Az előző rész után most összegyűjtöttem minden lényeges információt, amit az utazási irodákról, illetve az általuk szervezett utakról tudni érdemes, hogy Te is ki tudd választani a Neked tetsző programot!

dscf5798.JPG

Első rész: az utazás általános körülményei és a szükséges dokumentumok, engedélyek

Az előző részből kiderült, hogy a tibeti utazás rendkívül egyszerű, hiszen a politikai helyzetből adódó szabályozások miatt minden Tibetbe készülő külföldi látogató köteles utazási irodán keresztül, tehát szervezett út keretein belül Tibetbe utazni, az egyéni kalandozás nem lehetséges – csak a fővároson belül, ha már egyszer ott vagyunk. Mivel az utazás összes aspektusát az utazási iroda intézi, a legnagyobb „fejtörést” az utazási iroda és a számunkra tetsző út kiválasztása okozza. Bár azért megjegyezném, hogy igény esetén az utazás egyes aspektusait választhatjuk és akár foglalhatjuk is mi magunk, például szállást vagy vonatjegyet – erről bővebben lejjebb. E részben tehát megosztanám ez irányú tapasztalataim, hogy Te is ki tudd választani a Neked tetsző utat!

Ha komolyak a szándékaid és az utazás tényleges szándékával állsz neki a keresésnek, akkor igazán gyorsan láthatod, hogy rengeteg utazás iroda kínál Tibetbe szervezett utazást (tibeti, kínai és külföldi irodák egyaránt), így a választás igazán nem egyszerű. Illetve egyszerű, csak nem tűnik annak. Mégpedig azért nem bonyolult a választás, mert bár igaz, hogy rengeteg utazási iroda kínálatából lehet böngészni, viszont a különböző utazási irodák ajánlatai nagyon hasonlóak; kis túlzással szinte mindenhol ugyanazt kapjuk a pénzünkért – így nem érdemes túl sokat rágódni a megfelelő program kiválasztásán.

dscf5842.JPG

A legfontosabb aspektusok, amiket el kell dönteni utazás előtt az az, hogy mely területet szeretnénk látni Tibetben; mivel szeretnénk utazni Tibetbe illetve onnan el, illetve, hogy milyen színvonalon szeretnénk megszállni.

Ha speciálisak az igényeink – például ritkán látogatott régiókba is elutaznánk és mondjuk az utazás időpontja is fix, akkor privát programra érdemes egyéni árajánlatot kérni az utazási irodáktól, minden más esetben viszont elég, ha a kész „csomagok” között böngészünk – biztosan találunk megfelelőt.

Ami az irodák által szervezett utakat, „csomagokat” illeti, általánosságban a következők mondhatók el:

 • Az olcsóbb utak létszáma jellemzően 8-12 fő körül alakul, de minden iroda szervez kis létszámú (5-6 fős), sőt, akár privát utakat is.
 • Az árat természetesen főleg a Tibetben eltölteni kívánt napok, illetve a meglátogatni szánt helyek száma és egymástól való távolsága befolyásolja. (Vannak még egyéb aspektusok is, például a szállás színvonala, erről lejjebb) Az árskála alján található utak Tibet legkönnyebben elérhető részére, a fővárosra, Lhászára fókuszálnak és csupán 3-4 naposak. Néhány extra nappal (és persze magasabb árral) számolva akár a tibeti „vidékre” is eljuthatunk, népszerű úti cél például az Everest alaptábor vagy pedig a gyönyörű Namtso-tó (én Lhászán túl ez utóbbit látogattam meg tibeti utam során). Minél távolabb és hosszabb időre szeretnénk a fővárostól utazni, értelemszerűen annál drágább lesz az egész út.

dscf5780.JPG

 • A legtöbb iroda ajánlata nem tartalmazza az utazás költségeit Lhászába, illetve onnan el, ugyanis választani lehet a repülés (gyors, de drágább) és a vonatozás (lassabb, viszont olcsóbb) között. A szükséges jegyek beszerzésében viszont természetesen tudnak segíteni, jellemzően felár nélkül, sőt, néha akár diszkont árakon.
 • Némely iroda programja tartalmazza a szállást, némelyik viszont nem – természetesen az erre vonatkozó információkról az irodák tájékoztatnak. Viszont az is elmondható, hogy a legtöbb iroda figyelembe veszi az egyéni igényeket – például a szállást illetően, Tibetben is van ugyanis olcsóbb-, közép- és drágább kategória. Egy csoport különböző szállásokon megszállva is együtt tudja tölteni a napot, így általában nem gond, ha mi nem ott szeretnénk megszállni, amely szállást a program alapból tartalmazna.
 • Ami az utazás végleges árát illeti, természetesen lehetnek eltérések az egyes irodák útjai között, viszont különböző irodák ajánlatait böngészve úgy vettem észre, hogy érdemes körülbelül napi 100 amerikai dollárral számolni – a repülő- vagy vonatjegyek nélkül. Úgy vélem, hogy egyszerűbb szállásokon megszállva lejjebb lehet ezt az árat némileg „tornászni”. A legolcsóbb, csak Lhászát látogató négy napos utak most úgy 400 dollár körül mozognak.

dscf5600.JPG

 • Ami a szállást illeti, akár a népszerűbb szállásfoglaló oldalakon (például Bookingon) egészen az ifjúsági szállásoktól (hostel) kezdve a komolyabb szállodákig találhatunk olcsóbb és drágább opciókat, akár Kína többi részén megszokott árakon (ifjúsági szállón akár 30-40 yüanért, azaz 1200-1600 forintért) megszállva – egy főre értve.

Itt jegyezném meg, hogy ismerősöm ajánlása alapján mi (én és két útitársam) a Tibetan Connections nevű, a kínai Qinghai tartomány Xining városában székelő, tudtommal tibetiek által működtetett – de ami biztos, hogy tibetieket foglalkoztató – utazási irodát választottuk, amellyel abszolút meg voltunk elégedve, így csak ajánlani tudom. Bár megjegyezném, hogy honlapjukat az utóbbi napokban nem tudtam megnyitni – remélem csak a böngészőmmel van gond, nem pedig bezártak. Xining a Tibettől északra található Qinghai tartomány fővárosa, a legnagyobb és legnépesebb Lhászához közeli város, amely Kína többi részéről is könnyen elérhető.

dscf5238.JPG

2018-ban ugyan sok gyakorlati haszna nincs, de az érdekesség kedvéért megosztanám az iroda által, 2010-ben kapott e-mailt, mely az útitervet, az árajánlatot, illetve az abban foglalt és nem foglalt tényezőket sorolja fel. Tehát ezt a levelet kaptuk 2010-ben:

LHASA AND NAMTSO LAKE TRIP
Day1 Take train from Xining to Lhasa
Day2 Arrive at Lhasa train station and pick to the hotel
Day3 Lhasa Jokhang temple  and Barkhore square
Day4 Lhasa Potala palace and Norbulingka Palace
Day5 Lhasa Drepung monastery and Sera monastery
Day6 Lhasa to Namtsok lake(overnight at Namtsok lake guess house)
Day7 Namtsok lake to Lhasa
Day8 Departure from Lhasa

Price for the trip
1person Y4700
2person Y3100/per
3person Y2570/per
4person Y2300/per

Price included train ticket from Xining to Lhasa(hard sleeper),  pick
up from train station,taxi inside the Lhasa and Namtsok lake tourist
car (land cruiser 4500cc) and driver
all the require permit
Price not included your accommodation,meal and all the monastery
entrance fee and Namtsok lake entrance fee.

Hárman voltunk, tehát 2570 kínai yuant, azaz mostani árfolyamon kb. 400 amerikai dollárt fizettünk fejenként a nettó 6 napos útért, úgy, hogy ez a Xining – Lhásza vonatjegyet is magában foglalta (de szállást nem); de ez az ár annak fényében még inkább elképesztő, hogy akkoriban 27 forint volt egy yuan, nem pedig 40, mint ma. Ezzel természetesen nem nagyzolni szeretnék, csupán igazolni az állítást, mi szerint az általunk választott utazási iroda igen korrekten állt hozzá utunk megszervezéséhez. Manapság ilyen áron sajnos nem találhatók tibeti utak és a kb. 100 dolláros napi költség ugyan nem hátizsákos kategória, mégis, egy tibeti út abszolút megéri az árát.

dscf5856.JPG

dscf5744.JPG

Az út során a fentiekben már említett látványosságokat néztük meg – helyi, rendkívül szimpatikus idegenvezető vezetésével, melyek az alábbiak:

Lhászában a fő látnivalók kényelmes tempóban kitöltöttek három teljes napot, nevezetesen a Jokhang Templom és Barkhor Tér, a híres és lélegzetelállító Potala Palota, ami ha máshonnan nem is, de legalább a Hét év Tibetben című filmből biztosan sokaknak ismerős; a dalai láma nyári székhelye, a Norbulingka Palota; valamint a Drepung és Sera kolostorok, ahol a szerzetesek mindennapi életébe nyerhettünk bepillantást. Persze szabad időnk is akadt, főleg az érkezésünk napján. Ahogy az az e-mailből is kiderül, mi egy olyan utat választottunk, amely Lhászán túl a tibeti „vidékre” is ellátogat, s mi a festői szépségű, s egyben a világ legmagasabban fekvő tavát, a Namtso-tavat választottuk, a tó melletti egyik vendégházban éjaszkázva. A tó környéki tengerszint feletti magasságot jelző pont az 5190 méteres magassával toronymagasan (hehe) az általam megjárt legmagasabban fekvő hely. Csodálatos helyeken jártunk, maximálisan tudom ajánlani az általunk meglátogatott helyek felkeresését. Ezeken túl népszerű kirándulás például az Everest alaptábor felkeresése, ide például 850 dollár körül már vannak nyolc napos utak.

dscf5433_1.JPG

dscf5547.JPG

Az utazási irodákkal kapcsolatosan még elmondanám, hogy ha komoly honlappal rendelkező irodát választunk (mely indikálja, hogy egy valós és komoly cégről van szó), akkor nagyon mellényúlni nem tudunk, így válasszuk azt, amelyik szimpatikusnak tűnik.

Íme néhány nagyobb utazási iroda linkje, melyeket tibeti utak utáni böngészés közben találtam:

Tibetan Connections  – Ez talán nem túl nagy, de én velük mentem és csak ajánlani tudom őket.

Tibet Travel – Komoly honlap egy érdekes funkcióval: megtekinthetjük, hogy mely csomagokra, milyen dátumokra iratkoztak már fel mások.

Budget Tibet Tour – Valóban alacsonyabbnak tűnnek az áraik – remélhetőleg nem a szolgáltatás minőségének rovására.

Explore Tibet – Szintén igen komolynak tűnő iroda, sok opcióval.

Ha sikerül kiválasztani egy szimpatikus irodát és egy szimpatikus utat, akkori további két aspektust érdemes még átgondolni, mielőtt elköteleznénk magunkat:

Mikorra érdemes egy tibeti utazást időzíteni?

Tibetről – Lhászáról és környékéről, ahová a legtöbben eljutnak – általánosságban elmondható, hogy május és október között a legkellemesebb az időjárás, ez az időszak a tibeti utazás főszezonja. Hangsúlyoznám viszont, hogy mivel az utóbbi évek időjárása világszerte kiszámíthatatlan, szerintem felesleges a várható időjárásra nagy hangsúlyt fektetni az utazás szervezésekor. Fontos ugyanakkor, hogy a februári és márciusi időszakban Tibet gyakran „bezár” néhány hétre, a politikailag érzékeny témának mondható „tibeti újév” miatt, ilyenkor a hatóságok nem adják ki a szükséges beutazási engedélyt; így ha ezen időszak környékén utaznál, akkor az utazási irodával érdemes előtte egyeztetni.

dscf5235.JPG

Hogyan érdemes utazni?

Mivel a legtöbb csomag nem tartalmazza a Tibetbe szóló repülő- vagy vonatjegyet, természetesen eldönthetjük magunk, hogy melyik opciót részesítjük előnyben. Én vonattal érkeztem Xiningből (kb. fél nap, az utat főleg éjszaka megtéve) és azzal is távoztam a szecsuáni Chengdu irányába (ez a második szakasz majdnem két teljes napot vett igénybe, de lényegesen olcsóbb volt, mint repülni) és csak ajánlani tudom a vonatozást, amely Kínában önmagában hatalmas élmény. Elméletileg a magaslati akklimatizációban is nagy segítség, ha nem repülővel érkezünk – bár a Namtso-tónál ettől függetlenül nekem voltak ilyen jellegű problémáim (fejfájás és gyengeség). A táj mind Qinghaiban, mind Tibetben gyönyörű, sosem fogom elfelejteni, ahogy a délutáni/esti homokdűnék képét hatalmas fehérség és kvázi hóvihar váltotta fel másnap reggel. Ami a jegy beszerzését illeti, a főszezon kicsit problémás lehet, ha saját magunk intéznénk, a legegyszerűbb, ha az irodára bízzuk – már csak azért is, mert elvileg már a jegy vásárlásakor is kérhetik az utazási engedélyt!

dscf5084.JPG

tibet_snow_land_of_snow_utazas_1.JPG

A másik opció a repülés: a legkézenfekvőbb megoldást Szecsuán tartomány fővárosa, Chengdu jelenti, napi több járattal; de más nagyobb városokból (például Csungking, Xining, Xi’An, Peking, stb.) is könnyen elérhető Tibet fővárosa, de ez általában lényegesen drágább, mint a vonat.

A Tibeten belüli utazást az iroda biztosítja, általában dzsippel vagy kisbusszal – a csoport létszámától, illetve a meglátogatandó helyek természetétől függően.

dscf5343.JPG

Túl sok energiát, időt, netán pénzt igényel a tibeti utazás megszervezése? Van egy jó hírem! 

A jelenlegi tibeti határokon túl egyes kínai tartományokban, például Szecsuánban, Jünnanban, Qinghaiban, vagy Gansuban is találhatunk autentikus, korábban Tibethez tartozó településeket – s ezek a kínai turistavízummal is látogathatók, a tibeti engedélyek nélkül! Terjedelmi okok miatt most nem mennék bele a részletekbe, ez a téma egyébként is külön írást érdemel, és bár személy szerint én ezeken a területeken még nem jártam, de ha lesz időm részletesen utánajárni, akkor majd írok róluk!

Addig is álljon itt néhány korábbi írásom Kínáról, hiszen ha már Tibetbe is Kínán keresztül lehet eljutni, akkor már ott is érdemes körbenézni:

Menglian, ahol a külföldi és belföldi utazók egyaránt ritkák, pedig látnivaló van bőven

Kína egyik legszebb vidéke, Yangshuo 

Kína legszebb óvárosa

A 10 legjobb hely Guizhou-ban

A 10 legjobb hely Guangdongban 

2 Comments

 1. Névtelen 2018.04.25. at 12:40

  “Bár megjegyezném, hogy honlapjukat az utóbbi napokban nem tudtam megnyitni – remélem csak a böngészőmmel van gond, nem pedig bezártak. “
  :)))
  azért ugye tudod hogy vannak más böngészők is…

  Válasz
 2. vorosborisz 2018.04.25. at 13:07

  @KUNTYI: Tudom, hogy vannak más böngészők is, de Kínában gyakran előfordul, hogy bizonyos oldalak nem töltődnek be – néha még vpn-nel sem. Az említett oldalt körülbelül két hete még meg tudtam nézni, de most valamiért nem. És amúgy az is fura, hogy friss véleményt róluk nem nagyon lehet a neten találni, de a honlapjuk korábban működött, úgyhogy gondolom nem zártak be.

  Válasz

Nyomj egy kommentet!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük