Nem is akármilyen! Okinava, Japán legdélebbi, trópusi szigetcsoportja nem tartozik az ország legfelkapottabb részei közé, pedig a strandok világszépek és e mellett az ország minden olyan egyéb aspektusa is megtalálható itt, ami miatt Japán a világ legérdekesebb országai közé sorolható. A trópusok – és Japán – kedvelőinek Okinava minden szempontból tökéletes úti cél, úgyhogy íme egy kis inspiráció!

dsc_0123_2.JPG

     Az igazat megvallva én magam is elsősorban pénzügyi megfontolásból, na meg a tengerpartok iránt érzett megmagyarázhatatlan vonzalmam miatt választottam a Kanszai-régió (Oszaka, Kiotó és környékük) mellé Okinavát úti célomul Japánban; és egy percig sem bántam meg, hogy nem például a sokkal népszerűbb Tokióra esett a választásom. A repülőjegy Oszakából Okinavára olcsóbb volt, mint egy Oszaka (vagy Kiotó) – Tokió gyorsvasútjegy, ami tulajdonképpen a fapados utazás aranykorában talán már kevésbé meglepő. Okinava nálam régóta volt bakancslistás, de őszintén szólva nem hittem volna, hogy a tengerpart szempontjából sok újat fog mutatni Délkelet-Ázsia csodás strandjai után. Japán legdélebbi prefektúrája azonban nem okozott csalódást, sőt! A strandok még Indonézia és a Fülöp-szigetek után is elvarázsoltak, itt ugyanis a mesés tájhoz a japán kultúra társul annak minden pozitívumával (remek ételek, kényelem, kiszámíthatóság), ráadásul mindez laza, mondhatni trópusi formában.

dsc_0220.JPG

E bejegyzésben Okinava tartomány legdélebbi részére, a Yaeyama szigetcsoportra fókuszálok, ugyanis Okinava főszigetén egy tájfunnak köszönhetően romba dőltek terveim – az ottani „nagyágyúk”, Zamami, Tokashiki, Akajima, stb. szigetekre megállt a kompforgalom és a repülőnket is törölték, úgyhogy sajnos úgy alakult, hogy csak a sziget központjában, Naha városában tudtunk szétnézni. Ami szintén nagyon érdekes és hangulatos egyébként, de ha már idáig elutazik az ember, akkor érdemes a kisebb szigetekre fókuszálni, így e bejegyzésben én is így teszek. Az utazással kapcsolatos praktikus információkat a bejegyzés végén találod.

Miért érdemes tehát Ishigakit és a többi Yaeyama szigetet felkeresni? Hát ezért:

Gyönyörű trópusi szigetek, remek strandokkal

Kezdjük a lényeggel: az apró Aragusuku sziget az általam valaha megjárt legszebb szigetek listájára még úgy is felfér, hogy azért már sok trópusi szigeten volt szerencsém megfordulni. Az egyetlen „bökkenő”, hogy ez az egyébként apró sziget menetrendszerinti komppal nem, csupán szervezett kirándulás keretei között látogatható – a szigeten ugyanis mindössze 10 ember él. A körülbelül 6-7 óra hosszú, tehát kvázi egész naposnak mondható kirándulásért emlékeim szerint úgy 23 ezer forintnak megfelelő japán jent fizettem, de nagyon megérte. A sznorkeling (merthogy eredetileg azon lenne a hangsúly) Indonézia után felejthető volt, a strandok szépsége viszont kárpótolt mindenért. Íme néhány fénykép:

dsc_0056_1.JPG

4-dsc_0167.JPG

dsc_0813_4.JPG

A bejegyzés alján egy videót is találsz Aragusukuról! 

Aragusuku sziget mellett kiemelném még a főszigeten, Ishigakin található Kabira öblöt, amely talán egész Okinava egyik legtöbbett fotózott szeglete, nem véletlenül:

dsc_0046_2.JPG

dsc_0071.JPG

Az érintetlenség érzése és a felfedezés öröme

A távolságok és a sokkal kevesebb információ miatt Ishigakit jóval kevesebben látogatják, mint akár Nahát (amely Okinava prefektúra központja), természetesen Japán többi részéről nem is beszélve. Érkezésem előtt én is csupán a Kabira öbölről, illetve Iriomote szigetéről hallottam korábban, persze a praktikus információkkal én sem nagyon voltam tisztában. Iriomotéről tudni érdemes, hogy a sziget úgy 90%-a érintetlen dzsungel, amely talán nem csak Japánban, de az egész világon különlegesnek mondható. A dzsungelben tett hajó-és sétatúra kötelező program Ishigakiról, s akár egyénileg (komppal érkezve, a hajókirándulásra helyben, a kikötőben befizetve), akár szervezett keretek között is megejthető.

dsc_0239.JPG

dsc_0409.JPG

A Yaeyama szigetek főszigete, Ishigaki sem egy kimondottam felkapott úti cél, úgyhogy a mit érdemes csinálni/mit érdemes enni/hol és főleg milyen áron, stb. kérdésekre sem egyszerű releváns válaszokat találni. Ishigakin abszolút átélhető még tehát a felfedezés varázsa. Maga a város (amely szintén az Ishigaki nevet kapta) nem sokban különbözik a többi japán várostól – sokkal kisebb persze, mint a felkapottabb úti célok; de itt is van piac, egy csomó étterem és minden egyéb.

dsc_0025.JPG

A többi szigetről még kevesebb információ érhető el az interneten, pedig akad még néhány a környéken. Nekem három napba csupán Ishigaki, Iriomote és Aragusuku fért bele, de szívesen fedezném fel a többi szigetet is, ugyanis biztos vagyok benne, hogy egyik sem okozna csalódást!

Különleges gasztronómia

Ha már szóba kerültek az éttermek, akkor megjegyezném, hogy a helyi konyha fogásai a helyi különleges alapanyagoknak köszönhetően némileg különböznek a megszokott japán ételektől. A leghíresebb fogás, a keserű tökkel összesütött tofu, tojás, sertéshús és zöldségek (japánul „goya chanpuru”) mondjuk pont nem a kedvencem (a keserű íz az egyetlen, amit nem kedvelek), de a helyi, általában sertésoldalassal tálalt okinavai soba-tészta nagyon finom. Az „umi budo” névre hallgató tengeri moszat is egészen egyedi (bár ilyet Indonéziában is ettem már), több forrás is „tengeri szőlő”-ként hivatkozik rá, ami kinézete alapján találó elnevezés. Természetesen a Japán többi részére jellemző ételek is megtalálhatók Ishigakin – ramen, szusi, stb. étterem is akad bőven, úgyhogy éhen maradni senki nem fog.

dsc_0184.JPG

Abszolút „kellemes” árak

Japánról lévén szó, természetesen ne Délkelet-Ázsiára asszociáljunk az árak tekintetében, de én úgy tapasztaltam, hogy Okinava sem drágább, mint az általam előtte már megjárt Kiotó vagy Oszaka. Némi tervezéssel Ishigaki is megjárható viszonylag olcsón. A repülőjegy országon belül, mondjuk Oszakából jellemzően 13-16 ezer forint körül alakul egy útra és mi a szállásért is úgy 8 ezer forintnyi japán jent fizettünk kettőnkre éjszakánként. A kompjegy a legtávolabbi Iriomotéra (a még távolabbi, viszont jóval kevésbé frekventált komppal megközelíthető Yonagunit most nem ide véve) is kb. 10 ezer forint a retúr kompjegy, az összes többi szigetre ennél olcsóbb az ár. A kompokról ide kattintva találhatsz menetrendeket és árakat.

Az árakat illetően az ételek és egyéb dolgok tekintetében sem éreztem nagy változást mondjuk Kiotóhoz képest.

 

Praktikus tudnivalók:

Utazás:

A Yaeyama szigetcsoport közelebb fekszik Tajvanhoz, mint Japán többi részéhez, úgyhogy ami az utazást illeti, Ishigaki és úgy általában véve Okinava egésze tekintetében a repülés a legpraktikusabb opció. Ishigaki esetében pedig kvázi az egyetlen – már ha nem számoljuk a szigetet néha útbaejtő – főleg tajvani – óceánjárókat. Okinava főszigete és az ettől északra fekvő szigetek komppal is elérhetők Kagosima prefektúrából, azonban a mai repülőjegyárak mellett nem ez a legjobb választás.

Ishigaki repülőterére manapság Japán többi részéről (Tokióból, Oszakából, vagy akár Nahából is egyéb városok mellett), de akár Tajvanról vagy Hongkongból is repülhetünk, közvetlenül, átszállás nélkül – ráadásul olcsón.

Repülőjegykeresésről itt írtam már bővebben.

A Yaeyama szigetcsoport kisebb szigetei (Iriomote, Kuroshima, Taketomi, Aragusuku, stb.) Ishigakiról komppal egyszerűen és olcsón elérhetők, ezeket a jegyeket elég helyben megvásárolni. Megjegyezném továbbá, hogy Ishigaki kompkikötőjének főépületében egy sor utazásszervező cég kínál rövidebb-hosszabb (bár jellemzően csak egy napos) kirándulásokat a környező szigetekre, úgyhogy érdemes körülnézni. E programokat elég helyben, akár korán reggel az adott napra megvásárolni. Persze a szigetek egyénileg is felkereshetők.

dsc_0234_1.JPG

Ishigaki szigetén a tömegközlekedés jól szervezett (mégiscsak Japán), busszal minden érdekes pont egyszerűen megközelíthető. A repülőtér körülbelül 40 perces útra fekszik a központi buszállomástól és a jegy ottjártamkor 540 japán jenbe (mai árfolyamon mintegy 1500 forintba) került. A városon belül nem szükséges buszozni vagy taxizni, a távolságok kicsik, a szállások többségétől például mind a buszmegálló, mind a kompkikötő sétatávolságra található.

Szállás:

Ami a szállást illeti, a szállásfoglaló oldalakon érdemes körülnézni. 10 ezer forint körüli, éjszakánkénti és szobánkénti áron több szállás is található például a Booking.com-on, ami Japán viszonylatában több, mint korrekt. Arról nem is beszélve, hogy Japánban nem igen lehet mellé nyúlni – a szobák mindenhol makulátlanul tiszták.

Így a bejegyzés végén két videót is megosztanék, az egyik Aragusukun, a másik Iriomote szigetén készült:

Ha tetszett ez a bejegyzés, akkor kövess a Facebookon és az Instagramon is, ahol további tartalmakat is találsz! 😉 

Nyomj egy kommentet!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük