Hallottál már a Phong Nha Ke Bang Nemzeti Parkról Vietnamban? Egészen a közelmúltig én sem tudtam sokat róla, pedig már többször is jártam az országban. Ez azonban nem meglepő: csupán 2009-ben fedezték fel itt a világ legnagyobbjának tartott barlangját (Son Doong barlang), s ami talán még fontosabb, hogy 2013-ban nyitották csak meg a nyilvánosság előtt. Ez, illetve a tény, hogy egyéb barlangok is találhatók az addig ismeretlen, ám gyönyörű nemzeti parkban, gőzerővel repítette az álmos kis települést, Phong Nha-t (és persze az egész nemzeti parkot) a világhírnév felé. Olyannyira, hogy manapság kihagyhatatlan az útikönyvekből, s ezért mára természetesen a hátizsákos utazók többsége meg is áll itt néhány napra az országot átszelő utazásaik keretében. Így hát legutóbb Vietnamban járva én is megnéztem magamnak.

dsc_0208_1.JPG

Érdekesség azonban, hogy Phong Nha-ba nem a Son Doong barlang miatt jönnek elsősorban az emberek: a világ legnagyobb barlangja kizárólag professzionális expedíció keretein belül látogatható, mely expedíció létszáma korlátozott, s nem utolsó sorban nagyon drága: 3000 amerikai dollárt, azaz mintegy 850 ezer forintot kell egy személynek a négynapos programért kifizetni. Olyannyira exkluzív élményről van tehát szó, hogy a helyi utazási iroda szerint kevesebb ember látta ezt a barlangot belülről, mint a Mount Everest-et a csúcsáról.

Íme egy furcsa paradoxon: itt van a barlang, ami Phong Nha-t híressé tette, s aminek látogatása annyira drága, hogy az „egyszerű” utazó képtelen megfizetni, mégis özönlenek ide az emberek.

Van azonban magyarázat:

Egyéb, könnyen látogatható barlangok is találhatók a nemzeti parkban

Három barlang, a Phong Nha Cave („Phong Nha Barlang”, melynek nevét Phong Nha településről kapta – amelynek közvetlen közelében található), a Dark Cave (azaz „Sötét Barlang”, mely az élmény fokozása miatt nincs kivilágítva és csak fejlámpával látogatható), valamint a Paradise Cave („Paradicsomi Barlang”, melyet gyönyörű sziklaformációi után neveztek el) található a nemzeti park területén. Előző kettő a környezet és a barlangok szépsége miatt került a figyelem középpontjába, míg utóbbi inkább hasonlít egy fiatalos kalandparkra. Ezt alább kifejtem.

Phong Nha Cave

Belépődíj ára: 150.000 vietnami dong (1.800 forint) + 360.000 dong (4.500 forint)/hajó (mely maximum 14 fő között oszlik el)

Tipp 1: A Phong Nha településen található Hoa Phuong Hotel kedvezményeket osztogat fizető vendégei számára, így az eredeti ár helyett 105.000 dong-ot, azaz 1.300 forintot kellett csak fizetnem. Fontos, hogy ezt a kedvezményt a barlang meglátogatása előtti napon kell kérvényezni!

Tipp 2: A költségek minimalizálása érdekében érdemes egy lehetőleg minél nagyobb csoporthoz csatlakoznunk. Folyamatosan érkeznek a látogatók e barlang jegypénztárához, így igazán nem gond másokhoz csatlakozni, legrosszabb esetben várnunk kell egy kicsit.

A Phong Nha település közvetlen közelében, a központtól mintegy 500 méterre található Phong Nha Barlang meglátogatása az érkezéstől, a sorban álláson keresztül a visszaérkezésig egy mintegy három órás program. A program fél órás – negyven perces, látványos hajóúttal indul a folyón, melyet egy tizenöt perces szakasz követ immár a barlang belsejében, szintén hajóval. A barlangban ezután egy homokos részen partra száll a csoport, s egy ösvényes keresztül – szép, kivilágított sziklaformációk között haladva – kisétálunk a barlangból (kb. 20-30 perc, bár inkább a sok fotó-lehetőség, semmint a távolság miatt). Ezután a hajó visszavisz minket a kiindulási pontra. Abszolút nem megerőltető, eltévedni sem lehet, minden korosztály számára ajánlott program.

Íme néhány kép a programról:

dsc_0276.JPG

dsc_0238.JPG

dsc_0145.JPG

Paradise Cave

Belépődíj ára: 250.000 dong (3.100 forint) – kuponnal 175.000 dong (2.200 forint)

Tipp: Sok víz legyen nálunk, a program része egy körülbelül ötszáz méteren át tartó lépcsőzés, ami a melegben igen fárasztó és izzasztó tud lenni.

A Paradise Cave valamivel drágább, illetve Phong Nha településtől is jóval távolabb található – mintegy 35 kilométer jó állapotú, forgalommentes úton. A közlekedéssel kapcsolatos tudnivalókat lentebb bővebben kifejtem. Személyes véleményem, hogy az Aggteleki Cseppkőbarlangot megjárt utazók számára kihagyható ez a program. Ha valakit persze behatóan érdekelnek a barlangok, akkor természetesen érdemes megtekinteni, viszont ha nem vagyunk barlangászok – akkor a Phong Nha Barlang a hajós kirándulással talán nagyobb élmény lehet.

Érdemes tudni, hogy a park bejárata, tehát a jegyiroda és a barlang tényleges bejárata között mintegy két kilométer a táv, amelynek első fele kényelmes séta – vagy akár túlárazott golf kocsival is megtehetjük; viszont az utolsó mintegy ötszáz méter lépcsőzés. Ezért érdemes nagyon sok vízzel készülni, főleg ha hozzám hasonlóan a nyári időszakban járunk erre – amit én utólag nem ajánlok, a rekkenő hőség miatt.

Néhány kép a barlangról:

dsc_0376.JPG

dsc_0388.JPG

dsc_0418.JPG

Dark Cave

Belépődíj ára: 450.000 dong (5.600 forint) – vagy 270.000 dong (3.400 forint), ha nem megyünk be a barlangba

Tipp: Ha bemegyünk a barlangba, akkor semmi értéket ne vigyünk magunkkal (van ingyenes csomagmegőrző a jegypénztár közvetlen közelében), még vízálló gopro kamerát se, mert minden iszapos/agyagos lesz.

E program egyik legnagyobb attrakciója a barlang belsejében található iszapmedence, amelynek érdekessége, hogy nem tud benne elmerülni az emberi test, folyamatosan a felszínen tart. De már az iszapmedencéhez vezető út is kihívásokkal teli: csúszós agyag mindenhol, mászni és csúszni is kell, néhol viszonylag szűk járatokon keresztül. Mindezt vaksötétben, fejlámpával. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy egyszerre egy 8-10 fős csoport tartózkodik a barlangban, s ennyi lámpa azért meg tudja világítani a környezetet. Szóval a sötétség azért nem okoz klausztrofóbiás érzést, ha netán valaki ettől tartana.

A magas ár annak is köszönhető, hogy a barlangon túl, egy mini-kalandpark is a program részét képezi, ahol kajakozhatunk, vagy akár a zipline-t, a kötélen csúszást is kipróbálhatjuk, ha elég bátrak vagyunk. E barlang is folyóról megközelíthető, amit akár kajakkal, akár úszva, de akár zipline-nal is kivitelezhetünk (mintegy kétszáz méterről van csupán szó). E program tehát inkább a szórakozás aspektusa, semmint a felejthetetlen természeti látnivalók miatt népszerű.

E barlangról képpel a fent részletezett okok miatt nem tudok szolgálni.

A barlangokon túl, van még két tényező, ami szintén fontos szerepet játszott abban, hogy Phong Nha mára népszerű úti céllá nőtte ki magát a külföldi utazók körében; ez pedig nem más, mint a nemzeti park barlangokon túli szépsége (elhagyatott hegyvidék, bennem kicsit az északi tájat idézte), és bejárásának egyszerűsége.

dsc_0350.JPG

Ideális terep motorozáshoz

     Ami a közlekedést illeti: a Phong Nha Ke Bang Nemzeti Park rendkívül ideális terep motoros felfedezésre, akár kezdők számára is. Az út meglepően jó állapotú, a forgalom egészen minimális. Az igazat megvallva, ott jártamkor (2016 nyarán) a motorbérlés volt az egyetlen reális opció a környék bejárásához: taxik és tömegközlekedési eszközök nincsenek (elszórtan található néhány falu, és nem kizárt, hogy közlekedik helyi busz közöttük, de ennek igénybevétele biztosan nagyon időigényes), biciklivel a táv pedig túl nagy. A három barlangot egy 65 kilométer hosszú, gyakorlatilag körkörös út köti ugyanis össze; amin eltévedni sem lehet, hiszen ha követjük a főutat, akkor gyakorlatilag Phong Nha településre jutunk vissza.

A motorbérlés ára: 100.000 dong (1.200 forint) egy napra, üzemanyag nélkül. További 60.000 dong-ért (750 forintért) teletankolhatjuk a motort. A teljes kör mintegy 3-4 liter üzemanyagból kihozható.

Tipp: Szemellenzős bukósisakot kérjünk bérléskor, elég sok a potenciálisan felcsapódó apró kő az út szélén.

Phong Nha egyelőre nem olyan grandiózus úti cél, mint mondjuk a Halong-öböl, viszont a jelenleg családias, vidéki hangulat biztosan meg fog változni az évek múltával. Már a népszerű vietnami hop on – hop off turista busz is felvette megállói közé, így igazán nem nagy erőfeszítés bevenni az útitervünkbe mondjuk Hanoiból kiindulva. Ha Vietnamban jársz, Te se hagyd ki!

Ha szeretnél még több érdekességet olvasni Vietnamról vagy a régió többi országáról, ajánlom szíves figyelmedbe a blog Facebook-oldalát: Utazó vagyok, nem turista Facebook-oldal

7 Comments

 1. pamutpamlag 2017.05.15. at 13:48

  A cikkben szereplő Han Son Doong barlang messze nem a világ legnagyobb barlangja, de talán még az első 100-ban sincs benne.

  Az újabb és újabb felfedezéseknek köszönhetően folyamatosan változó ranglistán jelenleg a Mammoth Cave (USA) a legnagyobb, a maga bő 650 km-es hosszával (igen, ez akkora, mint Magyarország keresztben).

  A Son Doong csarnokát a világ legnagyobb barlangtermének tartják.

  Ez kb olyan különbség, mintha a világ legnagyobb épületét illetve a világ legnagyobb szobáját kevernénk össze.

  Válasz
 2. pamutpamlag 2017.05.15. at 13:49

  Bocs, 2x ment, az egyik törölhető! 🙂

  Válasz
 3. lyzX 2017.05.15. at 14:19

  Csodás, és biztosan gigantikus is, lenyűgöző látvány lehet élőben.
  De hol van ez a mi aggteleki Baradlánkhoz képest… 🙂 🙂 <3

  Válasz
 4. vorosborisz 2017.05.15. at 16:20

  @pamutpamlag: Köszönöm a felvilágosítást, én magam nem vagyok egy nagy barlangász és a túra ára miatt természetesen fel sem merült, hogy a közeljövőben megnézném magamnak, így a részleteknek nem is nagyon jártam utána. Sok helyen viszont úgy írják le, mint a “largest cave in the world”, ami eléggé félrevezető, ha valójában mégsem a legnagyobb a világon.

  Válasz
 5. pamutpamlag 2017.05.15. at 17:57

  OFF
  Hát igen, largest, biggest, longest…
  Kérdés, hogy a legnagyobbnak a leghosszabbat tartjuk-e? Szerintem igen.
  Egyébiránt úgy vélem – bár hiteles adatot nem ismerek -, hogy a Mammoth Cave térfogatra (légköbméterre) is nagyobb, mint a Son Doong, hiába az utóbbiban van a legnagyobb barlangterem.
  De listázzák még a legmélyebb barlangokat is (nem a tengerszinthez számított érték számít, hanem a legmagasabban és a legmélyebben húzódó pontja közötti szintkülönbség), ahogy a legnagyobb (mélységű) egybefüggő barlangi aknát (szakadékot) is, sőt, a legnagyobb tárfogatú barlnagtermeket is. Ez utóbbiak között az elsőség a Son Doongé. Jelen pillanatban legalábbis. Aztán majd egyszer talán találnak valahol egy még nagyobbat 🙂
  ON

  Válasz
 6. pamutpamlag 2017.05.15. at 17:58

  legnagyobb tárfogatú barlnagtermek = legnagyobb térfogatú barlangtermek

  Válasz
 7. vorosborisz 2017.05.16. at 07:07

  @pamutpamlag: Engem meggyőztél, hiszek neked! 🙂

  Válasz

Nyomj egy kommentet!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük