Aki csak egy kicsit is jártas a fülöp-szigeteki utazás témakörében, az biztosan hallott már Palawan-ról. Palawan, Boracay mellett ugyanis az ország legfelkapottabb része, mégpedig joggal: népszerűségét többek között az El Nido körüli mesés szigetvilágnak, illetve víz alatti csodáinak köszönheti. Manapság El Nido „kötelező” úti célnak számít mind a külföldi, mind a belföldi utazók körében, s ennek megfelelően az év nagy részében tömegekkel kell osztoznunk a környező szigeteken. Azt viszont már kevesen tudják, hogy az országban van egy hasonló szigetcsoport, amely Palawan-on sem tűnne ki a többi sziget közül, mégsem jár arra senki. Úgyhogy én vettem a fáradságot, és megnéztem magamnak. Ez a poszt tehát nem Palawan-ról fog szólni, hanem elfeledett „kistestvéréről”, Caramoan-ról, ami még El Nido után sem okozott csalódást.

fulop-szigetek-caramoan-cotivas-utazas.JPG

Az El Nido-val való összehasonlítás abszolút nem túlzás, a Caramoan körüli szigetvilág tájképe nagyon hasonlít az El Nido körüli szigetekre, a különbség annyi, hogy Caramoan valamivel kisebb, tehát kevesebb a sziget: itt tulajdonképpen csak 2 bejáratott hajós útvonal közül lehet választani, míg El Nido-ban van legalább 4; másrészt itt jóval kevesebb a turista. Az itt töltött nem egész 3 nap alatt konkrétan 7 másik utazóval találkoztam (utazótársamat leszámítva), akik közül is hárman fülöp-szigetekiek voltak, Manilából. Ez manapság még El Nido legeldugottabb csücskében is elképzelhetetlen.

dsc_0786.JPG

Ez a sziget akár Palawan-on is lehetne. 

Hol van Caramoan?

     A korábbi bejegyzésemben bemutatott Calaguas-hoz hasonlóan Caramoan is a fülöp-szigeteki Bicol régióban található, Luzon sziget délkeleti részén. A térkép alapján logikus választásnak tűnhet Calaguas-t és Caramoan-t egy út során kombinálni, ugyanis nem egy hatalmas távról van szó, ezért én is így tettem: Calaguas után Caramoan-t vettem célba. Bár a térképen úgy tűnik, hogy Daet-ből (Calaguas-hoz legközelebb eső város) végig főúton haladva lehet a távot megtenni, azonban ez ne tévesszen meg senkit, az odajutás nem ilyen egyszerű.

Az El Nido-val való hasonlóság abban is megmutatkozik, hogy ide is legalább akkora nyűg eljutni. El Nido-ban, népszerűsége ellenére, méretei miatt nincs repülőtér, ezért az ide utazók vagy egy hat órás buszos zötykölődést (Puerto Princessa-ból), vagy egy 6-7 órás nyílt tengeri „hajókázást” (Coron-ból) kénytelenek bevállalni.

Caramoan-ra sem sétagalopp az út. Szerencsére még az út tervezésénél fény derült naivitásomra: a Fülöp-szigeteken teljesen mindegy, milyen rövid távról van szó, a szárazföldi közlekedés nagyon lassú. A Calaguas – Caramoan távot, rövidsége ellenére nem lehet egy napon abszolválni, ugyanis Daet-ből az út mintegy 10 óra, ha végig szárazföldön szeretnénk azt megtenni. Azért ilyen hosszú, mert az út Naga város és Caramoan között rendkívül rossz állapotban van, ráadásul a busz szó szerint minden bokornál megáll, ezért ezt a szakaszt közel 7 óra alatt tudja csak teljesíteni. A 7 órás buszút alternatívája egyébként egy másfél órás kisbusz út másfél órás hajóúttal kombinálva, s mindez egy negyvenöt perces triciklizéssel megtoldva. Így azért rövidebb. Ráadásul a hajó itt nem a nyílt óceánon, hanem többé-kevésbé védett öbölben halad.

calaguas-caramoan.jpg

A Google is nagyon optimistán lövi be a szükséges időket. A valóságban az út kb. 10 óra, ha csak szárazföldön szeretnénk megtenni. A piros vonal az alternatív hajót jelzi, így valamivel lerövidül a menetidő.

     Jól jellemzi Caramoan-t, hogy ide előzőleg befoglaltam egy szobát még e-mail-en keresztül, attól tartva, hogy az olcsóbb szállásokon nem lesz hely, ugyanis az előzőleg összegyűjtött információk alapján úgy tűnt, hogy a legtöbb szállás kb. 1.000-1.500 peso (6.000 – 9.000 forint) és ettől felfelé mozog, ez pedig a mi költségvetésünknek túl drága volt. Az interneten böngészve viszont találtam egy olcsóbb opciót, 600 peso-ért (3.500 forint). Annak ellenére, hogy még e-mailben előre jeleztem, hogy melyik napon és nagyjából mikor érkezünk, negyed órán keresztül senki nem válaszolt a csengőre, se tulaj, se vendég (ha volt egyáltalán). Ez volt a szerencsénk, ugyanis kiderült, hogy olcsó szobát találni abszolút nem gond (a tervezett 600 peso-ért tudtunk végül megszállni), ugyanis sehol nincs tömeg, sőt. A kevés turista egyébként azért is meglepő, mert a Lonely Planet Délkelet-Luzon egyik fénypontjaként tartja számon Caramoan-t. 

dsc_0059.JPG

Az emeleti szobát kaptuk meg 600 peso-ért (3.500 forint). Kicsi, de a célnak tökéletesen megfelelt.

Miért érdemes ide jönni?

A fent kifejtett kényelmetlenségek ne tántorítsanak el senkit, Caramoan szépsége kárpótol mindenért. Azonban érdemes azt is észben tartani, hogy ahogyan El Nido-ba sem El Nido település miatt mennek az emberek, úgy Caramoan sem nyújt sokat a szigetein túl. Minél több időt érdemes a környező szigeteken tölteni, a hajókirándulásokon kívül ugyanis nincs sok érdekesség a környéken. Caramoan strandja, Paniman beach sem olyan, amilyet várnánk, a homok ugyanis barnás, a strand kiépítetlen, fürdésre nem a legalkalmasabb. Természetesen a szigetek kárpótolnak ez ügyben. A legtöbb szállás is Paniman beach mentén található és mivel a hajókirándulásokat is innen egyszerű megszervezni, így itt érdemes megszállni.

dsc_0046.JPG

Nem Paniman tengerpartja miatt érdemes idelátogatni.

dsc_0056.JPG

Bár a közelebb eső szigetek látványa a strandról sem rossz. 

     Több sziget van a környéken, némelyek közvetlenül Paniman beach előtt, többségük viszont egy kb. 30 – 50 perces hajóútnyi távolságon belül található. Aki beéri a közelebbi szigetekkel (pl. Matukad, Lahos, Minalahos, Gota, stb.), annak csak 1.500 peso (9.000 forint) a hajóbérlés, amin maximum 6 utas osztozhat. Ha valaki viszont a távolabbi szigeteket is megnézné (pl. Sabitang Laya, Cotivas, Manlawig, Pitogo, stb.), az 2.500 peso-ba kerül (15.000 forint), és mivel ide nagyobb hajókat küldenek, így akár 7-8 ember is elférhet, bár nem tudom, hogy honnan lehetne összeszedni ennyi embert. A távolabb eső szigetek szebbek, így akinek csak egy kirándulásra van ideje vagy pénze, az mindenképpen a távolabbi szigeteket válassza. Az árak fixek, mindenhol ugyanennyit kérnek a hajóbérlésért.

dsc_0804.JPG

Cotivas sziget strandja.

dsc_0911.JPG

Szintén Cotivas, a másik oldalon. 

     A hajókirándulások külön posztot érdemelnek, elöljáróban viszont annyit megjegyeznék, hogy az itteni kirándulások nem annyira bejáratottak, mint El Nido-ban. Természetesen itt is be lehet fizetni úgy egy kirándulásra, hogy körbevisznek egy már kipróbált útvonalon, ha nincsen semmi különösebb kérésed. Alapvetően viszont az ár csak a hajóbérlést tartalmazza (üzemanyaggal együtt persze), ebédet például nem, így akár te magad is összerakhatod az útitervet. Nincs meg az a kényelem, mint El Nido-ban, de ugyanakkor sokkal nagyobb szabadságérzetet nyújt egy itteni kirándulás, tulajdonképpen oda megyünk és akkor, ahová és amikor mi szeretnénk.

     A következő Caramoan-ról szóló bejegyzésben még részletesen beszámolok a két hajós kirándulásról, a lényegről, ami miatt tényleg érdemes venni a fáradságot és felkeresni Caramoan-t! Garantáltan olyan élményben lesz részünk, amit El Nido-ban egyre nehezebb átélni!

Íme egy videós élmény-montázs is így a végére, mely a Caramoan körüli kalandok közül az első hajós kirándulást tartalmazza; a távolabbi, szebb szigeteket egyelőre nem, azokat majd a következő bejegyzésben láthatjátok, tartsatok velem a továbbiakban is!

5 Comments

 1. Kelly és a szexi dög 2016.12.10. at 08:05

  Ok, de biztonságos? Merthogy néha elrabolnak egy-egy turistát délen…

  Válasz
 2. vorosborisz 2016.12.10. at 12:23

  @Kelly és a szexi dög: Ilyen jellegű probléma csak Mindanao (azon belül is Tawi-Tawi szigetcsoportnál) és Palawan legdélnyugatabbi csücskénél volt (középen és északon, ahol a turisták járnak nem!), vagyis csak a Malajziához közel eső szigeteken, csak itt aktív az Abu Sayyaf elnevezésű terroristacsoport. Ezeket elkerülve biztonságos az ország.

  Válasz
 3. Cecilia Demjen 2017.09.16. at 13:15

  A tervek szerint a Caramoanon tötjük az új évet. Island hopping csomagot vettünk, 2 napos program, ki van fizetve de ilyenkor gondolom nem mi választjuk meg az útvonalat. Vagy igen? Tudsz erröl valamit mondani?

  Válasz
 4. Cecilia Demjen 2017.09.16. at 13:17

  Nem tudod hol tudok információt találni a különbözö szigetekröl? Elöre is köszönöm!

  Válasz
 5. vorosborisz 2017.09.16. at 17:07

  @Cecilia Demjen: Feltételezem, hogy fix a program, ha csomagként árulják. Elárulnád, hogy milyen cégen keresztül intézted? Ottjártamkor nem nagyon voltak ilyen opciók, ennyit változott volna a helyzet azóta?
  2 nap szerintem pont jó a környező szigetekre, biztosan a legjobbakra fognak elvinni, vagyis úgy fogalmaznék, hogy 2 nap alatt sok szép sziget beleférhet az időbe.

  Caramoan-ról én anno nem sok infót találtam (LP-ben is csak említés szintjén volt, érdemi infó nem sok), így fülöp-szigeteki blogokban keresgéltem infók után, mint pl. ez is:
  http://www.lakwatsero.com/travelogues/surviving-caramoan-a-budget-friendly-guide

  Én azokat a szigeteket egyébként nagyon ajánlom, ahol én is voltam, főleg a távolabb esők, gyönyörűek egytől-egyig!

  Válasz

Nyomj egy kommentet!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük