Avagy hogyan „éld túl” az előző bejegyzésben már bemutatott Full Moon Party-t! A túlélés szó lehet, hogy egy kicsit erős, ugyanakkor az kétségtelen, hogy rengeteg olyan tényező van, ami akár egy pillanat alatt kellemetlen, sőt, akár szörnyű élménnyé is változtathatja az egyébként felhőtlennek induló szórakozást! Következzenek tehát a bulira vonatkozó praktikus tanácsok, amik nélkül nem érdemes a Full Moon Party-t elkezdeni!

img_2774.JPG

Mielőtt belemennék a részletekbe, szeretném megemlíteni, hogy az emberek véleménye igen csak megosztott a Full Moon Party-ról. Biztosan az olvasók között is akad, aki értelmetlen pénzszórásnak tartja, s ezért Thaiföldön járva messze kerüli még a sziget, Koh Phangan környékét is; míg mások képesek órákon, sőt akár napokon keresztül utazni azért, hogy részt vehessenek életük talán legőrületesebb buliján. Én a magam részéről mindkét felet megértem. Már csak a nagy számok törvénye miatt is (általában több tízezer ember jön össze egy-egy Full Moon Party-ra) rengeteg olyan résztvevője akad a bulinak, aki viselkedésével a negatív oldalra billenti a parti imázsának mérlegét. A Full Moon Party a legtöbb résztvevő számára ugyanis nem más, mint a magamutogatás egyik eszköze: az átlag résztvevő kigyúrt, félmeztelen (legalábbis előbb-utóbb az lesz), hangos, versenyre issza a vödör koktélokat, s általában abban is nagy a verseny, hogy ki tud nagyobb őrültséget csinálni (erről bővebben később). Ez sokakban kelthet ellenszevet, tudom. Ugyanakkor meg pont ez a szabadságérzet az, ami sokak számára vonzó, itt gyakorlatilag mindenki azt csinál, amit akar. Szex a parton? Sokan csinálják. Olcsó partidrogok, hogy pörögjön a buli? Erre még többen vevők.

img_2755.JPG

Megmondom őszintén, utazásaim elején, fiatalabb koromban engem sem lehetett volna lebeszélni a Full Moon Party-ról. Én eddig összesen 3-szor voltam, összességében felemás élményekkel gazdagodtam. Az első Full Moon Party-m, még 2013 februárjában az a tipikus „nem emlékszem semmire, de sosem fogom elfelejteni” típiusú élmény volt. Nagyon megfogott a hangulat, viszont ami a koktélokat illeti, kicsit elszaladt velem a ló. Rutintalan módon elhagytam a telefonom (bár nem egy pótolhatatlan darab volt, azért mégsem jó érzés), a papucsom, s gyakorlatilag az éjszaka nagy része ki is esett az emlékeimből. A közelmúltban is volt szerencsém a partihoz, s azt kell, hogy mondjam, ha felkészülten érkezünk, na meg persze kellő buli-hangulattal, akkor hatalmas élményben lehet részünk.

E bejegyzés tehát a híres nevezetes Full Moon Party-t taglaló kétrészes bejegyzés második része, elsősorban arra vonatkozó információkkal, hogy hogyan készüljünk a bulira, ha szeretnénk maximálisan kiélvezni azt. A Full Moon Party ugyanis nem csak drága, de akár veszélyes is tud lenni. Ha valaki a bulival kapcsolatos általános információkra kíváncsi, például, hogy hol érdemes megszállni, annak ajánlom figyelmébe az első részt.

Tehát akkor mire figyeljünk?

Először is, leszögezném, hogy nem olyan jellegű tanácsok következnek, hogy „ne igyál alkoholt”, vagy „mértékkel igyál”, ugyanis egyrészt ilyen jellegű tanácsot valószínűleg senki sem fogadna meg, másrészt pedig a Full Moon Party a bulizásról szól, aminek a legtöbb kultúrában az egyik legfontosabb eleme az alkohol. Mindenki tudja magáról, hogy mennyit képes inni, ebbe én nyilván nem fogok beleszólni. Ami viszont a drogokat illeti, az egészségügyi kockázatokon túl van egy igen kellemetlen veszélyforrás a partin, ezért ettől óva intenék mindenkit.

1. Drogot semmilyen formában se fogyasszunk

Bármennyire is csábító lehet ez egyeseknek a buli hevében, érdemes tudni, hogy a Full Moon Party „híres” a magukat drogdílereknek kiadó, civilbe öltözött rendőrökről. Ha valakit drogvásárláson kapnak, akkor több évnyi börtön, vagy tetemes pénzbüntetés közül lehet választani.

2. Ne játsszunk a tűzzel!

Képzeld el a következő szituációt: ülsz vagy csak sétálgatsz a homokban egy vödör koktéllal, mire valaki odajön és azt mondja: „figyelj haver, lelocsok egy óriási kötelet benzinnel és meggyújtom, jössz kötél-ugrálni?” Erre normál körülmények között mit reagálnál? Valószínűleg mindenki elküldené az illetőt melegebb éghajlatra, mondván megőrült. De nem a Full Moon Party-n! Hihetetlen, de rengetegen próbálják ki az ilyen őrült mutatványokat, persze részegen, gyakran égési sérüléseket szerezve. Hiába, a Full Moon Party az őrületről szól!

Hogy miért nem olyan jó móka az ugrálókötelezés és egyéb tüzes „mutatvány”, annak prezentálására álljon itt ez a videó:

Lehetsz te a világ legjobb ugrálókötelese, előbb-utóbb valaki biztos, hogy ront, s akkor te is könnyen megéghetsz.

img_2729.JPG

3. Ne menjünk bele a vízbe

A nagy hőségben persze csábítónak tűnhet a frissítő tengervíz gondolata, de tartsuk észben, hogy a buli idején sokan lusták elsétálni mosdókhoz, a többit meg már mindenki tudja… Rengeteg mosdó található egyébként a buli helyszínén, melyek mindegyike kb. 10 baht-ért (80 forintért) használható.

dsc_0033.JPG

A vízbemenetellel várjuk meg, míg a hullámok kitisztítják a vizet

4. Talán mondanom sem kell, de értékeket ne vigyünk magunkkal a bulira

Csak az legyen nálunk, ami valóban szükséges: pénz. Egyrészt sok a zsebtolvaj és egy ekkora tömegben sosem lesz meg az elkövető, másrészt ki tudja, hogyan alakul majd az este. A lényeg, hogy semmi olyan ne legyen nálunk, aminek elvesztése komoly gondot jelentene.

img_2767.JPG

Fontos, hogy ha Koh Phangan-on szállunk meg, a szálláson hagyott értékeinket is lehetőleg saját lakattal zárható helyre helyezzük el, ugyanis köztudott, hogy a parti idején sok a lopás. Mindenki tudja ugyanis, hogy a külföldiek a partin vannak.

Itt említeném meg azt is, hogy bár homokos tengerparton szervezett buliról van szó, azért legalább egy papucs, de ideális esetben inkább egy könnyű cipő legyen rajtunk. Rengeteg törékeny dolog van a partin, például sörösüvegek, s ami egy buliban eltörhet, az néha el is törik. Nem lehet jó érzés beletáncolni egy halom üvegszilánkba mezítáb.

5. Próbáljuk ki a vödörben mért koktélt (ez a Full Moon Party egyik névjegye), de okosan vásároljunk

Ha valaki járt már a Full Moon Party-n és visszagondol arra, hogy mik teszik a Full Moon Party-t azzá, ami; a testfestett részeg fiatalokon kívül jó eséllyel megemlítené még a vödrös koktélt (ami egyébként mára már Thaiföld-szerte népszerű), na meg persze az azt áruló standok százait. Mindenhol ugyanazt lehet kapni: Thai whiskey kólával és Red Bull-lal, Smirnoff vagy Absolute vodka valamilyen alkoholmentessel felöntve, Jack Daniel’s kólával, s a sor még folytatódhatna. A vödrös koktél mindenhol ugyanolyan, hiszen mindenhol, még a keverés előtt üvegestől belepakolják a koktél tartalmát a vödörbe. Ezáltal láthatjuk, hogy milyen italból mekkora mennyiség kerül a vödrünkbe. Mint mindenhol a világon, a Full Moon Party-n is magasabb árakon dolgoznak a tengerparti standok, ezért azt javaslom, hogy ne a strandon vásároljunk. Ott ugyanis minden kb. 100 baht-tal (800 forinttal) drágább, mint a 3-4 percnyi sétára lévő standok bármelyikén. A vödrök ára egyébként úgy 150 és 500 baht között mozog (1100-4000 forint), alkoholtól és a stand elhelyezkedésétől függően.

ff3e750f-0441-44cf-80a8-4dfccb9b94bd-5287-00000767e653c4ab_tmp.jpg

dsc_0073.JPG

A koktélok, ahogyan az a standok prezentációjából látható, sok alkoholt tartalmaznak, így ha sokáig szeretnénk bírni a bulit, akkor nem érdemes túlságosan hamar kezdeni a koktélozást.

6. Ha Koh Samui-ról érkezünk, motorcsónakkal, akkor érdemes a VIP jegyre befizetni

A normál és a VIP jegy közötti árkülönbség nem nagy (kb. 300 baht, azaz 2300 forint), mégis van egy fontos különbség a két jegy között. Ami a bulit illeti, a VIP jegy semmiféle többletszolgáltatásra nem jogosít, tehát nem jár érte ingyen koktél, se ingyen póló; mégis, van egy nagy előnye a többi, „normál” jeggyel érkező vendéggel szemben. Mégpedig az, hogy a visszaútnál nem kell sorban állni a motorcsónaknál, a VIP vendégeket ugyanis előre engedik. Hatalmas sorok szoktak egyébként kialakulni, ugyanis egy cég általában egy motorcsónakot indít óránkénti rendszerességgel, s egy motorcsónakba kb. 20-25 ember fér el (és természetesen azzal a céggel vagyunk kénytelenek visszautazni, amelyiknél a jegyet vásároltuk). Külön idegesítő lehet, ha például szakadó esőben vagyunk kénytelen sorban állni, fáradtan.

Ha a fenti tanácsokat megfogadod, akkor sok meglepetéssel már nem fog szolgálni a Full Moon Party, nyugodtan vetheted bele magad az éjszakába! 😉

Jártál már a Full Moon Party-n és kiegészítenéd a fenti listát valamivel? Írd meg kommentben!

Ha tetszett a bejegyzés, nézz rá a blog Facebook-oldalára is, ahol még több érdekességet találhatsz!

Utazó vagyok, nem turista Facebook-oldal

Nyomj egy kommentet!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük