb „északi” szigeteken nem található meg. Kiemelném például a medúzás tavat, amely igazán egyedi élményt biztosít – a világon nem sok olyan tó található, amelyben több ezernyi ártalmatlan medúza között lehet úszkáni. Ezen túl barlangok, érdekes sziklaformációk és hangulatos tengeröblök teszik ezt a trópusi Paradicsomot még különlegesebbé.

gopr5825.JPG

Mely programhoz vagy kirándulóhelyhez jelent jó bázist:

Misool túlságosan távol fekszik a népszerűbb szigetektől, így értelemszerűen azok innen kirándulás keretében nem látogathatók. Szerencsére Misool körül is akad látnivaló bőven: Balbulol-öböl, „medúzás-tó”, Dafalen (azaz karácsonyfa-szikla), Tomolol-barlang, kilátópont, hogy csak a leghíresebbeket említsem.

2, Batanta

Miért érdemes Batantára látogatni?

Érintetlen természet, különleges élővilág

Batanta viszonylag távol esik a népszerűbb szigetek útvonalaitól, ráadásul szállásainak többsége nem is Batanta szigetén, hanem annak közvetlen közelében lévő kisebb szigeteken találhatók. Batanta belseje érintetlen esőerdő, vízesésekkel és endemikus élővilággal, de a tenger is kínál különlegességeket: a közeli vizekben frekventált látogató a „dugong” (tengeri tehén) – amelynek jelenléte természetesen sehol sem garantált, de Batanta körül igen jók az esélyeink. Továbbá megjegyezném, hogy a Batanta és Mansuar/Kri között található Dampier szorosban akár bálnák is láthatók (bár inkább csak csónakról, semmint úszva), egyes források szerint kutatóknak sikerült itt 16 (!) különböző bálnafajt megfigyelniük.

Nincsenek tömegek

Ha valaki el szeretne vonulni a világ elől, annak Batanta tökéletes választás lehet, ide ugyanis költségesebb az utazás, mint a Waisaihoz közelebbi szigetekre. Hogy Batanta is van olyan szép, mint a többi, felkapottabb sziget, a felől ne legyenek kétségeid!

Batantával kapcsolatosan érdekesség, hogy akár olcsó, heti rendszerességgel közlekedő hajójárattal is elérhető Sorongból, ez viszont igen időigényes, éjszakán át nyúló megoldás, így korlátozott idővel nem javallott.

Mely programhoz vagy kirándulóhelyhez jelent jó bázist:

Erdei túrázáshoz (akár vízesésekhez!) Batanta remek választás, s innen Wai szigete is közelebb van, mint Kriről. A sznorkelről is csupa jó dolgokat lehet hallani Batanta kapcsán. A népszerű kirándulóhelyek (Penemu, Kabui-öböl, stb.) Batantától igen messze vannak, így azokat ne innen látogassuk.

3, Waigeo

Miért érdemes Waigeóra látogatni?

Közlekedési csomópont

Érdemes, nem érdemes, Waigeóra mindenki eljut, lévén a Waigeo szigetén lévő Wasai település számít mind közigazgatási, mind közlekedési szempontból Raja Ampat központjának. Értsd: Ide futnak be a legközelebbi repülőtérrel rendelkez városból, Sorongból érkező hajók. Waisaion repülőtér is található, egyelőre viszont csak Pápuán belüli járatok repülhetők, viszont utam során hallottam híreket közvetlen járatok indításáról Indonézia többi részére is – ez esetben megspórolható lenne a Sorong – Waisai egyébként nem túl nagy táv (hajóval kb. két óra). Előbb-utóbb biztosan be fogják indítani, s a turizmus növekvő tendenciája miatt úgy vélem, hogy inkább előbb, mint utóbb.

Ironikus módon, a legtöbb utazó számára Raja Ampat legnagyobb szigete, Waigeo csupán egy szükséges megállót jelent Krire, Gamra vagy egy másik szigetre menet, gyakorlatilag semmi időt sem töltve Waigeón – kivéve az indonéz turistacsoportokat. Ha valaki csupán néhány napra érkezik, azt megértem: a közeli Kri vagy Gam szigete festőibb és hangulatosabb, mint Waisai környéke.

A legjobb helyszín a paradicsommadár megfigyeléséhez

Ha időnk engedi, akkor Waisaiban érdemes lehet megállni legalább egy-két napra: egyrészt mivel itt igazán remek programnak ígérkezik a Pápuára jellemző paradicsommadár megfigyelése – én ezt a programot Gam szigetén próbáltam, s a madarakat csak távolról lehetett megfigyelni, hallomásból tudom, hogy Waigeón sokkal jobbak az esélyeink a madarakat közelről megfigyelni. Ráadásul úgy tudom, hogy az egyik leggyönyörűbb faj, az úgynevezett Wilson paradicsommadár csak Waigeón (illetve Batanta szigetén) megfigyelhető, a többi szigeten egyszerűen nincs. Ha valakit érdekel ez a program, akkor Waigeo nyújtja a legideálisabb terepet, melyhez Waisai jó bázis lehet. A pontosság jegyében azért megjegyezném, hogy a paradicsommadár-les nem Waisaiban van, hanem viszyonalg távol, bent az erdőben, de Waisaiból is egyszerűen megszervezhető.

Remek bázis hajókiránduláshoz

A Waigeo körüli festői öblök közelsége miatt is érdemes lehet Waisaiban megszállni legalább 1-2 éjszakára: a gyönyörű Kabui-öböl Waigeo partja mentén található, s értelemszerűen a kisebb táv miatt innen a legolcsóbb körbehajózni. A Mayalibit nevű öböl is igazán gyönyörű, sajnos én magam csak képeken láttam, de ez is közel fekszik Waisaihoz.

dsc_1353.JPG

A legolcsóbb sziget

Spórolás szempontjából is jó választás lehet Waisai körül megszállni: egyrészt nagy a választék a szállások tekintetében: míg a népszerűbb szigeteken uniformizált szállások és szállásárak vannak, addig Waisaiban vannak például olcsóbb vendégházak is. Továbbá olcsó éttermekben sincs hiány, s Waisai piacán is olcsón be lehet vásárolni mondjuk egyszerű ételekből, melyek jól jöhetnek a falu nélküli szigeteken, mint például Kri.

Vannak gyönyörű, turizmus által még felfedezetlen részei

Megjegyezném, hogy a sziget távoli északi/északnyugati része igazán izgalmas és gyönyörű úti célnak tűnik, ráadásul a Raja Ampat legszebbjének tartott Wayag szigetcsoport Waigeo északnyugati részéhez van a legközelebb, így innen igazán jók az esélyeink Wayagot „olcsón” megjárni. A közelmúltban nyílt néhány homestay Waigeo ezen részén, bár az idejutás kifejezetten drága: több millió rúpia, bár a szállások szerint a transzfer kérésre egész napi programmá alakítható, néhány érdekes helyet útbaejtve út közben. Társasággal igazán különleges élmény lehet Waigeo északnyugati részén megszállni.

Mely programhoz vagy kirándulóhelyhez jelent jó bázist

Kabui vagy Mayalibit-öböl hajókirándulás, madárles, erdei túrázás, búvárkodás, sznorkelezés, továbbá Wayag-kiránduláshoz a sziget északnyugati része remek bázis.

4, Kri

Miért érdemes Krire látogatni?

Itt a leggazdagabb a víz alatti élővilág

Általánosan elfogadott vélemény, hogy Kri a legjobb sziget merülésre és sznorkelezésre. Elképesztő az a változatosság és gazdagság, ami a Kri körüli vizekben található.

Utam tervezési fázisában egy dologban biztos voltam: a magas árak ellenére fogok majd néhányszor merülni Krin, kerül, amibe kerül. Végtére is világhírű búvárdesztináció, sőt, sokak szerint a legjobb a világon. Ha ismerős vagy a blogon, akkor már olvashattad, hogy én kvázi hobbi-búvár vagyok, csak ott merülök, ahol valóban érdemes, ugyanis utazásaim során végesek a pénzügyi kereteim, s a búvárkodás nem a legolcsóbb időtöltés. És hát, hol máshol lenne érdemesebb merülni, mint Krin? Gondoltam még az utam előtt. Körülbelül másfél órát töltöttem a vízben sznorkelezve, mikor tudatosult bennem: teljesen felesleges merülni, ugyanis mindent lehet látni sznorkelezve is.

g0086774.JPG

Merülve más szögből lehet látni mindent és közelebb lehet kerülni néhány állathoz – például a cápákhoz, de a sznorkelhez képest ez nem nyújt akkora extrát, hogy megérje az árát. Krin beszéltem egy búvárral, aki a Manta point nevű merülőhelyen látott egyetlen ördögráját a közel egy órás merülés alatt, én sznorkelezve láttam körülbelül 6-ot a közeli Wai szigete körül. És én csak a hajóbérlésért fizettem, többedmagammal együtt (emlékeim szerint úgy 50 ezer rúpiát, míg egy merülés 550 ezer rúpia körüli összegbe kerül). Ki járt jobban? Ne érts félre: biztos vagyok benne, hogy Raja Ampat körül van néhány a világ legjobb merülőhelyeiből, de itt a sznorkel is akkora élmény, mint a merülés.

Gyönyörű strandok

Krin jó eséllyel nem sok időt fogsz a szigeten tölteni, kedves olvasó, de két hosszú sznorkelezés között hol esne jobban a pihenés, ha nem egy gyönyörű strandon? A Kri sziget nyugati végén található homokos partszakasz igazán fotogén – ráadásul két igazán remek homestay (Mangkur Kodon és Yenbuba) osztozik rajta.

dsc_0482.JPG

Kri közevetlen közelében található a leggyönyörűbb „strand”, amit valaha láttam: a hajóval csupán 5-10 percnyi útra elérhető, apály idején előbukkanó Pasir Timbul nevű homokpad egész egyszerűen káprázatos. Szépségét nem lehet leírni, úgyhogy inkább nézd meg képeken:

dsc_0393.JPG

dsc_0612.JPG

Mely programhoz vagy kirándulóhelyhez jelent jó bázist:

Sznorkel, sznorkel, sznorkel! Vannak híresen jó, hajóval elérhető helyszínek a sziget körül (például Cape Kri a sziget északi végében; Batu Lima és Friwen Wall távolabbra),  de a strandról besétálva is remek élményben lehet részünk. Továbbá a Pasir Timbul homokpadhoz, valamint Wai szigetéhez (ördögráják!) is remek bázis Kri.

5, Mansuar

Miért érdemes Mansuarra látogatni?

Ugyanaz, mint Kri, csak nagyobb változatban

Kri és Mansuar szigetét egy igazán keskeny szoros választja csak el: apálykor át lehet sétálni egyik szigetről a másikra! Ennek fényében talán nem leglepő, hogy a sznorkeling itt is ugyanolyan jó, mint Krin. Mansuaron a Yenbuba falu előtti kikötő (Yenbuba-jetty), valamint a Sauwandarek falu előtti móló (Sauwandarek-jetty) a legjobb sznorkel- és merülőhelyek közé tartozik a környéken!

Bepillanthatunk az autentikus, raja ampati falusi életbe

Ha már láttunk mindent a víz alatt és unjuk magunkat a strandokon, akkor némi felüdülést nyújthatnak a falvak, melyekből három is található Mansuaron (míg Kri lakatlan – a szállások személyzetét leszámítva persze). Ezek közül kiemelném a Mansuar déli oldalán található Sauwandareket, amely azon túl, hogy az egyik legjobb sznorkel-hely a környéken, fehér homokos strandjával és fehér homokos utcáival (!) igazán megér legalább néhány fotót. Az egyik legszebb falu Raja Ampaton.

dsc_0277.JPG

dsc_0321.JPG

Itt található a legegyedibb és legigényesebb szállás  

Legalábbis az „olcsó”, homestay-nek nevezett opciók közül. A szállásokról a következő részben részletesen beszámolok, de Mansuar kapcsán meg kell, hogy jegyezzem: a Sauwandarek nevű faluban láttam a legigényesebben kialakított szállást az összes sziget közül. Raja Ampaton a szállások egy kaptafára épülnek: egyszerű bungaló a szárazföldön, vagy a vízen, sok helyen még ágy sincs, csak matrac. Ehhez képest

az Asai Bori nevű szállás rendkívül igényes módon kialakított: első pillantásra azt hittem, hogy egy kisebb múzeumba botlottam: kívül-belül egyaránt rengeteg faragás és kagyló díszíti az épületet.

dsc_0293.JPG

A tulaj elmondása szerint a homestay egy éve üzemel, s vendégük még nem volt. Feltételezem, hogy ennek két oka van: az egyik, hogy a fő raja ampati szállásfoglaló honlapon nincs fent (alighanem ennek létezéséről a tulaj nem is tud), illetve a többség alighanem a tengerpart felé tendál. Megjegyzem, hogy Mansuar legszebb tengerpartja csupán egy kőhajításnyira található az Asai Bori Homestaytől (ami egyben az egyik legjobb sznorkel hely is Raja Ampaton!), így aki igazán igényes környezetben szeretne pihenni, annak bátran ajánlom! Az árát ottjártamkor 500 ezer rúpia (10 ezer forint) körüli összegnek mondta a tulaj, hozzátéve, hogy hajlandóak engedni belőle, ha valaki tényleg ott szeretne megszállni.

Kontakt:

Asai Bori Homestay

Sakaria Mambrasar (a tulaj)

0823-9966-8923

Mely programhoz vagy kirándulóhelyhez jelent jó bázist:

Mivel Kri közvetlen szomszédja, ezért a kirándulások terén is nagy a hasonlóság. Bár megjegyezném, hogy például a már sokat emlegetett Sauwandarekből Kri keleti része (Cape Kri) és a távolabbi híres sznorkelhelyek (úgy, mint Batu Lima és Friwen Wall) kifejezetten messze vannak, így ezek elérése Mansuarról természetesen költségesebb. Mansuar keleti részéről Kri gyorsan elérhető – apály idején akár sétálva. Továbbá Wai szigete Mansuartól is ugyanakkora táv, mint Kriről.

6, Friwen

Miért érdemes Friwenre látogatni?

Friwen egy apró kis sziget Gam keleti partjai mentén, közel a Kabui-öböl bejáratához. Hallomásból tudom, hogy Waisaihoz való közelsége miatt az indonéz turisták körében népszerű kirándulóhely, úgyhogy ne egy nyugalmas kis paradicsomi szigetre számítsunk – bár a sziget maga fotogén, egy helyes kis faluval és szép strandokkal.

dsc_1200.JPG

Robinson Crusoe-érzést kínáló szállás

Na jó, a Friwmunday Wall Homestay nevű szállás tulajdonképpen nem Friwen szigetén, hanem az ahhoz tartozó külön kis “szigetdarabon” található, közvetlenül a híres sznorkelhely, a Friwen Wall mentén. Ez egy lakatlan, de gyönyörű kis földdarab, itt úgy lehetünk távol mindentől és mindenkitől, hogy gyorsan érkezhet segítség, ha bármire szükségünk van, lévén, hogy a legközelebbi sziget (Friwen) 5-10 perces hajóútra található. Nagyon hangulatos lehet itt éjszakázni, s a legjobb az egészben, hogy e szállás is a standard árakat követi.

Mely programhoz vagy kirándulóhelyhez jelent jó bázist:

Kabui-öböl hajókiránduláshoz remek bázis lehet, s Gam szigetének keleti oldala is csupán egy „kőhajításnyira található”. Ráadásul a sziget mentén halad a híres Friwen Wall nevű sznorkelhely, bár ezt megjárván én úgy tapasztaltam, hogy a víz alatti látvány elmarad a Kri körüli vizek gazdagságától.

7, Gam

Miért érdemes Gamra látogatni?

Igazi Pápua hangulat

Gam szigetén éreztem első ízben azt, hogy valóban Pápuában vagyok. Kri szigete maga a trópusi Paradicsom, de tájképileg Kri gyakorlatilag bárhol lehetne: kis méretű sziget tele pálmafával és strandokkal, nem „lógna ki” mondjuk a Maldív-szigeteken sem a sorból. (Talán csak annyiban, hogy nem lapos, mint a maldív-szigetek szigetei.) Ehhez képest Gam igencsak masszív: a sziget belsejét esőerdő, míg a partok mentén bizonyos szakaszokon mangrove erdő borítja, amely igazán egyedi hangulatot kölcsönöz, főleg, hogy a látkép gyakori vendégei a kakaduk és egyéb madarak. A mangrove mocsarakban hajókázni és sznorkelezni (!) igazán szürreális élmény, úgyhogy megéri kipróbálni.

gopr6480_1.JPG

Gamon található Raja Ampat egyik legszebb látványossága 

Ami pedig nem más, mint az úgynevezett “Rejtett-Öböl” (angolul Hidden Bay), amelynek neve igazán találó: sokan nem tudják, hogy pontosan hol található az öböl bejárata, ezért kevesen jutnak csak el ide. Közel található a Waigeo és Gam között húzódó keskeny szoroshoz (angolul Passage), amelyet gyakran a Kabui-öböl kirándulással kötnek össze. Igazán tartalmas program a hatalmas Kabui- és a káprázatos Rejtett-öböl végighajókázása, ezt semmiféleképpen se hagyd ki Raja Ampaton járva! A Rejtett-Öböl káprázatos színekkel jutalmazza azt, aki megtalálja:

dsc_0023_2.JPG

dsc_0087_2.JPG

Különleges víz alatti látnivalók

Ami a korallt és a halakat illeti, változatosság és egyedszám tekintetében elmarad Kri szigetétől, így ha netán cápákat, teknősöket, púposfejű halrajokat és rájákat szeretnél fényképezni, akkor Krire essen a választásod. Gamon is láthatók mindezek, csak kevésbé gyakran és jellemzően kisebb darabszámban. Viszont, a mangrove mocsarak flórája és faunája abszolút eltér a trópusi vizekben „megszokott” látnivalóktól: a nagy testű halakat itt felváltják az egészen apró, sokszor csak néhány milliméteres, ezerszínű csigák, amelyek felkutatása legalább akkora élmény, mint az érzés, ha sikerül őket elfogadható minőségben lencsevégre kapni. Ami a mangrove gyökerek között nem egy egyszerű feladat. Ha valaki szereti az úgynevezett muck divingot (erről itt írtam korábban), az Gamot imádni fogja. És „természetesen” itt merülni sem kell, elég a maszk és a pipa.

gopr6535.JPG

Falusi életbe való bepillantás lehetősége

Mansuarhoz hasonlóan Gamon is találhatók falvak, s Gam egyes részein a szállások is a falvak szélére épültek: lehetővé téve, hogy aktívan részt vegyünk a közösség mindennapjaiban. Természetesen nem minden szállás található falu közelében, Gamon is el lehet „vonulni a világ elől”, ha valaki éppen arra vágyik: itt is akadnak szép strandok, szállással.

Sawinggrai faluban például dícséretes és remek kezdeményezés a helyi gyerekek iskolázottságát segítő program, melyben ha részt veszünk (például egy rövid angol-órát tartva a gyerekeknek), akkor kedvezményesen lehet a programot támogató, szomszéd szálláson megszállni. (Mandarin Homestay, meleg szívvel ajánlom.)

Bármennyire is szeretnénk segíteni, ne adományozzunk jószívűen cukorkát, tollat, stb.-t a gyerekeknek, nem csak Raja Ampaton ne, hanem sehol; ez ugyanis koldulásra – s szélsőséges esetben akár iskolakerülésre – ösztönzi majd őket. A szintén Pápua tartományban található Baliem-völgyben konkrétan követelőznek a gyerekek, az ártalmatlannak tűnő kis ajándék sajnos komoly károkat okozhat a gyermekek értékítéletében. Ha segíteni szeretnénk a nehéz sorsú gyermekeken, akkor azt lehetőleg segélyszervezeteken, vagy a Mandarin Homestayhez hasonló helyi kezdeményezéseken keresztül tegyük.

dsc_0824_1.JPG

Remek bázis kirándulásokhoz

     Ha számít, hogy a lehetőségekhez képest olcsón tudj kijönni és miért ne számítana, akkor azt ajánlom, hogy a népszerűbb kirándulásokhoz, úgy mint Penemu és Kabui-öböl, Gamot használd bázisul. (Feltételezve, hogy Waisaion Te sem tervezel megszállni – onnan a Kabui-öböl még közelebb van; így még olcsóbb). Összehasonlításképp megemlíteném, hogy a Mandarin Homestayből délnyugat- Gamról a Penemu teljes napos kirándulás „csupán” 3 millió rúpiába (59 ezer forintba) került (melyen akár hét-nyolc személy is osztozhat, mi összesen heten voltunk), úgy, hogy útbaejtettük az igazán gyönyörű Yeben szigetét, valamint a híres sznorkel-helyet, a Melissa’s Gardent is (nagyon megéri!); míg a Penemu kirándulás 5 millió rúpia (98 ezer forint!) lett volna Kriről – s ekkor még fel sem merült további helyek útbaejtése.

Mely programhoz vagy kirándulóhelyhez jelent jó bázist:

Gam kvázi központi elhelyezkedésének köszönhetően a népszerű kirándulóhelyek (Penemu, Kabui-öböl, Arborek, Manta Point sznorkelhely) mindegyikéhez jó bázis lehet Gam, bár azt ne feledjük, hogy Gam szigete elég méretes: a sziget keleti és nyugati vége között elég nagy a táv. A sziget nyugati oldaláról viszonylag könnyen megjárható Penemu, Arborek és a Manta Point, míg a keleti oldalról a Kabui-öböl, Friwen, Kri és Pasir Timbul érhető el egyszerűen. Megjegyezném továbbá, hogy a sziget keleti oldaláról Waigeo sem egy nagy kirándulás, ez például a paradicsommadarak miatt lehet érdekes. Mivel Gamon is akad látni-és tennivaló bőven, ezért mindenképpen csak ajánlani tudom ezt a szigetet! 

8, Arborek

Miért érdemes Arborekre látogatni?

Arborek egy kis szigeten található falu, turistáknak szánt szolgáltatásokkal

E tekintetben egyedi a szigeteken. Arborek egy apró sziget Gam és Mansuar nyugati csücskei között, körülbelül félúton. Olyannyira kis méretű, hogy körülbelül fél óra alatt körbesétálható, ennek ellenére ellenére 11 szállással rendelkezik, úgyhogy kijelenthető: népszerű bázisnak számít az idelátogató utazók körében.  A fő attrakciót a sziget faluja jelenti, amely egy központilag támogatott kvázi „turista-falu” tánc- és énekelőadásokkal, éttermekkel (hideg sörrel és egyéb italokkal!), s szuvenírboltokkal: a legnépszerűbb szuvenír a helyi asszonyok által font, ördögráját formázó színes kalap, de ezen túl hagyományos pápua szőttes táskák is kaphatók.

Arboreken a strand és a tengeri élővilág sem rossz, bár e tekintetben Kri és Gam után sok újat nem tud nyújtani, már csak mérete miatt sem. Arborek jó választás lehet annak, aki falu közelében szeretne megszállni, hogy lássa a helyiek életét és kíváncsi a kulturális programokra, ugyanis a szolgáltatások megléte miatt Arborek kényelmesebb megoldást nyújt, mint a többi sziget falvainak szállásai – már ahol van egyáltalán.

A híres Manta Point sznorkel-és merülőhelyhez Arborek fekszik a legközelebb

Megjegyezném továbbá, hogy Arborek közel található a híres Manta pointhoz, amely egy az ördögráják által frekventáltan látogatott terület – legalábbis elméletben, ugyanis utazásom idején az ördögráják éppen nem voltak itt láthatók: vadon élő állatok lévén megfigyelésük nem garantált.

Mely programhoz vagy kirándulóhelyhez jelent jó bázist:

Penemu, Manta Point és egyéb sznorkelhelyek a sziget körül. Gamra is egyszerű átjutni, ha valaki kedvet kapna Gam attrakcióihoz (mangrove-sznorkel, paradicsommadár-les, stb.).

9, Fam-szigetek (vagy más nevén Pam-szigetek)

Miért érdemes a Fam-szigetkre látogatni?

Szép strandok

     A nagy távolságok, s az ennek köszönhető drága transzfer miatt nem jutottam el a Fam-szigetekre, melyek sokak szerint Raja Ampat legszebb strandjaival bírnak. Bár nehezen tudom elhinni, hogy van szebb a Kri körül található Pasir Timbul homokpadnál, de abban biztos vagyok, hogy a fam szigetek strandjai sem nyújtanak csalódást. A raja ampati szállásokat promótáló oldal fényképei igen csalógatóak, úgyhogy ha valaki igazán gyönyörű strandokon szeretne megszállni „tömegek” nélkül és nem nagyon szűk büdzsével utazik, annak Fam tökéletes választás lehet.

Megjegyzés: hatalmas tömegek Krin sincsenek, Kri legszebb tengerpartján (nem Pasir Timbulon, az ugyanis csak egy homokpad) a sziget nyugati végében két szállás osztozik, ottjártamkor ez kb. 20 embert jelentett. A drága transzfer miatt Famra biztosan kevesebben utaznak.

Közel van Penemu

Értelemszerűen innen a legolcsóbb a szomszédos Penemu kilátópont felkeresése, mely az egyik legnépszerűbb program Raja Ampaton. Penemu valóban szép, annyira, hogy az indonéz 100 ezer rúpiás bankjegyre is felkerült az itt látható panoráma. Azért ne feledjük, hogy Famra már a transzfer önmagában elég drága (egy útra legalább 2 millió rúpia körüli összeg, vagy több, adott szállástól függ és ez egy útra szól), szóval csak ez miatt felesleges Famon megszállni.

dsc_0964.JPG

Mely programhoz vagy kirándulóhelyhez jelent jó bázist:

Penemu itt van a szomszédban, így ez evidens. Ezen túl azonban minden egyéb néspzerű látnivaló komoly távolságra található.

10, „Egyéb” szigetek

A teljesség igénye miatt megjegyezném, hogy néhány kisebb szigeten is találhatók szállások, szétszórva a népszerűbb szigetek között, bár ezek főleg resortok, így hátizsákos utazók számára kis költségvetéssel nem opciók.

Az általam ismert és megjárt szigetek: Pulau Yeben (Gam és Penemu között, utóbbihoz közelebb), illetve Pulau Wai (Kri és Batanta között, szintén utóbbihoz valamivel közelebb), melyek kirándulás keretében látogathatók, nem szükséges a szigeteken megszállni. Yebenre a sziget szépsége miatt érdemes ellátogatni – ez tulajdonképpen két sziget, a kettő között lévő  szűk tengerszoros lagúna hatását kelti, gyönyörű. Waira pedig a víz alatti világ miatt érdemes legalább néhány órára ellátogatni, még Kri után is: két világháborús repülőgéproncs is található a sziget körül (az egyikről videót is láttam már, sajnos kevesen ismerik a pontos helyzetüket, ráadásul amiről én tudok, az mintegy 30 méteres mélységben fekszik a tenger alján). A korall is gyönyörű, gyakorlatilag olyan, mint Krin, viszont Wai körül sznorkelezve manta rájákat is láttam, hatot! Ide mindeképpen ajánlom a kirándulást Kri szigetéről.

A szállások: Yeben: Cove Eco Resort; Wai: Wai Eco Resort

dsc_1057.JPG

Köszönöm a figyelmet, remélem érdekesnek és hasznosnak találtad ezt az igen hosszúra sikerült írást! Ha tetszett, kérlek oszd meg ismerőseiddel is Facebookon

Tarts velem a továbbiakban is, a következő részben a szálláshelyzetről fogok beszámolni: megosztom saját tapasztalataimat, amik jól jöhetnek majd, ha Raja Ampaton jársz! 

Illetve így a hosszú bejegyzés végén engedd meg, hogy felhívjam a figyelmed indonéziai utam videoblog sorozatára, melyben hamarosan Raja Ampat is sorra kerül! Íme a vlog ötödik része, a malukui Buru szigetéről, ahol szintén gyönyörűek a strandok és egyéb érdekességek is akadnak bőven: 

Nyomj egy kommentet!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük