Hallottál már Tuy Hoa városról vagy éppen Phu Yen tartományról?

Korábban én sem. Viszont mióta elindítottam új, angol nyelvű Youtube csatornám, aktívan keresem az ismeretlen, de szépnek és érdekesnek ígérkező trópusi úti célokat. A Google térkép szatellit felvételein találtam a Tuy Hoa város körüli strandokra és mivel a repülőjegy nevetségesen olcsó volt, február elején útnak indultam a környéket felfedezni. Egy hetet töltöttem Tuy Hoa (Phu Yen tartomány központja), Quy Nhon város (Binh Dinh tartomány központja) és a köztes tengerpartok felkeresésével és úgy érzem, igazi kincsre, vagyis inkább kincsekre találtam.

Hol van Tuy Hoa város és hogyan lehet megközelíteni?

Tuy Hoa tengerparti város, Phu Yen tartomány központja Vietnám déli részén, a népszerű üdülővárostól, Nha Trangtól úgy 120 kilométerre fekszik, északra. Saját, kis méretű repülőtere van közvetlen járatokkal Hanoi és Ho Chi Minh városokba, s érdekesség, hogy közvetlenül a tengerpart mögött van a leszállópálya, így igazán hangulatos az érkezés. Tartományi központ lévén buszokkal is megközelíthető a közeli városokból, nem egy eldugott és nehezen utazható úti célról van tehát szó.

Miért érdemes Tuy Hoa várost felkeresni?

Tuy Hoa ma még szinte teljesen ismeretlen, de ez nem lesz mindig így, ebben egészen biztos vagyok. Sőt, odáig megyek, hogy kijelentem: Tuy Hoa és az egész tartomány, Phu Yen, hamarosan felkapott úti cél lesz!

Hogy ezt a kijelentést mire alapozom? Nos, röviden: Phu Yenben minden adottság megvan ahhoz, hogy népszerűvé váljon a jövőben. A Tuy Hoa és Quy Nhon városok közötti mintegy 100 kilométeres szakaszon húsz felett van a tengerpartok száma, sőt, néhány egyszerűen látogatható, fehér homokos stranddal büszkélkedhető sziget is található a tartományban – ezek közül nekem hármat sikerült felkeresnem. Dél-Vietnám lévén a klíma trópusi, egész évben meleg van, úgyhogy ide a tengerpartok miatt érdemes jönni – bár megjegyzem, hogy néhány érdekes látnivaló is akad Phu Yen tartományban (ezekről bővebben lejjebb).

Kettő sziget például közvetlenül Tuy Hoa város előtt található, attól mintegy 10-20 perces hajóútra, Hon Chua és Hon Dua szigetek. A nagy hullámok miatt csak a közelebbi Hon Chua szigetet volt szerencsém felkeresni és hát leesett az állam. Az ilyen kék szín a vietnámi tengerpartok közelében ritka:

Ami a szigeteket illeti, rám a legmélyebb benyomást a várostól mintegy 25 kilométerre és egy szintén 10 perces hajóútra fekvő Cu Lao Mai Nha nevű sziget tette. A hosszú, fehér homokos strand mögött egy kvázi erdő található, olyan fákkal, amikből korábban Malukuban láttam sokat – ezt csak azért tartottam fontosnak megjegyezni, mert a sziget nincs pálmafákkal beültetve, a sziget növényzete természetes. Egy idős házaspár él a szigeten egy kunyhóban, ott jártamkor nem is volt a szigeten rajtunk kívül más. A sziget hangulata és szépsége engem teljesen elvarázsolt, a homok fehér és finom, a víz pedig tiszta.

A “szárazföldön” is akad szép partszakasz bőven, kiemelném például a Bai Xep nevű strandot, amely Tuy Hoa város közvetlen közelében található, s teljesen üres. Nagyon jól néz ki, főleg a levegőből:

S hogy ne csak a tengerpartokról legyen szó (bár csak azok miatt is érdemes lehet Phu Yenbe látogatni!), megjegyezném, hogy itt található Vietnám legrégebben, 1892-ben épített római-katolikus temploma, a Mang Lang templom. Fotogén épület, érdemes lehet felkeresni.

Már csak az miatt is érdemes lehet felkeresni, mert a templomhoz közel található a Ganh Da Dia nevű látnivaló is, amely Vietnámban néhány éve vált ismertté az Instagramon. Ez egy vulkanikus “sziklacsoport” közvetlenül a tenger mellett, s valóban jól mutat fényképeken. Nem messze található Vietnám leghosszabb fahídja is, ezt azonban nem éreztem akkora szenzációnak.

Van egy érdekes tengerpartszakasz is – a Cu Lao Mai Nha sziget és Ganh Da Dia között kvázi félúton. A partszakasz érdekessége, hogy több kilométer hosszú, viszont szinte teljes hosszában egy több tíz méter széles öböl választja el az úttól. A part északi végén – amely csak egy több kilométeres sétával elérhető (mert az út az öböl mögött halad, nem a parton), van egy egészen gyönyörű homokpad. A több kilométeres sétát természetesen nem tettem meg, viszont a közeli faluból átrepültem a drónommal lefényképezni/videózni. A faluból meg lehet oldani az átjutást hajóval, nekem erre azonban nem volt időm. Mindenesetre gyönyörű, érdemes megnézni.

Néhány gondolat a szállásról:

Megjegyezném továbbá, hogy város lévén természetesen szállásopció is akad bőven. Vannak egyszerűbb és olcsóbb homestay-ek, hotelek és vendégházak, sőt még drágább resortok is. Jelenleg nagyon olcsó minden, úgyhogy én a Stelia Beach Resort nevű helyen szálltam meg: átszámítva körülbelül 20 ezer forint volt egy éjszaka egy 75 négyzetméteres apartmanban, remek reggelivel és ingyenes minibárral. Ezzel csupán azt szeretném érzékeltetni, hogy a kényelmes utazók is megtalálhatják számításaikat. Ugyan kevés a térségről elérhető angol nyelvű információ, a városban azért már elkezdték fejleszteni az infrastruktúrát.

Az út előtt én sem tudtam, hogy pontosan mire számítsak, s talán éppen ezért ért rendkívül pozitív meglepetésként az általam látott tengerpartok szépsége.

A “szomszédban” van például Nha Trang, az élmény véleményem szerint azonban össze sem hasonlítható. Nha Trang egy túlságosan beépített nagyváros középszerű stranddal, míg Tuy Hoa egy kisváros, nyugodt, laza hangulattal és sokkal szebb tengerpartokkal. Érdekességként megjegyezném, hogy a közelmúltban megosztottam egy videót – angol nyelvű – Youtube csatornámon, amiben Nha Trangból indulva kerestem fel néhány ismeretlen tengerpartot Nha Trangtól északra:

A videóban szereplő partok – és egy gyönyörű sziget! – Tuy Hoához közelebb vannak, mint Nha Tranghoz – így Tuy Hoa sokkal jobb bázis akkor, ha valaki a szép tengerpartok miatt érkezik. És hát ki ne a szép tengerpartok miatt érkezne egy tengerparti városba?

Remélem az írásból és a képekből átjön a strandok, szigetek szépsége és hangulata. Számomra hihetetlen, hogy egy ennyi szépséggel megáldott terület hogyan kerülhette el az utazók figyelmét. Vietnámban már kezdik Phu Yen szépségét felismerni, de tömegektől egy ideig még biztosan nem kell tartani.

 

Ha tetszett ez a bejegyzés, kövess Youtube-onFacebookon és Instagramon is további tartalmakért!

Nyomj egy kommentet!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük