Üdvözlök minden kedves olvasót!

Vörös Borisz vagyok, ez pedig a blogom, az “Utazó vagyok, nem turista”. Ide kattintva többet megtudhatsz rólam, illetve utazásaimról. E bejegyzésben a blogot mutatom be, azt, hogy „mi is ez az egész”.

A blog címéből úgy gondolom egyértelműen megállapítható, hogy ez egy utazó blog, ami, mint olyan, mi másról szólhatna, mint utazásokról? A képlet viszont nem ennyire egyszerű. Egyrészt, én magam sem vagyok folyamatosan úton, így nem naplójellegű posztjaim lesznek arról, hogy éppen hol is járok, sokkal inkább információ gazdag leírások egy adott helyre vonatkozóan. Másrészt utazni sokféleképpen lehet: utazhatunk földön, vízen, levegőben; ami az időintervallumot illeti, utazhatunk akár hónapokig, de eltölthetünk csak egy hétvégét is valahol; utazhatunk hátizsákkal olcsó megoldásokat keresve, de akár luxuskörülmények között is, ha pénztárcánk engedi. Ennek megfelelően utazó blog is rengeteg van, így arra gondoltam, röviden bemutatnám, hogy ez a blog mivel szándékozik más lenni, mint a többi.

Ha utazásról van szó, általánosan elfogadott vélemény, hogy két tényező játszik döntő szerepet lehetőségeink meghatározásában: a rendelkezésünkre álló idő és a pénz. Tapasztalataim alapján az átlagembernek, így nekem is a pénzből van kevesebb. A jó hír viszont: nem feltétlenül kell sok pénz ahhoz, hogy utazzunk. Ezt igyekszem a blogomon keresztül bebizonyítani. Hogy mi számít soknak és kevésnek, nyílván relatív, de azt az elején leszögezném, hogy én magam se nem számítok gazdagnak, és gazdag családból sem származom. Mondjuk, a gazdagság szintén relatív, de én magam spórolás helyett általában utazom, így nincs sok megtakarított pénzem, ami alapján gazdagnak számítanék. Mégis olyan helyeken jártam már, mint a Maldív-szigetek, Indonézia vagy Sri Lanka.

bemutatkozo_poszthoz.jpg

Itt éppen a Maldív szigeteken élvezem az életet, amit relatíve kis pénzből jártam meg.

     Elsődleges célom tehát, hogy saját példámon felbuzdulva megmutassam, hogyan juthatsz el Te is mesés helyekre, kis pénzből. Tapasztalatom szerint ugyanis a drágának tűnő, egzotikus országokba is eljuthatunk olcsón, csupán annyi kell hozzá, hogy utazók legyünk, ne turisták! Véleményem szerint ugyanis az utazás lényege, s egyben az utazás és turistáskodás közötti különbség, hogy az utazó, a helyi viszonyokhoz alkalmazkodva, egyénileg (vagy akár társasággal, viszont nem szervezett keretek között), így kalandosan, viszont olcsón ismeri és érti meg a különböző helyeket, melyeket felkeres.

Nem életvezetési tanácsokkal kívánok szolgálni, bár meggyőződésem, hogy csak elindulni nehéz, minden csak preferencia és nézőpont kérdése. A „nincs pénzem, se időm” féle megnyilatkozások csak kifogások, mindent lehet, ha igazán akarjuk. Saját környezetemben nap, mint nap tapasztalom, hogy sokan vannak, akik szerint évente elkölteni párszáz ezer forintot utazásra drága, viszont ők maguk többet költenek például cigarettára, alkoholra, autóra, hobbira, stb. Ha én, egy alföldi kis faluból, gazdag családi háttér nélkül indulva ki tudtam magamnak alakítani egy olyan életet, hogy évente 1-2 hónapot utazással tudok tölteni, akkor ezt bárki más is meg tudja csinálni. Nekem nincsen autóm, nem dohányzom, a viszonylag egyszerű fényképezőgépemen és kamerámon kívül gyakorlatilag semmi értékes tulajdonom nincs és az év nagy részében spórolok, cserébe évente 2 hónapra enyém a világ. (Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy, mint itt kiderül, én Kínában élek, és azt aláírom, hogy onnan egyszerűbb eljutni egzotikus helyekre (viszont utazni nem csak egzotikus helyekre lehet); illetve a tényeken ez nem változtat: ugyanúgy spórolnom kell, hogy utazhassak, ráadásul évente a haza utat is meg kell oldanom.)

Ebben a blogban tehát utazással kapcsolatos tippekkel – ötletekkel szolgálnék, például arra vonatkozóan, hogy hogyan tudunk spórolni egy utazás alkalmával; hogyan járjuk be a Maldív-szigeteket „olcsón”, stb.; valamint olyan helyeket igyekszem bemutatni, ami sokaknak álom, nekem viszont már emlék.

Szeretném hangsúlyozni, hogy olcsó utazás alatt nem a nélkülözést értem. Olcsóbb lesz persze az utazás, ha például koplalunk vagy egész nap egy hotelszobában ülünk, csak annak semmi értelme. Nem kell nélkülöznünk, szinte mindent meg lehet oldani olcsón, csak tisztában kell lenni a helyi viszonyokkal. A mai világban sűrűn lehet olcsó repülőjegyet találni, az interneten pár kattintás után találhatunk szállást akár ingyen szerte a világban, mégis van egy olyan berögzült tévképzet az emberekben, hogy az utazás drága. Valószínűleg azért, mert a legtöbben egyből a nyaralásra asszociálnak, ami valóban drága tud lenni, ha például tengerparti hotelárakhoz viszonyítunk. Szeretném ezt a tévképzetet eloszlatni, ugyanis az utazás és nyaralás között óriási különbségek vannak, többek között a költségek tekintetében is. Például sok helyen jártam már, ahol a tengerparti szállás valóban drága, viszont néhány utcával távolabb a tengerparti hotel árának töredékéért lehet megszállni. Blogomban bemutatom, hogy milyen gyönyörű helyeken jártam már kis pénzből, és hogy hogyan juthatsz el te is, a nélkül, hogy minden vagyonodat erre költsd. Ne feledd, az utazás elsősorban nem pénz, hanem elhatározás kérdése!

elso_poszthoz.jpg

Egy kis ízelítő a helyekből, ahol már jártam.

Röviden összegezve szó lesz:

 • Olyan mesés helyekről, amik az útikönyvekben vagy nincsenek benne, vagy csak kevés információ található róluk;
 • Olyan helyekről, melyek bár útikönyvekben is megtalálhatók (sőt egy kis időráfordítással sok információ összeszedhető róluk), viszont ezekkel kapcsolatban igyekszem specifikusan tippeket, ötleteket adni azzal kapcsolatban, hogy hogyan látogathatók olcsón;
 • Általános, utazással kapcsolatos tapasztalatokról, tudnivalókról, például kellemetlen élményekről, hogy más is tanulhasson a hibákból; hiszen az utazás, főleg a hátizsákos, olcsó formájában sokszor kellemetlen szituációkban is bővelkedik (bár az utazás élménye mindig pozitív, már ha felkészültek és nyitottak vagyunk);
 • Egyéb, utazással kapcsolatos érdekességekről, például szuper búvárhelyekről, ki nem hagyható ételkülönlegességekről, érdekes történetekről, stb.

Mindezt igyekszem majd sok képpel és videóval bemutatni. Tarts velem és bebizonyítom, hogy utazni olcsón is lehet!

3 Comments

 1. lyzX 2017.05.15. at 14:25

  Hú, gyönyörű blog, elfog a sárga irigység – persze csak jó értelemben! 🙂
  Angkor nálam is bakancslistán van. 🙂

  Válasz
 2. vorosborisz 2017.05.15. at 16:16

  @lyzX: Köszönöm!

  Válasz
 3. Zabalint 2018.08.17. at 17:44

  Én például nem a pénzemet keveslem utazáshoz, hanem az időmet. Irodai rabszolgaként van épi 2x szabadságom, plusz hétvégék, hosszúhétvégék.

  Mondjuk én eleve teljesen máshogy gondolkodok, mint te, a tengerpartok sokadlagosak, a hegyek elsődlegesek, viszont még túlzottan gyerekcipőben járok Európa felfedezésében is ahhoz, hogy távoli célpontokat nézzek ki. Na meg ahhoz sokkal több idő is kellene, ami jelenleg nincs, de bízom benne, hogy előbb-utóbb lesz, ha máshogy nem, pénzből lehet időt vásárolni.

  Mindemellett nem vagyok biztos benne, hogy a tipikus punnyadós nyaralás olcsóbb lenni, mint egy aktív utazás. Persze, ha sokcsillagos turistagettóba megy az illető, akkor ott drága a szállás, de pl. olyan helyeken, ahová csak gyalog lehet eljutni, nem biztos, hogy olcsóbbak a dolgok, plusz felszerelések is kellenek, na meg az egy helyben punnyadó nyaralóhoz képest az autós/tömegközlekedéses utazás is több, aminek szintén van anyagi vonzata.

  Válasz

Nyomj egy kommentet!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük