Tudom, a klisék. Bár az előző posztban úgy fogalmaztam, hogy tartózkodom az olyan megnevezésektől, mint „Paradicsom”, most viszont kénytelen vagyok egy ilyen hasonlattal élni, ugyanis amilyen szép hely Calaguas, olyan körülményes és időigényes a megközelítése. Van viszont egy jó hírem: helyi utazási irodák szerveznek olcsó, kis csoportos utakat, így legalább a szervezés részét meg tudjuk spórolni az utazásnak. Leszögezném, hogy én nem vagyok híve a csoportos utazásnak, elsősorban a kötöttségek, illetve a magasabb árak miatt. Calaguas esetében azonban más a helyzet, ugyanis a hely természete miatt (kis szigetcsoport, klasszikus értelemben vett látnivaló nélkül) az utazási iroda tulajdonképpen csak az utazást, a szállást (sátrazást), élelmet és igény esetén igénybe vehető tevékenységeket (pl. kajakot) biztosítja. Az oda- és visszaúttól eltekintve nincs feszített menetrend, egy csoport kb. 10-12 fő, így a nagy tömeggel járó kötöttségektől sem kell tartani, gyakorlatilag mindenki azt csinál, amit akar.

dsc_0103.JPG

A sátraink, háttérben pihenőkkel.

     Ráadásul a költségeket tekintve sem sokkal drágább ide a csoportos utazás, mintha mindent magunk szerveznénk. De az is biztos, hogy sokkal kényelmesebb, ami a hiányos infrastruktúrának köszönhető. Összehasonlításképp: én 3.500 pesót, mintegy 21.000 forintot fizettem a 3 napos programért, ami magában foglalta:

  • Az utazás teljes költségét Manilából busszal (vissza nem), csak ez önmagában kb. 1.200 peso (7.000 forint) lenne, ha magunk intézzük;
  • Sátrat két éjszakára, ez magánszervezésben csupán néhány száz peso lenne;
  • Napi háromszori, svédasztalos jellegű étkezést, ez egyéni szervezésben valószínűleg azt jelentené, hogy vagy a „szárazföldről” viszünk magunkkal élelmet, vagy pedig helyben étkezünk a sziget egyetlen szállásán, drágán;
  • Korlátlan vízfogyasztást, amit magánszervezésben szintén vagy drágán tudunk megoldani helyben, vagy viszünk magunkkal, de az szintén igen problémás;
  • Csapatépítő jellegű partit, korlátlan alkohol-fogyasztással (helyi rum és egyéb likőrök), részvétel és fogyasztás természetesen nem kötelező;
  • 1 ingyenes „island hopping” túrát, melynek keretében áthajóztunk a közelben lévő szigetre, melynek kilátópontjairól csodás kilátás nyílt a környező szigetekre. Ezt a programpontot nem is biztos, hogy meg tudnánk szervezni egyedül. Illetve megszervezni meg lehetne, de ha nem szervezünk be még néhány embert, akkor túl drága lesz.

Valamivel olcsóbban jönnénk ki, ha mindezt magunk szervezzük, de az biztos, hogy jóval fárasztóbb is, így Calaguas esetében csak ajánlani tudom a csoportos utazást. Én a Calaguas Hullabaloo nevű utazási irodával utaztam és mindennel meg voltam elégedve, ha valakit érdekel, az alábbi linken minden információt megtalálható: http://www.calaguasislandtour.com/

dsc_0087.JPG

A mi csoportunk.

Hol van Calaguas és hogyan lehet odajutni?

Calaguas a szigetcsoport neve, melynek fő szigete Tinaga. Fülöp szigetek Bicol régiójában található, az ország észak-keleti részén. A sziget annyira kicsi, hogy ha még fel is lendülne egyszer a turizmus, akkor sem lenne hely repülőtérnek, így mindig is a hajó lesz az egyetlen opció, mint közlekedési eszköz.

untitled.jpg

f556a33f7bf4b2c833b8473bf38f04fd.jpg

Manilához való közelsége ne tévesszen meg senkit, az út a fővárosból mintegy 12 óra. Ráadásul Calaguas kint van a nyílt óceánon, így átkeléskor komoly hullámzásra lehet számítani.

Az odajutásra két lehetőség van:

  1. Lassabb, de olcsóbb: Manila – Daet (busz); Daet – Vinzons (busz); Vinzons – Calaguas (hajó)

Logisztikai szempontból, a Manilából való érkezés a leglogikusabb, hiszen a környező városokat (Daet, Naga) viszonylag sűrű buszmenetrend köti össze a fővárossal, illetve a legközelebbi repülőtér (Naga) is Manilából érhető el közvetlen járattal. A fülöp szigeteki buszközlekedés egyébként külön posztot érdemelne, most egyelőre elég annyit megjegyezni, hogy a legtöbb városban nem központi buszpályaudvar működik, hanem az egyes fuvarozó cégek működtetnek saját pályaudvarokat, így ha busszal kívánunk eljutni valahova, elsősorban azt kell kideríteni, hogy melyik cég működteti az adott vonalat, tehát melyik terminált kell felkeresnünk, hogy a jó buszra szálljunk. Jelen esetben a kérdés, hogy Manilából melyik cég visz el minket Daetbe, és, hogy melyik pályaudvarról. Több cég is működik ezen a vonalon, én a DLTB fuvarozó céget ajánlom, ugyanis jók az áraik, a buszok kényelmesek, és több termináljuk is van Manilában, ráadásul az egyik közel a reptérhez, Pasay kerületben. Mivel az út hosszú, kb. 8 óra, ezért az éjszakai utazást javaslom. A buszjegy ára 650 peso, ami jelenleg kevesebb, mint 4 ezer forint.

Daetből Vinzonsba, a kikötőbe kell eljutni, ami busszal két, kisbusszal úgy másfél óra, áruk kb. 150 peso (900 forint).

És akkor most jön a neheze. Innen Calaguas hajóval kb. két és fél óra alatt érhető el. A hajó kicsi, a hullámok nagyok. Nem a legjobb párosítás, de hát valamit valamiért. A hajójegy magánszervezésben 400-500 peso (kb. 3.000 forint) között kell, hogy legyen, ha épp nem találunk „menetrendszerinti” járatot, akkor a kikötőben kb. 3.000 peso-ért (kb. 18.000 forint) bérelhető kb. 6 személyes hajó.

A procedúra jóval kényelmesebb, ha a fent említett módon, csoporttal utazunk a szigetre, ez esetben ugyanis Daetben a buszról leszállva összegyűjtik a csoportot, és onnantól kezdve az iroda intézi a transzfert.

335ae10c535206238e46d55e17ec6a9b.jpg

A hajó. Az út alatt a csomagokat a hajó belsejében tárolják, ahová csodával határos módon nem folyt be a víz. Bár a hajó akár magasnak is tűnhet, bőven kaptunk a hullámokból. 

     2. Gyorsabb, de drágább: repülő, busz, hajó

     Az olcsóbb verzióhoz képest annyi a különbség, hogy a hosszú buszút nagy része kiváltható repüléssel. A legközelebbi repülőtér Naga városában található. A fülöp szigeteki fapados, a Cebu pacific repüli a Manila – Naga útvonalat, általában nagyon jó áron. Akciózva akár olyan olcsó is lehet, mint a busz, de ehhez persze szerencse kell. Normál esetben a repülőjegy ára a buszjegy árának kb. 3-4 szerese. Naga-ból Daet busszal egyszerűen elérhető (mintegy 3 óra, kb. 200 peso, 1.200 forint), onnan pedig a fentiekben leírtakat kell követni.

d4b22fc6e23314ddfea57f2f5af5dbbc.jpg

Ez megéri a fáradságot.

Mikor érdemes menni?

A Fülöp-szigetekről általánosságban elmondható, hogy a mi telünk a legturistásabb időszak, általában jó időjárással. Délkelet Ázsia többi országához hasonlóan decembertől áprilisig az ország turistásabb részei, úgy, mint Boracay, Palawan, stb. tele vannak turistákkal. Calaguas-ról viszont érdemes tudni, hogy a tél itt esős, így nem a legszerencsésebb időpont ekkor utazni. Ezt én csak érkezésem után tudtam meg, de ez nem tántorított el. Napközben ugyanis szinte kivétel nélkül napos, meleg időnk volt, eső nélkül, éjjel viszont voltak problémáink. A sátraink ugyanis elég hamar beáztak, s már nem igen volt a nagyméretű kukászsákjainkból sem, amiket azért kaptunk, hogy hátizsákjainkat, illetve értékeinket védje a víztől a hajón. Így mindenkinek ajánlom, hogy még a kikötőben 1-2 extra zsákkal többet tegyen el, nagyon jól jöhet eső esetén!

Az utazást szervező helyiek szerint az időjárás szempontjából legjobb időpont a június, bár ekkor valószínűleg a kemping is nagyobb kapacitással működik, így több turistával kell számolni. Összességében úgy vélem, hogy mindegy, mikor megyünk, ahhoz nagyon nagy balszerencse kell, hogy egész nap essen, éjjel pedig egy kis odafigyeléssel kivédhető az eső. Mint ahogy az a képeken is látszik, nagyon szép időnk volt az esős évszak ellenére is, így ez ne tántorítson el senkit!

Ha még mindig nem jött volna meg a kedved az utazáshoz, itt egy videó is a calaguas-i élményeimről:

Nyomj egy kommentet!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük