Ha trópusi, pálmafás strandra gondol az ember, mindenkiben a vakítóan fehér homok és a türkizkék tenger kombinációja ugrik be elsőként; úgy is fogalmazhatnék, hogy ez a trópusi strandok szépségideálja. Bár a világ strandjainak többsége is többnyire a fehér vagy a sárga ezernyi árnyalata valamelyikét képviseli, vannak különleges, a színskála egyéb részeit felvonultató homokos strandok is a világon. Ilyen például a rózsaszínes hatású strand a Fülöp-szigeteken vagy a Bahamákon, de vulkánok környékén a fekete, vulkanikus eredetű homok sem ritka. És bár a legtöbben valószínűleg mégis a fehér homok mellett tennék le a voksukat, azért ne becsüljük le például a fekete homok szépségét se: a kelet-Indonéziában található Ternate szigetén a fekete homok és a sötétkék tenger kombinációja meglepő módon remekül passzol a trópusi hangulathoz.

dsc_0689.JPG

Manapság, ha Ternate-ra visszagondolok, elsőként mindig az ugrik be, ahogyan a bérelt bemo-ban (jellegzetes indonéz tömegközlekedési eszköz, kvázi kisbusz) ülve haladunk a szigeten körben végigfutó főúton, s a panorámát a tenger sötétkék árnyalata szegélyezi, melyhez remekül passzol a homok feketéje. Képzeletemben valami hasonló kép él Polinéziáról. Nem biztos, hogy mindenkinek ez jelenti az ideális strandot, sőt; viszont számomra lenyűgöző látvány, főleg a képen is látható Hiri szigetével a háttérben.

dsc_0749_1.JPG

Ez ugyan nem a főút, se nem strand, viszont a sziget hangulata talán “átjön”

     Ternate szigetének sokszínűségét bizonyítja, hogy bár a fekete homokos strandok sem rosszak, ide azért mégsem ezek miatt érdemes jönni, hiszen rengeteg különleges látnivaló van ezen az apró szigeten. Van itt például zöld színű vulkáni krátertó (amely a szóbeszéd szerint krokodilok otthona); van tengerbeömlő – már megszilárdult – lávafolyam; itt találhatók talán a leghangulatosabb történelmi erődök csodás tengeri és vulkáni panorámával; és persze Ternate szigetén is egy tengerből kiemelkedő vulkán uralja a tájat, bármerre is járunk. Mégis sokak figyelme átsiklik eme apró szigeten, annak ellenére kevés utazó jut el ide, hogy ez a sziget észak- Maluku közlekedési csomópontja. Van egy olyan érzésem, hogy ha csak egy kicsit is jobb lenne a sziget marketingje, akkor ellepnék az utazók.

Én magam is mindössze elégtelen másfél napot töltöttem itt, ami arra ugyan elég volt, hogy a szigetet körbejárjam bérelt autóval az egyes nevezetességeket megnézve; de arra már nem, hogy azokat rendesen át is éljem. A grandiózus szultáni palotába be sem jutottam (ünnepség miatt zárva tartott), ami abból a szempontból nem egy nagy probléma, hogy így legalább jutott időm másra. Pedig érdekes lehet mind a szultáni palota, mind a szultáni múzeum, hiszen a sziget a mai napig szultánság, így egy létező és napi szinten gyakorlott kultúrába nyerhetünk bepillantást. Ami a kimaradt érdekességeket illeti, például búvárkodni sem volt időm, pedig ez itt szintén egy érdekes és különleges elfoglaltság lehet: hallomásból tudom, hogy a víz alatt Ternate-n a város közvetlen közelében is akad látnivaló, ami egészen különleges élményt garantál. Nem sok olyan helyről tudok, ahol mondjuk a tengerparti sétánytól beúszva érdemes lehet búvárfelszereléssel merülni. Ternate ilyen.

dsc_0596.JPG

A szultáni palota – kívülről 

Térjünk viszont rá azokra a látványosságokra, amiket volt szerencsém végigjárni:  

A hangulaton túl a sziget három látnivalója nyűgözött le igazán, melyek között nem szeretnék rangsorolni, hiszen nehéz őket összehasonlítani.

Danau Tolire Besar – A zöld színű krátertó a vulkán tövében

A főútról könnyen elérhető a tó kilátópontja, melyről csodás kilátás nyílik a tóra. A kilátópont viszonylag magasan található, tehát rá lehet látni az egész tóra, a környék erdejében túrázni viszont nem igen lehet – ösvényt én legalábbis nem láttam, illetve már a kilátópont közelében is nagyon meredek a hegygerinc. Napsütésben a színek egészen káprázatosak, és mivel semmilyen extra erőfeszítést nem igényel a kilátópont felkeresése (már ha bérelt autóval egyébként is járjuk a szigetet), ezért kötelező látnivaló Ternate-n!

dsc_0714.JPG

dsc_0740.JPG

Batu Angus – tengerbeömlő lávafolyam

Mindazon túl, hogy saját szemünkkel láthatjuk, hogy mennyire pusztító lehet egy vulkánkitörés, a megkövesedett láva látványnak sem utolsó. Olyannyira nem, ez a hely népszerű kirándulóhellyé vált a helyiek körében, így a belépődíj ellenében akár komfortos pihenőhelyek is igénybe vehetők, ha ráérünk itt időzni. Hangulatos lehet például társasággal itt piknikezni, a vulkánra, vagy éppen a tengerre és a közeli Hiri szigetére egyaránt csodálatos a kilátás.

dsc_0649.JPG

dsc_0643.JPG

Erődök

Érdekesség, hogy a sziget kis méretéhez képest több erőd is található itt. Számomra talán a város közvetlen peremén elhelyezkedő, apró Benteng Tolukko volt a legnagyobb hatással: úgy néz ki, mintha egy Disney meséből került volna elő. Belül üres, viszont a kilátás mind a tengerre (és a városra), mind a háttérben látható vulkánra igazán pazar, mindenképpen érdemes felkeresni néhány fotó erejéig.

dsc_0602.JPG

dsc_0608.JPG

dsc_0629.JPG

Másik, szintén impozáns erőd a Benteng Kayumerah, melynek különlegessége és egyben bája, hogy közvetlenül a tengeren helyezkedik el, a város déli oldalán, ráadásul a korábban már bemutatott és magasztalt Tidore szigetével szemben. Ennél festőibb háttere egy erődnek egész egyszerűen nem lehet.

dsc_0786_1.JPG

dsc_0785.JPG

Harmadik, általam meglátogatott erőd a Benteng Oranje, mely a városon belül található. Ennek érdekessége, hogy elsődlegesen nem egy turista-attrakció: az épületkomplexum néhány családnak ad otthont, illetve egy katonai egység is itt állomásozik. Ettől függetlenül látogatható, szabadon lehet például az erőd falrendszerén sétálgatni, s az épületek is megnézhetők közelről.

dsc_0573.JPG

dsc_0582_1.JPG

Megemlíteném továbbá, hogy a krátertavon túl, 2-3 egyéb, kisebb-nagyobb tó is található a szigeten, melyek közül én ajánlás alapján a Ngade falu közelében található Danau Laguna nevűt kerestem fel. A vulkán biztosította csodás háttér miatt itt is gyönyörű a táj, illetve megemlíteném továbbá, hogy néhány, cölöpökre épült vendéglátó-egység is van a tó vizén, aminél nehezebb hangulatosabb helyet találni egy kávéra vagy egy kis indonéz édességre. Nagyszerű környezetet biztosíthat tehát e tó például egy laza délután eltöltéséhez, ha van rá időnk.

dsc_0776.JPG

Feljegyezném továbbá a város, Kota Ternate piacát, mint kihagyhatatlan látnivalót. Azon túl, hogy tengernyi egzotikus gyümölcsből tudunk itt válogatni, elsősorban mégis a furcsa ízű és textúrájú helyi ételekre specializálódott éttermek miatt érdemes az itteni piacot felkeresni. Két fogást emelnék ki, melyek e régióra jellemzőek, s mivel ezeket máshol nehéz megtalálni, Ternate-n járva mindenképpen kóstoljuk meg őket a piac közelében! Az egyik a papeda, (vagy popeda), amely nem más, mint egy „nyálkás”, engem a zabkására emlékeztető étel, tulajdonképpen a rizs helyettesítője. Elsősorban levesbe szedve eszik, inkább valóban „nyálkás” textúrája, mint íze miatt érdekes. A másik fogás viszont annyira finom, hogy már csak ez miatt is érdemes lehet e szigetet indonéziai útitervünkbe belevenni! Az ikan gohu, a dél-amerikára jellemző ceviche „testvére”, hiszen ez is nyers hal, citromos, chilis, mogyorós, hagymás szószban. Mennyei.

A legjobb az egészben, hogy a piac közelében lévő olcsó éttermekben az étkezés svédasztalos jellegű, mely étkezés mintegy 20 tányért foglal magában, amelyekből kedvünkre válogathatunk, igazán kis összegért. Emlékeim szerint 30 ezer rúpiába, tehát körülbelül 600 forintba kerül az ebéd egy főre. Ebédre jöjjünk, este ugyanis – a fogások természete miatt is a tradicionális fogásokat, például nyers halat felszolgáló éttermek zárva tartanak.

dsc_0571.JPG

Lehet miből válogatni

Amit még kiemelnék Ternate-val kapcsolatosan, az az, hogy a szigetet körbe lehet járni akár egy nap alatt is, minden említésre méltó látnivalóját végigjárva, viszont érdemes több időt szánni a szigetre, hogy utunk ne legyen rohanás. Két-három napot kényelmesen el lehet itt tölteni, és akkor a szultáni palotára is marad bőven időnk. Arról nem is beszélve, hogy az itteni vulkán (Gunung Gamalama) is megmászható, ha valakinek erre fáj a foga. Az autó- (bemo) bérlés olcsó, körülbelül 220 ezer rúpia, azaz mintegy 4500 forint a teljes körre (természetesen az ár alku tárgya), mely akár 5-6 személy között is megosztható.  Némely látnivalónál belépőjegy váltása szükséges (vagy az autó parkolásáért kell fizetni), ezek viszont elenyésző összegek. Ternate tehát egyszerűen és olcsón körbejárható, s az is biztos, hogy mély nyomot fog hagyni bennünk. Én még biztosan visszatérek, amint ez összejön, a többi programlehetőségről is beszámolok.

Amennyiben tetszett a bejegyzés, megtisztelnél, ha ránéznél a blog Facebook-oldalára is, ahová egyéb érdekességek is kikerülnek:

Utazó vagyok, nem turista Facebook-oldal

Köszönöm!

7 Comments

 1. W.L. 2017.06.16. at 13:54

  Szuper osszefoglalo kedvenc malukui szigetemrol!
  Csak annyit, hogy a papeda nem zabkasa, hanem a szagopalma torzsenek belsejebol kiszurt “lisztbol” keszul.

  Válasz
 2. Attilajukkaja 2017.06.16. at 16:07

  Klassz képek!
  Az elsőn mik azok a fekete homokon? Szemét?

  Válasz
 3. vorosborisz 2017.06.16. at 17:10

  @Attilajukkaja: Egy része sajnos szemét, igen, viszont úgy gondolom, hogy ez elsősorban az esős évszak általi hullámzásnak “köszönhető”, a hullámos tenger hordja ki a hordalékot a partra, nem pedig a helyiek szemetelik azt össze.

  Válasz
 4. Attilajukkaja 2017.06.16. at 17:14

  @vorosborisz:
  Köszi. Én is így gondoltam.
  Gondolom, más felkapottabb tengerpartokon is ugyanez lenne a helyzet, ha ott nem kaparnák össze reggelente. :o(

  Válasz
 5. vorosborisz 2017.06.16. at 17:16

  @W.L.: Nekem nincs kedvem szigetem, mindegyik nagyon különböző. Talán egyedül közép-Malukuval kapcsolatban érzem úgy, hogy viszonylag jól meg tudtam nézni magamnak (bár például Seramra ugye nem tudtam eljutni), Kei-en a kevés napsütés miatt maradt bennem egy kis hiányérzet (ez azért rányomta a hajókirándulásra a bélyegét, sok egyéb szigetet nem láttam), és hát északon is van még mit megnézni. Ternate-ra sem volt elég a másfél nap, de biztos vagyok benne, hogy járok én még erre, úgyhogy például a merülést is pótolni fogom. A papeda-s megjegyzést köszi, engem a zabkására emlékeztetett, javítom a bejegyzésben!

  Válasz
 6. W.L. 2017.06.17. at 23:41

  @vorosborisz:

  Kozepen nem csak Seram, hanem a masodik legnagyobb sziget, Buru is kimaradt… 😉
  Nekem az jott le, hogy talan Nusalaut volt a kedvenced.
  Amugy persze, minden sziget mas.
  Talan pont Ternate es Kei Kecil a ket veglet. Mindketto szep, de teljesen mas modon.

  Válasz

Nyomj egy kommentet!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük