Még a „profi”, évek óta úton lévő utazókban is mélyen gyökerezett az a tévhit, miszerint vannak olyan, tradicionálisan drága országok (vagy ország-státusz nélküli területek), ahol a magas árak miatt képtelenség olcsón utazni. Ezt a tévhitet szeretném eloszlatni, ugyanis hosszú információgyűjtő „munkám” eredményeként mára már rájöttem, hogy a helyi körülmények ismeretével mindenhol ki tudunk jönni olcsón (legalábbis olcsóbban, mint azt sokan gondolnák). Természetesen nem mindenhol elég a délkelet-ázsiai 20 dollár/nap-os költségvetés, de egy kis elszántsággal és az átlagnál nagyobb tűrőképességgel a világ nagy részén kevesebb pénzből is boldogulhatunk, mint azt gondolnánk. Ami például a szállást illeti: manapság nagyon kevés az olyan ország a Földön, ahol kizárólag drágán lehetne csak megszállni.

bahamas1.jpg

Kép forrása: www.airbnb.com

Természetesen a korlátozás nélküli, egyénileg látogatható területekre gondolok elsősorban, ugyanis e szabály alól kivétel például Bhután (bár ott sem a szállás miatt drága az utazás), ahová kizárólag drága és egységes, iroda által szervezett utazás keretében lehet csak belépni és utazni, a bhutáni kormány utazók korlátozására vonatkozó döntésének következtében. Egészen a közelmúltig kivételt képeztek például a Maldív-szigetek is, ahol a kormány újító, az egyéni utazók felé nyitó politikája előtt csak a valóban drága hotelszigeteken lehetett megszállni, nem volt más opció. Mára viszont akár a Maldív-szigeteken is válogathatunk a kedvezőbbnél kedvezőbb árakon működő vendégházak kínálatából (erről bővebben itt), így elmondható, hogy néhány extrém kivételtől eltekintve nincs olyan ország a Földön, ahol kizárólag luxuskörülmények között lehetne megszállni, drágán. Vannak persze hagyományosan drága területek, például Grönland, aminek meglátogatása főleg elzártsága miatt nem egy olcsó mulatság. Mind a szállás, mind a közlekedés csak drágán oldható meg. Viszont úgy gondolom, hogy néhány kivételtől eltekintve, a világ nagy részére igaz, hogy aki keres, az talál.

gopr1479.jpg

Akár a Maldív-szigetek is elérhetőbbek, mint gondolnánk

     És még a bejegyzés legelején leszögezném azt is, hogy természetesen tisztában vagyok vele, hogy attól, mert olcsón tudunk megszállni valahol, attól még az egész út egy távoli országba nem hozható ki fillérekből. Viszont annyi pénzből, hogy megérje, igen. És ez jellemzően akár sokkal kevesebb is lehet, mint amennyire első körben sokan gondolnak. A szálláson túl vannak még az utazásnak egyéb járulékos költségei, úgy, mint a repülőjegy, a helyi közlekedés, az étkezés, a különböző programok, stb. költségei. Ezek mind külön bejegyzést érdemelnének, hiszem ugyanis, hogy az utazás minden aspektusa kihozható, ha nem is fillérekből, de olyan áron, hogy azzal végül meg legyünk elégedve. A repülőjegy ára szokott lenni egy távoli út legnagyobb költsége (már ha utazunk, és nem egy drága resort-ba indulunk nyaralni), és a távolabbi pontjaira a világnak természetesen nem lehet néhány ezer forintból, mondjuk egy Wizzair vagy AirAsia jeggyel repülni. Ugyanakkor itt jegyezném meg azt is, hogy manapság akár Ausztráliáig is el lehet jutni kedvező áron (olcsó jeggyel Ázsiába, majd onnan tovább fapadossal) a hagyományosnak mondható légitársaságokénál kedvezőbb áron, csupán kitartónak és flexibilisnek kell lenni. Manapság akár az amerikai kontinens is egyre versenyképesebb árakon elérhető, akár százezer forint körül összegért oda-vissza. A repülőjegy kérdése tehát viszonylagos. Repülőjegy keresésről bővebben itt írtam.

E bejegyzésben a szállás kérdéskörére fókuszálnék, ugyanis a repülőjegy mellett a szállás az egyik legnagyobb és legfontosabb tétel utazáskor. Azért is kiemelten fontos, mert ha a választott úti célon találunk egy megfelelő szállást olcsón, akkor onnan kezdve már egyszerűbben és nyugodtabban tudjuk kontrollálni azt, hogy mire mennyi pénzt költünk.

dsc_0059_1.JPG

A szállás fontos kérdéskör utazáskor

     Az olcsóság természetesen relatív: a laoszi vagy kambodzsai árakhoz szokott utazó számára persze a 40 dolláros maldív-szigeteki vendégház nem olcsó, viszont a szomszédos szigeten lévő több száz dolláros resort-hoz viszonyítva már igen. Arról nem is beszélve, hogy tapasztalataim szerint még a legdrágábbnak vélt úti célokon is található szállás a 30-40-50 dolláros árskálában, ami akár a siófoki főszezonhoz viszonyítva sem drága. Ráadásul ezt el is oszthatjuk kettővel, ha valakivel együtt utazunk. És most például a polinéz Bora Borára gondolok és nem a túlárazott Balatonra.

És ha már szállás, akkor ugyebár a „couchsurfing”-ről is illik szólni néhány mondatot, aminél olcsóbb megoldás egyszerűen nem létezik, hiszen ennek lényege, hogy magánszemélyek, saját lakásukon, akár külön szobát biztosítva, vagy akár a nappali egy kanapéján (innen az elnevezés couchsurfing) megszállhatunk, ingyen. Ennél olcsóbban nem lehet szállást találni, viszont sokan ódzkodnak e megoldástól, például a biztonsági kockázatok miatt. Mégiscsak egy vadidegennél tartózkodunk, aki bár teljesen jó fej is lehet, de akár kifoghatunk valaki olyat is, akivel nem érezzük jól magunkat egy fedél alatt. Én magam sem próbáltam még, bár én utazásaim nagy részét eddig az olcsó szállások Paradicsomában, azaz Délkelet-Ázsiában kiviteleztem. De bárhol a világon is szívesebben fizetek ki inkább 15-20 dollárt azért, hogy legyen egy saját szobám és például takarítanom se kelljen. Akinek tetszik a couchsurfing koncepciója és bevállalós, annak persze jó alternatíva lehet, hiszen gyakorlatilag mindenhol találhatunk néhány embert, aki fogad vendégeket.

Hol keressünk szállást? 

Utazóként a flexibilitást részesítem előnyben a kényelem helyett, ezért szinte mindig helyben keresem az olcsó megoldásokat. Ez azért is jó, mert így nem mások véleménye, hanem saját véleményünk alapján tudunk dönteni. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a drága úti célok vonatkozásában az olcsó szálláshelyek limitált számban elérhetők, így az olyan helyeken, ahol többségben vannak a drága szállások, érdemes lehet előre foglalni.

Ami a szálláskereső platformokat illeti, az Airbnb.com nagy kedvencem, ezen az oldalon ugyanis többségben vannak a magánszemélyek által kiadott szobák vagy apartmanok, amik jellemzően alacsonyabb árakon működnek, mint a szállodák vagy vendégházak. Akár céltalanul böngészve is igazán kellemes meglepetésekre bukkanhatunk, mint például ezek:

Íme 3 olcsó szállás hagyományosan drága helyekről:

Megjegyzés: Az alább bemutatott szállásokon és helyeken még nem jártam, viszont elég sokat olvastam róluk, így azért elmondhatom, hogy képben vagyok a helyi viszonyokkal kapcsolatosan. Airbnb-n talált, tehát létező szállásokról van szó. 

Bora Bora, Francia Polinézia: Chez Rosalie et Marc (50 USD, 14.000 forint)

     Tudom, tudom, Bora Borára már csak a repülés is egy kisebb vagyon. Ezzel én sem nagyon vitatkoznék. Viszont azzal az állítással már igen, miszerint Bora Bora csak 5 csillagos resort-okból áll és a hollywoodi sztárok kiváltsága. Talán nem sokan tudják, de Bora Borán (és Francia Polinézia egyéb másik szigetén is) egyrészt egy kemping is található, másrészt pedig igen széles a választék az 50-60 amerikai dollár körüli családi panziókból (amik – tudomáson szerint – jelentős része interneten nem foglalható), ami persze még mindig nem délkelet-ázsiai árszínvonal, de nem is 500 dolláros resort.

Bora Borán az általam kinézett szállás 50 dollár, azaz mintegy 14 ezer forint egy éjszakára (ezen túl további 20 dollárt kell még fizetni takarítási díj gyanánt, ez viszont az itt töltött éjszakák számától függetlenül csupán egyszer kifizetendő összeg.) Ez egyben e bejegyzés legdrágábbja is. A legjobb az egészben, hogy ha netán sokallnánk szállásra az 50 dollárt kifizetni (ami azért valljuk be, még mindig nem hátizsákos árszínvonal), akkor akár sátrazhatunk is ugyanennél a szállásadónál 28 dollárért (7.500 forintért).

És ha már a sátor szóba került, akkor itt jegyezném meg, hogy ha minden igaz, akkor Bora Borán egy kemping is működik, ahol szintén körülbelül 30 dollár (8 ezer forint) körül lehet sátrazni. A kempingről tudni érdemes: Facebook-oldala szerint jelenleg zárva tart (bár valószínűleg csak a szezonalitás miatt), honlapjuk évek óta nem frissült, interneten elérhető vélemények szerint csak is telefonon érdemes a tulajjal felvenni a kapcsolatot. A kemping egész Bora Bora legszebb részén, a lagúna egyik kis szigetén (úgynevezett motun) található, és a lagúna közelsége egyben azt is jelenti, hogy sokkal szebb itt a strand, mint mondjuk a város (Vaitepe) körül. Arról nem is beszélve, hogy a kemping területéről csodás kilátás nyílik a főszigetre. Hátrány ugyanakkor, hogy áram csak generátorról elérhető (az esti órákban néhány órára), ezért például hűtő sincs. Ivóvíz, konyha és konyhai eszközök biztosítottak, élelmet viszont érdemes érkezésünkkor, a főszigetről hozni. Ha egyszer eljutok Bora Borára, én első körben itt fogok próbálkozni.

boraborakemping2.png

Kép forrása: Bora Bora Camping Facebook oldala

Bahamák: The Nomads Pad! (28 dollár, 7.500 forint)

     A Bahamák sem a kedvező árairól híresek, viszont ide sem kell végtelen bankszámlával érkeznünk ahhoz, hogy alacsony áron tudjunk megszállni. Az általam kinézett szállás 28 dollár (7.500 forint), az ország fővárosában, Nassau-ban található, ami ugyan nem a legszebb strandok gyűjtőhelye, mégis ideális bázis lehet az ország felfedezéséhez. Ha a félreesőbb szigetekre vágyunk, akkor például Freeport szigetén is van néhány listázás az Airbnb-n, 60 dollár körüli árakon (16.500 forint).

bahamas2.jpg

Egyszerű szoba, de a célra tökéletesen megfelel. 

Kép forrása: www.airbnb.com

Hawaii, USA: Clean, convenient stay (26 dollár, 7.000 forint)

    Hawaii, az amerikanizálódásnak köszönhetően mára már nem az elfeledett „földi Paradicsom”, sokkal inkább gazdag amerikaiak üdülőhelye. Ettől még persze gyönyörű (én még csak képeken és videókon láttam, de azt hiszem, ezzel az állítással nem vitatkozna senki), viszont egyben nagyon drága is. Hawaii-ról is sokat olvastam már, tudom például, hogy „food truck”-oknál étkezve akár 10-12 dollár körül is vacsorázhatunk bőségesen, ami szintén nem egy hatalmas összeg egy olyan helyen, ahol egy átlagosnak mondható étteremben ennek akár a többszörösét is kénytelenek lennénk kifizetni, hogy jóllakjunk. Ez a megoldás egyébként Francia Polinézia több szigetére is igaz, sok pénzt spórolhatunk ilyen módon.

Ami a szállást illeti, van néhány kellemes meglepetés, mint az általam belinkelt opció, ami mindössze 26 dollár (7.000 forint), optimális esetben két főre. Az előzőekhez hasonlóan ez sem strandon álló bungaló, na persze egy ilyen helyen, ebben az ártartományban ne is számítsunk csodára. Tiszta és kényelmes szállásra viszont nyugodtan.

hawaii1.jpg

hawaii2.jpg

Képek forrása: www.airbnb.com

     Így a bejegyzés végén még egyszer hangsúlyoznám, hogy tisztában vagyok vele, hogy attól, mert mondjuk meg tudunk 7 ezer forintért szállni Honoluluban, attól egy Hawaii utazás otthonról még nem lesz filléresen olcsó. Viszont ha elszántak vagyunk, akkor az utazás többi aspektusának költségét is lejjebb lehet tornászni. Az étkezéseket a világ minden pontján meg tudjuk oldani olcsón, ha visszafogjuk magunkat, pusztán akarni kell. A repülőjegy kényesebb kérdéskör, csodák nincsenek, bár aki sokat repül, az mérföld-és pontgyűjtögetéssel akár ingyen jegyeket is összehozhat, akár a legdrágább országokba is. Amit így a végén hangsúlyozni szeretnék: e bejegyzésben feltüntetett három térség drága, nászutas úti célokként élnek a köztudatban, ezért a legtöbben el sem jutnak az utazás tervezéséig, mondván, úgysem tudják megfizetni. Ha nem a vízen álló bungalókra vagyunk kíváncsiak és képesek vagyunk a kényelmet feláldozni az élményekért, akkor akár egy óceániai utazás is kihozható mondjuk egy idős, használt autó árából.

Neked mi a tapasztalatod a drága helyekkel és az olcsó szállásokkal? Írd meg kommentben!

Még több érdekesség a blog Facebook-oldalán: Utazó vagyok, nem turista Facebook-oldal

Nyomj egy kommentet!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük