Az utazás nélküli, „szürke” hétköznapokban sem muszáj lemondanunk az utazás nyújtotta élményekről: ami engem illet, szabadidőmben a különböző blogok és úti könyvek olvasásán túl, az egzotikus környezetben játszódó filmek vagy utazással kapcsolatos vlogok és tv-sorozatok követése például az egyik kedvenc elfoglaltságom. E bejegyzésben bemutatok öt hangulatos és többnyire kevésbé ismert filmet Ázsiából.

51nwdmyxmcocjqjjqdfkhntjlsi.jpg

A bejegyzésben található képek forrása: www.imdb.com

Az utazás témáját firtató hollywood-i filmeket talán nem kell bemutatnom az utazás iránt érdeklődő kedves olvasóknak, ez a lista viszont most nem az ilyen filmekről szól. Én sokszor elcsépeltnek tartom az utazásról szóló filmek kivitelezését, amik többnyire nem szólnak másról, mint, hogy éld a világot és légy szabad, mert utazni jó. Ezzel az üzenettel persze egyet értek, de ritka az olyan film, ami bármi újat tudna mondani ezzel kapcsolatban.

Éppen ezért e listán sem az ilyen filmek szerepelnek, egy kivételével. Jobban preferálom azokat a filmeket, amelyek autentikus és egzotikus környezetben játszódnak, akár annak ellenére is, hogy nem feltétlenül utazással kapcsolatos a mondanivalójuk. Íme tehát néhány kevésbé ismert, hangulatos film öt különböző országból az utazás nélküli napokra!

Megjegyzés: A filmeket az Imdb pontszámuk szerint rangsoroltam. Megjegyzem ugyanakkor, hogy az Imdb rangsorolás egy kicsit csalóka, hiszen e filmek többsége nem hollywood-i, tehát többségük nem széles körben látott alkotás, így az értékelő szavazatok aránya is meglehetősen kicsi. Úgy is fogalmazhatnék, hogy a filmek pontszáma nem feltétlenül reprezentatív.

1. Yellow Flowers on the Green Grass (Vietnam)

Eredeti cím: Tôi thay hoa vàng trên co xanh

Imdb pontszám: 7.9/10

Műfaj: Dráma, Történelem

mv5bmjm4njy2mjgwmv5bml5banbnxkftztgwndm4ndgwnze_v1_sy999_cr0_0_699_999_al.jpg

A legmagasabb Imdb pontszámmal (7.9 pont a 10-ből) bíró filmmel kezdem a felsorolást, mely egy 2015-ös vietnami alkotás. Vietnam több okból is a „szívem csücske”, s bár kedvenc régióm az északi hegyvidék, látogatásra érdemes úti célból akad bőven. Az ország hangulata e filmen is nagyszerűen érzékelhető. A filmet gyönyörű helyen forgatták, már csak ez miatt is érdemes lehet megtekinteni: a dél-vietnami Phú Yên tartományban játszódik (mely a népszerű Nha Trang üdülőövezet közelében található), s a film hatására népszerű úti céllá is vált a vietnami nézők körében.

S bár a környezet gyönyörű, az élet a vietnami vidéken nehéz. A film középpontjában egy falusi család áll, a falusi élet problémáit bemutatva. A cselekmény a család két fiúgyermekének szemszögéből kerül bemutatásra, s elmondhatom, hogy sok filmtől eltérően a gyerekszínészek színészi játéka is abszolút élvezhető. Az egyik karakter kicsit idegesítő ugyan, de az filmbéli szerepe miatt olyan, amilyen. Természetesen nem szeretnék spoiler-ezni, legyen elég annyi, hogy a Yellow Flowers on the Green Grass egy kedves kis történet gyerekszerelemről illetve nagyon is valós problémákról. Élvezhető film, érdemes megnéznie annak, akit érdekel, hogy milyen hely lehet Vietnam.

2. Same Same But Different (Kambodzsa)

Imdb pontszám: 6.8/10

Műfaj: Dráma

same_same_but_different_dvd_cover.jpg

E film német alkotás, viszont a történet jelentős része Kambodzsában, az ország fővárosában játszódik. A film pikantériája, hogy megtörtént esetet dolgoz fel: a német Benjamin Prüfer története (melyből könyv is született), aki fiatal hátizsákos utazóként utazott Kambodzsába, ahol beleszeretett egy fiatal lányba, akiről időközben nem csak az derül ki, hogy prostituált, hanem az is, hogy HIV pozitív. Természetesen nem árulom el az összes fordulatot és történést, a lényeg, hogy ez egy igen rendhagyó szerelmi történet, amely egyben bepillantást is enged Délkelet-Ázsia legsötétebb bugyraiba. A prostitúció a legtöbb délkelet-ázsiai országban annak ellenére virágzik, hogy hivatalosan tulajdonképpen mindenhol tiltott, a hatóságok mégsem tesznek ellene semmit. A film hangulata a fent említett fordulat miatt természetesen jórészt nyomasztó, és nyilván a legtöbben nem azért néznek meg egy filmet, hogy az lehangoljon, viszont én már csak azért is megnézettetném mindenkivel, hogy elmenjen az emberek kedve az efféle cselekedetektől. Talán nem árulok el nagy titkot azzal, hogy a film vége pozitív kicsengésű, győz tehát a szerelem, és persze így azért mégsem teljesen letargikus hangvételű a film. A színészi játék nagyon hiteles, érdemes tehát megnézni.

3. A part (Thaiföld)

Imdb pontszám: 6.6/10

Műfaj: Kaland, Dráma, Romantika

a_part.jpg

A lista egyetlen hollywood-i alkotása, s Leonardo DiCaprio főszereplése révén valószínűleg nem mindenki számára ismeretlen ez a film, bár nem mai darab.

Röviden a történetről: A Part egy utópisztikus elképzelésről szól, fiatal utazók egy csoportja saját, titkos kis közösséget alakít egy szigeten (a film helszínéül a híres thai szigetet, Koh Phi Phi-t választották az alkotók), ahol távol tudnak maradni a civilizáció (és a turisták) minden káros hatásától; és így békében élhetnek. A képlet persze nem ilyen egyszerű, hamar kiderül, hogy a Paradicsomban sem tökéletes minden, bármennyire is szeretnénk, hogy így legyen.

 E film témája az emberi természet tehát, méghozzá, hogy emberként hogyan viszonyulunk a problémákhoz; az utazók szemszögén keresztül láttatva, mondván, akárhol és akármilyen közösségben élünk, a problémák az emberi élet részei. Hiába próbáljuk homokba dugni a fejünk, a problémák elől nem lehet elmenejülni, ha nem oldjuk meg őket.

Ez szintén egy olyan film, amit már csak a forgatási helyszín miatt is érdemes megtekinteni. Manapság hatalmas tömeg látogatja a Koh Phi Phi szigetén található Maya Bay nevű strandot, ahol a film nagy része forgott; elsősorban e filmnek köszönhetően lett ilyen népszerű. Nézze meg tehát mindenki, aki még nem látta, érdemes!

4. River (Laosz)

Imdb pontszám: 6/10

Műfaj: Thriller

mv5by2qxyze5mtitotq3my00njq4lwjjoditztvhzjy1yzflmgi3xkeyxkfqcgdeqxvyntm0ntu5mg_v1_sy1000_cr0_0_692_1000_al.jpg

E film esetében kijelentem, hogy az Imdb pontszám abszolút reális, sőt, lehet, hogy túlzó is, hiszen filmográfiai aspektusból szemlélve nem egy felejthetetlen alkotás, a színészi játék sem kitűnő.

A történet ugyan lehetne reális, valamiért mégis nehéz azonosulni a szereplővel. A film középpontjában egy Laoszban dolgozó amerikai orvos áll, aki szabadságát a festői, dél-Laoszban található Négyezer-szigeten (Si Phan Don, azaz Four Thousand Islands) tölti. Ez az az aspektus, ami miatt én mégis megtekintésre ajánlom a filmet, az itt található Don Det szigete egész Délkelet-Ázsia egyik legjobb helye. Pont. Nem sok Laoszban játszódó filmről tudok, így ez egy üde kivétel. Tehát, a történet: az egyik este főhösünk néhány sör után a szobájába indul, azonban dulakodásra lesz figyelmes a sötét folyóparton: egy részeg ausztrál (akiről később kiderül, hogy egy politikus fia) molesztál egy helyi nőt, s orvosunk a nő segítségére siet. A dulakodás szerencsétlen módon odáig fajul, hogy megöli az ausztrál férfit. A történet innentől kezdve főhösünk menekülése a hatóságok elől, akik másnap reggel a folyóban találják meg a holttestet. A történet érdekes is lehetne, viszont a kivitelezés nem túl meggyőző, legalábbis ami a történetet illeti, egy kicsit vontatott az egész film. A táj viszont gyönyörű, s Don Det hangulata is átjön, így érdemes legalább bele-belenézni!

5. My old classmate (Kína)

Imdb pontszám: 5.7/10

Eredeti cím: 同桌的你 (Tong zhuo de ni)

Műfaj: Romantikus

mv5bmtywmzuynjy4nv5bml5banbnxkftztgwnji0ote3mje_v1_sy1000_cr0_0_715_1000_al.jpg

Az Imdb értékelés úgy gondolom, hogy e film esetében nem tükrözi a film valódi értékét: Kínában 2014-ben az egyik legnézettebb film volt. Olyannyira népszerű, hogy egy egész sor, hasonló témát feldolgozó (röviden: a főhősök osztálytalálkozón felelevenítik iskolás emlékeiket, középpontban fiatalkori szerelmi kapcsolatokkal) film is született a közelmúltban Kínában. Valószínűleg nekem már csak az miatt is tetszett, hogy a kínai egyetemi létet nekem is volt szerencsém megtapasztalni. A film ugyan a 90-es években játszódik, az egyetemi élet azonban nem sokat változott Kínában azóta, így valószínűleg én is könnyebben tudtam azonosulni a film szereplőivel illetve a történésekkel.

Kínában, mind a filmipart, mind a zeneipart figyelembe véve túlsúlyban vannak a romantikus alkotások, aminek nagy része egy kaptafára készül. Ez a film azonban  abszolút élvezhető, a középpontban itt is egy szerelmi szál áll, ez azonban – a legtöbb hasonló filmtől eltérően – nem pozitív lecsengésű. A film zenéi is jók, úgyhogy ha valaki egy könnyed, bár érzelmekkel teli kikapcsolódásra vágyik, akkor ez a film remek választás!

Ismersz egy jó filmet, ami utazással kapcsolatos, vagy csak érdekes helyen játszódik? Oszd meg kommentben!

Nyomj egy kommentet!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük