Miután kiválasztottad, hogy Raja Ampaton mely szigeten és mely szálláson szeretnél megszállni, a következő fontos kérdés a programok témaköre: mit lehet, és ami még fontosabb, mit érdemes az egyes szigeteken csinálni? Jobbnál-jobb programokból akad bőven, úgyhogy íme egy összegzés, hogy optimálisan ki tudd használni a rendelkezésedre álló időt! Egy biztos, Raja Ampaton nem fogsz unatkozni!
20160101_010621a_1.jpg

Első rész: Melyik szigetet válaszd?

Második rész: Melyik szállást válaszd?

Harmadik rész: Melyik programot válaszd?

Negyedik rész: Gyakorlati tudnivalók

Harmadik rész: Melyik programot válaszd?

     Raja Ampat szigetei idilli terepet nyújtanak pihenéshez, a viszonylagos magas árak, a szigetek elszigeteltsége és népes települések hiánya miatt semmi nincs, ami megzavarná a nyugalmat. Jelenleg nem tudok Raja Ampatnál hangulatosabb környezetet elképzelni például a nyugdíjas évek élvezésére, s ezzel nem vagyok egyedül: számos, főleg Észak-Amerikából és Svájcból érkező nyugdíjassal találkoztam az itt töltött két hetem során, akik mind visszajáró vendégek, s hónapokat töltenek a szigeteken. Mégis, Raja Ampaton nem is olyan egyszerű a semmittevés! A tengerparttól pár méterre kezdődő koralltelepek és azok élővilága folyamatosan csalogat a vízbe, éppen ezért Raja Ampaton vétek a szobában ülni – és nem csak azok egyszerűsége miatt.

Ha szereted aktívan, a szabadban eltölteni az időd, akkor imádni fogod Raja Ampatot! A sznorkeling itt világviszonylatban kiemelkedő

– ne lepődj meg, ha több időt leszel a vízben, mint amennyit eredetileg terveztél!

Viszont ez nem az egyetlen érdekes program Raja Ampaton. Ha netán nem különösebben mozgatna meg a víz alatti világ (bár itt biztosan meg fog!), akkor jó hír lehet, hogy e szigetcsoport a víz felett is van annyira lenyűgöző és fotogén, mint a víz alatt. Raja Ampat képes megfelelni a fehér-homokos-pálmafás „tökéletes” trópusi Paradicsom idilli képének és hatalmas tömegek sincsenek. Ha nem hiszed, nézz rá a Misoolról szóló írásomban csatolt képekre, vagy tekintsd meg az ott készült videóm.

Mit lehet Raja Ampaton csinálni?

Sznorkeling

Nem lehet elégszer hangsúlyozni: kötelező program, ami önmagában megéri a repülőjegy árát. Szerencsére egyben ingyenes is, hiszen szigettől függetlenül mindenhol akad bőven látnivaló – bár ha időnk engedi, akkor érdemes néhány hajóval elérhető sznorkelhelyet is felkeresni.

Raja Ampat hírnevét elsősorban a valóban páratlan víz alatti világnak köszönheti, ami valóban nem csak egy marketingfogás. Kutatók által igazolt tény, hogy a Raja Ampat körüli vizek fajgazdagsága mind a korall, mind a halak és egyéb élőlények tekintetében egyedülálló a világon. Ennek fényében vitathatatlan, hogy Raja Ampatra eljönni és nem bemenni a vízbe körülbelül olyan kaliberű baklövés, mint elmenni Siem Reapbe Kambodzsában és nem megnézni Angkort. Nem kell képzett búvárnak lenni, sőt, gyakorlatilag minden látható a vízfelszínhez és a parthoz közel is.

20160101_013638a.jpg

A sznorkeling, a vízben kényelmesen mozgó közönség számára normál körülmények között egy kifejezetten veszélytelen időtöltés, bár két tényezőre azért figyelni kell, hogy tényleg ne történjen probléma: az egyik az áramlatok, amiket jobb elkerülni, vagy ahol nem lehet, ott sodródjunk az árral az áramlat szélén, hogy gyorsan ki tudjunk belőle úszni. Kri szigetének északi oldalán viszonylag erős az áramlat, kényelmesen le lehet vele „csorogni” addig, amíg szeretnénk. Visszafelé árral szemben úszni hatalmas távot képtelenség, úgyhogy sétálni kell.

A másik tényező, amire figyelni kell, az az élővilággal kapcsolatos veszélyforrás. És most nem a veszélytelen szirti cápákra gondolok (ezek kis méretűek és emberre gyakorlatilag ártalmatlanok), hanem például a medúzákra, amelyek egy-egy igen veszélyes (akár halálos áldozattal járó) fajtája (például a hírhedt kockamedúza) itt is előfordulhat – mint ahogy bárhol máshol a trópusokon. Ezek szerencsére nagyon ritkán bukkanak fel, s ha meg is jelennek valahol, ott az illetékes emberek értesíteni szokták a fürdőzőket; így ezeket a helyeket olyankor el kell kerülni. A „közönséges” medúzákat kivédeni nehéz – szerencsére a leggyakoribb faj csípése ártalmatlan és fájdalommentes.

dsc_0694.JPG

Raja Ampaton akad még egy veszélyforrás, ami nem más, mint a szörnyen hangzó sósvízi krokodilok esetleges jelenléte. Gyorsan megjegyezném, hogy ezek kizárólag a zavaros vizekben fordulhatnak elő – tehát a nyílt tengeren (például Kri körül) biztosan nem fogunk összefutni velük. Arról nem is beszélve, hogy a helyi halászok szerint Gam szigetén – ahol hatalmas mangrove mocsarak találhatók – egyáltalán nincs krokodil, bár azért megmondom őszintén, hogy ettől függetlenül a mangrove zavaros vizeiben sznorkelezve azért volt bennem egy kis félsz. De hihetünk a helyiek helyismeretének – nem csak üzleti érdekeiket tartják szem előtt, amikor azt mondják, hogy egy sznorkelhely biztonságos.

Én magam olvastam egy sajnálatos esetről, amikor is egy orosz turista sznorkel közben esett áldozatul egy sósvízi krokodilnak, a helyiek szerint ez Manyaifun szigetén történt, néhány évvel korábban. Kri és Gam szigetén biztosan nem kell ettől a problémától tartanunk!

Lényeg a lényeg, ez ne vegye el senki kedvét a sznorkelingtől, a Raja Ampat körüli vizek élővilága valóban maga a csoda, amit látni kell!

gopr6398.JPG

Megérinteni lehetőleg semmit se érintsünk meg, ezzel minimálisra tudjuk csökkenteni a veszély kockázatát.

Fontos: Szükséges felszerelést (maszk és pipa, illetve békatalp is nagyon ajánlott!) lehetőleg vigyünk magunkkal – helyben is lehet általában bérelni a szállásokon, de kellemetlen, ha egy méretben nem megfelelő, vagy bármi más módon „hibás” kellék belerondít az élménybe.

A sznorkeling nem mindenhol egyforma

A színes trópusi hal, cápa, teknős triumvirátus gyakorlatilag bárhol, viszont a legnagyobb koncentrátumban Kri szigete körül látható Raja Ampaton. Krin nehéz kijönni a vízből, annyi minden jön velünk szembe már a part mentén. Vannak „speciális” sznorkelhelyek, amelyek vagy jobbak mint az átlag, vagy pedig különleges látnivalóval tudnak szolgálni.

20180213_160010a.jpg

Ilyen például a Manta Point nevű hely Arborekhez közel, amely a névadó ördögráják jelenlétéről híres (bár ironikus módon a ráják idén februárban itt éppen nem voltak láthatók), ennek remek alternatívája lehet Wai szigete Kri és Batanta között félúton, amely körül viszont legalább 5-6, méretes példányt volt szerencsém lencsevégre kapni mintegy fél óra alatt.

Kri után Gam nyugati (majd pedig keleti) oldalán “csalódás” volt a sznorkeling – azért az idézőjel, mert még így is sokkal jobb, mint bárhol mondjuk Thaiföldön. Itt azonban egészen egyedi és már-már szürreális élményt nyújtott a mangrove-sznorkeling (ilyen Krin nincs), ahol természetesen teljesen más a flóra és fauna, mint a nyílt tengeren. Itt a színes trópusi halakat felváltják a szintén színes, bár sokszor csupán miliméternyi nagyságú tengeri csigák (angolul nudibranch-ek); s érdekes módon azért korall is akad bőven, bár ez a mangrovéban kevésbé színes, mint a nyílt tengeren.

gopr6480_2.JPG

Szintén különleges élmény volt a Gam illetve Waigeo szigete közötti egészen szűk tengerszorosban (angolul Passage, ide sznorkelkirándulásokat is szerveznek a szállásokon) való sznorkeling, amelynek különlegessége, hogy az áramlat kifejezetten erős, csak sodródni kell az áramlattal – ezt merülésnél drift dive-nak nevezik. Külön adrenalinbombát jelentett, hogy a csónakosnak felkapott vendéglátónk szerint a környéken sósvízi krokodilokat is láttak már. Örültem volna, ha ezt nem sznorkeling előtt, hanem az után mondja el, de mindenesetre igyekeztem a mély víz helyett a sekély víz koralljaira koncentrálni. Ez egyébként ne tartson vissza senkit, egy népszerű sznorkel- és merülőhelyről van szó.

A legjobb sznorkelhelyek:

Kri

A sziget mindkét oldalán hihetlen a változatosság: kis szerencsével akár fél óra alatt lehet látni „mindent”: nekem körülbelül ennyi időbe telt mire láttam legalább egy cápát és egy teknőst, amik a világ legtöbb helyén már szenzációnak számítanak sznorkelezéskor. Nos, én egy idő után már nem is számoltam, hogy miből mennyit láttam, mert nem lehet követni. És ehhez a világ legszínesebb korallmezői nyújtanak hátteret.

A hajóval elérhető, híres „Cape Kri” nevű sznorkelhely a sziget keleti csücskénél nem nyújtott extrát három napi sznorkeling után – bár itt láttam egy egészen sok (15?) egyedből álló púposfejű papagájhalrajt.

20160101_011026a.jpg

20160101_010941a.jpg

Sauwandarek-jetty

A Mansuar szigeten, Sauwandarek falu előtti hajókikötő tartóoszlopai által nyújtott árnyék (illetve az, hogy sajnos néha etetik a halakat) hihetelen mennyiségű halat vonz. Van itt is minden, hatalmas számokban. Elképesztő. Az egyetlen negatívum, hogy Kri szigetéről csak hajóval elérhető (vagy pedig körbe kell sétálni a sziget északi oldalán, majd át a sziget közepén..), de mivel még így is viszonylag közel van, ezért nem egy drága kirándulás. Főleg, ha más hellyel vagy helyekkel kombináljuk.

g0086774_1.JPG

Yenbuba-jetty

Mansuar keleti csücskénél, tehát egészen közel Krihez található Yenbuba falu, amely előtt szintén hihetetlen mind a korall, mind a halak változatossága. Ide apály idején át is lehet sétálni Kriről, úgyhogy érdemes átjönni.

Negatívum, hogy ez az indonéz turisták körében is népszerű, bizonyos napszakokban (1-2 órára) ide folyamatosan hordják a belföldi turistákat, akikről nem szeretnék semmi rosszat mondani – hiszen én vendég voltam az ő országukban –, viszont nehéz elmenni szó nélkül a mellett, amikor az úszni nem tudó turistacsoportok páros lábbal tapossák a korallt a világ legszebb korallmezein. Pláne úgy, hogy a külföldiektől hatalmas pénzeket szednek be „belépőjegy” gyanánt, amely összeget elviekben a természet megóvására fordítanak. Elviekben. (Erről bővebben majd a gyakorlati információkat taglaló, negyedik részben írok.)

20160101_014434a.jpg

Wai sziget

A Kri és Batanta között mintegy félúton taláható Wai sziget nem csak az ördögráják miatt maradt számomra emlékezetes, a sziget körül a korall is hihetetlenül egészséges és burjánzó, amely természetesen rengeteg halat is vonz. Extra, hogy ha minden igaz, akkor kettő világháborús repülőgéproncs is található a sziget körül, ezek megtekintéséhez viszont merülni szükséges.

Mandarin és Nudibranch Homestay mögötti mangrove Gamon

Korábban sosem sznorkeleztem még mangrovéban, Gamon ezt viszont kötelező programnak mondanám, annyira szürreális az egész. Azon túl, hogy rengeteg csigát lehet látni a mangrove ágai között (ez talán sokaknak lehet unalmas, ezek ugyanis nagyon kicsik, akár néhány milimiéteresek!), de engem a mangrovéban úszkálva kapott el először az érzés, hogy megérkeztem Pápuára. Ne hagyd ki, ha Raja Ampaton jársz!

gopr6509.JPG

Passage (Gam és Waigeo sziget közötti tengerszoros)

A korall nem volt kifejezetten lélegzetelállító Kri és a többi hely után (bár itt uralta a tájképet egy rikítóan vörös változat, amely igazán szép), viszont a keskeny szoros téjképileg gyönyörű, nagyon hangulatos a két hatalmas sziget között úszkálni – itt-ott a partról belógó indák között. Ide is gyere el, ha Raja Ampaton jársz!

dsc_0173_2.JPG

Megjegyzés: A híres sznorkelhelyek, úgy mint Batu Lima (Gam előtt), Friwen Wall (Friwen előtt), Melissa’s Garden (Penemu mellett) Kri után nem nyújtottak semmi extrát – bár hangsúlyozom, az, hogy az utazást Krin kezdtem (Misoolt most nem számolva), igen magasra tette a lécet. Nem jártam mindenhol, de nem hinném, hogy lenne még olyan hely a Földön, ami fel tudná venni Krivel a versenyt.

Ha szeretnél sokat sznorkelezni, akkor Krin muszáj eltöltened néhány napot. Pont.

Merülés

A víz alatti flóra és fauna Raja Ampaton természetesen a mélyben is hihetetlenül gazdag – sőt, elméletben ugye még gazdagabb, hiszen oda nem vagy csak sokkal kisebb mértékben ér el az emberi hatás. Raja Ampatot a hihetelen fajgazdagságnak köszönhetően a világ legjobb merülőhelyei között tartják számon, s utam szervezési fázisában én is úgy gondoltam: „hobbibúvár” létemre a merülés egy olyan program, amit ki fogok itt próbálni, kerül, amibe kerül. Végül nem merültem Raja Ampaton, azon egyszerű oknál fogva, hogy helyben már abszolút nem éreztem ennek szükségét: biztosan nem láttam volna több mindent 1-2 órát eltöltve 15-20 méter mélyen, mint amit 4-5 nap alatt Kri körül láttam sznorkelezve. Maximum más szögből és bizonyos fajokat közelebbről lett volna szerencsém megfigyelni. Raja Ampaton van annyira jó a látótávolság, hogy a néha egészen mélyben cirkáló cápákat és óriási halrajokat is „tisztán” lehet látni. És ezek néha a sekélyebb vízben is láthatók.

Ráaádásul a merülés kifejezetten költséges program, míg a sznorkeling teljesen ingyenes. Krin három búvárboltban érdeklődtem, egységesen 550 ezer rúpiát kértek egy merülésért, mely a szükséges felszerelést is tartalmazta.

Fontos: Ha valaki merülni szeretne, akkor azt lehetőleg régóta működő és jó véleményekkel büszkélkedhető búvárbolttal tegye (mint amilyen a Yenkoranu Homestay búvárboltja Krin). Krin „kaotikus állapotok” uralkodnak, a közelmúltban nyílt néhány új vállalkozás, melyekről helyben nagyon rossz véleményeket hallottam. A közmegegyezés szerint a divemasterek nem figyelnek eléggé a vendégek biztonságára, úgyhogy kezdő búvárok jól gondolják meg, hogy melyik búvárbolttal mennek merülni. Nekem mindenki a Yenkoranu Homestayben már viszonylag régóta működő búvárbázist ajánlotta merülésre, ahol profin állnak a dolgokhoz. Végül én nem merültem, úgyhogy személyes tapasztalattal nem tudok szolgálni. Aktuális állapotokról érdemes helyben érdeklődni.

Aki megengedheti magának és sokat szeretne merülni különböző helyeken, annak a liveaboard hajók remek, bár igen költséges megoldást jelenthetnek.

gopr6328.JPG

Hajókirándulások

Wayag

Kezdeném a sort A kirándulással, ahová alighanem a legtöbben vágynak, és ahová – ironikus módon – a legkevesebben jutnak el: a Wayag-szigetcsoport Raja Ampat legikonikusabb szeglete. Bármely internetes keresőben Wayag képei tűnnek fel elsőként Raja Ampat kapcsán, ugyanis a képek alapján nem túlzás azt állítani, hogy Wayag maga a megtestesült Paradicsom. Szerencsétlen módon ugyanakkor Wayag Raja Ampat legészakibb részén található, távol mindentől, s a hatalmas távolság miatt a kirándulás ára nagyon drága, ezért a kevés látogató: a népszerű Kri vagy Gam szigetéről (ahol a legtöbben megszállnak, tehát elviekben könnyebb összeszervezni egy hajónyi embert – a valóságban nem olyan egyszerű) jellemzően 10-12 millió rúpiába kerül ez a kirándulás. Ez mai árfolyamon 200-240 ezer forint! Ez még nyolcfelé osztva sem olcsó, éppen ezért nem egyszerű összeszervezni ennyi embert a kirándulásra.

wayag2.jpg

wayag.jpg

Ez annak fényében letaglózó igazán, hogy sok helyen ez az ár csupán egy napi hajóbérlésre szól, ami legalább 6-8 óra hajóutat jelent az adott napra, ami minden, csak nem kellemes. Nagyon kevés idő marad ténylegesen Wayagra, ha netán egy nap alatt járnánk meg mondjuk Kriről.

Ha valaki szeretné ezt az utat megszervezni, akkor mindenképpen kétnapos programnak beszélje le a szállással, a legtöbb helyen hajlandóak némi kompromisszumra.

Penemu

Wayag „kistestvére”, Penemu (néhol Piaynemo) egy Wayaghoz adottságaiban nagyon hasonló szigetcsoport, hasonló süveg alakú sziklaszigetekkel, viszont jóval kisebb kivitelben. Viszont ez sokkal könnyebben elérhető Kri és Gam szigeteiről (pláne, ha a szomszédos Fam-szigeteken is megszállunk). Penemu is gyönyörű, a kilátópontról látható tájkép a 100 ezer rúpiás bankjegyre is felkerült, viszont kicsi, ráadásul itt általában komoly tömegekkel kell osztozkodni a látványon. Nem igaz az a Raja Ampaton „keringő” tévhit, miszerint Penemu szépségben ugyanazt nyújtja, mint Wayag, ezért utóbbit felesleges meglátogatni – nagyon sokan vannak ezen a véleményen. Wayag biztosan sokkal nagyobb élmény, főleg, ha egy teljesen üres időszakot sikerül ott kifognia az embernek, amire elég jók az esélyek. Ha valakinek hozzám hasonlóan a Wayag kirándulás nem jön össze, annak Penemu azért egy érdekes program lehet.

dsc_0954_1.JPG

dsc_0964_1.JPG

Ami a kirándulás árát illeti, természetesen a távolságtól függ: Gam nyugati részéről (a Mandarin Homestayből) én hetedmagammal 3 millió rúpiát (60 ezer forintot) fizettem, úgy, hogy két extra megállót is tartalmazott a program. Ugyanez a kirándulás Kriről 5 millió rúpia (100 ezer forint) körül alakult volna.

Tipp: Ha keleti irányból érkezünk (például Kri vagy Gam szigetéről – utóbbi a jobb választás a kisebb távolság miatt), akkor érdemes Pulau Yeben szigetét (valójában két sziget egy keskeny tengerszorossal elválasztva) „belealkudni” az útitervbe, ami gyakorlatilag útbaesik, így külön kitérőt nem jelent. Egy gyönyörű „dupla” szigetről van szó, melyek között a sekély tengerszoros lagúna hatását kelti, igazán gyönyörű.

dsc_1088_1.JPG

Továbbá a Melissa’s Garden nevű híres sznorkelhely is Penemu közvetlen közelében található (Kri után nem esett már le az állam, de nem volt rossz!), bár ezt a valóban kicsi távolság miatt alighanem külön kérés nélkül is hozzáadják az programhoz.

Kabui-öböl

A Gam és Waigeo szigetei között taláható Kabui-öböl Raja Ampat egyik legszebb része, főleg az öböl északi része, ahol Misoolhoz hasonló sziklaszigetek találhatók.

Fontos: A szervezett kirándulások általában elkerülik az öböl legszebb részét!

A legszebb részek az öböl észak-keleti, tehát Waigeóhoz közeli részén találhatók, tehát a lehető legmesszebb Gam szigetétől, s nem meglepő módon ezt a szállások próbálják kijátszani: megszokottá vált, hogy a szervezett kirandulások csak a Kabui-öböl Gam menti, kevésbé szép részén húznak át, ahol érdekes sziklaképződmények alig vannak. A kulcs az, hogy még a kirándulás előtt ki kell kötni, hogy vigyenek el a Batu Pensilig (azaz „Ceruza-szikláig”) az öbölben, ami az öböl legszebb részén található, így ha már idáig elhoznak, akkor jól járunk. Biztos, hogy dobni fog a kirándulás árán – az öböl hatalmas, de megéri.

dsc_1353.JPG

dsc_1348.JPG

A kirándulás ára jellemzően 2-3 millió rúpia (40-60 ezer forint) körül alakul Gam keleti részéről (ami az öböl bejáratához legközelebb található), mely árba az öböl szép, távoli része és a Rejtett-öböl is elvileg bele kell, hogy férjen. Pontos és aktuális árakról természetesen az adott szállásoknál érdemes érdeklődni.

Tipp: Rejtett-öböl (angolul Hidden Bay)

A Kabui-öböl kirándulás számomra fő szenzációja az egészen egyedi hangulattal bíró Rejtett-öböl, ami valóban rejtett: a Gam és Waigeo szigetét elválasztó tengerszoros közelében található bejáratát igen könnyű eltéveszteni, ezért sokan nem is ismerik. Az öböl csendes kis csatornáin hajókázni rendkívül hangulatos, napsütésben a színek szinte földöntúliak. De beszéljenek inkább a képek helyettem:

dsc_0048.JPG

dsc_0023_3.JPG

Pasir Timbul

     A Pasir Timbul egy apály idején előbukkanó homokpad Kri keleti végénél, ami napsütésben valami elképesztő módon gyönyörű. Kri mellett található, tehát igazán olcsó (1-200 ezer rúpia a hajóbérlés ide, mely 7-8 főre elosztva semmiség), de ha drága lenne is kötelező program lenne Raja Ampaton. Nézd meg a képeimet és láthatod, hogy miért: 

dsc_0465.JPG

dsc_0393_1.JPG

Egyéb programok

Egyrészt, a fentiekben részeletezett helyeken túl bérelt hajóval egyéb szigetekre is kirándulhatunk – például Batantára, ahol kis szerencsével akár dugongot is láthatunk sznorkelezés közben; vagy akár a Kabui-öbölhöz képest kevésbé népszerű Mayalibit-öbölbe Waigeó szigetén, ami képeken szintén nagyon fotogénnak tűnik. Elképzeléseinknek csakis a pénztárca szabhat határt.

A hajókirándulásokon túl továbbá kiemelném még a madárlest, mint népszerű programot, hiszen Pápuában endemikus, máshol elő nem forduló madarakat is meg lehet figyelni, ráadásul úgy, hogy nem kell profi madarásznak lennünk. Népszerű program a gyönyörű paradicsommadár megfigyelése (Gamon, Waigeón és Batantán), amely Pápua jelképe. Ezek jellemzően 1-2 órás programok a kora reggeli, vagy délutáni órákban, s a közeli erdőkben megejtett séta remek felüdülés a sok úszás után.

Végezetül egy olyan programlehetőségről szólnék, ami tulajdonképpen nem is szórakozás, viszont rendkívül hasznos lehet a Raja Ampatra utazóknak: Ha valamely szálláson nem lennénk megelégedve az étkezések minőségével vagy mennyiségével, akkor jól jöhet egy út Waisaiba, ahol olcsón lehet bevásárolni nassolnivalóból, vagy akár friss halból és zöldségekből, netán hideg italokból. A forgalmas szállásokról napi szinten, de tulajdonképpen minden szállásról gyakran utaznak Waisaiba – új vendégek érkezésekor, netán vendégek távozásakor, de a bevásárlást is csak ott tudják a szállások megoldani; s jellemzően ingyen, vagy legfeljebb egy jelképes összegért csatlakozhatunk. Én is örültem volna, ha erről korábban tudok.

Ennyiben foglalnám össze a raja ampati programlehetőségeket, azt hiszem nem túlzás ismételni önmagam, mi szerint nem fogsz Raja Ampaton unatkozni, ha elutaznál oda! Ha szeretsz sznorkelezni, vagy csak gyönyörű trópusi szigetekben gyönyörködni, akkor Raja Ampatnál jobb helyet biztosan nem találsz!

A következő részben a gyakorlati információkról lesz szó (úgy, mint utazási opciók, árakkal kapcsolatos tudnivalók összegzése, stb.), tarts velem a továbbiakban is!

2 Comments

 1. W.L. 2018.07.01. at 03:57

  Wayagrol azert beszurhatnal egy kepet, hadd tudjak az olvasok, mirol maradnak le a legtobben.
  En amugy nem tartom szerencsetlensegnek, hogy jo messze van a legtobb nepszeru szigettol, nem lenne jo ha tomegeket zuditananak ra naponta.
  A Penemu leiras vegen Melissa helyett Melindat irtal, azt javitsd. 😉

  Válasz
 2. vorosborisz 2018.07.01. at 05:25

  Köszönöm az észrevételt, javítottam!

  Válasz

Nyomj egy kommentet!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük