A világszerte híres Full Moon Party manapság dél-Thaiföld egyik legnagyobb attrakciójának számít, a havonta megtartott rendezvény ugyanis emberek tízezreit vonzza; s annak ellenére maradt továbbra is hangulatos, hogy mára már teljesen nyilvánvalóan kereskedelmi jellegű: az hagyján, hogy 5 méterenként lehet kapni valamilyen buli-kiegészítőt, de idén én még középkorú tagokból álló, s láthatóan nem a féktelen szórakozás miatt érkező, idegenvezető által garnírozott kínai turistacsoporttal is összefutottam… De tulajdonképpen mindegy is, hogy ki miért érkezik: van néhány tudnivaló, amivel érdemes tisztában lenni ahhoz, hogy maximálisan élvezni tudjuk a világ egyik legnagyobb strand-partiját. E bejegyzésben e tudnivalókat, s ezek mellett minden egyéb információt összeszedtem, amit e buliról tudni érdemes. A két részes bejegyzés első része.

img_2788.JPG

Mi is az a Full Moon Party?

A Thaifölddel kapcsolatban jártas fiatal utazóknak talán nem kell bemutatnom a dél-thaiföldi Koh Phangan szigetén havi rendszerességgel megtartott, egész Délkelet-Ázsia legőrültebb, s egyben legnépszerűbb partiját: pusztán a név hallatán is sokakban villan fel a testfestékkel borított emberek tízezreit felvonultató, vödörben mért koktélokról is elhíresült, fesztivál-jellegű tengerparti buli képe; attól függetlenül, hogy adott illető részt vett-e már Thaiföld legnagyobb strand-partiján, vagy sem. Délkelet-Ázsiában járva gyakorlatilag minden fiatal hátizsákos utazónak van legalább 1-2 sztorija a koh phangan-i őrületről.

img_2796.JPG

Nem mindig volt ez mindig így persze, a szóbeszéd szerint valamikor a 80-as évek végén, egy, a telihold idején megtartott, néhány fős születésnapi buliból nőtte ki magát a rendezvény. Állítólag ez a buli annyira jól sikerült (azért valljuk be, egy szép strandon, a telihold fényénél megtartott partit nem is tudom, hogy mivel lehetne elrontani), hogy a következő évben megismételték, több emberrel. A parti híre elterjedt, s innentől nem volt megállás. Népszerűségének növelésében feltehetően nagy szerepet játszott az általam korábban e bejegyzésben bemutatott A Part című film is. A Full Moon Party manapság minden hónapban megrendezésre kerül, s a főszezonban nem ritka a 40-50 ezer résztvevő. Sőt, a Full Moon Party-n túl, az az iránti hatalmas érdeklődést a szervezők nagyon okosan kihasználva egy sor egyéb, hasonló jellegű rendezvényt találtak ki: ma már Half Moon Party, Black Moon Party, de akár Quarter Moon Party is színesíti a koh phangan-i buli palettát, sőt, az is elmondható, hogy az e bulikat felvezető néhány nap sem szól másról, csupán a féktelen szórakozásról. Bár Koh Phangan szigete viszonylag nagy, sok potenciállal, az kétségtelen, hogy ide az utazók döntő többsége e bulik miatt érkezik.

És ha már buli, akkor nem mindegy, hogy hogyan éljük azt meg. Senki sem szeretné, hogy feleslegesen túl sok pénzt költsön, vagy ne adj’ isten megsérüljön; fontos, hogy okosan válasszunk szállást és az sem hátrány, ha minél tovább bírjuk a bulit. Az alábbiakban összeszedem az összes fontos tudnivalót, hogy mindenki magabiztosan csapjon a parti közepébe!

1. fontos kérdés: Mikor van a Full Moon Party?

Ahogyan azt a rendezvény neve is sejteti (full Moon = telihold), a Full Moon Party mindig teliholdkor kerül megrendezésre (kivéve, ha adott nap valamilyen buddhista ünnepre esik – ekkor vagy előrébb hozzák, vagy eltolják egy nappal), mely időpontok meghatározására a távol-keleti holdnaptár a legalkamasabb eszköz. Szerencsére nem kell azonban jártasnak lennünk a kínai asztrológiában, a közeljövőben, illetve a jövő évben tartandó Full Moon Party időpontok ezen az oldalon mind megtalálhatók.

2. fontos kérdés: Hol van a Full Moon Party és hogyan lehet odajutni?

A Full Moon Party a dél-thaiföldi Koh Phangan szigetén, annak is Haad Rin nevű településén, pontosabban az ahhoz tartozó Sunrise Beach-en kerül megrendezésre. Koh Phangan Surat Thani város vonzáskörzetében található, a csodálatos Koh Samui és Koh Tao szigete között, ami azért is fontos tudnivaló, mert a szigeten nincs repülőtér, így kénytelenek vagyunk vagy a „szárazföldről”, a közeli Donsak (esetleg Chumphon) kikötőjéből, vagy pedig Koh Samui szigetéről érkeznünk. Donsak kikötőjéhez két repülőtér is csupán egy-másfél órás távolságra van, Surat Thani, illetve Nakhon Si Thammarat városának repülőterei, s Air Asia-val repülve jellemzően az egyikre olcsóbb érkezni, mint a másikra.

dsc_0040.JPG

Sunrise beach, Haad Rin, Koh Phangan

Fontos, hogy a mindig olcsó Air Asia néhány éve már úgynevezett „island transfer” jegyeket is árul olyan desztinációk viszonylatában is, ahol például nincs repülőtér, mint Koh Phangan.

Ez a jegy Bangkokból Koh Phangan-ra jellemzően nem kerül többe 8-10 ezer forintnál, s tartalmazza mind a repülőutat vagy Surat Thani, vagy Nakhon Si Thammarat városába, onnan a buszjegyet Donsak kikötőjébe, valamint onnan a kompjegyet Phangan szigetére, Thong Sala kikötőjébe. Ez a legolcsóbb opció az érkezésre. Egyetlen hátulütője, hogy reggel 7 órás indulással Bangkok városából is mintegy délután 3 óra tájban érünk Koh Phangan szigetére. Természetesen nem kötelező island transfer jegyet vásárolni, a busz- és kompjegyet intézhetjük akár saját magunk is, viszont nem biztos, hogy ez a megoldás olcsóbb lesz, így szerintem nem éri meg ezzel vesződni.

dsc_0268.JPG

A komp olcsó 

     Egy másik, gyorsabb, de drágább opció szerint akár Koh Samui szigetére is repülhetünk akár Bangkokból, akár valamelyik nemzetközi repülőtérről (például Hongkongból). Koh Samui repülőteréről azonban tudni érdemes, hogy az a Bangkok Air tulajdonában van, s nem is nagyon enged más légitársaságot a szigetre berepülni (még a Thai Airways-nek van néhány járata, de döntő többségben vannak a Bangkok Air járatai). A magas repülőjegyárak megtartása érdekében fapados légitársaságok ezt az utat tehát nem repülhetik. A Bangkok – Koh Samui repülőjegy jellemzően 30-40 ezer forint körül mozog, egy irányba. Koh Samui szigetéről továbbutazhatunk akár komppal (mintegy másfél óra, de olcsó), vagy pedig motorcsónakkal (15 perc, de drága).

img_1839.JPG

Repülni Koh Samui-ra drága, a “szárazföldre” olcsó

3. fontos kérdés: Hol szálljunk meg a buli idejére?

A fentiek ismeretében erre a kérdésre valószínűleg mindenki gondolkodás nélkül rávágná, hogy valahol Koh Phangan szigetén, lehetőleg Haad Rin településen – hol máshol? Valóban ez a legracionálisabb választás, ha közel szeretnénk lenni az „akcióhoz”, viszont az már nem biztos, hogy ez egyben a legokosabb megoldás is. Legalábbis ha számít, hogy olcsón oldjuk meg a szállást. A Full Moon Party-ról ugyanis tudni érdemes, hogy a hatalmas érdeklődés nagyon felsrófolja az árakat a környéken, sőt, a legtöbb szállás minimum 3, 5, de akár 7 éjszakás tartózkodást is előírhat a Full Moon Party idejére. Megemelt árakkal pedig ez biztosan nem olcsó.

dsc_0047_1.JPG

Haad Rin utcakép

     Én például a júliusi Full Moon Party idején 2080 Thai Baht-ot, azaz mintegy 16 ezer forintot fizettem 3 éjszakáért egy 6 ágyas hálóteremben. És ennél vagy drágább volt a többi elérhető szálláshely, vagy pedig hosszabb tartózkodással kellett volna kalkulálnom. Sok időm viszont nem volt variálni (a parti napjának hajnalán repültem Kínából, Bangkokon és Surat Thani-n keresztül), így szerettem volna helyben megszállni. Ha valakit érdekel: az Om Ganesh Hostel-ben szálltam meg, de ilyen jellegű hostel van bőven a környéken, nem is nyújtott felejthetetlen élményt – persze az ilyen jellegű szálláshelyek nem is arról szólnak, főleg nem Haad Rin-on a Full Moon Party idején.

Olcsóbban kijöhetünk, ha a sziget egy másik pontján szállunk meg. A távolabbi strandok szállásai nem feltétlen követelnek több napot tartózkodást, s a transzfer sem vészesen drága a szigeten: a sziget több pontjáról is (például Tong Sala kikötőjéből) platós „taxival” 100 bath/fő (800 forint) az út Haad Rin-ig.

dsc_0066_1.JPG

Szerte a szigeten találhatók hangulatos szálláshelyek

     Van még egy opció, mégpedig, hogy nem Koh Phangan-on, hanem a környező szigetek, Koh Tao vagy Koh Samui valamelyikén szállunk meg, s onnan átutazunk a buli idejére. Ez a megoldás azoknak lehet elsősorban jó, akiket csak a parti érdekel, az azt felvezető „hangzavar” (értsd: további partik) már nem, az ugyanis elmondható Haad Rin-ról, hogy pihenni ott nem nagyon lehet. Főleg nem az olcsó hostelek-ben. Teljesen más érzés a mozgalmas buli után egy nyugodt helyen álomra hajtani a fejünk, mondjuk Koh Samui egyik legjobb szállodájában, mint az ágyban forgolódni a hangos zene miatt. A transzfer ez esetben vagy komp (olcsó, viszont éjjel nem közlekedik (!), tehát kénytelenek vagyunk kivárni a reggelt, ha ezt az utat választanánk), vagy motorcsónak. A motorcsónakos verzió igen népszerű (a csónakok nagyok – kb 20 fő szállítására alkalmasak, és gyorsak), bár nem kifejezetten olcsó (900 bath – 7 ezer forint a retúrjegy szállodai utasfelvétellel és házhozszállítással), ennek előnye viszont, hogy a motorcsónakok éjszaka is közlekednek – jellemzően egy cég óránként egy hajót indít.

img_2630.JPG

Fontos: Ha valaki ezt a megoldást választaná, akkor ajánlom a VIP jegyet megvásárlásra, ami a buliban semmilyen extra szolgáltatásra nem jogosít, viszont a hazaútnál nem kell a motorcsónakhoz sorbanállni – ez nem hátrány, ha már azért indulnánk haza, mert elfáradtunk. A VIP jegy felára kb. 2-300 bath (1500-2300 forint).

Folytatás következik, további hasznos tippekkel, főleg arra fókuszálva, hogy mit és mit ne csináljunk a buliban, ha szeretnénk azt maximálisan kiélvezni. Tarts velem a továbbiakban is!

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek nézz rá a blog Facebook-oldalára is, ahol további érdekességek várnak!

Utazó vagyok, nem turista Facebook-oldal

Nyomj egy kommentet!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük