Valentin nap táján természetes, ha meg szeretnénk lepni párunkat valami különlegességgel. Utazás közben egyszerű a dolgunk, hiszen nap, mint nap új élményekben van részünk az út során: egy különleges helyen elköltött vacsorával, vagy egy hangulatos programmal nem nagyon nyúlhatunk mellé. Ha viszont biztosra szeretnénk menni, akkor érdemes olyan helyet felkeresni, ahol egész évben tökéletes hangulat biztosítja a megfelelő körülményeket a romantikázáshoz. És most nem az ötcsillagos szállodák által nyújtott kényeztetésre gondolok, hiszen ez a blog még mindig nem nyaralásról, hanem utazásról szól. Íme három (plusz egy) ázsiai úti cél utazóknak, ahol a hangulat miatt egész évben garantált a romantikus környezet.

pasirpanjang-keikecil.JPG

1, Thoddoo, Maldív-szigetek

Úgy gondolom, nem kell külön magyarázni, hogy miért került fel az általam a korábbiakban is sokat magasztalt Thoddoo szigete a listára: a Maldív-szigetek a világ elsőszámú nászutas desztinációjaként él a köztudatban, ezért elég, ha az ország nevét megemlítjük a párunknak és már le is vettük a lábáról. Az ország elsősorban a minden igényt kielégíteni képes resort- szigetekről híres, manapság azonban nem kell milliókat kiadnunk azért, hogy az ország tengerpartjait élvezzük. Nem mindegy azonban, hogy melyik szigetet választjuk, viszont Thoddoo minden szempontból remek választás. Erről bővebben itt.

thoddoo-island-maldives.jpg

thoddoo_beach-maldives.JPG

Tény, hogy a lakott szigetek nem nyújtanak olyan szintű kiszolgálást és kényelmet, mint a resort-ok, de azért a lakott szigeteken is megtalálhatjuk a módját, hogy kényeztessük párunkat illetve magunkat. Ami a romantikát illeti: egyrészt a lakott szigeteken is kérhetünk fél- vagy teljes panziós ellátást, így gondtalanul élvezhetjük a sziget adta lehetőségeket. Másrészt kettesben is szervezhetők érdekes kirándulások, akár lakatlan szigetekre, amin – ha szerencsések vagyunk – nem kell osztozni senkivel. A Maldív-szigetek lakott szigeteinek esetében egyébként sem kell Thaiföld-szintű tömegturizmusra gondolni, könnyen találhatunk csendes, nyugodt partszakaszt magunknak.

thoddoo-maldives-maldiv-szigetek.JPG

Romantikus program-ajánlat:

Tengerparton elköltött gyertyafényes vacsora, amely a vendégházak által egész évben megszervezhető.

Hogyan lehet Thoddoora eljutni?

A legolcsóbb módja az utazásnak komp az ország fővárosából, Maléból, melynek menetrendje gyakran változik, ezért érdemes az általunk kinézett vendégházzal egyeztetni, viszont jellemzően heti 1-2 járat indul mindkét irányból. Kényelmetlenség, hogy Rasdhoo szigetén át kell szállni, a menetidő így mintegy 6 óra. A kompjegy ára 3 dollár/fő. Gyorsabb (másfél óra), viszont drágább (50 dollár/fő) a motorcsónakos megoldás, ami a sziget egyre növekvő népszerűségének következtében egyre gyakrabban jár.

2, Pasir Panjang, Kei Kecil, Indonézia

Pasir Panjang, az indonéz Kei Kecil szigetén lévő gyönyörű tengerpart képes felvenni a versenyt Thoddoo partjával. Sőt, alighanem a világ egyik, ha nem a legszebb tengerpartja: több kilométer hosszú, lisztfinomságú hófehér homok, melyhez többek között pálmafák százai állnak sorfalat. Thoddoo partjához képest az a különbség, hogy Pasir Panjang-on jóval szélesebb és hosszabb a part, ezért sokkal inkább megfelel egy romantikus sétához.

pasirpanjang-indonesia.JPG

indonezia-pasirpanjangbeach.JPG

sunset-naplemente-pasirpanjang.JPG

Ha szerencsénk van, akár ilyen naplementét is kifoghatunk

     Megjegyzendő viszont, hogy a turizmus Indonézia e szegletében egyelőre igen fejletlen, így itt nem érdemes az európai igények szerint utazni: wifi, sőt térerő nincs (így még a mobilnet sem működik), és gyakorlatilag semmilyen szolgáltatás nem található a part mentén. Van viszont egy egyszerű, de tiszta szállás (Coaster Cottages), ahol 3-szori bőséges étkezéssel kb. napi 10 ezer forintból kényelmesen pihenhetünk (az ár két főre értendő). Természetesen a nap folyamán ivóvíz, kávé, tea biztosított, így gyakorlatilag másra költenünk nem is kell, sőt, nem is tudunk.

coastercottages.JPG

Romantikus program-ajánlat:

Séta a több kilométer hosszú, lisztfinomságú homokon, naplementében. Ha kedvünk támad, akár kirándulhatunk is egyet a közelben lévő gyönyörű szigetekre.

Hogyan lehet Pasir Panjangra eljutni?

A legegyszerűbb repülővel, Ambon városából érkezni, ahonnan napi 3 járat is van. (A repülőtér Langgur városának közelében található, Kei Kecil szigetén) A repülőjegy ára általában 700.000 indonéz rúpia körül alakul egy útra (15.000 forint). Ambonba eljutni, Maluku régió központja lévén Indonézia többi részéből egyszerű. A repülőtérről kb. 100.000 rúpia a taxi (2.000 forint).

3, Kupa Kupa beach, Halmahera, Indonézia

Az indonéz Halmahera szigete nem az a tipikus nászutas- desztináció, sőt, a külföldi utazók száma egész évben nagyon alacsony, de hiszem, hogy ez a jövőben változni fog: hatalmas a potenciál ebben a gyönyörű és igen nagy területű szigetben, viszont a turisztikai infrastruktúra jelenleg igen minimális. Ez egyben a sziget erőssége is, ha már romantikáról van szó: jó eséllyel mi leszünk az egyetlenek a környéken, és Kupa Kupa esetében tengerpartról lévén szó, így miénk lehet az egész strand!

indonezia-indonesia-halmaheraisland.JPG

kupakupabeach-halmahera.JPG

kupakupabeach.JPG

Sehol senki

     Egyetlen szállás található a környéken, ami egyben egész Halmahera talán legjobbja: a Kupa Kupa Beach Cottages and Bar elnevezésű, német – indonéz házaspár által üzemeltetett, nagyon hangulatos hely. A legolcsóbb bungaló 300.000 rúpia (6.500 forint), és közvetlenül a part mentén található. Nem sok helyen lehet ilyen olcsón közvetlenül a tengerparton megszállni.

kupakupabeachresort.JPG

Romantikus program-ajánlat:

Kirándulás a gyönyörű Galela- tóhoz (kb. 1 óra taxival), amely könnyen körbesétálható: az út végig aszfalt és a teljes szakasz mintegy 16 kilométer, viszont akár motorra is pattanhatunk, ha elfáradunk.

danaugalela-indonesia.JPG

Hogyan lehet Kupa Kupára eljutni?

Az idejutás igen időigényes. A legjobb, ha Ternate szigetéről érkezünk (ahol szintén érdemes körbenézni!), ami repülővel Indonézia több pontjáról is könnyen elérhető. Innen 45 perc gyorshajóval a Ternate – Halmahera (Sofifi) táv (50.000 rúpia, 1.000 forint), ahonnan több utas által megosztott taxival még 4 óra az út Halmahera legnagyobb városáig, Tobelo-ig (100.000 rúpia, 2.000 forint), jó állapotú, viszont kanyargós és dimbes-dombos úton, ahonnan Kupa Kupa strandja még 20 percnyi távolságra van (10.000 rúpia, 200 forint).

+1, Luang Prabang, Laosz

Azért +1, mert az előző három helyhez képest Luang Prabang nem tengerpart, viszont romantikázni nem is csak tengerparton lehet! Luang Prabang Laosz legnépszerűbb attrakciója: egy hangulatos, francia gyarmati időkből megmaradt épületekkel teli kisváros a Mekong folyó mentén. Rengeteg hangulatos étterem, kávéház és széles szálláskínálat várja az ideutazókat, akik jönnek is szép számban.

laos-architecture.JPG

mekong-laos-luangprabang.JPG

Kilátás a folyópartról

luangprabang-laos.JPG

Romantikus program-ajánlat:

Kirándulás a várostól mintegy 27 kilométerre található Kuangsi vízeséshez. Viszont érkezzünk korán, nap közben ugyanis ellepik a turisták.

kuangsi-waterfall-laos.JPG

Kuangsi vízesés 

Hogyan lehet Luang Prabangba eljutni?

     Nemzetközi repülőterének köszönhetően az idejutás rendkívül egyszerű, jellemzően ázsiai fapados légitársaságok repülnek ide (pl. Air Asia), olcsón. Busszal is érkezhetünk, akár Vietnámból, akár Laosz déli részeiről, viszont az utazásnak ez a módja, a hegyeknek köszönhetően igen időigényes.

     Természetesen sok egyéb hangulatos hely van Ázsiában, viszont a fenti helyeken garantált a siker, ha párunkat szeretnénk levenni a lábáról. Jártál már Ázsiában és van egy tuti tipped romantikus utazáshoz? Oszd meg kommentben!

8 Comments

 1. W.L. 2017.02.15. at 21:41

  Barmennyire is rajongok Halmaheraert, azert szerintem Kupa kupa nem igazan egy kategoria a masik kettovel. A kepek sem tul csabitoak (bar eloben szerintem szebb). Bar Te voltal most ott valentinozni, igy jobban megitelhetted. 😉
  Mondjuk az atlag magyar szerintem Balit romantikusabbnak talalhatna, Malukun belul maradva pedig Bandat. De Pasir Panjangot mar tobb honfitarsunk is valasztotta eskuvo vagy eljegyzes szinhelyeul.

  Válasz
 2. W.L. 2017.02.15. at 21:51

  De ha megis Kupa kupa, akkor ketfelekeppen egyszerubbe teheto az odajutas.
  Sofifibol erkezve az emlitett kocsik meg Tobelo elott athaladnak Kupa kupa falun es kitehetnek a strandon, kb egy orat levagva a teljes utbol.
  Meg gyorsabb lehetne Manadon at Galelaba repulni (bar ide ritkabb a repulo mint Ternatera), ahonnan Kupa kupa ugye csak kb 1 ora taxival.

  Válasz
 3. Zs_ 2017.02.19. at 10:07

  Nem is tudunk masra kolteni??? Es a sor?? ;o) Raadasul visszaelve a monopol helyzettel jo dragan is adjak…

  Válasz
 4. vorosborisz 2017.02.22. at 04:48

  @Zs_: A sör Indonéziában mindenhol drága. Te mikor voltál a Coaster-ben? Most 35 ezer rúpia egy doboz jéghideg (!) Anker, amit a városban is 28 ezerért láttam legolcsóbban, úgyhogy olyan hatalmas profitjuk szerintem nincs rajta.

  Válasz
 5. Zs_ 2017.02.22. at 20:37

  @vorosborisz: 2 eve. Akkor 40e volt egy nagy Bintang, mig a varosban a kinainal 22e… Csak hat mire visszaertunk vele, faszan megmelegedett, a mandiban meg nem igazan akart lehulni ;o)

  Válasz
 6. vorosborisz 2017.02.23. at 02:19

  @Zs_: Akkor azóta már csökkent a különbség. Sőt, Kei előtt Bandán a legtöbb helyen 40-50 körül volt a sör, ahhoz képest olcsó is volt 35-ért. Akkor érte volna meg a városban venni, ha mondjuk sokan vagyunk és biztosan elfogy akár több rekesz is, de Keien Január/Februárban ettől nem kell tartani 🙂

  Válasz
 7. szpari47 2017.05.24. at 01:06

  Kei szigetén időjárásilag melyik a legjobb időszak?köszi

  Válasz
 8. vorosborisz 2017.05.24. at 01:34

  @szpari47: Helló! W.L. honlapjának információjával tudok szolgálni (http://www.east-indonesia.info/planning/maluku-travel-information-climate-timing.html), ami szerint az időjárás Kei-en hasonló Indonézia egészéhez viszonyítva, vagyis a téli hónapok statisztikailag a legesősebbek. Viszont én is csak a téli hónapokban értem rá, 5 napom volt Kei Kecilen, eső alig esett, úgyhogy eső szempontjából szerintem mindegy, hogy ki mikor megy, Idnonéziában az egyenlítő környékén bármikor jöhet egy kis eső (olyan, hogy napokig essen megállás nélkül nem nagyon van). Ami inkább aggasztó lehet, az a szél, ez is csak a hullámok miatt, ami akár sok hordalékot hozhat ki a partra. Viszont ebből a szempontból is azt vettem észre, hogy a napszakok között is van különbség, mert volt olyan, hogy reggeltől egészen délutánig tükörsima volt a víz, késő délután pedig jöttek a hullámok a hordalékkal, majd az éjszaka folyamán megint kitisztult. De olyan is volt, hogy reggel volt hordalékos a part, és délutánra tisztult ki (ez azért is jó, mert a naplemente gyönyörű tud lenni Pasir Panjang-on, és azt nyilván jobb tiszta parttal fotózni!). Szóval ha van néhány napja az embernek, akkor ezen nem kell szerintem sokat stresszelni, bár az tény, hogy nap közben kevesebb felhőnek jobban örültem volna, nem minden nap volt káprázó napsütés, szóval a téli hónapokon kívül érdemes utazni, akkor talán nagyobb az esély, hogy minden klappoljon! (De a téli hónapok is jók, ha van néhány napunk kivárni a jó időt.)

  Válasz

Nyomj egy kommentet!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük