Ha az első rész meghozta a kedved Raja Ampathoz, akkor itt az ideje a szállásokon gondolkodni! E bejegyzésben összegyújtöttem tapasztalataimat, hogy könnyebb legyen a választás – ugyanis a szállások tekintetében hatalmas a választék!

dsc_0321_1.JPG

Első rész: Melyik szigetet válaszd?

Második rész: Melyik szállást válaszd?

Harmadik rész: Melyik programot válaszd?

Negyedik rész: Gyakorlati tudnivalók

Második rész: Melyik szállást válaszd?

Ha már kiválasztottad, hogy mely szigetet/szigeteket szeretnéd bázisul használni Raja Ampat csodáinak felfedezéséhez, a következő lépés a szállás kiválasztása.

     Ha komolyan érdekel a raja ampati utazás, kedves olvasó, akkor valószínűleg valamennyire már tisztában vagy a raja ampati szálláshelyzettel: a szállások túlnyomó többsége egyszerű (bár viszonylag drága), homestaynek nevezett bungalóegyüttes, amelyek a legolcsóbb megoldást jelentik a szigeteken – természetesen a lakatlan szigeteken való sátrazást most nem ideértve.

     Mielőtt a részletekbe bocsátkoznék, a teljesség igényében szeretném megjegyezni, hogy Raja Ampaton felsőkategóriás resortok is találhatók. Mivel a blog fő profilja a hátizsákos, olcsó utazás, ezért itt most csupán néhány érdekességet jegyeznék meg a luxusszállókkal kapcsolatban:

1, Az egyik, hogy a Batanta sziget vonzáskörzetéhez tartozó Papua Paradise Eco Resort magyar vezetés alatt áll (legalábbis korábbi nevén – Seahorse Paradise Resort – biztosan magyar kézen volt – és az interneten csupa pozitív véleménnyel lehet találkozni a resorttal kapcsolatban. Na nem mintha egy drága resortban olyan sok dologba lehetne belekötni, bár azért resort és resort között is akadnak különbségek, erre talán a legjobb példa a Maldív-szigetek, ahol elég széles a luxusszállások árskálája. Az internetes vélemények alapján ez a resort nem okoz csalódást – bár Batanta (és az előtte elterülő kis sziget, Birie, amin ez a resort is található) elhelyezkedése nem kifejezetten ideális, ha szeretnénk Raja Ampat fő attrakcióit végigjárni.

2, A másik érdekesség, amit kiemelnék, hogy alighanem a misooli Misool Eco Resort a legjobb választás, ha totális magányra és pihenésre vágyunk a leggyönyörűbb környezetben: Misool szépségéről már korábban is ódákat zengtem, a csodálatos resort eleganciája és kényelme a világ leggyönyörűbb trópusi szigetei között igazán tökéletes atmoszférát teremt, amit azt hiszem, nehéz felülmúlni. Ha valaki megengedheti magának, akkor ne habozzon.

dsc_2110_1.JPG

Raja Ampaton ugyanakkor az egyszerű, olcsóbb szállások a népszerűbbek – ezt ezek egyre növekvő száma is bizonyítja; úgyhogy az alábbiakban én is ezekre koncentrálok. Ha valakit érdekelne, hogy milyen további resortok találhatók még Raja Ampaton és hol, annak ajánlom például ezt a listát olvasásra.

Olcsó szállások: Hol érdemes böngészni?

Raja Ampaton manapság már rengeteg a homestaynek hívott, egyszerű szállás, ezek többsége a nemzetközi szállásfoglaló oldalakon (mint például Booking vagy Agoda) ugyanakkor nem szerepel. A legkomprehenzívebb honlap az úgynevezett Stayrajaampat, amely, mint nevéből kitűnik, egy kifejezetten Raja Ampatra specializált szálláskereső oldal. A honlap leírása szerint ez egy teljesen nonprofit kezdeményezés, amely semmilyen juttatást nem szed be sem a vendégektől, sem a szállótulajdonosoktól; a helyi válallkozások segítésére jött létre. Összehasonlításképpen megjegyezném, hogy szeptemberi dátumokra keresve a Booking 23 szállást listázott, míg a Stayrajaampaton jelen pillanatban kereken 100 elérhető szállás van fent.

Megjegyzés: A Stayrajaampat oldalára csak az úgynevezett Raja Ampat Homestay Association nevű kezdeményezéshez csatlakozó szállások kerülnek fel. A misooli szállások például abszolút nincsenek fent, sőt, a legigényesebb homestay sem Mansuar szigetéről, amit Raja Ampaton láttam (Asai Bori Homestay – bővebben lent). Lényeg a lényeg, a Stayrajaampat sem teljeskörű, de az tény, hogy ez az oldal a legjobb kiindulópont raja ampati szállások kereséséhez.

Mikor nekiállsz a böngészésnek, gyorsan láthatod, hogy igen nehéz a választás, ugyanis rengeteg szállást listáz. Azokról képek, leírás, sőt akár vélemények is olvashatók. Megmondom őszintén, a szép képek ellenére én egy idő után beleuntam a böngészésbe. Ha hozzám hasonlóan te sem szeretnéd végigolvasni az összes szállás leírását, megosztanám veled tapasztalataimat, hogy könnyebb legyen a választás!

Érdemes-e előre foglalni, vagy jobb helyben keresgélni?

A Stayrajaampat egyik nagyszerű funkciója, hogy nem csak információgyűjtésre, hanem foglalásra is alkalmas, bár Raja Ampat sajátosságai miatt ebben azért van egy kis csavar. Indonéziáról tudni érdemes, hogy azt leszámítva, hogy a lakosság Facebook-függő, a pénzügyi tranzakciók többsége nem online zajlik. Főleg nem a városoktól távoli szigeteken, mint amilyen Raja Ampat is, amely egyes részein nem, hogy térerő (wifiről természetesen nem is szólva), de gyakran áram sincs.

dsc_0345.JPG

A már említett honlapon keresztül leadott foglalásokat is sms-ben intézi a rendszer, ami Indonéziában a legkézenfekvőbb, s egyben legmegbízhatóbb megoldás. Térerő ugyanis gyakrabban van, mint gyors mobilnet. Ha az általunk kiválasztott dátumon van szabad szoba és ez irányú igényünk el is jut a tulajhoz, akkor az visszaigazolja a foglalást, melyről a rendszer e-mailben értesít. Ha nincs elérhető szoba, akkor pedig arról kapunk értesítést.

Megjegyezném, hogy a honlap elmondása szerint e szolgáltatás ingyenes, a foglalásért díjat sem a vendégtől, sem a szállástól nem számolnak fel. A szállások elérhetősége – telefonszáma – a honlapon megtalálható, így akár mi magunk is intézhetjük a foglalást, indonéz nylevtudás hiányában azonban egyszerűbb a honlapon keresztül.

VISZONT. A meglévő foglalást azért ne vegyük készpénznek.

Saját tapasztalat alapján mondhatom, hogy a készpénzfizetés, mint egyetlen opció miatt Raja Ampaton azt szolgálják ki, aki hamarabb fizet.

(Itt-ott már elfogadnak bankkártyát is, viszont e szállások száma egyelőre elenyésző.)

Nekem például két foglalásomat is visszamondták, ráadásul az elsőt érkezésem napján. Kri szigetét választottam az első szigetnek, azon is a Mangkur Kodon nevű Homestayben szerettem volna megszállni. Még Malukuból egyeztettem a szállás ügyintézőjével, telefonon (beszéltünk is, nem csak sms-eztünk, ugyanis itt beszélnek angolul!), érkezésem előtt körülbelül két héttel, ennek ellenére minden szobájuk tele volt, mikor Sorongban felszálltam a waisai hajóra. Végül a szomszédos Yenbuba Homestayben kaptam egy szobát, amely két percnyi sétára található az eredetileg kinézett szállástól, amit ettől az incidenstől eltekintve is ajánlok: a sziget legszebb tengerpartja található itt.

(A másik eset Gam szigetén történt a Diva Homestay nevű szálláson, itt érkezésünk előtt szóltak, hogy nem lesz elérhető a szoba azon a napon, amikor érkeznénk, pedig velük is lebeszéltük előzőleg.)

Azért nem kell kétségbe esni, szerencsére helyben nagyon egyszerű variálni, igazán nem gond megfelelő szállást találni akár rövid határidővel is. Én a mozgalmasnak számító téli időszakban voltam – amikor is Raja Ampaton kedvező az időjárás, legalábbis a staisztikák szerint (egy-két rövid záportól eltekintve nem is volt rossz az idő, de manapság az időjárás már kiszámíthatatlan), s az interneten olvasható vélemények és Raja Ampat népszerűsége miatt tartottam attól, hogy tele lesznek majd a szállások. Ettől tartani abszolút felesleges: még a népszerűbb helyeken is felszabadul egy-egy szoba néhány napon belül, ha adott nap éppen tele van az általunk kinézett homestay. De az, hogy mind a több, mint száz homestay tele legyen, az ki van zárva. Ottjártamkor is volt, amelyik teljesen elhagyatottan állt, vendég nélkül – persze igény esetén kinyitnak.

Azért sem érdemes túlstresszelni a szállásválasztás kérdéskörét, mert a raja ampati szállások adottságai nagyon hasonlóak, kicsik a különbségek, legalábbis a komfort terén.

Mire számíthatsz a raja ampati szállásokon? Az alábbi tudnivalókat érdemes észben tartani: 

1, Homestay a nevük, de valójában nem azok

Nem tudom, hogy mely megnevezés lenne megfelelő, de az biztos, hogy a Raja Ampaton, az utazók elszállásolására felhúzott bungalók nagyon távol állnak a homestay fogalmától. Kri szigete például a szállások megjelenéséig lakatlan volt (település ma sincs rajta, de a szállások üzemeltetői a szigeten élnek), de még a falvak közelében kialakított szállásokon sem az üzemeltető család által használt épületben lehet megszállni, hanem különálló bungalókban. A homestay-érzést talán egyedül az szolgáltatja, hogy a szoba ára – éttermek hiányában – az összes étkezést is magában foglalja.

dsc_0768_2.JPG

2, Az „olcsó” szállások nagyon egyszerűek

Raja Ampat népszerűsége viszonylag újkeletű (értsd: az utóbbi évtizedben, de inkább csak az utóbbi 5-6 évben lett csak igazán felkapott), de ez a szállások hatalmas, s egyre növekvő számán abszolút nem érezhető. Sőt, azok színvonalán sem: ahhoz képest, hogy a homestaynek nevezett bungalók többségét az utóbbi néhány évben húzták fel, néhány kivételtől és az itt-ott felhúzott drágább resorttól eltekintve mindegyik rém egyszerű: bambuszbungaló a tengeren vagy a tengerpart mögött, egy szúnyoghálóval körülbástyázott ággyal (vagy sokszor a nélkül, csupán egy matraccal!), egy asztallal és esetleg egy székkel a sötét szobában. A szoba sötétsége, a természetes fény kizárása itt tudatos: akkor ugyanis elviselhetetlen lenne a hőség. Légkondicionálás nincs (bár egy homestay úgy hirdeti magát, mint az egyetlen olcsó szállás, ahol van), ventilátor a tapasztalataim szerint mindenhol akad, viszont ez az áramról már sajnos nem jelenthető ki ilyen magabiztosan. A legtöbb helyen csak generátorról van áram, amelyet néhány órára szoktak csak bekapcsolni az esti órákban.

Itt, az egyszerű körülményeknél muszáj megemlítenem, hogy a közelmúltban Raja Ampat szállásain felütötte a fejét egy komoly probléma: elszaporodtak a patkányok, amik a szobákba sem félnek bemenni. Gyorsan meg is jegyezném, hogy én, a Raja Ampaton töltött két hetem alatt egyetlen egy patkányt sem láttam, bár volt, aki Gamon, a Mandarin Homestayben igen, ráadásul a mellettünk lévő bungalóban. Egy a lényeg: semmilyen ételt ne tartsunk a szobában, ezzel jó eséllyel elkerülhető ez a kellemetlenség.

3, Két szobatípus közül lehet választani

Vagy a vízre, cölöpökre épített, vagy pedig a parton álló bungalókból lehet választani. Ami a berendezést illeti, jellemzően nincs különbség. A vízen álló bungalók általában tágasabbak és természetesen sokkal hangulatosabbak, amely különbség az árképzésben is megmutatkozik.

dsc_0477.JPG

4, Rossz ár-érték arány

Az egyszerűség ellenére az árak igen magasak – Indonéziában e tekintetben talán itt a legdrágább az utazás, bár a szintén pápua Baliem-völgy sem olcsó.

Az árak központilag meghatározottak:

A vízre épített bungalók ára 500.000 indonéz rúpia (mai árfolyamon 9800 forint) egy főre egy éjszakára.

A partra épített bungalók ára 350.000 rúpia (6800 forint) egy főre egy éjszakára.

Egyes szállásokon lehetnek minimális eltérések – Kri sziget déli részén állítólag volt egy homestay, amely 300.000 rúpiát kért egy főre, de a többség a fenti árak szerint működik.

Ez nem hátizsákos árszínvonal, de a Paradicsomot általában sehol sem adják olcsón. Talán mondanom sem kell, hogy két főre az itt alapnak számító 700.000 rúpiáért mondjuk Bali szigetén nem egy matrac jár a földön, hanem egy remek hotel igényes szobája. Reklamálni és szomorkodni felesleges, a magas árak nem fogják vissza az utazókat. Ki adná ki olcsóbban a szobákat, ha azok drágán is megtelnek? Ugye.

Továbbá segít az árat megemészteni az a tény, hogy ez az összeg a napi háromszori étkezést és korlátlan italfogyasztást (víz, tea és kávé) ais magában foglalja – az étkezést svédasztalos jelleggel, egy közös étkezőhelységben a többi vendéggel együtt megoldva. Költeni ezen túl tehát már csak a szigetek közötti transzferre és a programokra kell, amelyek „királya” a sznorkelezés, ami ingyenes. A további költségek tehát egészen jól menedzselhetők, de erről majd a következő részben részletesen beszámolok.

5, A kirándulások tekintetében szállás és szállás között nincs nagy különbség

A kirándulásokról a következő részben részletesen írok majd, itt most csak annyit jegyeznék meg, hogy a kirándulások kapcsán inkább sziget és sziget között vannak különbségek, adott szigeten lévő szállások ugyanazokat a programokat tudják megszervezni. Sznorkeling mindenhol van (ingyenes, de hajóval bővülnek a lehetőségeink), a népszerű kirándulások is megszervezhetők minden szállásról – bár ez esetben a távolságok függvényében más lehet az ár!

Hogy mely programhoz melyik sziget jelent jó bázist, arról az első részben írtam.

dsc_0717.JPG

Mindezek ismeretében azt tanácsolom, hogy ne stresszeld túl a szállásválasztás kérdéskörét. A szállások mindenhol nagyon hasonlóak.

Ami aspektusban lehetnek nagyobb eltérések, az a vendégek száma (népszerű vs. családi hangulatú, csendes szállások), illetve az ételek minősége/mennyisége.

Az első aspektus a kirándulások és programok szempontjából lehet érdekes, a másik természetesen a komfort miatt.

     Az ételek kapcsán nem igen lehet általánosítani: a népszerű Yenbuba Homestay Kri szigetén kiemelkedően jó volt mind a mennyiséget, mind a minőséget, mind pedig a változatosságot illetően, annak ellenére, hogy sok – 10-15 – vendégre kell, hogy főzzenek; míg a szintén népszerű Yenkoranu Homestayről úgy hallottam, hogy a mennyiséget nem viszik túlzásba: beszámolók szerint minden nap gyorsan elfogyott a kipakolt étel – ilyen a Yenbubában egyszer sem fordult elő. A Yenkoranuban én nem szálltam meg, de beszéltem olyannal Gam szigetén, aki igen. Éhen sehol sem marad a vendég, bár ahol kevesen vannak, ott nem fogják az étkezést túlzásba vinni – a Yendebabo Homestayről Gam szigetéről például nem túl jók ez irányú emlékeim.

dsc_0685.JPG

Ami a kirándulásokat, illetve azok költségét illeti, természetesen jobbak az esélyeink a népszerű szállásokon, ahol egyszerű találni egy „hajónyi” embert, akikkel megosztható a hajóbérlés költsége.

Megjegyzés: a népszerű szállások sok véleménnyel bírnak a Stayrajaampat oldalán – a csillagokkal jelölt pontozás melletti zárójeles szám mutatja a vélemények számát.

Népszerű szállások a két legnépszerűbb szigetről – a teljesség igénye nélkül: Yenkoranu Homestay, Yenbuba Homestay, Koranu Fyak Bungalows, Lumba Lumba Guest House, stb. (mind Kri); Corepen Homestay, Yenros Homestay, Beser Bay Homestay, Kordiris Homestay, stb. (mind Gam).

Én melyik szállásokat ajánlom:  

Megjegyzés: Misooli szállásokról a Misoolról szóló írásomban már részletesen írtam, így alább az “északi”, népszerűbb szigetekre koncentrálók.

Kri: Yenbuba Homestay

Krin nagyszerű élmény volt a Yenbuba Homestayben megszállni: jól szervezett „homestay”, remek és bőséges ételekkel és gyakran visszajáró vendégekkel – ami szerintem elég bizonyíték a minőségre. Utólag örülök, hogy a szomszédos Mangkur Kodonban érkezésem napján végül nem volt hely, mert bár a bungalók és a strand gyönyörűek, az étkezést és a kirándulásokat nem tudtam megtapasztalni, de nem hiszem, hogy jobb lenne, mint a szomszédban.

dsc_0466.JPG

dsc_0617.JPG

Gam (a sziget nyugati része): Mandarin Homestay

Gam szigetén a Mandarin Homestayt ajánlom meleg szívvel (a stayrajaampat-on is szinte makulátlan az értékelése). Itt a „fő attrakció” a szállást üzemeltető család, akik egytől-egyig kedvesek és segítőkészek. Na nem mintha máshol rossz lenne a kiszolgálás, de itt a hangulat abszolút családias, itt úgy éreztem, hogy egy szívesen látott vendég vagyok. A kirándulások nagyon olcsók voltak és itt lehetőség volt azokat „személyre szabni”: a híres Penemu kilátópont mellé egy híres sznorkelhely (Melinda’s Garden), továbbá egy igazán gyönyörű sziget (Yeben) is meglátogatásra került, a szállás üzemeltetője tanácsára – ráadásul mindez sokkal olcsóbban, mint egy csak Penemut látogató hajókirándulás mondjuk Kri szigetéről.

Érdekesség továbbá, hogy engednek a szoba árából, ha valamilyen formában – például egy rövid angolórával – részt veszünk a helyi gyerekek tanulmányait segítő programban, amely közvetlenül a szomszédban található.

dsc_0797.JPG

Gam (a sziget keleti része): Yendebabo Homestay

     Toronymagasan a legkényelmesebb homestay, ahol a majd’ két hét alatt megszálltam: a bungalók itt fából épültek, nagy ablakokkal, függönnyel és a szoba is tágasabb, mint az átlag. Itt az áramszolgáltatás is hosszabb ideig biztosított (nem csak este, de reggel is néhány órára!), sőt, a tulaj azt is felajánlotta, hogy szükség esetén némi felárért cserébe akár egész nap is működteti a generátort. Ez így összességében igen pozitív meglepetés, ráadásul a bungalók közvetlenül a strandon állnak, olyannyira, hogy dagály idején a tornác alá ér a víz. A strand itt kifejezetten fotogén:

dsc_0256_1.JPG

dsc_1265.JPG

dsc_1240.JPG

     E homestayre ráférne némi extra vendég: igényesen kialakított helyről van szó, de látszik rajta, hogy ritkán jönnek ide vendégek, s ez a tulaj hozzáállásán is meglátszik – az első napon a tulaj egymaga gondoskodott a vendégeiről (összesen öten voltunk), és mivel főzni nem nagyon tudott, másnap a faluból elhozta az egész családját. Egy kicsit szervezetlenül indult az egész. Érdekesség, hogy búvárkodáshoz szükséges felszerelés a helyszínen elérhető (az más kérdés, hogy a tulaj divemaster-képesítésében nem biztos, hogy vakon megbíznék). Az az érzésem, hogy a múltban komoly támogatáshoz jutott a tulaj, aminek segítségével egy igényes homestayt alakított ki, de ahhoz, hogy a minőség fennmaradjon, folyamatos vendégéjszakák kellenének.

Mansuar: Asai Bori Homestay

Mansuar népszerűsége eltörpül a szomszédos Kri népszerűsége mellett, pedig az adottságok nagyon hasonlóak. Ahogy azt már az első részben is kijelentettem, Mansuaron én sem szálltam meg, de ha lesz lehetőségem Raja Ampatra visszamenni, akkor meg fogom fontolni.

Mansuaron láttam ugyanis a legigényesebben kialakított „olcsó” szállást, az Asai Bori Homestayt, amit én Raja Ampaton láttam, és mivel a stayrajaampat honlapján nem szerepel (van egy olyan érzésem, hogy a tulaj nem is tud erről az oldalról), ezért mindenféleképpen megemlíteném, ugyanis valóban nagyon egyedi a sok, „egy kaptafára” felhúzott bungaló között. Itt vízre épült bungaló nincs és így is 500.000 rúpiába (9800 forintba) kerül egy főre, de ez a tulaj elmondása szerint alkuképes. De egyébként meg is éri.

Íme néhány kép:

dsc_0312.JPG

dsc_0293.JPG

Kontakt:

Asai Bori Homestay

Sakaria Mambrasar (a tulaj)

0823-9966-8923

Néhány gondolat a transzferről

A szigetek közötti utazás egy raja ampati út költségeinek egyik sarkalatos pontja, ugyanis a magas üzemanyagárak miatt – na meg menetrendszerinti hajójáratok hiányában az utazás igen költséges. A szigetek közötti mozgás egyszerű, könnyen megszervezhető, de nem olcsó.

A transzfer árát a szállás Waisaitól való távolsága határozza meg, a legnépszerűbb sziget, Kri szállásai 600.000 rúpia (6800 forint) körüli összeget kérnek el a körülbelül egy órás hajóútért – amely akár 6-8 ember között is megosztható. A pontos, adott szállásra vonatkozó transzferárakat a stayrajaampat oldalán, a szállások leírásánál megtalálod.

     Azt tanácsolom, hogy mielőtt megrendelnéd a transzfert, érdemes rákérdezned az általad kinézett szállásnál, hogy érkeznek-e további vendégeik az adott napon, mert akkor megoszthatók a költségek. Ha nincs más vendégük, akkor nem érdemes megrendelned a transzfert, ugyanis a kikötőben biztosan lehet találni olyan hajót, amelynek nem jelent majd nagy kerülőt az extra fuvar. A kikötő kapujában, a természetvédelmi díjat szedő „irodánál” (ami inkább csak egy sátor) tudnak segíteni keríteni egy hajót/csónakot, amit nem egyedül kell majd kifizetned. Lehet, hogy várnod kell majd valamennyit, de így akár többszázezer rúpia is megspórolható.

A végszóm az lenne, hogy nem érdemes sokat rágódni a szállás kérdéskörén: ha netán némi kényelmetlenség adódna itt-ott, Raja Ampat szépsége kárpótolni fog mindenért. Én még nem találkoztam olyan személlyel, aki negatív véleménnyel lenne erről a valóban paradicsomi szigetcsoportról.

Jártál már Raja Ampaton? Hol szálltál meg? Tetszett? Írd meg kommentben!

4 Comments

 1. W.L. 2018.11.19. at 07:07

  Ket finn vendegemnek ajanlottam az Asai Bori Honestayt, es fel is hivtam. Nagy meglepetesemre a szamuk mukodott es rogton felvettek.
  De ami meg meglepobb, most 2 fo es 4 ejszaka esetere fejenkent 250ezret kernek csak ejszakankent, kajaval!
  Ezzel a szigetek legjobb homestaye egyben a legolcsobb is!!!
  Remelem, nem felreertes volt.
  A transzfer Waisaibol speedboattal 1 millio.

  Válasz
 2. vorosborisz 2018.11.20. at 05:46

  @W.L.: Ennek nagyon örülök, remélem beindul nekik az üzlet, tényleg megérdemelné a tulaj!

  Válasz
 3. Krisztina Krieger 2018.12.26. at 20:24

  @W.L.: Szia! Kaptál esetleg visszajelzést a szállásról? Most keresek-foglalok januárra 7 főre és nagyon megtetszett, de előbb egy pozitív vélemény jó lenne.

  Válasz
 4. W.L. 2018.12.27. at 21:42

  @Krisztina Krieger: Sajnos nem jutottak el oda. Mint kiderult, a megadott szam nem az Asei Bori tulajdonosae, hanem valakie akiben megbiztak kapcsolattartasra. Mint kiderult rosszul, mert az illeto a finneket az AB helyett egy masik mansuari honestaybe akarta vinni az elozetes megallapodassal ellentetben. Ok ezt visszautasitottak, es vegul Krin kotottek ki.
  Mivel mas elerhetosegunk az AB fele nincs, ha oda akartok menni elobb erdemes talan Krin megszallni, es onnan pl egy sznorizo kirandulason felkeresni Saowanderek falut, ahol kozvetlenul megnezhetitek a AB Homestayt es beszelhettek tulajdonosaval. Egy ujabb HS is epult a faluban, a molo mellett.

  Válasz

Nyomj egy kommentet!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük